Dodaj do ulubionych

pępowina?

29.04.07, 19:21
czyam posty na forum i zaczęłam się bać, a jak wyjdzie że pępowina jest
owinięta wokół szyji? przecież przed porodem nie robią USG?
Obserwuj wątek
    • katx1 Re: pępowina? 29.04.07, 21:45
      Z tego co wiem jak cię przyjmują na oddział to USG jest standardowym badaniem,
      a poza tym jeśli coś się dzieje złego z dzidziusiem w czasie porodu to lekarze
      i położne mają sposoby żeby się o tym dowiedzieć, oprócz USG jest wiele innych
      badań które wskazują na jakieś powikłania, nie martw się, sama mam wiele
      strachów na temat porodu, ale staram się o nich nie myśleć, bo można
      zwariować.
    • lucy_cu Re: pępowina? 30.04.07, 09:20
      To prawda, usg przed samym porodem zwykle się nie robi.
      Ale, Asia, to jest tak: absolutnie każdy poród, nawet taki po ciąży
      przebiegającej bez najmniejszych powikłań, jest zagadką. Zdarzyć się może
      wszystko- lepiej nawet nie czytaj o komplikacjach, skoro się przejmujesz. MOŻE
      się wydarzyć wszystko, ale zdecydowanie NIE MUSI. I większość porodów przebiega
      gładko. Nie ma sensu się zamartwiać na zapas. :-)
      • a.zaborowska1 Re: pępowina? 01.05.07, 13:20
        Dzieci się okręcaja pępowiną i jest to naturalne. Natomiast samo obkręcenie nią
        nie jest niebezpieczne, przecierz dziecko nie oddycha tak jak my ustami.
        Niebezpieczne są zaciski na pepowinie, supły wtedy blokują dopływ tlenu.
        Natomiast takie sytułacje są niezwykle żadkie. A lekarze naciągają diagnozy,
        jak coś złego sie stanie to że było okręcone pępowiną. My się kbiety nie znamy
        i się boimy. Usg nie robią przed porodem standardowo. Dopiero przy nieźle
        przenoszonej ciąży jak już się wyląduje na patologi. Nie myśl o złych rzeczach.
        Zawsze wszystko sie moze zdarzyć i nie musi to byc przy porodzie. Natomiast
        jesli masz duże lęki zrób prywatnie usg z przepływami pępowinowymi gdzieś w
        38tc. wtedy będziesz spokojniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka