Dodaj do ulubionych

Projekt zmienny

31.01.11, 15:41
Czy Ktos z Was robil projekt zmienny?

Chodzi mi o to,ze pozwolenie na budowe domu mam,jednakze z powodow roznych nie dam rady go wybudowac.Poniewaz nie chce aby przepadlo mi to pozwolenie,musze zrobic projekt zmienny.I tu mnie zastanawia jak to wyglada technicznie tj.jaki jest koszt adaptacji nowego projektu.
Licze,ze niewielki,bo w sumie szambo jest zaprojektowane,wjazd tez,nowy dom bedzie stal w tym samym miejscu co poprzedni to moze uda sie zaoszczedzic?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mehil.dam Re: Projekt zmienny 01.02.11, 02:04
      To zależy, czy chcesz adaptację tego projektu co masz, czy zupełnie inny projekt. Tak czy siak - wszelkie zmiany musisz dostarczyć i musi być na nie wyrażona zgoda, bo później CI mogą nie odebrać. Z całkiem nowym projektem będzie na pewno dużo więcej komplikacji.
      • 71tosia Re: Projekt zmienny 01.02.11, 20:46
        chyba zamienny? Wydaje sie obecne przepisy nie precyzuja, ktore zmiany moga byc ujete w projekcie zamienym, a ktore sa juz na tyle duze ze wymagaja zupelnie nowego projeku. Zalezy to chyba od uznania urzednika. Podejrzewam, ze przy pewnej zyczliwosc ze strony urzedu dosc duzo zmian mozna uznac za podlegajace projektowi zamiennemu np zmiane wysokosci budynku, dobudowanie ganku lub innego pomieszczenia, dobudowe lub rezygnacje z tarasu, dobudowe lub rezygnacje z garazu etc Ale projekt to projekt, bedziesz musiala zaplacic architektowi za te zmiany lub nowa 'adaptacje'. Ja jednak zanim zlecilabym prace architektowi poszlabym do urzedu wybadac na ile zyczliwi sa urzednicy i co wg nich moze byc zawarte w projekcie 'zamiennym'.
        • kiziam Re: Projekt zmienny 02.02.11, 11:04
          Dziekuje za odpowiedzi
          Chodzi o nowy budynek.Mniejszy i nizszy /parterowy/
          • mehil.dam Re: Projekt zmienny 05.02.11, 14:57
            W takim wypadku praktycznie załatwiania musisz zaczynać od początku.
        • julek_i_ja Re: Projekt zmienny 01.03.11, 17:56
          71tosia napisała:

> chyba zamienny? Wydaje sie obecne przepisy nie precyzuja, ktore zmiany moga byc
          > ujete w projekcie zamienym, a ktore sa juz na tyle duze ze wymagaja zupelnie n
          > owego projeku.
          Ależ precyzują. Wszystkie zmiany w planie zagospodarowania terenu, przyłączy, no i samego budynku dotyczące jego kubatury, wysokości tudzież przeznaczenia wymagają projektu zamiennego. Jeśli zakres zmian jest zbyt duży, to po prostu opłaca się bardziej wystąpić o nowe pozwolenie, bo to więcej roboty niż to warte.
          Jego zakres zależy od ilości zmian wprowadzonych - rozumiem że tu chodzi o projekt gotowy - raczej musisz udać się do architekta, zakres projektu zamiennego jest mniejszy niż przy normalnym projekcie więc powinno być taniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka