ada296 09.02.04, 00:52 co się wrzuca takie coś wielkości ziarnka pieprzu a to rośnie i się rozwija pięknieje w oczach koloru nie daje wiele ale smakuje dobrze herbaciano to jak się nazywa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: taka hebata.... 09.02.04, 15:30 Czyzby zielona herbata gun powder? Lub któras z czarnych, ale podobnie preparowana? Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: taka hebata.... 09.02.04, 21:33 Nie znam jeszcze takiej,ale chetnie dowiem sie jaka!!!!Pozdro ml Odpowiedz Link Zgłoś
ada296 Re: taka hebata.... 09.02.04, 22:36 to odmiana jakiejś białej herbaty i na tym moja wiedza się kończy Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: taka hebata.... 09.02.04, 23:15 Juz wiem:) neuron.bednarska.edu.pl/~liliaa/herbata.html HERBATA BIAŁA Produkowana jest na bardzo ograniczoną skalę w Chinach ( w prowincji Fujian ). Herbata ta nie zostaje poddana żadnemu procesowi technologicznemu. Młode pączki zrywane są jeszcze przed otwarciem, poddawane procesowi więdnięcia, podczas którego ulatnia się z nich naturalna wilgoć, a następnie suszone. Zwinięte pączki mają srebrnawy odcień i dają bardzo jasny słomkowy napar. Herbata biała występuje w dwóch gatunkach : Pai Mu Tan i Yin Zan, z czego ta druga uznawana jest przez fachowców za najwyższy gatunek herbaty i jest najdroższą na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
ada296 Wedrowiec 09.02.04, 23:42 dziękuję jestem umiarkowaną snobką i teraz puchnę z dumy, że piłam taką herbatę najdroższą :-) (chociaż nie wiem , którą piłam) smakuje jak dobra herbata ale ile wrażeń przy podglądaniu jest kuleczka potem nagle - jak przy rozwijającej się roślince - pojawiają się łodyżki i listki całe rozwinięcie trwa i trwa a potem aż żal pić bo to takie bardziej dla oka się wydaje niż dla podniebienia spektakl herbaciany ciekawe czy taką herbatkę kupię w Poznaniu ? będę się pytać w specjalistycznych sklepach jeszcze raz dziękuję Ada Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Wedrowiec 10.02.04, 21:23 Pai mu tan, to raczej nie była. Pijam ją od jakiegoś czasu dość regularnie, bo rzeczywiście jest bardzo dobra. Notabene właśnie skończyłem duży kubek :) Ale herbata ta nie ma wcale postaci kulek, tylko normalnie - suszonych listków. Jest bardzo "przestrzenna" w normalną stugramową paczuszkę sto gram Pai Mu Tana się nie zmieści. Więc może to jednak była ta druga - najdroższa? W postaci kulek sprzedaje się herbatę gunpowder, ale to raczej typowa zielona herbata a nie biała... Odpowiedz Link Zgłoś