a090707 Re: ZYWCZYK-skad wiecie kiedy chce spac ? 13.11.07, 11:51 za szybko poszlo :( Wiec moj maly nigdy nie zasnal sam ze zmeczenia, zawsze musze go ukladac do snu ze smokiem i on troche sie broni, zaczyna sie placz i ja spiewam, bujam i wtedy on sie poddaje i zasypia-czy to normalne ? Ostatnio to trwa dosyc dlugo,a przeciez on musi spac i widze, ze jest zmeczony-trze oczy marudzi i nic mu juz nie pasuje. Odpowiedz Link
lee_a Re: ZYWCZYK-skad wiecie kiedy chce spac ? 13.11.07, 21:02 Anula tez ma histerie jak przegapię porę spania. Ale chyba ją wyczułam. Robię tak jak magda - właczam kolysanki, kładę do łóżeczka i tam sobie marudzi do siebie, patrzy na ochraniacz, przytula sie do pieluszki az w koncu zasnie. Musze tylko pilnowac, zeby smoczek podawac jak wypadnie. Odpowiedz Link
dziunia27 Re: ZYWCZYK-skad wiecie kiedy chce spac ? 14.11.07, 14:31 julka przewaznie spi co 2-2,5 godz.i tak jak wszystkie dzieci marudzi i nic jej niepasuje..wtedy podaje jej ciepla herbatke wkladam do bujaczka,smok,pieluszka do noska,ona przyklada swoja raczke do oczek i juz wiem ze za chwilunie usnie.. :)) Odpowiedz Link
a.g.g.a Re: ZYWCZYK-skad wiecie kiedy chce spac ? 13.11.07, 11:54 Mój mały albo sam zasypia(tak jest do południa),albo gdy widzę,że się broni przed snem,a wyrażnie jest śpiący,wtedy na chwilę przystawiam go do piersi i od razu zasypia.Potem przenoszę go do łóżeczka i chrapie dalej Odpowiedz Link
magda7717 Re: ZYWCZYK-skad wiecie kiedy chce spac ? 13.11.07, 12:10 moja tez jest zywczyk i ja jakos intuicyjnie wiem,ze pada- mamy stale godziny snu dnia ( mniej wiecej ) i generalnie widze po niej, ze glowa jej opada, ze marudzi glosno itd.zawodzi, trze oczka wiesz co proponuje Ci spisac sobie przez ok 7 dni wsz caly dzien( drzemek i aktywnosci) co da ci obraz kiedy twoj maluch spi i wtedy wlasnie w tych godzinach ukladaj zywczyka do snu. staraj sie przestrzegac porzadku dnia a maluch odplaci ci wolnym czasem dla siebie.moja tez jak odkladam do lozeczka czasem dlugo marudzi-ale przetrzymuje to. zdarza sie ze do godziny dobrnie. Odpowiedz Link
a090707 magda 7717 13.11.07, 12:20 Ja wlasnie tak robilam, przez 2 tyg.spisywalam wszystko i dlatego wiem kiedy jest pora snu.W jego 1 miesiacu nie wiedzialam, ze tak reaguje gdy chce spac no i nie spal 12 godz.bo ja go kladlam, a on zaczynal plakac, to ja o na rece itd. Odpowiedz Link
asia19813 Re: ZYWCZYK-skad wiecie kiedy chce spac ? 13.11.07, 12:30 Zuzia jak chce spac robi się ospała, wyraźnie mniej ruchliwa, wtedy zmieniam pampersa i kładę do łóżeczka, głaszczę czasem popłakuje wie cchwile noszena rękach i kładę i tak czasem kilka razy, a czasem od razu zasypia, przed chwila wlasnie ją uspałam i syłsze że nie śpi kurcze musż eiść Odpowiedz Link
ab_78 Re: ZYWCZYK-skad wiecie kiedy chce spac ? 13.11.07, 17:58 moj jak zaczyna marudzic i trze oczy to klade go do lozeczka, daje smoczka, przytulanke z prawej i pieluszke mala z lewej i zasypia po chwili. Zawsze tak samo go klade do spania, zawsze ma przytulanke i zawsze ma pieliszke po tej stronie co napisalam. No i smoczek tez jest. Jak zasnie to wypluwa smonia i spi dalej. Odpowiedz Link
agasar79 Re: ZYWCZYK-skad wiecie kiedy chce spac ? 13.11.07, 22:35 Natalia ma w miare stałe pory spania, więc wtedy trze oczka, ziewa, bywa że zaczyna marudzić, a jak jest na rączkach zaczyna robić jakieś wygibasy i wtedy wiem że trzeba ją położyć, Jednak woli zasnąć w łóżeczku niż na ręcach. Na rączkach zasypia tylko przed nocnym snem, tak jest przyzwyczajona (zreszt przez tatusia :) Odpowiedz Link
aurinko Re: ZYWCZYK-skad wiecie kiedy chce spac ? 14.11.07, 15:26 W dzień trze oczy i zaczyna ssać kciuka ;-) Wtedy wiem, że czas na spanie, kładę do łóżeczka, przykrywam, daję smoczek i po chwili Mała śpi. Na noc - kąpanie, karmienie, przytulanie, łóżeczko, smok, gasimy światło i dziecka nie ma ;-) Odpowiedz Link