Dodaj do ulubionych

Fajny film dzisiaj widziałem...

• metaxxa1 "Contagion-epidemia strachu" 05.11.11, 22:40
      Najbardziej leżała mi muzyka współgrającą z akcją, choć trudno nazwać to filmem akcji, raczej dokumentalny thriller medyczny. Jude Law jak zwykle piękny. Podobnie jak Marion Cotillard.
    • metaxxa1 "Służące" ("The Help") 11.11.11, 21:37
      Świetny film, prawie 2,5 godziny jak z bicza strzelił! Można powiedzieć,że to słodka zemsta służących na białych paniskach z południowych stanów USA, czyli rejonu zapyziałego obyczajowo, konserwy i Ku-Klux-Klanu. Mimo tak poniżającego systemu służące wychowywały pokolenia białych dzieci, które dorastając przewyższały chamstwem rodziców. Świetne role, muzyka, tematyka. Sala kinowa nabita w 100%, przy napisach końcowych dało się słyszeć: świetny film, szkoda,że już koniec. Po filmie naszła mnie refleksja: jak czelność mają Amerykanie pouczać świat?
      • exman Re: "Służące" ("The Help") 12.11.11, 08:29
        a po filmie gdzie poszłaś ?
        • metaxxa1 Re: "Służące" ("The Help") 12.11.11, 14:02
          homesmile
    • exman Wymyk 18.11.11, 22:34
      nie idźcie na to.W mojej skali 3/10.
      • metaxxa1 Re: Wymyk 19.11.11, 23:38
        wcale nie miałam zamiaru, omijam, polskie gówna szerokim łukiem
        • exman Re: Wymyk 20.11.11, 11:31
          To ty strasznie musisz drogi nadkładac smile Pewnie do pracy wychodzisz godzinę wcześniej ....
          • metaxxa1 Re: Wymyk 20.11.11, 16:38
            ciemno jest, to nie widaćwink
            • piernicyna Re: Wymyk 07.10.12, 23:39

To nie był film... tylko cała prawda o ludziach w ogóle i człowieku w rodzinie. Dom? Najpiękniejszy był wtedy, gdy fruwały w nim Foliowe Anioły. Że Główny Bohater wymyka się z ram i nie wie, o co w Życiu biega, nie dziwi, bo mama wychowała go, jak umiała.
              Optymistyczny! Chociaż facet kocha siebie w żonie, słyszę, jak pracują trybiki Brata-Syna-Męża. I dlatego mam nadzieję, że obrót wokół własnej osi doda mu mocy. Wierzę w Mądrość Żony i myślę, że "film" niebawem skończy się dobrze dla DZIECI.
    • exman Listy do M. 25.11.11, 22:50
      Polecam, lekkie, czasami bardzo dobre kino. Sporo kalek ale i tak nasi aktorzy zagrali pięknie, a niektórzy nawet bardzo pięknie. Rude laski kręcą .... dobre kino przedświąteczne ...
      • metaxxa1 Re: Listy do M. 27.11.11, 17:28
        Co się stało temu Exmanu, że ogląda romansidła?
        • joasi.a Re: Listy do M. 29.11.11, 16:09
          metaxxa1 napisała:

> Co się stało temu Exmanu, że ogląda romansidła?
          Uważam, że pan Exman czuje blues.
          • andreas.007 Re: Listy do M. 13.12.11, 09:39
            Byłem przypadkowo. Film dobry, ale trzeba uważać komu sie proponuje.
            • andreas.007 Re: Listy do M i Szpieg 13.12.11, 09:43
              Na film trzeba isc przygotowanym.
              Oglądając reklamy filmu Listy spodziewałem sie komedyjki,
              a dostałem materiał do przemyśleń na życie...

Oglądając reklamy Szpiega, gdzie porównywano do Bonda,
              spodziewałem sie filmu akcji... film zbiera dobre recenzje,
              lecz byłem rozczarowany...
            • piernicyna Re: Listy do M. 21.02.12, 22:17

podoba się - bardzo
              • metaxxa1 "Spadkobiercy" 22.02.12, 13:13
                Genialna rola Georga Clooneya. Film długi bez dłużyzn, o ludziach, którzy mieszkając w raju mają problemy z wybaczaniem, emocjami, decyzjami, dziedzictwem, to tak w skrócie, co by treści nie zdradzać.
                • tikki The Best Exotic Marigold Hotel 31.03.12, 22:16
                  www.youtube.com/watch?v=9FNRnXmMM5g&feature=related
                  Miałam pojść na Heywire, ale trochę się spóźniłam, rozejrzałam się po hallu i w oko wszedł mi afisz z czołówkę brytyjskich aktorów, wliczając Judy Dench i Billa Naghy (jak nie przekręciłam), który w niepowtarzalny sposób łączy zblazowanie z wyrazem zagubienia na twarzy.
                  Efekt jest mniej więcej taki, jakby zmienić zamówienie z golonki i setki żytniej na tiramisusmile.

Jest to film świetnie zagrany, zabawny, zaskakujący i mądry, z wisienką na torcie w postaci zapierającego dech w piersiach koloru indyjskiego nieba, po prostu - MUST SEE!.

To, że obsada w wieku starszakowym nieco - wnosi ożywczy powiew świeżości i autentyzmu, przynajmniej dla mnie, zaskakiwanej ostatnio faktem, że prawie wszyscy dookoła mnie są coraz młodsi, cholera...

W Polsce przed filmem zdecydowanie powinni puszczać kawałek expose premiera namawiającego do przesunięcia w górę wieku emerytalnego.
      • tikki In Time 28.11.11, 14:21
        www.youtube.com/watch?v=efNzhEKm3w4
        Film sf, do którego kluczem jest materializm dialektyczny. Justin Timberlake gra młodego komunistę-rewolucjoniste, który chce dać czas(czyli pieniądze) każdemu według jego potrzeb. Amanda Selfridge (grała w Mamma Mia, dla potrzeb filmu zakamuflowała się ubierając perukę) gra czerwoną hrabiankę, znudzoną życiem i uwiedzioną przez idee walki o prawa proletariatu. Dwójka rewolucjonistów walczy z kapitalizmem poprzez grabież nadwyżek kapitału i ich rozdawnictwo wśród biednych...
    • metaxxa1 "Niebezpieczna metoda" 03.12.11, 21:59
      Od wczoraj leci w Pionierku. Interesująca fabuła, świetne role Freuda i Junga, a Sabina to najsłabsze ogniwo. W każdym bądź razie nie hamujcie swoich popędówsmile
    • tikki Anonymus 11.12.11, 11:31
      www.youtube.com/watch?v=uBmnkk0QW3Q
      Bardzo dobry film. Zawiła zaskakująca intryga, świetnie zagrany (Elżbieta Vanessy Redgrave całkowicie różni się od androida granego przez Judy Dench, zresztą też bardzo dobrze), perfekcyjne kostiumy i scenografia wykorzystujaca komputerową rekonstrukcję starego Londynu zrobiona tak perfekcyjnie, że nieomal czuć smród rynsztoków...
      • applebaum9 Re: Anonymus 13.12.11, 11:59
        tv.wp.pl/name,Titanic,prid,23558885159,opis.html
        No a to jest klasyka, ponownie w TV smile Super smile
    • exman Mission Impossible:A Ghost Protocol 29.12.11, 23:45
      Na ten film nie idzie się dla wielkiego kina i wielkich kreacji, tu gra scenariusz i Tom. Do tego rudy koleś dodaje sporo humoru, więc nie jest to tylko popis wyobraźni i efektów specjalnych. Ulubiona scena: ... na Kremlu, ścianka-ekran smile W mojej skali:6/10 czyli naprawdę nieźle.
    • metaxxa1 "Dziennik zakrapiany rumem" 01.01.12, 14:59
      Wczoraj na zakończenie 2011 musiałam odwiedzić kino. Johnny Depp ponoć cały czas na rumie grał,a jeżeli to dziennikarska kaczka, to perfekcyjnie odegrał. Film rewelacyjny. Piękne Karaiby, przystojniak Johnny, humor na miarę dobrej komedii,a nie głupawki. Gorąco polecam!
      • exman Re: "Dziennik zakrapiany rumem" 02.01.12, 06:45
        Też się na to wybieram, Johnny to najlepszy magnes na świecie smile
        • exman Re: "Dziennik zakrapiany rumem" 04.01.12, 10:55
          Konsternacja. Film ładnie sfotografowany, z dobrą ścieżką dźwiękową i ... tyle. Naiwny przekaz, że trzeba i warto być wiernym swoim zasadom (zawodowym, bo przeciez nie nałogom) pasowałby do Borewicza ale nie do bohatera granego przez Deppa. Kilka fajnych scen nie powala jednak i nie sprawia,że film mógłby być np. komedią. W sumie to jest niewiadomo czym. Pod koniec akcja kompletnie siada i wychodzi się z kina na małym kacu.
          Najlepszym aktorem jest zdecydowanie gość grający wiecznie nawalonego faszyzującego dziennikarza o lewicowych poglądach. Reszta towarzystwa niestety nawet nie potrfi zagrać ani pijanych ani naćpanych. W mojej skali 4/10. Od 3 lat nie widziałem Deppa w dobrej roli.
          • metaxxa1 Re: "Dziennik zakrapiany rumem" 04.01.12, 18:46
            kultura.gazeta.pl/kultura/1,114438,10908168,_Dziennik_zakrapiany_rumem__finansowa_klapa__ale_nie.html
            cóż to nie jest film dla amerykańskiego jełopa, podobnie jak Woody Allen
            w USA triumfy święcą strzelanki typu Mission Impossible czy proeko bełkot "Avatar"
            • exman Re: "Dziennik zakrapiany rumem" 04.01.12, 19:57
              Jesteś jak ta siostra, którą pilnie szlifował dr Strossmeyer ze szpitala na peryferiach... film kiepski ale nijak nie da się go porównac do Avatara (nota bene, nie widziałem, bo nie lubię cyfrówek) czy typowego filmu akcji ...
              • metaxxa1 Re: "Dziennik zakrapiany rumem" 07.01.12, 13:01
                Tę gołębicę zdecydowanie przypominasz Ty Exiu, wiecznie napinający się w roli mentora wszystkowiedzącego, bo przecież twoja skala ocen jest jedyną słuszną.
                • metaxxa1 "Sherlock Holmes" 07.01.12, 13:04
                  Tym razem rzecz nie tylko w Londynie dzieje się,a mamy podróż przez Europę (Szwajcaria, Niemcy, Francja, angielska prowincja). Momentami przypomina klimat matrixowy. Świetnie odegrane role główne. Na wysokim poziomie muza i zdjęcia. Jednym słowem Holmes, sweet Holmes.
                  • exman Re: "Sherlock Holmes" 07.01.12, 18:35
                    Nie idę, zwiastun jest wystarczająco nudny smile
                    • piernicyna Re: "Sherlock Holmes" 08.01.12, 21:55

You know my methods, Watson'
                • exman Re: "Dziennik zakrapiany rumem" 07.01.12, 18:34
                  No tak, jak nie pałką to go kijem ... przecież, ty nawet nie wiesz co to znaczy argumentowac ... no, może wiesz, w tym swoim, kobiecym sensie smile
    • metaxxa1 "Dziewczyna z tatuażem" 17.01.12, 21:27
      Fincher zrobił dobre kino sensacyjne,a Daniel Craig powinien buty czyścić Rooney Mara. Niezła muza współgra z nastrojem. Jednak film jest luźną ekranizacją, wiele wątków pominięto, losy Anity i Henriki zmieniono.
      • tikki "W ciemności" 29.01.12, 18:45
        Film znakomity, trzymający w napięciu, świetnie wyreżyserowany, nominacja do Oskara w pełni uzasadniona, moim zdaniem, ale nie wiem, czy producenci wystarczająco energicznie będą lobbować za nagrodą (złudzenia, że Oskara dostają filmy, które na niego faktycznie zasługują straciłam już dawno temu).

Więckiewicz gra, owszem, bardzo dobrze, ale fala zachwytów przetaczająca się przez prasę i skupiająca się na nim trochę pomija inne role, np. Kingi Preiss, albo Agnieszki Grochowskiej, która jest zachwycająca po prostu. Sala w Galaxy wypełniona całkowicie (na chwilę wpadłam do Szczecina, stąd wiemsmile) z widownią o przekroju wiekowym innym niż zwykle, czyli raczej takim starszakowatym.

Film, który się pamięta.
        • metaxxa1 Re: "W ciemności" 30.01.12, 13:16
          Mam przesyt tą tematyką, wiec waham się czy iść na to do kina,ale jeżeli już to wybrałabym bezpopcornowego Pioniera.
      • exman Re: "Dziewczyna z tatuażem" 05.02.12, 00:27
        Faktycznie, Mara ma cudowne ciało ... bardzo dobra, surowa ścieżka muzyczna, Trent, job well done, bud !
        • metaxxa1 "Łowvy głów" 26.05.12, 13:58
          Przewidywalny, nudny, naciągany kryminałek.Nie wiem skąd takie nim zachwyty.
        • metaxxa1 "Człowiek na krawędzi" 30.06.12, 22:48
          www.youtube.com/watch?v=Jm8aCU1z8Wc

dobre sensacyjne kino
          • margo1985 Re: "Człowiek na krawędzi" 19.09.12, 09:03
            podobało mi się smile masz jeszcze?

mnie bardziej kręci brytyjski humor whisky dla aniołow nie wiem jak ty? coś w tym yt mi ie zadzialalo chyba ...
            • smutnakobieta7 Re: "Człowiek na krawędzi" 23.09.12, 20:15
              na youtube to tylko zwiastun, a tak to trzeba będzie iść do kina, czy się mylę?

margo1985 napisała:

> podobało mi się smile masz jeszcze?
              >
              > mnie bardziej kręci brytyjski humor whisky dla aniołow nie wiem jak ty? coś w tym yt mi
              > ie zadzialalo chyba ...
            • lizabeta6 Re: "Człowiek na krawędzi" 26.09.12, 20:33
              "whisky dla aniołów", proszę ciebie, było 2 dni temu w Kinotece w Warszawie. Byłaś? Super impreza i seans. Myślałam tylko, że mnie zadepczą, tyle ludzi przyszło...
        • metaxxa1 "Mój tydzień z Marylin" 30.06.12, 22:49
          www.youtube.com/watch?v=wFXAjf6I69g
          Nudy, panie, nudy i ta główna aktorka beznadziejna.
      • tikki Re: "Dziewczyna z tatuażem" 14.02.12, 20:50
        Szczerze mówiąc, to uczucia mam trochę mieszane po tym filmie.
        Zaznaczam, że należę do rozentuzjazmowanego tłumu fanów Trylogii, która wyjęła mi tydzień z życiorysu wyłaczając zupełnie z roli matki.
        Szwedzki pierwowzór też oglądałam, bez specjalnych zachwytów, bo raził dłużyznami.

Wersja holywódzka- bardzo sprawnie wyreżyserowana, czołówka wgniatająca w fotel, Salander bardzo dobrze grana, ale Daniel Craig to dla mnie pomyłka. Po tym filmie upewniłam się, że jest aktorem miernym - w każdej roli jedzie na tym samym szczękozgryzie i dupościsku. Millennium było dla mnie grą przeciwieństw i niejednoznacznosci - gdzie słaba fizycznie kobieta okazuje się silniejsza itd. Michael (wg mnie) powinien być facetem, który w widoczny sposób lubi kobiety, z wyglądu nawet może takim trochę dupowatym miśkiem w okluarach . Craig gra własciwie chama, który od czasu do czasu beznamiętnie rżnie Salander, i tyle.
        Ale film obejrzeć warto warto.
        • margo1985 Re: "Dziewczyna z tatuażem" 19.09.12, 09:08
          Trochę zawirowany był opis tego filmu, ale rzeczywiście. Warto było go obejrzeć. Moją uwagę ostatnio przykul film whisky dla aniołów , bo miał fajny humorek i scenki z policjantami, albo na cmentarzu - bezcenne big_grin Za to dyktator już mniej mi się podobał a niby też komedia. Widziałeś któryś z nich?
          • smutnakobieta7 Re: "Dziewczyna z tatuażem" 23.09.12, 20:18
            Dyktator był taki sobie. Borat był lepszy z Ali G, a to whisky dla aniołów to kiedy będzie można zobaczyć w kinie? czy już było a ja o tym nie wiem?

margo1985 napisała:

> Trochę zawirowany był opis tego filmu, ale rzeczywiście. Warto było go obejrzeć
            > . Moją uwagę ostatnio przykul film whisky dla aniołów , bo miał fajny humorek i scen
            > ki z policjantami, albo na cmentarzu - bezcenne big_grin Za to Dyktator już mniej mi się podobał a
            > niby też komedia. Widziałeś któryś z nich?
          • lizabeta6 Re: "Dziewczyna z tatuażem" 26.09.12, 20:36
            "Whisky.." było 2 dni temu w Kinotece, w Warszawie . Spotkałam tam 2 znajomych, którzy też się wybrali. Śmiechu było co niemiara, a potem poszliśmy na jacka danielsa

margo1985 napisała:

> Trochę zawirowany był opis tego filmu, ale rzeczywiście. Warto było go obejrzeć
            > . Moją uwagę ostatnio przykul film whisky dla aniołów , bo miał fajny humorek i scen
            > ki z policjantami, albo na cmentarzu - bezcenne big_grin Za to dyktator już mniej mi się podobał a
            > niby też komedia. Widziałeś któryś z nich?
    • metaxxa1 "Rzeź" 25.01.12, 17:48
      Nowy film Romana Polańskiego na podstawie sztuki Yasminy Rezy, inny od innych, bo to styl teatru w telewizji. Film bez fajerwerków w postaci efektów specjalnych,a w każdej minucie przykuwa uwagę. Studium zachowań ludzkich w kontekście konfliktu, odkrywania prawdziwych poglądów poprzez zrzucanie maski poprawnej politycznie. Doskonała gra całej czwórki aktorów: Jodie Foster, Christopha Waltza, Kate Winslet,Johna c. Reilly. Nabrałam ochoty na obejrzenie w naszym Teatrze Polskim "Boga mordu" w celach porównawczych.

Ilu z nas tak naprawdę jest rasistami, homofobami etc.?
      • exman Re: "Rzeź" 25.01.12, 19:27
        metaxxa1 napisała:

> Ilu z nas tak naprawdę jest rasistami, homofobami etc.?

Zależy wyłącznie od sytuacji, droga Metko smile
        • piernicyna Re: "Rzeź" 06.01.13, 19:22

smutne - prawdziwe ale często czasami niekiedy poczebne - wierzę że swój "najgorszy" dzień mam już za sobą
    • metaxxa1 "Musimy porozmawiać o Kevinie" 12.02.12, 19:11
      www.filmweb.pl/film/Musimy+porozmawia%C4%87+o+Kevinie-2011-485802

grany obecnie w Kiniarni w Pionierze
      mocny film, świetne role Kevina i Eve, film, o którym długo się rozmyśla
    • exman "Róża" 17.02.12, 22:37
      Wyszedłem z kina milcząc, i nie chodzi o to że zobaczyłem kawałek półdupka Dorocińskiego ...Znakomity film, świetna gra pary głównych bohaterów, piękne, zimne zdjęcia ...no, i co ucieszy zboków, jeszcze w żadnym filmie nie widziałem tylu gwałtów. W mojej skali 9/10.
      • tikki The Best Exotic Marigold Hotel 31.03.12, 22:22
        www.youtube.com/watch?v=9FNRnXmMM5g&feature=related
        Miałam pojść na Heywire, ale trochę się spóźniłam, rozejrzałam się po hallu i w oko wszedł mi afisz z czołówkę brytyjskich aktorów, wliczając Judy Dench i Billa Naghy (jak nie przekręciłam), który w niepowtarzalny sposób łączy zblazowanie z wyrazem zagubienia na twarzy.
        Efekt jest mniej więcej taki, jakby zmienić zamówienie z golonki i setki żytniej na tiramisu.

Jest to film świetnie zagrany, zabawny, zaskakujący i mądry, z wisienką na torcie w postaci zapierającego dech w piersiach koloru indyjskiego nieba, po prostu - MUST SEE!.

To, że obsada w wieku starszakowym nieco - wnosi ożywczy powiew świeżości i autentyzmu, przynajmniej dla mnie, zaskakiwanej ostatnio faktem, że prawie wszyscy dookoła mnie są coraz młodsi, cholera...

W Polsce przed filmem zdecydowanie powinni puszczać kawałek expose premiera namawiającego do przesunięcia w górę wieku emerytalnego.

Główne przesłanie filmu: "Wszystko w końcu będzie dobrze. Jak nie jest dobrze, to znaczy że to jeszcze nie koniec"...
      • piernicyna Re: "Róża" 04.08.13, 23:35

• exman Wstyd 02.04.12, 06:39
      Bardzo niezły film, ciekawe sceny kręcone wolną kamerą, bardzo dobra muzyka no i Nowy Jork, najlepsza scenografia do wspólczesnych filmów. Sporo bzykania no i odwieczne problemy, jak nie zostać przylapanym lub jak chciec zostać. W mojej skali 8/10.
    • exman Ths must be a place ... 06.04.12, 13:11
      Jeden taki fim na sto, na tysiąc ... fenomenalna rola Sean'a Penn'a, kapitalne dialogi, piekne zjazdy kamery no i Dawid Byrne (Talking Heads) we własnej muzyce i osobie nawet. Rockandrollowy, mądy i zabawny a przecież w gruncie rzeczy bardzo poważny film o relacjach w rodzinie. Ulubiona scena: Penn celowo wjeżdża w kałuże i obryzguje błotem wycieczkę Niemców, po czym wysiada i mówi, że niestety zrobil to celowo !!! W mojej skali 10/10. Polecam.

www.youtube.com/watch?v=jzfPkV4LObQ
      • metaxxa1 "Dokąd teraz" 07.04.12, 01:29
        piękny francusko-libański film, mądry. Kobiety mają dość konfliktu religijnego, wskutek czego cmentarz zapełnia się ich mężami, synami, braćmi i wpadają na iście szatański plan, a jaki zobaczcie sami. Scenariusz, reżyseria i główna rola w wykonaniu obłędnie pięknej Nadine Labaki.
        • exman Re: "Dokąd teraz" 07.04.12, 15:39
          Sprawdzę.
      • metaxxa1 Re: Ths must be a place ... 14.04.12, 23:02
        Co za debil przetłumaczył na "Wszystkie odloty Cheyenna."?
        Film wspaniały, 10/10 za muzykę, teksty, grę aktorską, zdjęcia. Śmiech z odrobiną dziegdziu.
        • smutnakobieta7 Re: Ths must be a place ... 23.09.12, 20:14
          zgadzam się, że 10/10 za muzykę smile
    • exman Nietykalni 21.04.12, 15:47
      Film jak film, niestety francuski, nie ma seksu, a jak już coś ten teges to się okazuje że babka jest lesbijką. Muzyka to odkurzone przeboje Earth Wind and Fire, widac zabrakło kasy na coś współczesnego. W roli głównej wielki Murzyn, którego "korniszona" jednak nam nie pokazano, za to widac jego wszystkie 142 zęby. Bogaty Francuz nosi ciągle apaszkę, żeby się nie wydało, gdzie ma bliznę po tracheotomii. I do tego kompletny brak napięcia. Nie wiem dlaczego daję temu czemuś 10/10. Widocznie starzeję się.

www.youtube.com/watch?v=iDWeWnDySZc&feature=related
      • piernicyna Re: Nietykalni 21.04.12, 23:14

Skoro aż tyle wiesz o dotyku, to znaczy, że pięknie się starzejesz, Exmanie.smile
        "Kształtami świat zaludniają
        do prac przyłożone dłonie.
        Tętnią prace. Tak powstają
        wiersze, domy i symfonie."
        P.s.
        Widziałam i też daję dychę wszystkim "nietykalnym", którzy ciągle nie boją się próbować...

• metaxxa1 Re: Nietykalni 22.04.12, 21:54
        Świetny film. W Pionierze pełna sala, klima zawiodła, więc sauna,ale co tam. Kapitalna muza, poczucie humoru jakie lubię ( teksty przy rekrutacji " bo od małego lubię kaleki" albo o Vivaldim -" tak, znam to z reklamy kawy", sprzedane mazy za 11 tys. euro:, scenki przy goleniu brody, dużo autoironii)
        • margo1985 Re: Nietykalni 19.09.12, 09:04
          zgadza się...
    • metaxxa1 "Rozstanie" 30.04.12, 15:12
      obejrzałam w ubiegły weekend w kinie zamkowym,ale jest jeszcze okazja w kinie konesera w Heliosie, jeżeli ktoś by chciał. Film o dylematach moralnych podszyty silną warstwą religijnego fundamentalizmu, taki do długich refleksji w trakcie i po seansie. Nie dziwi mnie,że wykosił na Oscarach i innych festiwalach nasz martyrologiczny "W ciemności".
      • piernicyna Re: "Rozstanie" 03.05.12, 23:57

W filmie Agnieszki Holland robi wrażenie PRAWDA historyczna i poetyckie ukazanie LUDZKICH spraw, które często poezją nie są.
        Szkoda, że dopiero ROZSTANIE tętni życiem i przejmuje prawdą o CZŁOWIEKU.
        Oba OBRAZY pięknie pokazują ludzi, którym życie NIE JEST OBOJĘTNE. Za zakończenie Oscara daję irańskiemu filmowi i jego bohaterce - bardzo rezolutnej młodej DZIEWUSZCE.

• margo1985 Re: "Rozstanie" 19.09.12, 09:09
        ooo, to zobaczę smile na pewno
    • metaxxa1 "Zapiski z Toskaii" w Kiniarni 03.05.12, 19:42
      Uwielbiam Juliete Binoche, o Toskanii marzę,a film o dwojgu ludzi, szukających drogi do siebie samych.

www.youtube.com/watch?v=PzMjgosPwf4
      • tikki Fishing Salmon in the Yemen 06.05.12, 23:02
        www.youtube.com/watch?v=-wOF_7JMy5U
        Świetny, świetny film - ciepła komedia romantyczna pełna angielskiego humoru, znakomicie grana przez Ewana i Emily Blunt. Za bardzo nie rozumiem, dlaczego w tytule jest THE Yemen...???
        Kolejny "feel good movie", po którym świat wydaje się przyjażniejszysmile.
        • metaxxa1 Re: Fishing Salmon in the Yemen 08.05.12, 00:32
          Dzięki za recenzję,czekam na emisję w Pionierze.
    • exman Lęk wysokości 11.05.12, 19:33
      Wojciech Stroiński, poza zagraniem fenomenalnej roli Leszka w "Daleko od Szosy", zagrał teraz tak, że daj Boże, każdemu taką rolę i takie uznanie. Dorociński daje radę ale odejmuję mu dwa punkty za fatalny występ na boisku. Film niskobudżetowy ale kapitalny, szczególnie dla facetów. W mojej skali 10/10.
      ps.
      Dałem mu 10 bo jest lepszy od "Nietykalnych" smile
      • metaxxa1 Re: Lęk wysokości 12.05.12, 15:05
        www.filmweb.pl/film/L%C4%99k+wysoko%C5%9Bci-2011-539072/discussion/film+sie+nie+udal+porownuje+do+nietykalnych%2C+z+pwodu+syndromu+polskiego+filmu,1911576

hmm ta recenzja nie zachęca, ja mam awersję do polskiego kina, bo dobra polska szkoła filmowa skończyła sie na Kieślowskim
        • exman Re: Lęk wysokości 12.05.12, 16:24
          Głupia bo głupia. Gdybyś była bliżej, kopnął bym cię w dupę.
          • metaxxa1 Re: Lęk wysokości 12.05.12, 18:45
            damski bokser z ciebie
        • tikki Re: Lęk wysokości 12.05.12, 20:46
          Filmu nie widziałam, ale z przytoczonej przez Ciebie recenzji wynika tylko jedno - ten Jaro3033 który to napisał to kawał niereformowalnego kretyna.

Poza tym - polskie kino potrafi być super!
          • exman Re: Lęk wysokości 13.05.12, 08:40
            a nie mówiłem, że ona jest głupia smile
            • metaxxa1 Re: Lęk wysokości 13.05.12, 18:48
              tak geniuszu exmanie, najgenialniejszy z exmanów,a kopać to sobie możesz swoją fruzię w domu
              • exman Re: Lęk wysokości 14.05.12, 06:42
                No weź, chyba sie nie pogniewałaś ? Hej, metka ... nie bocz się.
                • metaxxa1 "Lęk wysokości" i "Wstyd" 26.05.12, 13:56
                  Genialne !
                  Rola ojca w Lęku to majstersztyk,ale tematyka niekoniecznie mnie porywa.
                  "Wstyd" - samotność w wielkim mieście pracoholika, seksoholika, wpływ wyniesionych traum z rodzinnego domu przez głównego bohatera i jego siostrę.
                  • exman Dyktator 26.05.12, 19:57
                    Na początku nie przepadałem za Boratem ale z filmu na film facet jedzie coraz lepiej. Od początku tego filmu obsmarkiwałem się ze śmiechu...prawie do końca. Brawo za absurdalny humor, który jest siła napędową również mojego silnika. W mojej skali 7/10. Warto.
                    • tikki Bob Marley 05.06.12, 21:26
                      www.youtube.com/watch?v=IJ7U_3bJoBk
                      Dla fanów - pozycja obowiazkowa.
                      Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, że są fanami - okazja żeby poznać bliżej nietuzinkowego człowieka.
                      Wcześniej był nakrecony inny film dokumentalny "Bob Marley and the Wailers - the Best", gdzie było znacznie więcej jego piosenek i rozmów przeprowadzonych bezpośrednio z Marleyem, w tym filmie akcenty są inaczej rozłożone, dosyć skrupulatna historia jego życia + wypowiedzi osób z jego najbliższego otoczenia.
                      Piękny przykład, w jaki sposób ludzie zapamiętują historie: Marley był zapalonym piłkarzem, codziennie grał, niestety pewnego dnia odniósł kontuzję stopy, pomimo bólu grał dalej, a rana nie goiła się. Kiedy w końcu poszedł do lekarza, okazało się, że ma raka skóry, melanomę. Trzech swiadków opowiada o wizycie u lekarza w ten sposób:
                      1. "Bob był wstrząśnięty. Lekarz powiedział, że konieczne jest ucięcie całej nogi, aż po szyjkę udową. To był dla niego straszny cios".
                      2. " Bob był dość zdenerwowany. Lekarz powiedział, że trzeba będzie uciąć duży palec u stopy"
                      3." W sumie przyjął to na luzie. Trzeba było usunąć część paznokcia"

I tyle na temat wiarygodności opowieści wink.

Widownia trochę różniła się od przeciętnej - rytm filmu wyznaczany był przez głośne otwieranie kapsli od piwa Grolsh, następnie naśladowanie głośnego otwierania kapsli od piwa Grolsh (odgłos paszczą), turlanie butelek po potłodze, i dość nabożne mamrotanie tekstów śpiewanych piosenek przez grupkę w prawym narożniku...

144 minuty zleciały jak z bicza strzelił.
                      • exman Re: Bob Marley 06.06.12, 10:49
                        Tikki, sorry ale tytuł brzmi po postu "Marley".
                        A film - znakimity, cała sala w kinie wypełniona do ostatniego miejsca, żadnej chamówy, flaszek, popkorn w sladowej ilości, cicho jak makiem zasiał. Publika od 15 do 70 lat.
                        • tikki Re: Bob Marley 06.06.12, 14:28
                          Tikki, sorry ale tytuł brzmi po postu "Marley".

Ty jak się czegoś nie przyczepisz to nie wytrzymasz, co?
                        • smutnakobieta7 Re: Bob Marley 23.09.12, 20:16
                          dokładnie, "Marley" smile

> Tikki, sorry ale tytuł brzmi po postu "Marley".
                          > A film - znakimity, cała sala w kinie wypełniona do ostatniego miejsca, żadnej
                          > chamówy, flaszek, popkorn w sladowej ilości, cicho jak makiem zasiał. Publika o
                          > d 15 do 70 lat.
    • metaxxa1 "Połów szczęścia w Jemenie" 07.06.12, 17:24
      w repertuarze Pioniera, niezły film o naszych marzeniach dużych i małych, celach wręcz nie do osiągnięcia,a jednak osiągalnych z moimi ulubionymi Emmą Thompson i Evanem McGregorem.
      • tikki Re: "Połów szczęścia w Jemenie" 07.06.12, 19:37
        Emmą Thompson?
        • metaxxa1 Re: "Połów szczęścia w Jemenie" 07.06.12, 21:12
          wróć! Kristin Scott Thomas
          dzięki tikki za czujność
        • exman Re: "Połów szczęścia w Jemenie" 10.06.12, 16:20
          "Ty jak się czegoś nie przyczepisz to nie wytrzymasz, co?"
          ... i kto to pisze ? smile
          pozdrawiam
          Ex
          • metaxxa1 "Babycall" 11.06.12, 14:16
            jak ktoś lubi Noomi Rapace i mroczne psychologiczne kino skandynawskie to nie wyjdzie z Pioniera zawiedziony.
          • tikki Re: "Połów szczęścia w Jemenie" 12.06.12, 09:49
            Tak jest.
            Do tej pory byłam zdecydowanie zbyt miła.
            Postanowiłam zmienić swoje życie - będę się czepiać wszystkiego.
            A najbardziej czepiających się.
            big_grin.
            • metaxxa1 Re: "Połów szczęścia w Jemenie" 12.06.12, 13:58
              ależ czemu mnie?tongue_out
              • tikki Re: "Połów szczęścia w Jemenie" 12.06.12, 17:40
                No wiesz, jak wszytkich to wszystkich, żeby było sprawiedliwie.
                Gdybym się czepiała wyłącznie Exmana, mógłby to jakoś opacznie zrozumieć...

A tak naprawdę to ja po prostu i zwyczajnie nie rozumiałam, o kogo Ci chodzi, i tyle.
                Kristen też lubięsmile.
    • metaxxa1 "Terytorium wroga" 30.06.12, 22:46
      www.youtube.com/watch?v=n4cCGmyrZ8U

surowe krajobrazy, surowe obyczaje, ten zgniły zachód, który wkracza bez pardonu, czym płacą najwyższą cenę także i niewinni ludzie
      PS. śliczna ta Diane Kruger
    • metaxxa1 "Samotność liczb pierwszych" 05.07.12, 23:46
      w Pionierze, wprawdzie książka lepsza,ale warte polecenia
      o alienacji, inności, tworzeniu, trudnych relacjach
      • exman Re: "Samotność liczb pierwszych" 08.07.12, 11:22
        te recenzja mnie nie rusza, primo mnie czytam książek, po wtóro ,co znaczy warte polecenia ?
        • metaxxa1 Re: "Samotność liczb pierwszych" 09.07.12, 15:36
          nieprzekonanego nie przekonam,a czytanie nie boli, uwierz
    • tikki Prometheus 08.07.12, 17:27
      www.youtube.com/watch?v=sftuxbvGwiU
      Część O z cyklu "Alien" (przez jedną z moich koleżanek zwanego "Slime 1, 2 and 3"), kino przyprawiające entuzjastów filmów sci-fi (czyli mnie teżsmile) o dreszcz rozkoszy. Film trzymajacy w napięciu, sprawnie wyreżyserowany (Ridley Scott to jednak marka), bardzo dobrze grany szczególnie Fassbinder i Charlize Theron sa świetni, główna bohaterka dr. Ellen jakos nie do końca mnie przekonała... piekne zdjęcia (Polaków), świetne efekty specjalne. Dowódca statku (Murzyn) nosi swojskie imię Janek, coś jak czterej pancerni i cyborg...
      Jednak.
      Scenariusz ma kilka wpadek, ale zauważa się je dopiero po wyjściu z kina i ochłonięciu. Z pewnością warty zobaczenia we 3D.

Ale po prawdzie to wolałabym, żeby Scott trochę mniej szedł w efekty specjalne, a więcej w klimaty z Blade Runnera...
    • metaxxa1 "Nie ma tego złego? 10.07.12, 22:48
      jak ktoś lubi kino skandynawskie to będzie zachwycony propozycją Pioniera. Film o samotności w rodzinie, tłumie, poszukiwaniu tożsamości seksualnej, radzeniu sobie z dewiacjami, bólem istnienia.
      www.filmweb.pl/film/Nie+ma+tego+z%C5%82ego-2010-544372
    • metaxxa1 "Kuzyni" (Promos) 16.07.12, 01:04
      Hiszpańska komedia w Pionierze, jakże inna od głupawych amerykańskich romantycznych. Ta jest lekka, przyjemna,ale i refleksyjna.
    • exman Re: Fajny film dzisiaj widziałem... 19.07.12, 19:58
      zalożyłem ten wątek, z myślą, że będziemy tu pisali własne, oryginalne recenzje ale niestety, tylko tikki dała radę. Ale i tak cieszę się, że dobiliśmy do ładnej cyfry. Ciao.
      • metaxxa1 "Rzecz o mych smutnych dziwkach" 22.07.12, 22:48
        ekranizacja książki Marqueza
        książka jak zwykle lepsza,ale i to przeniesienie na ekran robi wrażenie. Klimat,muza, świetne role głównych aktorów Geraldine Chaplin i Emilio Echevarria. Staruszek obchodzący 90 urodziny chce zrealizować swoją obsesyjną myśl spędzenia nocy z dziewicą, prowadzi go to do obłędu, czyli miłości.
      • tikki Re: Fajny film dzisiaj widziałem... 28.07.12, 08:36
        W życiu bym nie przypuściła, że Ty moje recenzje poważasz... smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka