oryginal23 05.09.08, 13:46 Czy ktoś z was już to widział?Warto powięcić godzinę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
freerock Re: Serial Rzym TVP1 05.09.08, 14:17 Oczywiście, że warto, ale proponowałbym wersje "nieocenzurowaną", którą cnotliwa TVPis będzie nadawać w sobote na dwójce ok. 23.00 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Serial Rzym TVP1 05.09.08, 14:48 Tak nawiasem mówiąc jestem w lekkim szoku widząc oficjalnie podane emisje wersji 'ocenzurowanej' i 'nieocenzurowanej'. czyżby początek nowej ery? to jakaś paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Serial Rzym TVP1 05.09.08, 15:34 Rzeczywiście trochę to dziwne z tym cenzurowaniem filmu i z dwiema wersjami!? Ale chyba trzeba się cieszyć, że TVP nie poprzestała na wersji ocenzurowanej i puści też odcinki w pełnej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
freerock Re: Serial Rzym TVP1 05.09.08, 15:58 Ciekawe tylko, czy autorzy/dystrybutorzy dali zgodę na kalecznie swojej produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Serial Rzym TVP1 05.09.08, 23:21 Jednak godziny nie warto było poświęcać.Oglądanie Rzymian jak po amerykańsku biesiadują na stojąco z kielichami w dłoniach przypomina mi Dynastię a papierowe dekoracje i plenery filmy z lat 50tych. Język angielski w ustach Cezara bawi,ale dialogi bardzo kiepskie. Drugiej godziny już nie stracę. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
joan_k Re: Serial Rzym TVP1 06.09.08, 19:41 Nie ma jak "Ja Klaudiusz".. niby ramotka, ale jaka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Serial Rzym TVP1 07.09.08, 21:41 Zgadzam się całkowicie.Straciłem jednak kolejną godzinę i zobaczyłem wersję rozszerzoną odcinka Rzymu.Taka sama beznadzieja z jedną gołą du.. i kilkoma litrami czerwonej farby. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 07.09.08, 22:30 heh, nic na sile, ale pamietaj, ze niektore seriale rozkrecaja sie powoli. Ja po pierwszym odcinku RZYMU bylem sceptycznie nastawiony. Ale dalem mu szanse i nie zaluje. To naprawde swietny serial. A drugi sezon to juz w ogole lyknalem w 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Serial Rzym TVP1 08.09.08, 15:44 :( Pullo w celi jakby żywcem z "Lost" wzięty. Amerykańscy chłopcy w togach. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 08.09.08, 17:25 1. Rzym krecono zanim ekipa z LOSTa zaczela pomieszkiwac w klatkach 2. obsada jest brytyjska jeszcze jakies wrazenia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 08:37 kubissimo napisał: > 1. Rzym krecono zanim ekipa z LOSTa zaczela pomieszkiwac w klatkach a jakie to ma znaczenie? skojarzenie jest skojarzeniem. > 2. obsada jest brytyjska narodowość aktorów nie ma dla mnie znaczenia. serial jest grany podobnie jak tony innych amerykańskich produkcji. > jeszcze jakies wrazenia? :) może akcja się rozwinie, może intryga będzie interesująca - nie zmienia to faktu, że motyw dwóch kumpli z wojska ratujących świat/ludzkość/prezydenta/rząd federalny jest amerykański do bólu. uroczy łobuziak i stateczny ojciec rodziny. tylko patrzeć jak po szlajaniu się po całej serii, albo kilku uroczy łobuziak osiądzie w domu z widokiem na winnicę z kochającą żoną u boku. amerykański sen będzie miał swoje kolejne spełnienie. Producenci wybrali starożytny Rzym, bo tam seks i przemoc, czyli to, co się sprzedaje - ma swoje uzasadnienie - przecież to okrutny starożytny, przedchrześcijański świat. Nikt nie chciał bawić się w historyka, raczej sprzedać kolejną bajeczkę w nowym opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 09:35 > a jakie to ma znaczenie? skojarzenie jest skojarzeniem. zadne, dopoki to tylko skojarzenie, a nie zarzut wtornosci. > narodowość aktorów nie ma dla mnie znaczenia. serial jest grany > podobnie jak tony innych amerykańskich produkcji. dla mnie ma, bo uwielbiam brytyjski akcent poza tym szacunek dla HBO, ktore kolejny raz zrobilo swietny casting w oparciu o dobrych, a niekoniecznie znanych aktorow. Gdyby to miala byc iscie amerykanska robota, to w obsadzie zobaczylibysmy kwiat celebrities. a w kwestii "podobnie" - nie mam nic przeciwko jezeli czerpie sie z dobrych wzorcow. i ciesze sie, ze nie jest grany jak np. polski serial. > Nikt nie chciał bawić się w historyka, raczej > sprzedać kolejną bajeczkę w nowym opakowaniu. uwielbiam takie argumenty, w ktorych ktos zarzuca serialowi fabularnemu, ze nie jest serialem dokumentalnym :D przy Rzymie pracowal sztab konsultantow i serial jest uznany za najlepsze przedstawienie zycia codziennego w Rzymie w czasach upadku republiki. Co innego sprawa wydarzen historycznych, bo tu tworcy pozwolili sobie na zabawe z konwencja i wiele faktow jest pokazanych w alternatywnej interpretacji. Mysle, ze dla osob choc troche interesujacych sie historia to bedzie fajna zabawa (w kazdym razie dla mnie byla), ale oczywiscie znajda sie tez malkontenci, ktorych bedzie irytowalo odchodzenie od 'prawdy historycznej'. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 14:38 kubissimo napisał: > > a jakie to ma znaczenie? skojarzenie jest skojarzeniem. > zadne, dopoki to tylko skojarzenie, a nie zarzut wtornosci. wtórność? raczej setność, tysięczność. scena w celi wyglądała jak scena z setki amerykańskich filmów (wietnamy, afganistany i inne szeregowce ryany). w masowych produkcjach rodem z usa charaktery są proste (łobuziak, lub wierny mąż i ojciec), wybory proste, problemy proste, życie wewnętrzne bohaterów proste. kobiety czekają w kwiecistych sukniach na swoich mężów z obciętymi na pazia synkami, albo traktują mężczyzn instrumentalnie. mężczyźni są mężni i liczą dni do spotkania z ukochaną, albo są łajdakami lejącymi żony po ryjach. wszystko to okraszone seksem i krwią, rzucone na ociekające milionami dekoracje i mamy bajkę. jeśli tobie to odpowiada - ok. ja ziewam. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 15:26 heh, zabawne, ze ten sam tekst mozna odniesc do serialu CHŁOPI (no moze tylko sukienki byly w paski, a nie w kwiaty), na temat którego pialas tu kiedys peany. A przeciez powinnas ziewac :) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 15:46 kubissimo napisał: > heh, zabawne, ze ten sam tekst mozna odniesc do serialu CHŁOPI (no moze tylko > sukienki byly w paski, a nie w kwiaty), na temat którego pialas tu kiedys peany > . > A przeciez powinnas ziewac :) co, chcemy się odgryźć? najdurniejszy jasiek przewrotny z "chłopów" miał życie wewnętrzne dużo bardziej skomplikowane niż umięśniony fizyk jądrowy z wydepilowaną klatą z amerykańskiego serialu. oglądaj sobie, ja mogę nawet zrozumieć, że ktoś to lubi. gdybyś przyznał się, że lubisz konwencję prostej bajeczki - ok. odszczekiwanie się jednak nawiązywaniem do "chłopów" zostawię bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 15:59 nie chce sie odgryzc. mozesz sobie poszperac w archiwum i zobaczysz, ze tez naleze do grona wielbicieli serialu Rybkowskiego. I biore go z calym bogactwem inwentarza, wliczajac w to watki stare jak swiat. niestety takie przyszly czasy, ze gwaltownie spada liczba dziel w pelni oryginalnych (a szczerze mowiac nie wiem, czy jeszcze takowe istnieja), natomiast odkad wymyslilismy postmodernizm norma staje sie to, ze kazde dzielo wykorzystuje miej lub bardziej wyeksploatowane motywy. Ale mysle, ze dopoki znane elementy sluza do stworzenia calkiem nowej ukladanki, to nalezy ogladac/czytac/sluchac i sie cieszyc. inna sprawa, ze wspomniani Tytus i Lucjusz to dla mnie raczej przyklad odwiecznego toposu meskiej przyjazni (w znaczeniu sprzed emancypacji gejow) i to swietni zrealizowanego. Ty twierdzisz, ze to banalny watek z amerykanskiego serialu. Kazdy widzi to, co chce zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 14:41 stara_dominikowa napisała: > może akcja się rozwinie, może intryga będzie interesująca - nie zmienia to > faktu, że motyw dwóch kumpli z wojska ratujących świat/ludzkość/prezydenta/rząd > federalny jest amerykański do bólu. :))) "Dwóch kumpli z wojska", a właściwie dwóch dzielnych, acz kłótliwych centurionów - Tytusa Pullona i Lucjusza Worenusa opisał sam Juliusz Cezar! w piątej księdze "Wojny galijskiej" (a więc zanim jeszcze powstała kinematografia amerykańska ;). czyli może raczej - motyw stary jak świat! Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 14:46 > "Dwóch kumpli z wojska", a właściwie dwóch dzielnych, acz kłótliwych > centurionów - Tytusa Pullona i Lucjusza Worenusa opisał sam Juliusz > Cezar! w piątej księdze "Wojny galijskiej" (a więc zanim jeszcze > powstała kinematografia amerykańska ;). > > czyli może raczej - motyw stary jak świat! stary jak świat jest też zachód słońca, a niekoniecznie interesująco wygląda na pocztówkach z zakochaną parą i czerwonym serduszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 15:31 ten sam zachod slonca moze byc zaskakujaco sfotografowany. Ale niektorzy spisuja to zdjecie na straty zanim je zobacza. Jak widac dobry zblaz nie jest zly. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 15:34 kubissimo napisał: niektorzy spisuj > a > to zdjecie na straty zanim je zobacza. widziałam pierwszy odcinek serialu. wi-dzia-łam. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 15:48 ale wypowiadasz sie o calosci. ja widzialem calosc. pelne dwa sezony. i juz pisalem, ze serial zaczyna sie przecietnie, ale swietnie sie rozwija. da-lej chcesz dys-ku-to-wac? Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 15:58 nie. mam alergię na amerykańskie seriale. jak widzę kanapę na środku salonu i schody z tyłu - dostaję spazmów. ty kochasz amerykańskie seriale. wniosek? albo damy sobie po ryju, albo podziękujemy sobie za dyskusję:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 16:04 ok, to mile, ze przyznajesz sama, ze Twym orezem jest stereotyp i szufladka. ja szukam rzeczy dobrych, niezaleznie od kraju pochodzenia. Wlasnie skonczylem ogladac znakomita brytyjska ekranizacje "Targowiska proznosci" i jestem w srodku australijskiego serialu o dziewczynie wrobionej w przemyt narkotykow, ktora probje przezyc w tajskim wiezieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 16:07 oj, ucielo mi tekst :/ w kazdym razie chcialem dodac, ze prawdopodbnie ogladalbym te seriale gdyby byly rownez produkcji francuskiej, rosyjskiej, badz amerykanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 15:59 Oczywiście wszytsko można schrzanić. Też obejrzałam pierwszy odcinek (nawet w dwóch wersjach) i nie zauwazyłam, żeby ten właśnie motyw - motyw przyjaźni dwóch centurionów - był skrojony na modłę amerykańską. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 16:12 nie chce spoilerowac, wiec dodam tylko, ze ten watek jest swietnie prowadzony. Zreszta uklad Tytus - Lucjusz i Atia - Serwilia jest glowna sila napedowa tego serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Serial Rzym TVP1 10.09.08, 12:06 kubissimo napisał: > nie chce spoilerowac, wiec dodam tylko, ze ten watek jest swietnie prowadzony. > Zreszta uklad Tytus - Lucjusz i Atia - Serwilia jest glowna sila napedowa tego > serialu. ! Dzięki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Serial Rzym TVP1 08.09.08, 17:35 kubissimo napisał: > [...] niektore seriale rozkrecaja sie powoli. Ja p > o > pierwszym odcinku RZYMU bylem sceptycznie nastawiony. To samo pomyślałam po obejrzeniu pierwszego odcinka w dwóch wersjach (wersja nieocenzurowana oczywiście lepsza). Ale dalem mu szanse i nie > zaluje. To naprawde swietny serial. Mam nadzieję, że też tak powiem po zakończeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 09:23 Nie zmieniłem zdania po zobaczeniu odcinka bez cenzury. Kolejna amerykańska szmira.Im się wydaje,że nawet w starożytności ludzie żuli gumę i pili whisky. Strata czasu. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 09:37 rozumiem, ze wyraznie widziales sceny z gumą i whisky. gratuluje tak realistycznych omamow. i czy nie szkoda Ci czasu na pisanie po raz fefnasty, ze to strata czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 10:43 Poczytaj nieco o obyczajach w Rzymie,zrozumiesz o co mi chodzi. A czasu mam sporo. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 13:14 widac, ze Ty juz nieco czytales i na tym nieco poprzestales. Bo jak na razie znalazles jeden argument (o uczcie na stojaco), ktory jest bardzo mocnym argumentem, biorac pod uwage, ze pokazano raptem poczatkowy fragmencik z owej uczty. A ja wiem, ze jeszcze nie raz w tym serialu beda ucztowac wylegujac sie na poduchach, dzieki czemu stereotypowe wymagania publiki, ktora nieco czytala moga byc spelnione. papierowe dekoracje zdobyly caly worek nagrod (i drugi worek nominacji) przyznawanych przez specjalistow z owej branzy, ale oczywiscie to nieistotne, bo pewnemu chlopcu kojarza sie z filmami z lat 50tych. A wiec poczytaj NIECO drogi chlopcze o filmach z tamtych czasow i byc moze sie dowiesz sie, ze w owczesnych produkcjach niezmiennie powielano wizerunek Rzymu jako sterylnego miasta z bialego marmuru. jak pisalem wczesniej, przy filmie pracowal sztab konsultantow pod kierownictwem Jonathana Stampa, uznanego specjaliste w kwestii starozytnego Rzymu, szefa dzialu archeologii BBC. Moze nie uwierzysz, ale on jest dla mnie wiekszym autorytetem niz Ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Serial Rzym TVP1 IP: *.acn.waw.pl 14.10.08, 21:12 Polecam audycję m.in. o tym serialu: chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=pckloss -> "Klub Trójki" -> audycja "Rzym. Serial, fikcja i fakty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozambique n/z Re: Serial Rzym TVP1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 09:19 a gdzie tego szukac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Serial Rzym TVP1 IP: 193.59.173.* 15.10.08, 14:15 Tak jak napisałam - po otwarciu strony należy wybrać "Klub Trójki" i poszukać odpowiedniej audycji, jest na 12. czy 13. miejscu listy. Jest to ciekawy wywiad z historykiem, który odnosi się do różnych sytuacji/postaci/zwyczajów/przedmiotów z serialu "Rzym" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Serial Rzym TVP1 09.09.08, 12:41 Beznadziejny. ma sie tak do realiów starozytnego Rzymu jak nie przymierzając te seriale co to pare lat temu leciały w Polsacie o Heraklesie i o Xenie do starozytnej Grecji Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Serial Rzym TVP1 10.09.08, 00:39 Asterix jest bardziej prwdziwy. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Serial Rzym TVP1 10.09.08, 14:01 Trudno cokolwiek napisac, przeczytawszy wczesniejsze wypowiedzi laikow, ktorym sie wydaje ze znaja historie Rzymu:) Serial Rome w swej tresci, ma wiele historycznych smaczkow, ktorych nie dostrzeze laik:) trzeba pamietac ze inny byl Rzym czasow Republiki a inny Rzym czasow cesarstwa, odmiennych bylo wiele aspektow zycia, a jeszcze inny byl Rzym z czasow krolewskich:) jestem fanem serialu Rome i sie tego nie wstydze:) Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Serial Rzym TVP1 10.09.08, 19:14 mam wrażenie,że wiele osób czepia sie na siłę pierwszy odcinek jest stosunkowo słaby (a przynajmniej słabszy niż kolejne)bo to dopiero standardowe wprowadzenie postaci później serial rozkręca się tak,że przynajmniej ja oglądałam go na wdechu Dominikowa,też nie będę spojlerowac,ale zapewniam cie,że losy Vorenusa i Pullo są tak nieamerykańskie jak to tylko możliwe żadnego happy endu z zachodem słońca nie zobaczysz mnie szczególnie przypadł do gustu Vorenus,bohater jednocześnie heroiczny i tragiczny Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 10.09.08, 19:27 ja bardzo lubie Serwilie, ktora prezentuje dyskretniejsza forme okrucienstwa niz Atia, a przez to jest straszniejsza :) no i uwielbiam tworcow za to, jak pokazali Kleopatre :D ale o tym ćśś Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Serial Rzym TVP1 10.09.08, 23:28 kubissimo napisał: > ja bardzo lubie Serwilie, ktora prezentuje dyskretniejsza forme okrucienstwa ni > z > Atia, a przez to jest straszniejsza :) > no i uwielbiam tworcow za to, jak pokazali Kleopatre :D > > ale o tym ćśś ja też wolę Serwilię,szczególnie w 2 serii,jednak bez Atii by nie istniała :) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Serial Rzym TVP1 10.09.08, 20:27 > Dominikowa,też nie będę spojlerowac,ale zapewniam cie,że losy Vorenusa i Pullo > są tak nieamerykańskie jak to tylko możliwe > żadnego happy endu z zachodem słońca nie zobaczysz bosko:) najlepiej, żeby któregoś wywieźli z rzymu na wozie z gnojem... takie zakończenia lubię....;) Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Serial Rzym TVP1 10.09.08, 23:33 to zakończenie zbyt pogodne jak na ten serial :))) w "Rzymie" podoba mi się też sposób w jaki pokazują kobiety większosc to zimnokrwiste suki i manipulatorki,które w niczym nie ustępują mężczyznom nie uświadczysz tu sienkiewiczowskiej Ligii -zdechłej lilii bez odrobiny charakteru Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Serial Rzym TVP1 11.09.08, 10:54 > w "Rzymie" podoba mi się też sposób w jaki pokazują kobiety > większosc to zimnokrwiste suki i manipulatorki,które w niczym nie ustępują mężc > zyznom > nie uświadczysz tu sienkiewiczowskiej Ligii -zdechłej lilii bez odrobiny charak > teru Bo Ligia to PRAWDZIWA SŁOWIANKA, dumna i blada ;D Szczególnie, że w czasach Cezara cholera wie, gdzie ci Słowianie się pętali. Na pewno nie tam, gdzie by chciał Sienkiewicz. Temperament Rzymianek wypieki na policzkach już mi robił w czasach dzieciństwa, gdy oglądałam "Ja Klaudiusz". Potem w czasie lektury "Qvo Vadis", miałam odruchy wymiotne, ale czego oczekiwać po mężczyźnie, który podobno lubił małe dziewczynki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Serial Rzym TVP1 11.09.08, 11:09 Bardzo "sienkiewiczowska" jest Irene (czy to tak miała na imię?), niewolnica Tytusa Pullo i nieźle jej się - starając się nie spojlerować - w życiu obrywa. Ja dziękuję za uległość, wiotkość i bierność. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Serial Rzym TVP1 11.09.08, 19:08 nie no, przy Ligii to nawet Irene jest gejzerem charakteru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Serial Rzym TVP1 11.09.08, 20:07 bo o ile mnie pamięc nie myli Eirene czy Irene to poniekąd nasza rodaczka zdaje mi się że była raz mowa o tym skąd pochodzi i wyszło mi,że ona z "Polski" może byc :))) Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Serial Rzym TVP1 14.09.08, 12:35 Świetna scenografia i świetne dekoracje są w tym "Rzymie". Dom Atii - piękny! Odpowiedz Link Zgłoś
yorrick2 Re: Serial Rzym TVP1 17.09.08, 21:44 Czy w HBO też była cenzura? I o jakiej porze był nadawany? Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Serial Rzym TVP1 18.09.08, 19:09 nie było cenzury w piątki bodajże o 21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hel-ge Re: Serial Rzym TVP1 IP: *.chello.pl 18.09.08, 19:22 Nie ma cenzury, tylko są dwie wersje telewizyjne: jedna łagodna a duga nie, do obejrzenia w dwójce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozambique n/z Re: Serial Rzym TVP1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 11:15 odswieżam wątek , bo troche zniechecona piewrszymi odcinkami odpusciałsm sobei ten serial ale obejrzałm sobei ostatni odcienk ( 5-ty czy 6-ty to był ? ) i........nooooo , prosze panstwa , takei seriale to chcę oglądac wątek Vorenusa i jego problemów "służbowych" ...... naprawdę , smakowite,a napięcei lepsze niz w scenach wojennych nabrałam parwdziwej ochoty na ciąg dlaszy czy ten serial tak ma ? ze rozkreca sie z czasem ? czy ktos wiec , na czym polega nowe stanwisko Vorenusa = evikator ? to ktos w rodzaju policjanta ? szeryfa? słub specjalnych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uśmiech Re: Serial Rzym TVP1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 13:32 > czy ten serial tak ma ? ze rozkreca sie z czasem? TAK, a druga seria jest jeszcze ciekawsza :) > czy ktos wiec , na czym polega nowe stanwisko Vorenusa = evikator ? > to ktos w rodzaju policjanta ? szeryfa? słub specjalnych ? Mniej więcej policjant/szeryf i sędzia w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Serial Rzym TVP1 07.10.08, 07:34 Lucius Vorenus zostal praefectus evocatorum. en.wikipedia.org/wiki/Praefectus_evocatorum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Serial Rzym TVP1 IP: *.acn.waw.pl 01.12.08, 11:10 rany siedzicie w internecie nie od dzisiaj a seriale w tv tylko oglądacie przecież są jeszcze seriale internetowe !!! może coś o nich powiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albercik Re: Serial Rzym TVP1 IP: *.acn.waw.pl 06.12.08, 13:57 na WP jest citylajf dodatkowo teraz jeszcze można na komórce oglądać. No i oczywiście są też inne ale tylko w w/w się orientuję Odpowiedz Link Zgłoś
paero123 Re: Serial Rzym TVP1 15.10.08, 16:36 N poczatku myślałem, ze to TVP we własnym zakresie cenzuruje serial wyrzucając całe kadry/ujęcia ale po ostatnim odcinku widać, że były kręcone 2 wersje przez producenta. W tej piątkowej ten podarek do b.kochanki Cezara niósł niewolnik w przepaską na biodrach a w wersji sobotniej ten sam tyle, ze goły z wielkim penisem. Były nakręcone 2 identyczne ujęcia, tyle, ze w jednym była wersja "ubrana" w w drugim "reżyserska" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapominalska Re: Serial Rzym TVP1 IP: *.radom.vectranet.pl 22.10.08, 00:37 bardzo prosze-niech ktos mi stresci ostatni odcinek,tez z 17/18.10 z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
csajna Re: Serial Rzym TVP1 22.10.08, 09:10 Kapitalny serial. Zachęcam do wejścia na stronę www.serial-rzym.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Serial Rzym TVP1 22.10.08, 09:48 a ktos wie w jakim celu młody Oktawian został wysłąny do Mediolanu ? co takiego w tym Mediolanie ma robic ? Odpowiedz Link Zgłoś