Dodaj do ulubionych

o-vatowano prawko kat. A

30.12.10, 13:52
... nie wiem czy czytaliście ...
moto.wp.pl/kat,121,title,Nie-kazde-prawo-jazdy-zwolnione-z-VAT,wid,12990721,wiadomosc.html
... wg mnie to gniot. po pierwsze są zawody, ktore uprawia się posiadając kat. A (chociażby instruktor prawa jazdy, policjant, ratownik medyczny, kurier czy dostawca pizzy), a po wtóre już "widzę" jak rośnie w szkółkach (i WORD-ach) kolejka 13-14 latków z chcących zrobić sobie "ovatowane" A1, którym rodzice lekką łapką dają tego tysiaka na "spełnienie marzeń" ... Wy też to widzicie?
Obserwuj wątek
    • goha66 Re: o-vatowano prawko kat. A 30.12.10, 13:56
      goha66 napisała:

> kolejka 13-14 latków z chcących zrobić sobie "ovatowane" A1

...przepałowałam (sorry) :) ... 13-14 latki pójdą do kolejki po kat. AM (która zastępuje kartę motorowerową), a w kolejce po A1 ustawią się 16latki :)
      • ishka Re: o-vatowano prawko kat. A 31.12.10, 17:22
        No właśnie kolega z pracy ma zamiar zanabyć drogą kupna skuterek dla swojego syna, lat 13. Żeby sobie w Warszawie do szkoły dojeżdżał.
        Mnie osobiście pomysł się ten nie podoba. Gostek za młody, w Wawie za duży ruch i to wariacki.
        Podpowiedziałam parę rzeczy ale i tak się pewnie skończy na kasku bez szczęki i tenisówkach, bo gorąco...
        Co o tym sądzicie?
        • sarawi o-vatowano prawko kat. A 01.01.11, 11:26
          Moje zdanie znasz, ale chetnie powtorze raz jeszcze. Jestem zdecydowanie za. Nie rozumiem dlaczego dzieciaki moga jezdzic bezkarnie po drogach na skuterach, nie znajac zadnych przepisow ruchu drogowego (a ze nie znaja, to wiem, widze codziennie co sie na tych drogach dzieje i jak zachowuja sie skuterzysci - nie da sie tedy, to pojade tedy ... o zgrozo), a inni musza przejsc najpierw kurs nauki jazdy i zdac egzamin. Powinny byc takie same prawa dla wszystkich. Skuter to tez pojazd mechaniczny, takze powinno sie posiadac odpowiednie uprawnienia, jezeli chce sie nim jezdzic. Zwlaszcza, ze coraz czesciej "madrzy" rodzice wpadaja na pomysl i kupuja skutery naprawde malym dzieciakom. Nigdy w zyciu nie puscilabym takiego 12-latka na skuterze do szkoly. Dla mnie pomysl jak najnbardziej sluszy. A ze trzeba bedzie zaplacic ... no coz, stac Cie na skuter, to i moze powinno byc Cie stac najpierw na prawo jazdy i odpowiedni ubior?
          • goha66 Re: o-vatowano prawko kat. A 03.01.11, 07:47
            sarawi napisała:

> Nie rozumiem dlaczego dzieciaki moga jezdzic bezkarnie po drogach na skuterach, nie znajac zadnych przepisow ruchu drogowego ...

... nie zrozumiałyśmy się chyba Magda :) ... ja również uważam, ze najpierw wiedza (i dokument, który tę wiedzę potwierdza), a dopiero potem możliwość wyjazdu na drogę ... w mojej (jak widać niezbyt klarownej) wypowiedzi chciałam zwrócić uwagę na to, że stawianie coraz bardziej zaporowych CEN wcale nie ułatwi bardzo młodym (nie zarabiającym) ludziom zdobycia stosownych uprawnień ... zbierajac to wszystko co mi chodzi po głowie do kupy : im droższe będą kursy i egzaminy, tym trudniej bedzie "wydrzeć" od rodziców stosowną na powyższy cel kwotę ... czyli, że zamiast coraz mniej to coraz wiecej bedzie małolatów na drogach publicznych nie posiadających uprawnień ...
            • sarawi o-vatowano prawko kat. A 03.01.11, 11:48
              Kochana, moze to zabrzmi troche grubiansko, ale nie wydaje mi sie, aby kwota kilkuset zl byla az takim wydatkiem ... Wiem, wiem, nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka, ale moim zdaniem te dzieciaki i ich rodzice wcale nie sa z reguly tacy biedni i jak juz napisalam - jesli stac ich na to, zeby kilkunastoletniemu dziecku kupic skuter czy maly motocykl, to chyba kurs na prawo jazdy nie stanowi tutaj az takiego problemu? Ja tez nie mialam latwej sytuacji, kiedy wymyslilam sobie zrobienie prawa jazdy i kupienie motocykla. Zacisnelam pasa, poszlam do pracy, zapisalam sie na kurs, zdalam, a rok pozniej w garazu staly MOJE, moje wlasne dwa kola, na ktore nikt nie dolozyl mi ani grosza. Chciec to moc. Jezeli ktos powaznie podchodzi do tematu, a wierze, ze nie kazdy malolat to oszolom, to bedzie umial zaoszczedzic te pare grosze na prawo jazdy. Jezeli na to nie ma, to moze warto sie wstrzymac z zakupem, bo kazdy wie nie od dzis, ze kazda tego typu zabawka to studnia bez dna ...
              • kasiatheweak Re: o-vatowano prawko kat. A 07.01.11, 21:47
                sarawi napisała:

> Jezeli ktos powaznie podchodzi do tematu, a wierze, ze nie kazdy malolat to oszolo
                > m, to bedzie umial zaoszczedzic te pare grosze na prawo jazdy.

Cieszę się, że we mnie wierzysz. :) Ja zaoszczędziłam i za swoje pieniądze zrobiłam A1 i kupiłam sobie motocykl.
                A ogólnie to popieram żeby weszło prawko AM, bo niektóre dzieciaki to naprawdę nie znają się na przepisach, więc powinny być normalne egzaminy również dla nich.
                • goha66 Re: o-vatowano prawko kat. A 09.01.11, 16:05
                  nie jestem przeciwko prawu jazdy tylko przeciwko:
                  a) żyłowaniu ceny za jego zdobycie
                  b) nierównemu traktowaniu prawa jazdy A i innych kategorii

• 1_leo Re: o-vatowano prawko kat. A 09.01.11, 17:32
                    goha66 napisała:

> nie jestem przeciwko prawu jazdy tylko przeciwko:
                    > a) żyłowaniu ceny za jego zdobycie
                    > b) nierównemu traktowaniu prawa jazdy A i innych kategorii

Dawniej była karta rowerowa (oczywiście zupełnie niesłuszna :)) która uprawniała do jazdy po drodze publicznej zarówno rowerem jak i motorowerem. Można było zdawać w szkole lub w Urzędzie Dzielnicowym i, wierzcie mi, nie było łatwo. Karta ta kosztowała symboiliczną opłatę i była znakomitym etapem wprowadzenia do tajemniczego i groźnego świata ruchu drogowego.
                    Moim zdaniem powinien być zarówno taki "wstęp do kierowania" jak i niewielka za niego opłata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka