Dodaj do ulubionych

Lista nieobecnych [`] [`] [`]

08.05.04, 20:28
Najpierw Daria Trafankowska, później Jacek Kaczmarski, teraz Waldemar
Milewicz...
Obserwuj wątek
    • ada296 Re: Lista nieobecnych [`] [`] [`] 09.05.04, 22:40
      Czesław Niemen
      • ceper_pepper Re: Lista nieobecnych [`] [`] [`] 11.05.04, 21:21
        No tak... Z jego odejściem do tej pory nie pogodzilem się... :-/
        • ceper_pepper Lista nieobecnych [`] [`] [`] - Ronald Reagan 06.06.04, 10:08
          fakty.interia.pl/news?inf=509291
          Po długiej chorobie zmarł były amerykański prezydent, Ronald Reagan. Miał 93
          lata. Sławę zdobył jako aktor, potem poświęcił się polityce. Przez ostatnią
          dekadę zmagał się z chorobą Alzhaimera.

Prezydentem USA Reagan został w 1980 roku, pokonując Jimmy'ego Cartera. Urząd
          pełnił do roku 1988.

Był dość popularnym prezydentem, ale jeszcze popularniejszym byłym prezydentem.
          Lata dodały blasku jego dwóm kadencjom, które obfitowały nie tylko w sukcesy,
          takie jak boom gospodarczy czy przyczynienie się do późniejszego upadku
          komunizmu, ale i trudne chwile, jak zamach na jego życie czy katastrofa promu
          kosmicznego Challenger.

To jednak styl uprawiania polityki i umiejętność trafienia do serc słuchaczy
          oraz poczucie humoru pozostały w pamięci. Po trudnej dekadzie lat 70., Reagan
          dał Amerykanom nadzieję. Pomógł przywrócić im wiarę w sukces.

Zdaniem wielu amerykańskich historyków i politologów, charyzma i przywódcze
          walory Reagana przyczyniły się do umocnienia wiary Ameryki we własne siły, jego
          polityka ekonomiczna doprowadziła do boomu gospodarczego, a polityce
          zagranicznej Stany Zjednoczone zawdzięczają zwycięstwo w zimnej wojnie z ZSRR.
    • milimaniak Re: Lista nieobecnych [`] [`] [`] 06.06.04, 14:16
      tak.. szkoda ich wszystkich.. najlepsi zawsze odchodzą tak szybko..
    • wedrowiec2 Ray Charles [`] [`] [`] 11.06.04, 16:43
      Jego muzyka towarzyszyła mi od zawsze. Dziś w środku nocy słuchałam ze smutkiem
      Georgia On My Mind ...
    • ada296 prywata 15.06.04, 01:31
      bywam na forum "chore dziecko, strata dziecka"
      zmarła córka Agablues
      Iga
      do dzisiaj mnie to boli
      nie znam Agi i Jej Córki osobiście
      ale w jakiś pokrętny sposób Aga jest mi bliska
      i wiem dlaczego :-(

dla mnie to WIELKA NIEOBECNA
    • ceper_pepper Jacek Kuroń ['] ['] ['] 17.06.04, 12:37
      info.onet.pl/937398,11,item.html
      W Warszawie po długiej chorobie zmarł Jacek Kuroń. Był wybitnym polskim
      politykiem i publicystą.
      W czasach komunistycznych był działaczem opozycyjnym, po 1989 roku posłem, a
      także jednym z liderów Unii Demokratycznej, ministrem pracy i polityki
      socjalnej.
      Choć od kilku lat z powodu choroby nie zajmował się polityką, cieszył się
      popularnością i zaufaniem. Pasją jego życia była działalność społeczna.
      Jacek Kuroń był jedną z najbardziej znanych postaci opozycji
      antykomunistycznej, z którą był związany od połowy lat 60.
      Współtworzył Komitet Obrony Robotników, wielokrotnie był więziony i
      internowany, uczestniczył w obradach "Okrągłego Stołu". W więzieniu spędził
      łącznie blisko 10 lat.
      Urodził się 3 marca 1934 roku we Lwowie. Ukończył historię w Uniwersytecie
      Warszawskim. W latach 40-tych należał do Związku Harcerstwa Polskiego, w latach
      50 działał w Związku Młodzieży Polskiej i PZPR.
      Z partii dwukrotnie go usuwano: w 1953 roku za odmowę złożenia samokrytyki i w
      1964 roku - za "List otwarty", napisany wspólnie z Karolem Modzelewskim. W 1975
      roku był współinicjatorem listu 59 intelektualistów, którzy wystąpili w obronie
      praw człowieka w PRL.
      W Komitecie Obrony Robotników działał od jego powstania w 1976 roku do 1981
      roku. Rok później został oskarżony o próbę obalenia ustroju. Był doradcą
      Komisji Krajowej "Solidarności" i Tymczasowej Komisji Koordynacyjnej NSZZ "S" w
      okresie, gdy związek działał w podziemiu.
      Po przełomowym 1989 roku został członkiem-założycielem ROAD, a następnie
      wiceprzewodniczącym Unii Demokratycznej. Potem był związany z Unią Wolności.
      W rządzie Tadeusza Mazowieckiego i Hanny Suchockiej kierował ministerstwem
      pracy i polityki socjalnej. Pod jego kierownictwem opracowano pierwszą w
      powojennej Polsce ustawę o bezrobociu i utworzono Fundusz Pracy.
      Od 1989 roku był posłem na Sejm trzech kolejnych kadencji. W 1995 roku w
      pierwszej turze wyborów prezydenckich zajął trzecie miejsce, za Aleksandrem
      Kwaśniewskim i Lechem Wałęsą.
      W latach 90. zainicjował wiele akcji społecznych, między innymi powstanie
      Fundacji "Pomoc Społeczna SOS, mających łagodzić dotkliwe skutki transformacji
      gospodarczej w naszym kraju.
      Jacek Kuroń jest autorem kliku książek, między innymi: "Polityka i
      odpowiedzialność", "Wiara i wina. Do i od komunizmu", "Moja zupa" oraz "Spoko,
      czyli kwadratura koła". Swoją aktywność w licznych ruchach społecznych
      podsumował w książce "Działanie".
      W 1994 roku został odznaczony medalem św. Jerzego, przyznawanym przez "Tygodnik
      Powszechny". Został uhonorowany najwyższym polskim odznaczeniem - Orderem Orła
      Białego.
      W 1999 roku za tworzenie nowego partnerstwa polsko-niemieckiego otrzymał Wielki
      Krzyż Zasługi Republiki Federalnej Niemiec. Został także odznaczony francuską
      Legią Honorową oraz ukraińskim Orderem Jarosława Mądrego.
      • ceper_pepper Czesław Miłosz 14.08.04, 12:52
        info.onet.pl/964690,11,item.html
        Zmarł Czesław Miłosz
        Czesław Miłosz - wybitny poeta, pisarz, eseista, laureat literackiej Nagrody
        Nobla zmarł w Krakowie w wieku 93 lat - poinformowała Joanna Miłosz, synowa
        poety.
        Miłosz zmarł przed południem w domu w otoczeniu najbliższych. Cierpiał na
        dolegliwości układu krążenia.
        Czesław Miłosz urodził się w 1911 r. w Szetejniach na Litwie. Jako poeta
        zadebiutował podczas studiów prawniczych na Uniwersytecie Stefana Batorego w
        Wilnie wierszami opublikowanymi w piśmie uniwersyteckim. Był jednym ze
        współzałożycieli grupy poetyckiej "Żagary". Jego książkowy debiut to "Poemat o
        czasie zastygłym" z 1933 r.
        Podczas okupacji Miłosz uczestniczył w podziemnym życiu kulturalnym stolicy. Po
        wojnie pracował jako dyplomata. W 1951 r. poprosił o azyl na Zachodzie -
        przebywał we Francji, a w 1960 r. przeniósł się do USA, gdzie został profesorem
        na wydziale literatur słowiańskich Uniwersytetu w Berkeley. Na początku lat 90.
        zamieszkał w Krakowie, dzieląc odtąd czas między Kraków i Berkeley.
        W 1980 r. za całokształt twórczości Czesław Miłosz otrzymał literacką Nagrodę
        Nobla.
        • wedrowiec2 [`][`][`] 14.08.04, 14:59
          • ada296 [`][`][`] n/t 14.08.04, 23:47

• ejno Re: Lista nieobecnych [`] [`] [`] 30.09.04, 20:56
      Dołączył do tego zacnego grona Zygmunt Kałużyński:(
      • ada296 Lista nieobecnych [`] [`] [`] 30.09.04, 23:52
        smutny ten rok :-(
        • ceper_pepper Re: Lista nieobecnych [`] [`] [`] 01.10.04, 11:27
          Bardzo smutny :( Dobrze, że powoli zbliża się do końca. Może następny będzie
          lepszy.
    • ceper_pepper Jerzy Duda-Gracz 06.11.04, 13:41
      info.onet.pl/1005492,11,item.html
      Prof. Jerzy Duda Gracz - polski malarz, rysownik, scenograf i pedagog zmarł w
      piątek wieczorem w Łagowie (Lubuskie), podczas pleneru malarskiego. Miał 63
      lata.
      Urodził się 20 marca 1941 r. w Częstochowie. Studiował na ASP w Krakowie, na
      Wydziale Grafiki w Katowicach. Dyplom uzyskał w 1968 r. W latach 1976-1982 był
      wykładowcą tej uczelni. Wykładał także w Europejskiej Akademii Sztuk w
      Warszawie i na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach.
      Jest określany jako "wnikliwy satyryk" o ostrym programie publicystyczno-
      moralizatorskim. Tworzył sceny rodzajowe, oparte na tradycji malarskiego
      surrealizmu i ekspresjonizmu. Jest autorem wielu cyklów malarskich. Są to
      m.in. "Motywy i Portrety Polskie" (1968-1979 r.), "Motywy, Tańce, Dialogi
      Polskie" (1980-1983 r.), "Obrazy Jurajskie" (1984-1986). Największe realizacje
      artysty to: "Przemienienie" - plafon w kościele pw. Przemienienia Pańskiego w
      Toporowie z 1995 r.; "Golgota Jasnogórska" w klasztorze o.o. paulinów w
      Częstochowie (2000/2001 r.)
      Brał udział w ok. 200 wystawach indywidualnych w kraju i zagranicą, m.in. w:
      Berlinie, Londynie, Budapeszcie, Paryżu, Moskwie, Rzymie, Wiedniu, Monachium,
      Lipsku, Nowym Jorku. Swoje prace wystawiał także na ponad 300 zbiorowych
      wystawach krajowych, zagranicznych i międzynarodowych, m.in. w: Tokio,
      Sztokholmie, Hamburgu, Ostrawie, Londynie.
      Najbardziej znane jego prace, to m.in.: "Pamięci ojca" (1970), "List na zachód"
      (1973), "Jeźdźcy Apokalipsy czyli Fucha" (1977), "Kalendarz polski"
      (1981), "Wigilia" (1981). Stworzył wiele autoportretów oraz portretów, m.in.
      Jerzego Waldorffa i Kazimierza Rudzkiego.
      Kiedyś powiedział, że "maluje świat, który odchodzi, umiera, gdzie więcej jest
      snu, zdarzeń z dzieciństwa, świat w pejzażu przedindustrialnym. Na moich
      obrazach nie ma drutów telefonicznych, kabli, anten satelitarnych, samochodów,
      samolotów - tego wszystkiego, co zaprowadzi człowieka z powrotem na drzewo,
      jeżeli nadal będzie się tak intensywnie rozwijał pod tym względem".
      Od 1999 r. Duda-Gracz pracował nad cyklem obrazów będących malarską
      interpretacją wszystkich dzieł Fryderyka Chopina. To bezprecedensowe w skali
      światowej przedsięwzięcie artystyczne pt.: "Chopinowi", składa się z ok. 280
      dzieł akwarelowych ("Etiudy", "Preludia", "Pieśni") oraz olejnych (wszystkie
      pozostałe formy malarskie).
      W 2001 r. w Galerii Pałacu Prezydenckiego otwarta została wystawa pt. "Jerzy
      Duda-Gracz - Wiosna". Była to monograficzna prezentacja kilkudziesięciu
      eksponatów powstałych wiosną 2000 roku.
      Oprócz malarstwa artysta zajmował się także projektowaniem scenografii oraz
      rysunkiem satyrycznym. Był laureatem wielu nagród, m.in.: Nagrody Krytyki im.
      C.K. Norwida, Honorowej Nagrody Literacko-artystycznej "Metafory" im. K.
      Janickiego. Odznaczony został m.in. Srebrnym Krzyżem Zasługi, Krzyżem
      Kawalerskim, Krzyżem Komandorskim.
      • ceper_pepper Marcin Pawłowski ['] ['] ['] 20.11.04, 18:37
        fakty.interia.pl/news?inf=564103
        Marcin Pawłowski - dziennikarz telewizji TVN, zmarł dzisiaj w warszawskim
        szpitalu. Ponad dwa lata udawało mu się wygrywać z chorobą nowotworową. Dziś z
        nią przegrał. Miał 34 lata.
        Pawłowski pracował w TVN od lipca 1997 roku jako reporter i prowadzący "Fakty".
        Zajmował się tematami politycznymi, ale również społecznymi. Relacjonował m.in.
        pielgrzymkę do Polski papieża Jana Pawła II oraz amerykański atak na Irak.
        Od 2002 roku zmagał się z chorobą nowotworową. Leczył się m.in. w klinikach w
        Szwajcarii i Warszawie. Latem po dłuższej nieobecności pojawił się kilkakrotnie
        jako prowadzący "Fakty". Ostatnio na wizji pojawił się we wrześniu. "Winien
        jestem państwu słowo wyjaśnienia. Widzimy się po raz pierwszy po półrocznej
        przewie, trudno też nie zauważyć, że nieco się zmieniłem. To prawda, jestem
        chory, a ważną częścią walki z moją chorobą jest dla mnie praca, dlatego
        postanowiłem do niej wrócić. Rozumieją to moi lekarze, szefowie, koleżanki,
        koledzy. Mam nadzieję, że zrozumiecie także państwo" - powiedział wtedy
        widzom "Faktów".
        "Jego siła i nadzieja dawała siłę i nadzieję nam" - napisali na swojej stronie
        internetowej koledzy z radia RMF FM.
        Widzowie zapamiętają go jako człowieka, który przekazywał im informacje w taki
        sposób, jakby po prostu opowiadał im o otaczającym świecie.
        Pozostawił żonę i córkę.
        • czarna33 Re: Marcin Pawłowski ['] ['] ['] 20.11.04, 19:09
          Mniej więcej pół roku temu właczyłam TVN i Fakty zapowiadłą własnie pan
          Marcin..mój mąz pytał się co to za nowy "stary" prezenter.Wyglądał
          koszmarnie..ale podziwiałam Go za to,że odważył się być!!Cały czas wierzyłam,że
          Mu się uda,że pokona..Odkąd przeczytałam,jestem rozbita..człowiek miał 34
          lata,żonę,córkę..całe życie przed sobą..Jakże jesteśmy malutcy ...
    • ceper_pepper Prof. Władysław Panas [`] [`] [`] 24.01.05, 12:13
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2508882.html
      "W poniedziałek nad ranem zmarł Władysław Panas. Polonista, profesor zwyczajny,
      kierownik Katedry Teorii Literatury KUL, laureat Nagrody Miasta Lublina za
      Upowszechnianie Kultury 2003 roku.
      Był niezwykle barwną postacią lubelskiej humanistyki, autorytetem, erudytą i
      koneserem, wybitnym schulzologiem, znawcą kultury pogranicza etnicznego i
      religijnego, nauczycielem i doradcą nie tylko studentów, ale i szerokiego grona
      ludzi sfery kultury. Był autorem książek o semiotyce, kulturze Żydów polskich,
      Brunonie Schulzu i Lublinie, oraz wielu artykułów, inicjatorem społecznych
      obchodów urodzin Józefa Czechowicza, organizatorem największej w Polsce sesji
      naukowo-kulturalnej poświęconej Brunonowi Schulzowi. Budował mitologię Lublina,
      magiczny wymiar miasta."
      • heure Re: Prof. Władysław Panas [`] [`] [`] 27.01.05, 19:40
        i Lublin jakiś taki smutny i pusty się zrobił...[`][`][`]
    • ceper_pepper Michalina Wisłocka [`] [`] [`] 05.02.05, 18:38
      info.onet.pl/1049220,11,item.html
      Michalina Wisłocka, zwana pierwszą damą polskiej seksuologii, autorka słynnej
      "Sztuki kochania", zmarła w warszawskim szpitalu na Solcu. Miała 84 lata -
      poinformował prof. Zbigniew Izdebski.
      "Nie ma w Polsce innej osoby, która dała ludziom tyle szczęścia, co Michalina
      Wisłocka. Ona zawsze myślała o innych w kategoriach miłości, szczęścia. W ten
      sam sposób traktowała sprawy seksu" - powiedział profesor.
      "Seks to wstęp do miłości. Gdy dwoje młodych ludzi się spotyka, najpierw czuje
      do siebie pociąg seksualny. I tak stopniowo zaczyna ich to zbliżać do siebie,
      jest to element podbudowujący - że tak powiem - sprawy miłości... A oddzielenie
      zabija miłość" - powiedziała w jednym z ostatnich wywiadów udzielonych jesienią
      "Gazecie Wyborczej".
      Michalina Wisłocka studiowała medycynę, specjalizowała się w ginekologii
      (leczeniu niepłodności, antykoncepcji, seksuologii). W latach 50. jeździła po
      całej Polsce i prowadziła pogadanki o antykoncepcji. W 1957 r. założyła
      Towarzystwo Świadomego Macierzyństwa, w latach 70. działała w Towarzystwie
      Rozwoju Rodziny.
      "Sztuka kochania" - pierwszy polski poradnik seksuologii, po licznych
      perypetiach, ukazał się w 1976 r. Wisłocką uważano wówczas za skandalistkę, gdyż
      w książce odważyła się pokazać rysunki ilustrujące pozycje seksualne.
      Książka rozeszła się w 7 mln egzemplarzy. Na bazarach można było kupić jej
      "pirackie kopie".
      Kolejne książki Wisłockiej to "Kalejdoskop seksu" wydany w 1986 r., "Sztuka
      kochania - 20 lat później" z 1988 r., "Sztuka kochania - witamina M" z 1989 r.
      Wisłocka jest także autorką "Sukcesu w miłości", "Miłości bez lęku", "Kultury
      miłości" i dwóch pamiętników "Malinka, Bartek i Jaś" oraz "Miłość na całe życie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka