Dodaj do ulubionych

dziewczyna a motor pomozcie

26.12.10, 00:17
Witam!
Moje dziecko, a co gorzej córka ubzdurała sobie, że zamierza jeździć na motocyklu. Jak każdy rodzic boje się cholernie, ale widzę że młoda bardzo wsiąkła w to wszystko i jest dość rozsądna, żeby się czymś poruszać.
Niestety ja w tym temacie jestem zielony stąd też moje pytanie.
Strasznie podoba jej się Honda NSR 125. Mimo moich wielu propozycji (głównie skuterów) nie chce patrzeć nawet na nic innego.
Jednak boję się że sobie na nim nie poradzi ze względu na jego masę. 19 latka ważąca 65kg i mająca ok. 170 wzrostu kontra 150kg maszyna? Czy waga odgrywa dużą role w poruszaniu się motocyklem?
Wiem że dla niektórych mogą to byc bardzo głupie pytania, jednak proszę o poświęcenie chwilki i wytłumaczenie mi z czym to się je.
Obserwuj wątek
    • grazyna1pl Re: dziewczyna a motor pomozcie 26.12.10, 09:37
      witaj,
      wydaje mi się, że wybór Twojej córki jest dość rozsądny - bardzo fajny motocykl do nauki. Ja będąc praktycznie w podobnym wieku i "wymiarach" zaczynałam od motocykla cięższego troszkę i też było ok.
      Nie piszesz, czy córka ma prawo jazdy na motocykl. Jeżeli nie - to może warto od tego zacząć ....
      A jeżeli już ma, to też miała okazję poznać swoje możliwości - zaufaj i nie zabraniaj absolutnie (bo to i tak nic nie da...)
      pozdrawiam
    • carrymoon Re: dziewczyna a motor pomozcie 26.12.10, 11:33
      podpiszę się pod Grażyną.
      Dodam jeszcze byś zadbał o odpowiedni strój dla córki. Odpowiedni kask oraz odzież ochronna to podstawa.

Może również Ty wsiąkniesz w to hobby, :)
      • sarawi dziewczyna a motor pomozcie 26.12.10, 12:18
        Strasznie podoba jej się Honda NSR 125. Mimo moich wielu propozycji (głównie skuterów) nie chce patrzeć nawet na nic innego.
        Wydaje Ci sie, ze skuter jest bezpieczniejszy od motocykla? A dlaczego? bo to skuter? Przeciez to tez pojazd silnikowy, tylko na dzien dzisiejszy nie trzeba miec jeszcze prawa jazdy, zeby moc jezdzic na skuterze. I tylko taka jest roznica. Zdarzaja sie skutery, ktore sa ciezsze, silniejsze, niz niejeden maly motocykl. Nie ma reguly, naprawde. Tez bym wybrala motocykl. Skuter, wedlug mnie, to taki nijaki pojazd. Tez bym nie chciala nawet slyszec o skuterze, zdecydowanie bardziej wolalabym motocykl. Zreszta, jak mialam 19 lat, nawet sie rodzicow nie pytalam o zgode - zrobilam prawo jazdy, kupilam motocykl, w dodatku ciezszy i silniejszy, niz 125, ktora chce Twoja corka, bo byla to 175-kilogramowa 500-setka i poradzilam sobie.

Jednak boję się że sobie na nim nie poradzi ze względu na jego masę. 19 latka ważąca 65kg i mająca ok. 170 wzrostu kontra 150kg maszyna? Czy waga odgrywa dużą role w poruszaniu się motocyklem?
        Motocykla nie nosi sie na plecach, tylko sie na nim jezdzi :) Wierz mi. Tez mam 172 cm wzrostu, waze 62 kg i daje sobie rade bez problemu z 200-kilogramowymi lub wiecej sprzetami. Oczywiscie jest to juz kwestia wprawy, ale motocykl, ktory wybrala sobie Twoja corka, to naprawde malenstwo, swietny do nauki jazdy. Nie zrobi sobie na nim krzywdy.
        Zapisz ja na kurs prawa jazdy, to przede wszystkim !
        PS: z jakiego miasta jestes? Moze warto, zeby poznala troche zmotoryzowanych dziewczyn.
    • arsinoe73 Re: dziewczyna a motor pomozcie 26.12.10, 12:24
      draco159 napisał:

> Witam!
      > Moje dziecko, a co gorzej córka ubzdurała sobie, że zamierza jeździć na motocyk
      > lu. Jak każdy rodzic boje się cholernie, ale widzę że młoda bardzo wsiąkła w to
      > wszystko i jest dość rozsądna, żeby się czymś poruszać.
      > Niestety ja w tym temacie jestem zielony stąd też moje pytanie.
      > Strasznie podoba jej się Honda NSR 125. Mimo moich wielu propozycji (głównie sk
      > uterów) nie chce patrzeć nawet na nic innego.
      > Jednak boję się że sobie na nim nie poradzi ze względu na jego masę. 19 latka w
      > ażąca 65kg i mająca ok. 170 wzrostu kontra 150kg maszyna? Czy waga odgrywa dużą
      > role w poruszaniu się motocyklem?
      > Wiem że dla niektórych mogą to byc bardzo głupie pytania, jednak proszę o poświ
      > ęcenie chwilki i wytłumaczenie mi z czym to się je.

Głupich pytań nie ma. Są głupie odpowiedzi.
      Największym ekspertem na forum w tej dziedzinie jest Goha, która na pewno pomoże Ci w temacie, jak tylko oderwie się od świątecznego stołu :) ( co nie Goha ?:D )

Ja pozwolę sobie odpowiedziec Ci na pytanie dotyczące wagi.
      Oczywiście, że waga ma znaczenie. Podobnie jak wzrost. A 65 kg przy 170 cm to jest super kapitał. Dziewczyna nie jest trzcinka i ze 150 kilogramową nsr-ką nie będzie przeżywała katorgi. Dośc trudno jest wyobrazic sobie to komuś, kto motocykla nie trzymał między nogami, ale 150 kilo to akurat jest ..... mały motorek, a leżejsze są już tylko crossówki ( ok. 100 kg ) - te jednak nie nadają się do jazdy szosowej.
      Ciesz się i dziękuj, że dziewczę jest rozsądne, i przejawia niespotykaną w jej wieku mądrośc , chcąc zaczynac od takiego sprzęta, bo większośc towarzystwa z tego przedziału wiekowego głośno wrzeszczy o pojemościach powyżej 500 cm i min. 50 koniach......
      Honda NSR 125 to przyjazny, 21 - konny motorek, który nie powinien zmasakrowac dziewczyny, oczywiście pod warunkiem , że będzie ona chciała nauczyc się jeździc , a nie szpanowac przed koleżeństwem, bo w tym ostatnim przypadku krzywdę można sobie zrobic nawet na czterokołowym rowerku...

Obiekcje masz słuszne, w końcu jesteś matką :), a bic Ci brawo należy za to, że pytasz , i szukasz odpowiedzi, a nie od razu zabraniasz .
      Pozdrawiam świątecznie
      • draco159 Re: dziewczyna a motor pomozcie 26.12.10, 15:10
        dziękuje za wszystkie odpowiedzi ;)
        na pewno są bardzo pomocne.
        a mam jeszcze jedno pytanie
        ostatnio "dopuszczona" do porównania została również Honda ale CBR
        czy te modele różnią się jakoś znacząco? oczywiście nie chodzi mi o wygląd wizualny ;D
        i który z nich byłby lepszą oferta? (czytałam o nich troche na innych forach ale jakoś nie wiele z tego rozumiem, po prostu nie orientuje się w tych różnicach silników..chodzi mi głównie o gabaryty łatwosc prowadzenia i tym podobne sprawy)
        • arsinoe73 Re: dziewczyna a motor pomozcie 26.12.10, 18:00
          :D:D:D
          Właśnie dotarło do mnie że jesteś tatą a nie mamą:D:D:D
          Przepraszam, jakoś tak podświadomie odczytałam , że tego posta napisała zaniepokojona rodzicielka:D:D:D
          Ależ jestem gupia:D:D:D
          • yacey Re: dziewczyna a motor pomozcie 26.12.10, 19:00
            Mozna sie pogubic, raz zaniepokojony rodzic wystepuje jako on, w nastepnym poscie jako ona, a tak w ogole odnosze wrazenie, ze to sciema.
            Pozdrawiam
            • 1_leo Re: dziewczyna a motor pomozcie 26.12.10, 19:22
              yacey napisał:

a tak w ogole odnosze wrazenie, ze to sciema.

Pewnie znowu masz rację :)
              • sarawi dziewczyna a motor pomozcie 27.12.10, 19:48
                Moze mamusia i tatus maja wspolne konto na gazecie?
      • goha66 Re: dziewczyna a motor pomozcie 28.12.10, 08:49
        arsinoe73 napisała:
        > Głupich pytań nie ma. Są głupie odpowiedzi.
        > Największym ekspertem na forum w tej dziedzinie jest Goha ...

... w dziedzinie głupich odpowiedzi? ;D

P.S.
        "ekspercko" moge napisać, że nie ma sposobu by przestać bać się o zycie i zdrowie własnej latorośli, która jeździ jednośladem, jedyne co można to ten strach minimalizować poprzez zakup właściwego i bezpiecznego ubioru oraz zachęcanie (i finansowanie) wszelkich dostępnych form doszkalania, a także mniej lub bardziej dyskretne dbanie o stan techniczny jej motocykla. jeśli wierzysz w to, że wychowałeś (łaś) mądrego i odpowiedzialnego człowieka to lepiej będzie gdy sama siadzie za sterem pojazdu niż gdyby (na wskutek rodzicielskiego veta i robienia jej "pod górkę") miała siaść za plecami kogoś o nieznanym Tobie współczynniku popieprzenia. pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka