lena05 29.10.06, 10:52 Czyli tajemnice miszczow patelni.;D Ja np. dowiedzialam sie,ze zeby olej na patelni nie pryskal,trzeba dodac odrobine natki pietruszki! A Wy znacie jakies triki? To podzielcie sie nimi w tym watku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a-g-n-i-e-sz-k-a Re: Triki w kuchni. 29.10.06, 11:59 Ja tylko znam stary, oklepany trik na zgniatanie czosnku, żeby łatwiej było obierać;) Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Triki w kuchni. 29.10.06, 13:49 Zasłanianie mięsa,które ubijam na kotlety folią spożywczą.Nienawidzę tych fruwających kawałków mięsa po kuchni,szczególnie,że sama nie jem. Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 Re: Triki w kuchni. 29.10.06, 14:31 hi hi..nie smazylam nic ostatnio,wiec nie sprawdzilam.Ale powiedzial mi to zawodowy kucharz! ;DD Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Triki w kuchni. 29.10.06, 14:42 do zabielania smietane z maka mieszam w malym sloiku po np koncentracie pomidorowym - zakrecam sloik i shaker mam - zazwyczaj po kilku minutach nie ma zadnej grudy tak zwana firlajka posla w odstawke :) Odpowiedz Link Zgłoś
a-g-n-i-e-sz-k-a Re: Triki w kuchni. 29.10.06, 16:52 Ten trik z czosnkiem polega na tym, aby przed obieraniem polozyc zabek na deseczce i przygniesc nozem, ta plaska strona ostrza, wtedy czosnek zrobi ;klik; i obierze sie blyskawicznie i bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika.ka Re: Triki w kuchni. 29.10.06, 18:52 śmietanę przed dodaniem do zupy czy sosu należy trochę posolić, wtedy się na pewno nie zważy. Odpowiedz Link Zgłoś
pat761 Re: Triki w kuchni. 30.10.06, 08:23 wrzuca się zapałkę do gotujących się jajek, chyba żeby nie pękały? ps. tak się chciałam wykazać:) Odpowiedz Link Zgłoś
panna.migotka777 Re: Triki w kuchni. 30.10.06, 18:32 A ta zapałka ma być zapalona czy taka nówka prosto z pudełka?? :D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
iks54 Re: Triki w kuchni. 10.11.06, 18:10 panna.migotka777 napisała: > A ta zapałka ma być zapalona czy taka nówka prosto z pudełka?? :D:D:D:D:D Też się zastanawiam Odpowiedz Link Zgłoś
angelika.ka Re: Triki w kuchni. 10.11.06, 19:00 pytanie jaki kolor ma mieć łepek? bo widziałam zielone, niebieskie i brązowe... Odpowiedz Link Zgłoś
pat761 Re: Triki w kuchni. 11.11.06, 11:33 ha, ha, ha! zwykła, nieużywana zapałka! Odpowiedz Link Zgłoś
ewamro Re: Triki w kuchni. 13.02.07, 10:23 pat761 napisała: > wrzuca się zapałkę do gotujących się jajek, chyba żeby nie pękały? > ps. tak się chciałam wykazać:) To już chyba lepiej dodać łyżkę octu. Wtedy jajko nawet jeśli pęknie nie opuści skorupki :) Odpowiedz Link Zgłoś
lena05 rosol bez szumowin ;DDD 11.11.06, 20:35 Ubite na sztywno bialko,wrzucic do gotujacego sie rosolu.Po czym zebrac.I wsio,.;D Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana Re: Triki w kuchni. 13.11.06, 08:55 najlepszy trik ostatnich lat to dla mnie zasmażka Knorra :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 zasmażka.. 13.11.06, 13:59 coby zasmażka się rozgotowała w potrawie i nie zrobiła kluchowata należy ją rozprowadzić na patelni ZIMNĄ wodą....dopiero potem do potrawy dodawać... Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Dla czosnkolubnych 13.11.06, 16:33 Zabek czosnku przekroic na pol wzdluz i wyciac taki kielek, jakby zaczatek szczypioru. Ten wredny kielek jest odpowiedzialny za dlugotrwaly zapach czosnkowy i nieprzyjemne odbicia z glebi zoladka :P Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 można też... 22.11.06, 12:05 do gotowanej potrawy dodać szczyptę cukru - mięso szybciej się ugotuje, groch, fasola, buraki i wszystko to, co się z reguły gotuje bardzo długo... Odpowiedz Link Zgłoś
uma76 Re: można też... 24.11.06, 11:42 no, a jak się doda do gotujących brokułów/ brukselki, to nie stracą koloru. Szczyptę cukru, znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: Dla czosnkolubnych 24.11.06, 23:29 mazia napisała: > Zabek czosnku przekroic na pol wzdluz i wyciac taki kielek, jakby zaczatek szcz > ypioru. Ten wredny kielek jest odpowiedzialny za dlugotrwaly zapach czosnkowy i > nieprzyjemne odbicia z glebi zoladka :P > Kiedy to właśnie jest najlepsze w czosnku! :oD Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 pare różnych... 24.01.07, 08:18 Zbyt słoną zupe można uratowac skórką od chleba Ryba skropiona cytryną nie śmierdoli tak bardzo przy smażeniu, i smak ma ciekawszy ;) Osolona woda gotuje się wolniej – od kiedy to odkryłam solę wodę dopiero po zagotowaniu się Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: pare różnych... 24.01.07, 18:49 > Osolona woda gotuje się wolniej bo sol podwyzsza temperature wrzenia, czyli osolona woda nie wrze w 100C tylko w kilku wiecej (zaleznie od stezenia roztworu) co nie znaczy ze nie osiaga tej temperatury bez wrzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: pare różnych... 24.01.07, 19:27 Za to woda otluszczona wrze szybciej :) Zatem jesli np. do gotujacych sie ziemniakow dodamy lyzke tluszczu, to zamiast gotowac sie 25 minut beda potrzebowaly tylko 20 :D Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: pare różnych... 25.01.07, 07:52 No tak, ale potem tłusty garnek do mycia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: pare różnych... 09.02.07, 02:34 Dodac troche cukru do sosow zpomidorami pelati czy tez pomidorowej. Ladnie lamie smak:) Odpowiedz Link Zgłoś