Dodaj do ulubionych

Czy tylko ja nie rozumiem

14.09.09, 22:11
o czym i w jakim celu się tu ostatnio rozmawia?
Obserwuj wątek
    • nietoperz_dworski Re: Czy tylko ja nie rozumiem 15.09.09, 07:24
      mamarcela napisała:

> o czym i w jakim celu się tu ostatnio rozmawia?

Od dluzszego czasu zadaje sobie w myslach te pytania.
      Usilowania odpowiedzenia na nie spelzaja, na razie, na niczym.
    • eva.68 Re: Czy tylko ja nie rozumiem 15.09.09, 15:55
      Nie wiem. Ale na pewno jesteś pierwszą osobą, która postawiła pytanie. :)
      • daria13 Re: Czy tylko ja nie rozumiem 15.09.09, 23:16
        Dobre pytanie. Sztucznie podtrzymywanie przy życiu? Gdyby jeszcze istniała
        szansa na wybudzenie z letargu, to może miałoby to sens, ale nadzieja słaba.
        Niech żywi nie tracą nadziei!
        Czemu ja tak bredzę? Chyba mi się udziela:)
      • eeela Re: Czy tylko ja nie rozumiem 20.09.09, 18:28
        Ja też je sobie zadałam. A potem doszłam do wniosku, że nastąpiła wymiana wart,
        a nowa warta mówi w innym narzeczu, więc w sumie nic tu po mnie.
    • ave.duce Re: Czy tylko ja nie rozumiem 16.09.09, 09:34
      O wszystkim i o niczym, dla przyjemności. Jak to w życiu :)

:p
      • mamarcela Re: Czy tylko ja nie rozumiem 16.09.09, 10:09
        ave.duce napisała:

> O wszystkim i o niczym, dla przyjemności. Jak to w życiu :)
        >
        > :p

No to OK. Ale to jest widać inne życie, inne wszystko i inne nic. Bo ja otwieram
        wszystkie posty w wątku i nic nie rozumiem. Ale to pewnie ja nierozumiejąca
        jestem. A może po prostu żyję wspomnieniami, kiedy to na górze tego foruma
        widniała sentencja "tutaj piszemy długie posty". No cóż. O tempora, o mores.
        • ave.duce Re: Czy tylko ja nie rozumiem 16.09.09, 11:44
          Trawestując nieco Lecha W.:

Miała być demokracja, a tu każdy wypisuje co chce!

ps. jestem tu od niedawna. Sentencji nie widziałam na oczy, przysięgam! Ponadto, określenie "długie" wydaje się być nieostre.
          "Długie" > czyli? Ile linijek tekstu? Wolę się zapytać, bo potem będzie, że piszę ZA długie.

ps.ps. jestem zwolenniczką "małych form" literackich, co się zapewne przekłada na posty.

Pozdrawiam serdecznie.
          • mamarcela Re: Czy tylko ja nie rozumiem 16.09.09, 11:58
            Jest [b]demokracja[b] więc ja demokratycznie wyrażam swoje niezrozumienie,
            zdziwienie oraz nostalgię. Z których nie zamierzam się tłumaczyć. Ani tym
            bardziej kajać się z chlebem i solą tego forum. Nie rozumiem, nie podoba mi się,
            nie bawi mnie, czemu daję wyraz. Ale przeca róbta, co chceca. Mnie to rybka.
            • ave.duce Re: Czy tylko ja nie rozumiem 16.09.09, 12:20
              Ok, dzięki za odpowiedź.

• agni_me Re: Czy tylko ja nie rozumiem 16.09.09, 14:21
          Piszemy przydługie posty - tak to brzmiało (chyba).

Od dawna twierdzę, że na forum pisze się tylko i wyłącznie dla własnej
          przyjemności, tworząc piętrowe monologi udające dialog. Nie chcieliście wierzyć.
          A tu, proszę, jaki śliczny przykład. W zasadzie przykłady, kilkadziesiąt co
          najmniej.

Wolę wpisy, które poza przyjemnością dawaną piszącemu, sprawiają choć odrobinę
          frajdy czytającym, ale daleka jestem od sypiania piaskiem w oczy i przepędzania
          z piaskownicy. Jak się chce przydługich postów, to trzeba je pisać. Samemu. Mnie
          się nie chce. Wklejać linków też nie.
          • mamarcela Re: Czy tylko ja nie rozumiem 16.09.09, 19:26
            Takoż nikogo nie przeganiam. A nawet chętnie może i włączyłabym się w jakąś
            wymianę poglądów, gdybym wiedziała, na jaki temat się je wymienia.
            Tak sobie jęknęłam z nadzieją, ze ktoś mnie może oświeci, albo objedzie, czy cuś.

Obawiam się jednakowoż, że nawet jeśli komuś zachciałoby się pisać te
            przydługie to sobie a muzom by je pisał.

Zresztą po co swary głupie,
            już po Trupie oraz trupie!
            • ave.duce To ja z pewną nieśmiałością zapytam 16.09.09, 19:58
              prosto z mostu krótkim postU:

sama projektujesz i wykonujesz?

• mamarcela Re: To ja z pewną nieśmiałością zapytam 16.09.09, 20:06
                przydługie posty to sama :)

A sygnaturkę z córkom. Znaczy niektóre ja , niektóre ona.
                • ave.duce Re: To ja z pewną nieśmiałością zapytam 16.09.09, 20:48
                  Fajnie mieć jakiś talent. I to w dodatku z matki na córkę :)
                  Wstecz też?

ps. jutro dokładnie się przyjrzę wszystkim precjozom.

• mamarcela Re: To ja z pewną nieśmiałością zapytam 16.09.09, 20:54
                    hobby raczej, sprawiające frajdę niesamowitą.

Zdjęcia są niedobre, bo niestety talentu do robienia zdjęć biżuterii zabrakło :(
                    Oraz dobrego obiektywu.
                    • ave.duce Re: To ja z pewną nieśmiałością zapytam 16.09.09, 23:00
                      Do TEGO hobby talenta są niezbędne :)
                      Graficzne też, jak sądzę. A może projekty tylko "w rozumie" powstają?
                      Jeśli nie jestem zbyt wścibska, to spytam jeszcze, skąd inspiracje?

• mamarcela Re: To ja z pewną nieśmiałością zapytam 16.09.09, 23:16
                        już odpowiadam. Projekty powstają absolutnie "w rozumie". Akurat na tych
                        zdjęciach są głównie kolczyki i to stare dość (zdjęcia powstały na potrzeby
                        pewnej galerii)- przy kolczykach "rozumowe" projektowanie jest dość ograniczone,
                        bo dwa identyczne trzeba zrobić. Natomiast w przypadku naszyjnika się bierze
                        kawałki grubego drutu, się te kawałki okręca cienkim drutem, potem się je razem
                        skręca, dodaje kamienie i nikt nie wie, co wyjdzie na końcu. A takie wisiory są
                        najfajniejsze. Do tej pory nie powstały dwie identyczne pary kolczyków, że o
                        zawieszkach nie wspomnę. Jeśli model jest podobny to kamienie inne.
                        Technika się nazywa wire wrapping. Generalnie jest stosowana w takiej bardzo
                        barokowej biżuterii - na większe wyjście. Ja się staram robić modele prostsze,
                        nowocześniejsze w formie, też do dżinsów. Chociaż czasami którąś z nas nachodzi
                        i powstaje model naszyjnika dla królowej elfów.

Po okresie inspiracji przyrodniczo - liściastych teraz nas naszło i robimy
                        muzyczne wzory. Taka np. wiolonczela z karneolem, albo gitara basowa z turkusem
                        afrykańskim :)
                        • ave.duce Re: To ja z pewną nieśmiałością zapytam 17.09.09, 10:36
                          Co do "projektów" > logiczne, że też sama na to nie wpadłam! :(

Pomysł "muzyczny" ekstra!
                          Będą fot.?
                          Sama jestem głucha jak pień, ale mam wiele znajomych osób bardzo "wyrobionych"
                          muzycznie (a nawet profesjonalnie związanych z muzyką). Chętnie zobaczyłabym te
                          cudeńka. I jeszcze jedno, jeśli można > czy to, co teraz JEST na fot. to aktualne?

• mamarcela Re: To ja z pewną nieśmiałością zapytam 17.09.09, 12:02
                            zajrzyj do maupy za chwilę
                            • ave.duce Re: To ja z pewną nieśmiałością zapytam 17.09.09, 13:10
                              ThnX > zajrzawszy, przeczytawszy, pomyśliwszy > ok?

ps. ależ się rozpisuję przez Ciebie! ;)

• agni_me Re: Czy tylko ja nie rozumiem 16.09.09, 23:18
              No właśnie, Ty nie przeganiasz nigdy, natomiast ja zwykle tak. A przynajmniej
              sypię piaskiem. W tym przypadku opadła mi łopatka.

Jeśli naprawdę "już po Trupie oraz trupie", to wolałabym zostać przysypana
              kurzem zamiast słowną sieczką (i przekierowaniami na jutub). Zaś jeśli to
              szansa, żeby ktoś tu zaczął pisać - nawet nie przydługie, ale choć z odrobiną
              sensu - posty, niech i sobie a muzom, to przecierpię. Bo pisać to niekoniecznie,
              ale czytać dalej lubię.
              • mamarcela Re: Czy tylko ja nie rozumiem 16.09.09, 23:32
                A o kontrabasowej biżuterii może być? :) z kryptoreklamą?
                mamarcela z kluczem wiolinowym w łapach
                • agni_me Re: Czy tylko ja nie rozumiem 17.09.09, 00:06
                  Bardzo może! Bo ja od niedawna mam znowu. W ogóle wszystko się zaczęło od żony
                  Vermeera z "Dziewczyny z perłą" Webbera, a w zasadzie od tego co jej z uszu
                  wisi(żonie, nie dziewczynie, a tym bardziej nie Webberowi). Potem była pani Ewa
                  z Impresji, a potem czerwona "m_b_m" gdzieś z twojego linku. A w ogóle to
                  biżuteria re-we-la-cy-jnie pasuje do wszystkiego. Zwłaszcza zaś do tego forum.
                  • eva.68 Re: Czy tylko ja nie rozumiem 18.09.09, 12:02
                    agni_me napisała:
                    > A w ogóle to biżuteria re-we-la-cy-jnie pasuje do wszystkiego. Zwłaszcza zaś
                    do tego forum.

Zwłaszcza biżuteria mamarceli. Zwłaszcza mi pasuje. Bo cudną biżuterią jest. :)
              • eva.68 Re: Czy tylko ja nie rozumiem 17.09.09, 13:38
                agni_me napisała:
                > Zaś jeśli to szansa, żeby ktoś tu zaczął pisać - nawet nie przydługie, ale
                choć z odrobiną sensu - posty, niech i sobie a muzom, to przecierpię. Bo pisać
                to niekoniecznie ale czytać dalej lubię.

No to ja napiszę. O zadaniu matematycznym dziecka mojego lat 9.
                "Hania kupiła długopis za 7 zł. i książkę. Ile Hania zapłaciła za zakupy?"
                Fachowcy orzekli, że należy ułożyć równanie z parametrem. :)
                Wesoła Szkoła mnie wyprowadza często. I doprowadza. Nie do wesołości. Bynajmniej.
                • noida Re: Czy tylko ja nie rozumiem 17.09.09, 17:48
                  Znaczy
                  7 + x = y?
                • agni_me Re: Czy tylko ja nie rozumiem 18.09.09, 09:21
                  A obrazka nie było? Bo w czasie nauki mego dziecięcia w sp ze zdumieniem
                  odkryłam, że teraz zadanie z treścią to zadanie z obrazkiem, który tkwi od czapy
                  gdzieś na stronie (dobrze, jeśli na tej samej co zadanie). I zadanie z treścią
                  polega na odczytaniu zarówno treści, jak obrazka.
                  • eva.68 Re: Czy tylko ja nie rozumiem 18.09.09, 11:57
                    Nie. Nie było obrazka.
                    Był błąd.
                    Cała Wesoła Szkoła jest Błędem.
                    Moim zdaniem.
                    • eva.68 matematycznie znów 20.09.09, 11:30
                      Zadanie powyżej pani uzupełniła brakującą ceną książki i stało się
                      rozwiązywalne. Natomiast zdumiał mnie sposób rozwiązania innego. Zadanie wygląda
                      tak.
                      "W sklepie było 30 kg jabłek. W ciągu dnia sprzedano 43 kg owoców. Ile jabłek
                      zostało w sklepie?"
                      Ktoś wie? Jak ktoś ma ochotę to proszę. Potem napiszę, ile jabłek zostało wg
                      Pani z IIIa.
                      • noida Re: matematycznie znów 20.09.09, 14:19
                        30 kg?
                        - 13 kg?
                        Bardzo jestem ciekawa odpowiedzi :)
                        • eva.68 Re: matematycznie znów 20.09.09, 14:45
                          Wg Pani z III a:
                          43kg - 30kg = 13kg
                          Czyli, wg zapisu, w sklepie zostało 13kg jabłek.
                          Myślę i myślę, i nie wiem dlaczego. :)
                          • ave.duce Re: matematycznie znów 20.09.09, 15:56
                            Ta Pani pójdzie siedzieć > superata gorsza ponoć od manka ;)

• agni_me Re: matematycznie znów 21.09.09, 13:13
                            Bo w sklepie były jabłka i jabłka. Jabłek było 30 kg, a jabłek 13 kg. Proste? Że
                            też ludziom trzeba wszystko pisać. ;)

Dajże namiar na to cudo edukacyjne. Na książkę, znaczy, Pani z III a znać nie
                            chcę. To naprawdę jakaś "wesoła" szkoła.

Książka do języka polskiego jest równie urocza?
                            • eva.68 Re: matematycznie znów 21.09.09, 14:07
                              www.podreczniki-gandalf.pl/b/wesola-szkola-klasa-3-B/
                              W książce do języka polskiego zdarzają się polecenia w języku dla mnie obcym.
                              Ale ja się czepiam pewnie, a wszyscy inni rozumieją. :)
    • nietoperz_dworski Re: Czy tylko ja nie rozumiem 18.09.09, 05:12
      Cos sie ruszylo.
      • ave.duce Re: Czy tylko ja nie rozumiem 20.09.09, 20:50
        Nie chcą z nami gadać, to nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka