blanka0 18.02.09, 10:27 w maju chrzesniak moj i mojego m ma komunie chcialabym juz sie rozejrzec za prezentem, a nie mam pojecia co mozna kupic kasa, rower, nie wiem co jeszcze cholera jeszcze musi byc podwojnie dziewczyny rzuccie pomyslami Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klarysa007 Re: jaki prezent na komunie 18.02.09, 10:38 No to Cię podłamię ;) Mój syn ma komunię w maju i już wiem jakie cuda wymyśla on i jego klasowi koledzy. Na szczęście mojemu da się dużo wytłumaczyć ale każdy nowy pomysł mnie rozwala. Modne jest PSP - podobno super do gierek: www.allegro.pl/item559752585_szybka_aukcja_jedyna_nowa_psp_3004_z_windows_vista.html Takie cudeńko to ok. 500 zł!!!!!!!!!!! Oczywiście telefony komórkowe, laptopy!!!!!!, playstation jest już lekko niemodne, sprzęt grający większy bo MP3/4 to przecież "każdy" ma, QUADY!!!!!!!!!!!, aparaty fotograficzne. To tylko niektóre pomysły. Ja na myśl o komunii mam miękkie nogi i zawrót głowy. I JAK ja mam dziecku w tym wszystkim pokazać, że nie o prezenty tu chodzi skoro TYLKO o prezentach sie mówi w klasie??? Odpowiedz Link
gismol77 Re: jaki prezent na komunie 18.02.09, 10:46 przepraszam, że wetnę się w nie swój watek ale jak przeczytalam co napisala Klaryska to mi się slabo zrobilo. to jest chore. nic nie rozumiem z tej konsumpcyjnej machiny która sie rozpędzila przy okazji komunii, a wlaściwie to komunia jest chyba już teraz przy okazji... Odpowiedz Link
becik1 Re: jaki prezent na komunie 18.02.09, 11:09 my w zeszlym roku kupilismy rower bo nie mial i chcial, mielismy jeszcze jedna komunie dzewczynki to kupilismy dvd samochodowe Odpowiedz Link
patrice7 Re: jaki prezent na komunie 18.02.09, 11:16 Najlepiej,laptop,skuter(poczeka do 18) ,mieszkanie,moze jakis samochod ;) Za inne prezenty zostaniesz"skasowana" wzrokiem i wyklęta :D To tak pol zartem pol serio,ale pieknie ujela to gismol! Odpowiedz Link
lilka.k Re: jaki prezent na komunie 18.02.09, 11:18 Jak nie ma roweru, to rower. Ja kupiłam rok temu chrześniakowi aparat cyfrowy. Bardzo mu się podoba. Wszędzie z nim łazi. Odpowiedz Link
iwo-ry Re: jaki prezent na komunie 18.02.09, 11:25 Ja w ubiegłym roku kupiłam chrzesnicy mini-wieżę, od chrzesnego dostała aparat fotograficzny. Z prezentów była bardzo zadowolona. Ale dzieci mają różne oczekiwania, a obdarowujący różne możliwości, wiec trzeba to jakoś dopasować. Uważam że zbyt drogie prezenty nie są dobre na komunię, bo przysłaniają prawdziwy charakter tej uroczystości (duchowy). Odpowiedz Link
lilka.k Re: jaki prezent na komunie 18.02.09, 11:27 Aha, ja prezent uzgadniałam z rodzicami młodego. Blanka, zapytaj rodziców zwyczajnie. Może coś podpowiedzą. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 blanka0 18.02.09, 12:01 To my mamy w tym roku to samo. Nasza wspólna chrześnica ma komunnie a ja będę jeszcze miała chrzciny prawdopodobnie na wielkanoc. Nictylko się za kieszeń trzymać. My w tamtym roku chrześniakowi kupiliśmy syntezator cashio za ok 400 zł. obdarowanemu prezent sie podobał za to jego rodzice do tej pory sie do nas nie odzywają. Chcieli pieniądze bo wymieniali sobie samochód :-) My plaujemy rower bo nie ma Odpowiedz Link
edzia_79 Re: blanka0 18.02.09, 12:11 to sie jakis cyrk robi z tymi komuniami,w zeszlym roku naczytalam sie na innych forach co ludzie daja i czego oczekuja od gosci. SZOPKA!!! moj starszak czeka na psp3 bo to ma juz od nas obiecane od dawna a do komunii jeszcze 2 lata. poza tym duzo mu tlumacze o wartosci takiego swieta i napewno nie bedzie oczekiwal drogich prezentow. wspolczuje wszystkim chrzestnym,moja chrzesnica jest jeszcze mala wiec jak narazie problem mam z glowy. Odpowiedz Link
27agnes72 re 18.02.09, 12:27 Mój syn dostał na przyjęciu w 2008 małą wieżę, rower, zegarek, aparat cyfrowy(za 300zł),kilka książek i kasę.Z kasy dołożyłam do opłat za lokal (chcieliśmy spotkać się z najbliższymi a nam brakowało) a resztę ma na lokacie-prawdopodobnie w tym roku dołoże Mu do wyjazdu do Rzymu.Już rok wcześniej rozmawialiśmy z wszystkimi jak widzimy uroczystość I Komunii i prosiliśmy o rozwagę.Mój syn nadal nie ma MP3 ani laptopa ani komórki i żyje.Na początku było Mu trochę przykro jak koledzy opowiadali ale wyrósł z tego. Odpowiedz Link
mynia0 Re: re 18.02.09, 12:39 mnie bardzo drażnią te strasznie drogie i wypasione prezenty :/ wybaczcie, ale laptop dla 9-latka to zwyczajne przegięcie i tyle. ja w ub. roku kupiałm chrześnicy małą wieżę, troszkę tylko większą od boomboxa. oczywiscie prezent uzgodniłam z rodzicami, ale dla dziecka to była niespodzianka. rodzice kupili dziecku komórkę, a drugi chrzestny rower. no i oczywiscie nie zapomniałam o wymiarze religijnym, dziecko dostało Biblię. Odpowiedz Link
kristin4 Re: tez mam ten problem 18.02.09, 21:16 Moja chrześnica ma w tym roku komunie, ja poprostu zapytam rodziców i tyle, napewno nie będę bnrac kredytu żeby dac wypasiony prezent. Uwazam że niektórzy ludzie stracili głowy i zdrowy rozsądek w tym temacie. Poza tym jeszcze wesele siostry nam sie na jesien szykuje, wiec tez kasa. Odpowiedz Link
burdziaa Re: tez mam ten problem 18.02.09, 21:36 mój obraz za sto milionów :) hihi Tak na serio to czesto robie na zamowienia komunijne, moze dziecko teraz tego nie doceni ale to pamiatka na całe zycie. 14 lat temu namalowałam pierwszego anioła takiego powazniejszego na Komunie, wiem ze dzisiaj dorosła juz Panna podrozuje z nim wszedzie po Swiecie, juz studiuje :) Odpowiedz Link
anmroz Re: jaki prezent na komunie 18.02.09, 22:25 Moja córka dostała rower, aparat cyfrowy, łyżworolki, TRAMPOLINĘ, taką dużą, prawie 4-metrową - ale ona sportowa dusza. Prezent super, skakała aż do późnej jesieni, a my razem z nią :) Polecam, tylko trzeba mieć kawałek trawy pod domem. Odpowiedz Link
f3f Re: jaki prezent na komunie 18.02.09, 22:48 Włos się na głowie jerzy jak się słucha o tych prezentach... Z religią to Komunia coraz mniej ma wspólnego. Odpowiedz Link
kami_sia Re: jaki prezent na komunie 19.02.09, 07:03 Mój syn idzie do komunii za rok i wtedy mamy w jednym maju 4 komunie-nie dość,że pójde z torbami wtedy,to nie mam pomysłu,bo kazde dziecko jest inne,ale niestety pomysły na prezent mnie przerażają,laptopy,mp4.komórki (i to nie byle jakie),aparaty,kamery,quady itp. Po prostu zgroza....... Odpowiedz Link
zabka11 Re: jaki prezent na komunie 19.02.09, 07:45 Ja nie mam i nie będę, na szczęście dla mnie i moich dzieci, miała tego problemu. Z racji moich i męża przekonań, nasze dzieci nie pójdą do Komunii, więc ominie mnie, z całym szacunkiem i bez urazy dla Wierzących - ta SZOPKA!!! Ale "późny" brat męża, za rok będzie miał Komunię, więc zapewne jakiś prezent kupimy, ale na 100% nie będzie to komórka, mp3 czy laptop!!!, nie wspomnę o quadzie, bo to dopiero porażka:( Dla mnie to gruba przesada, żeby dzieciak w tym wieku, dostawał takie prezenty. Napewno prezent omówimy z jego rodzicami, no i z samym zainteresowanym, ale wszystko w granicach ogólnie pojętych norm:) Pozdrawiam i życzę trafnych i mądrych wyborów. Odpowiedz Link
asia-ch Re: jaki prezent na komunie 19.02.09, 08:06 W tym roku moje bliźniaki idą do Komunii. Wszystkim na około jak pytają o prezent proszę o skromny,np. książke religijną, wisiorek. Jak będzie zobaczymy. Mam nadzieję,że sie nie wyłamią. Chciałabym aby dzieci pamiętały wymiar religijny a nie głupoty. Odpowiedz Link