Dodaj do ulubionych

Ile płacicie za przedszkole

08.10.12, 10:55
pytam bo nie wiem czy u mnie jest drogo, czy może wydaje mi się, że dużo...
Za paxdziernik wyszło nam 471 zł (- 16 zł za 2 dni nieobecności w miesiącu ubiegłym)
Nawet jak odejmę opłaty za zajęcia dodatkowe 42 zł
stawka za bieżący miesiąc wynosi 445 zł !!!!!!!

W tamtym roku wychodziło ok 370-380 zł Wydaje mi się, ze to jest duża kwota za państwowe przedszkole. Gdzie co chwila nauczycielki proszą a to o chusteczki do nosa a to o różne rzeczy do przerobienia (stroje), z otwartymi rekami przyjmą papier. Do grupy również przynieśliśmy parę reklamówek maskotek.

Ciekawa jestem jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 11:02
      U nas też tyle kosztowało, miesiac w miesiac ok 450 zł przy godzinnach ponad bezpłatny program.
      We Wro w tym roku siato zadecydowało,ze roczniki 2006 i 2007 czyli te z obowiązkwym przygtowaniem przedszkolnym będą miały nie 5, a 8 bezpłatnych godzin.
      Wiec od tego roku zapłace max 250 zł....
      200 zł w kieszeni
      • alcea3 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 11:02
        Nie "siato" zadecydowało, tylko miasto miało być :)
        • a090707 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 11:10
          No w końcu mam jakiś plus, na to, że nie ma to jak życie w mini miasteczku :) Czyli u nas wychodzi na max ilość godz. nie więcej niż 174 zł. Za to odpisy są dopiero po co najmniej 5 dniach nieobecności ciurkiem.
          • disno Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 11:47
            za przedszkole około 300 zł za osiem godzin (5+3) plus dodatkowo 28 tańce, 20 komitet rodzicielski co miesiąc ale w komitecie jest już wszystko - angielski, rytmika, wycieczka, wszelkie wyjścia do kina, teatrzyki, paczki na mikołajki itp. Każdy dzień jest odliczany przy nieobecności.
            Za żłobek 365 zł miesięcznie od 6 do 16 plus jednorazowo komitet 100zł (zbierają na zabawki do odgodu dla dzieci)
            • zurawina100 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 11:52
              Poznań:
              do godz. 13:00 - 0,00zł
              do godz.14:00 - 3,08zł
              do godz. 15:00 - 6,16zł
              do godz. 16:00 - 9,24zł
              do godz. 17:00 - 10,16zł
              To są stawki dzienne czyli razy ilość dni pracujących. Plus 6 zł dziennie za jedzenie.
              • lee_a Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 12:11
                miejscowość pod Poznaniem
                - 8-13 bezpłatne
                - pozostałe godziny po 2 zł ,
                - jedzenie - 9 zł/ dziennie
                - rytmika obowiązkowa 18zł
                - angielski 25 zł
                - za październik (23 dni) dla dziecka, które jest w przedszkolu w godzinach 7:00-17:00 wychodzi dokładnie 480zł...

Przedszkole publiczne ...

Aga, mama Ani (2007) i Marty (2009)
    • solaris31 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 12:15
      mi wychodzi około 250 zł. przedszkole państwowe, samorządowe. jak na nasze warunki prowincjonalne, to sporo kasy.

do tego nie mogę wybierać Milki wcześnej - to znaczy, mogę, ale i tak zapłacę za całe 8 godzin.

to już sprawa samorządów, co i jak ustalają.
      • aga_junior Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 12:43
        solaris31 napisała:

> mi wychodzi około 250 zł. przedszkole państwowe, samorządowe. jak na nasze waru
        > nki prowincjonalne, to sporo kasy.
        >
        > do tego nie mogę wybierać Milki wcześnej - to znaczy, mogę, ale i tak zapłacę
        > za całe 8 godzin.
        >
        > to już sprawa samorządów, co i jak ustalają.

mieszkam 8 km pod Warszawą a moja znajoma w stolicy płaciła o wiele mniej bo dzielnica zorganizowała jakieś dofinansowanie.
        Młody będzie chodził do placówki choćbym miała ostatni grosz wyskrobać ale wkurza mnie polityka prorodzinna w naszym kraju :(
        • solaris31 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 13:00
          jaka polityka? prorodzinna?

nie zauważyłam, by ktoś ją prowadzil w naszym skądinąd pięknym kraju :D
    • spodnica_w_kratke Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 12:23
      hm, to nas w takim razie mega drogo..w paź zapłaciłam 580 zł i padłam...w tym 50 komitet rodzicielski, i ca łącznie 60 zł za ang i warsztaty plastyczne (jako zajęica extra)..chusteczki, papier toaletowy mile widziane i pożądane. Państwowe pkole w duzym mieście..
      • alcea3 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 12:50
        spodnica_w_kratke napisała:

> hm, to nas w takim razie mega drogo..w paź zapłaciłam 580 zł i padłam...w tym 5
        > 0 komitet rodzicielski

50 zł miesięcznie???
        • spodnica_w_kratke Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 13:09
          miesięcznie. Minimum to 30 zł, max 60, no chyba, że ktoś chętny na więcej;)
          • alcea3 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 14:05

> miesięcznie. Minimum to 30 zł, max 60, no chyba, że ktoś chętny na więcej;)

Przepraszam, ale zatkało mnie.
            Na co idą te pieniązde ? Wiecie? Czy dyrekcja robi wyliczenia ile zebrali i na co wydali?(tak wlansie powinno byc)?
            To przeciez kolosana suma!

PS wiecie,ze rada rodzicow/komitet rodzicielski jest nieobowiązkowy prawda?
          • aga_junior Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 14:16

> miesięcznie. Minimum to 30 zł, max 60, no chyba, że ktoś chętny na więcej;)

a powiedz na co jest przeznaczany ten "komitet rodzicielski" ?
            U nas jest 35 zł/ miesięczna opłata na rade rodziców
            Kupowane są z tego przybory (kredki, farby...), zabawki, opłacane wycieczki, teatrzyki i przedstawienia w przedszkolu.
            • spodnica_w_kratke Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 21:52
              wiem, że rada rodziców jest nieobowiązkowa, ale z drugiej strony wtedy inni zapłacą za Mikołaja, prezenty,wycieczkę, przedstawienie, koncert, bo na to ida pieniądze. Zabawki +zabawki ogrodowe. Tak w ujeciu całorocznym, bo jasne, ze nie są kupowane miesiąc w miesiąc. Tak sobie myslę, ze w sumie taka jedna wycieczka pochłania całą miesięczna wpłate. Przeglądałam ostatnio oferte jednej z firm specjalizująych sie w organiowaniu wycieczek dla pkolaków, i poniżej 50 zł chyba żadna nie schodziła..od łebka, oczywiście;) Fakt, że całe wyposażenie typu blok, kredki, plastelina itp kupuja rodzice, ale jakieś wspólne też są. Nie iwem z z tego moga byc finansowane jakeś naprawy w budynku? W każdym razie, co roku p dyrektor wywiesza listę z wszystkimi zakupami/kosztem wycieczek/imperez itd na podsumowanie całorocznych wydatków. A, z tego też sa pokrywane 2 pikniki rodzinne, zawsze bardzo fajnie zorganizowane.
              Ale w sumie zabiłyscie mi troche ćwieka, myślałam,że te 50 zł to taka zupełnie przeciętna suma, w senie średnia, a tu okazuje się, że nie..a jak jest w Waszych pkolach?
    • monikaj21 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 12:54
      U nas ok 470 zł za dziecko (w tym zajęcia dodatkowe), w zeszłym roku kiedy miały być płatne wszystkie godziny i opłata zadeklarowany czas pobytu miało nam wychodzić prawie 600.
      • metanira Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 13:25
        174 zł za miesiąc z 20 dniami roboczymi: 4,5 zł stawka żywieniowa + 84 zł za 2 godz. ponad podstawę dziennie. Komitet rodzicielski jednorazowo we wrześniu 60 zł. Rytmika 15 zł + angielski 45 zł miesięcznie (nie wiem, czy nie podrożało, tak było w zeszłym roku, teraz jeszcze nie płaciłam). Stawkę żywieniową mamy taką samą już trzeci rok, dyrektorka mówiła, że to dlatego, że nie kupują żadnych półproduktów, wszystko robią sami (pierogi, kluski, ciasta itp.). Godziny ponad podstawę też tyle samo co w zeszłym roku. Wyjścia do teatru, wizyty teatrzyków czy inne atrakcje płatne dodatkowo.
    • kalipowa Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 15:24

Ja w tym miesiacu zrobilam sie biedniejsza o 560 zl (przedszkole publiczne + ksiazka podrecznik dla 5-latkow)
      Syn w przedszkolu jest do 16.00 i chodzi na angielski, taniec i gimn. korekcyjna

Usmiechajmy sie do siebie!
      • malea1 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 15:52
        Mi wychodzi za wrzesień do zapłacenia 360 zł za samo przedszkole i jedzenie, 96 za zajęcia dodatkowe i 25 za radę rodziców. Ale Antek nie opuściła nai jednego dnia i zazwyczaj miał policzone 9 godzin od 7.30 do 15.30.
        • malenkie7 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 17:05
          do godz. 13ej za free.
          po 13ej - kazda rozpoczeta godzina kosztuje 2,81 PLN.
          Rada Rodziców - zadeklarowane 40 PLN/mc
          płacę za gimnastykę - 29 PLN/mc
          Piotrek ponad plan zostaje 2 godziny tygodniowo, pozostałe dni do 13ej, wiec za darmo.
          Posiłki 112 PLN/mc - w tym jest sniadanie i obiad, bo na podwieczorki nie zostaje.
          Zakładając ze nie choruje i chodzi caly mc - 203 PLN - ale tylko dlatego, ze odbieram go głównie o 13.
          Jednak do tych opłat moge spokojnie doliczyc 680 PLN/mc za SI i logopedie, 320 PLN/mc za terapie reki, co daje mi w przybliżeniu piękna kwotę 1200 PLN z groszami (+/-):)
    • sierpniowa27 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 17:56
      U nas 5 godzin bezplatnie plus 2,70 za kazda dodatkowo godzine.Jedzenie 6 zl. Rytmika dwa razy bezplatna,logopeda raz bezplanty.Moj chodzi dodatkowo na karate(25 zl), Angielski( 35 zl) i Teatr(30 zl).Komitet 35 zlotych.Srednio okolo 350 zlotych
    • bobimax Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 18:14
      Za dużo zdecydowanie. Obecnie przedszkole państwowe jest droższe od niepublicznego.
    • smolineczka Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 20:24
      za wrzesień zapłaciliśmy ok.300 zł - Marysia chodziła do przedszkola tylko przez trzy tygodnie, ale przez ten tydzień, kiedy mąż był poza Krakowem, zostawała dłużej, niż wynika z naszej deklaracji: zaprowadzałam ją przed god.8, a odbierałam po god.16
      plus zajęcia dodatkowe: rytmika (obowiązkowa, płacimy 12 zł miesięcznie), gimnastyka korekcyjna (w tamtym roku płaciła gmina, w tym roku rodzice), taniec (70 zł miesięcznie), angielski (75 zł), do tego doszło ubezpieczenie, klasowe (50 zł) i 84 zł za podręczniki
      • effka_81 Re: Ile płacicie za przedszkole 08.10.12, 22:31
        Ja płacę tylko za jedzenie czyli 6,5zł za dzień, wszystkie dodatkowe godziny jak i zajęcia płacone są z projektu unijnego gdzie nasze przedszkole już 3rok bierze udział, w tym są również wycieczki do zoo, teatru kina. Za miesiąc płacę ok 150zł.
    • boazeria Re: Ile płacicie za przedszkole 09.10.12, 15:46
      Eryk chodzi do prywatnego przedszkola ale dofinansowanego z Edukatora. Otwarte od 7-18.30, również w wakacje jak trzeba. 4 posiłki.
      Moje opłaty miesięczne to równo 300zł. W tym mam wszystko:
      - rytmika
      - plastyka
      - religia
      - Eryk jest w grupie anglojęzycznej tzn 1 pani rozmawia z nimi tylko po angielsku
      - raz w tygodniu wyjazd na basen
      - i inne atrakcje typu wypady do teatru, wyjazdy na stadion, uczestnictwo w wykładach dla dzieci na uczelni (nie płacę dodatkowo za wynajmowanego busa)
      Jestem mega przeszczęśliwa bo to super przedszkole, Panie większość młode z zapałem, na dole jest mini zoo z królikami, szynszylami, żółwiami i ogólnodostępny klub malucha tzn piłeczki, zjeżdżalnie, auta i takie tam.

Jak Eryka nie ma w przedszkolu to jeszcze za każdy dzień odpisują 5zł.

Córkę udało mi się zapisać tam do żłobka i płacę 400zł za miesiąc.
      • aga_junior boazeria 09.10.12, 20:52
        ależ ci zazdraszczam :D
        tzn. Erykowi :D
    • uczula Re: Ile płacicie za przedszkole 09.10.12, 22:14
      296 za wrzesien opuscil moze 2 dni w sumie
      do tego 35 zl oplaty jakiejs tam
      plus 10/msc na rytmike
      pani zbierala zapisy na angielski ale nie wiem co z tego wyszlo.
      od listopada nie bedzie mial michal podwieczorkow w przedszkolu bo panie przerasta pilnowanie zeby Michal nie dostawal mlecznych rzeczy (budyn, mleczna kanapka, serki danio itp..) ostatnio dostal pol szklanki budyniu i mielismy biegunke w domu.
      Bedziemy przynosic podwieczorki .
      no i wyraznie mu sie skora pogorszyla
      ja musze dosc jeszcze jak tam jest z zupami czy na pewno ma odlewane wczesniej przed dodaniem smietanki do zupki....achh...
      przedszkole :( jeszcze 2 lata je wytrzymac.
      • uczula Re: Ile płacicie za przedszkole 09.10.12, 22:16
        dodam, ze Michal jest od 8 a w zasadzie od 9 do 16 w przedszkolu.
        • a090707 uczula 10.10.12, 11:47
          Dieta w p-lu, ech możemy o tym gadać i gadać... Mój syn ma na podwieczorek głównie ciastka, wafelki śmietankowe, ciasto, pączki ( oczywiście wszystko ze sklepu ) bo tak paniom łatwiej z alergikami ( inne mają budyń, kasza itp ) zapychają ich takimi śmieciami, mamy się burzą, ale tylko między sobą. Jak wspomniałam żebyśmy razem poszły do dyrektorki zgłosić sprzeciw to nie było komu...
          • uczula Re: uczula 10.10.12, 19:20
            u nas do tej pory nie bylo zle, ale Michalek zmienil grupe w tym roku i wszyscy o alergii wiedzieli tylko nie ta glowna pani opiekujaca sie grupa, a pech chcial, ze to nM wypelnial tego roczna karte Michalka i pani dr no rozlozyla rece.
            ech
            samo zycie
            wszyscy wiedzieli o alergii tylko ta pani nie wiedziala :( a dodatkowo Michal zbajerowal nieco *byc moze* panie bo chcial sprobowac budyniu i wcial caly :( a po powrocie do przedszkola : boli brzuszek mamo :(
    • kasiunia-s Re: Ile płacicie za przedszkole 11.10.12, 10:07
      U nas w tym miesiącu wyszło 240 zł ale to już z komitetem rodzicielskim w wysokości 60 zł za cały rok. 92 zł wyszło za jedzenie ( po 4 zł za dzień) 10 zł angielski i 96 zł za godziny dodatkowe.Moja w tym roku zapisana tylko na 2 takie godzinki.
    • yvonne79 Re: Ile płacicie za przedszkole 11.10.12, 18:21
      Jak Młoda chodzi cały miesiąc, to płacimy jakieś 450 zł. W tym już są wliczone zajęcia dodatkowe: angielski - 34, plastyka - 35, taniec - 34, rytmika - 32. I jeszcze płacimy 30 zł za radę rodziców. W poprzednim roku płaciliśmy więcej na radę rodziców, ale okazało się, że inni rodzice w ogóle nie płacą, więc teraz dajemy tylko minimalną kwotę. Choć i tak mnie wkurza, że inni nie płacą i my sponsorujemy inne dzieci. Do tego co miesiąc przynosimy chusteczki wyciągane, chusteczki paczkowane i chusteczki nawilżające.
      • pabia_a Re: Ile płacicie za przedszkole 12.10.12, 08:34
        za październik zapłaciłam 350 zł. z tym że młody nieobecny był w przedszkolu przez 4 dni, w tej kwocie jest rytmika 7 zł, tańce 20 zł i j.angielski 25 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka