beetaa 21.07.09, 11:13 powiedzcie mi prosze jaki typ (przemial) maki to maka krupczatka. Chce upiec biszkopt, a tylko ten z krupczatki ma taki niepowtarzalny smak, wiec musze cos na podobienstwo znalezc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: maka krupczatka 21.07.09, 12:11 500, ten sam typ ma wrocławska i poznańska. Odpowiedz Link
beetaa Re: maka krupczatka 21.07.09, 16:22 dzieki wielkie, myslalam, ze ma inny typ, bo ma calkiem inna strukture "ziarna" Odpowiedz Link
qwoka Re: maka krupczatka 22.07.09, 14:51 nie wiem jaki to typ, ale ja raz zrobiłam biszkopt z krupczatki i nie wyszedł. Krupczatka jest grubiej mielona i moja mama mówiła, ze nadaje się najlpiej do ciast kruchych- do biszkoptu jest za ciężka. Odpowiedz Link
beetaa Re: maka krupczatka 22.07.09, 14:59 Moja mama robi biszkopty tylko z krupczatki, sa pieknie wyrosniete i smakuja jak dla mnie lepiej niz z normalnej maki. Kupilam dzisiaj make typ 550, zobaczymy do czego sie nadaje. Ostatnio uzywam tylko mak pelnoziarnistych, a z nich napewo nie da sie dobrego biszkopta upiec. Jeszcze chyba jutro kupie najdrobniejsza tutaj dostepna make, jakby nie wyszlo ;) Z masa tez poeksperymentuje, znalazlam jakis przepis w necie (nie chce masy maslanej), jak nie wyjdzie w zapasie czeka mus czekoladowy Dr.Oetekera ;) Jakos zmajstruje ten nasz tort-auteczkowy, mimo totalnego beztalencia artystyczno-kulinarnego. Odpowiedz Link