Dodaj do ulubionych

Dawno dawno...

17.11.04, 12:27
nie było mnie w Lublinie, to już ponad rok, odkąd mieszkam 500 km od was nie
było jeszcze tak długiej przerwy. Kiedyś śledziłam zmiany w moim rodzinnym
mieście prawie na bieżąco, tj. 3-4 razy do roku mogłam się choćby
przespacerować znajomymi uliczkami. Tym razem niestety, nie miałam możliwości
przyjazdu, ale teraz zapewne pojawię się w okolicach Bożego Narodzenia, ale
tylko na tydzień, parę dni przed i parę dni po świętach.
Może mi opowiecie cosik ciekawego, podobno na pl.Wolności stoi jakaś nowa
fontanna, czy są jakieś jej zdjęcia w necie? ciekawa jestem niezmiernie tej
wyremontowanej ul. Narutowicza, ostatnio pamiętam nasz spacer po rozkopanej
ulicy i krzyki "teściowo, ty stary rowerze".
pozdrawiam i nie mogę się już doczekać, trzymajcie się cieplutko i proszę
zamówić śnieg dla mnie na 22-go grudnia:)
Rena
Obserwuj wątek
    • zo_h Re: Dawno dawno... 17.11.04, 12:42
      Postaram się na dniach porobić zdjęcia wyremontowanej Narutowicza (ale to
      tylko odcinek od - nie wiem czy dobrze mówie - ulicy górnej do placu Wolności.
      A fakt fontanna podobno już stoi (tzn kiedyś jak byłem ostatnio to jeszcze była
      otoczona gustownym płotkiem więc widziałem ja tylko tyle ile widac było przez
      szpary). Duża zmiana to też odnawiane budynki Sądów (na Krakowskim
      przedmieściu), zresztą jeden z nich dorobi się chyba iluminacji, więc będzie to
      całkiem ładnie wyglądło. Co więcej ... aaaa Brama Krakowska skryła się za
      rusztowaniem ... podobno ma być remontowana, ale na razie jedyn tego efekt to
      fakt że stała się największym bilboardem na mieście.

Pozdrawiam.
      • rena_gd Re: Dawno dawno... 17.11.04, 12:56
        co do billboardów to się niestety musiałam przyzwyczaić do takiej "ozdoby"
        zabytków w Gdańsku, więc to dla mnie nie nowość, z czegoś te pieniądze muszą
        iść i ktoś musi mieć z tego korzyść. ale to temat rzeka, mnóstwo minusów, ale
        jeden wielki plus - cudownie odnowiony zabytek:)
        mam nadzieję, że jak przyjadę nie dostanę jakieś szoku, że wszystko jest
        ładnie, z klasą i ze stylem, jak wam się te wszystkie nowości podobają? chcę
        być choć trochę przygotowana na nowe widoki:)
        • lodbrok Re: Dawno dawno... 17.11.04, 14:31
          Oj dawno dawno Renko... Fontanna na Pl. Wolności już działa i jest całkiem
          sympatyczna. Postawiono ją w miejscu dawnej wieży ciśnień a więc ma swoje
          uzasadnienie historyczne. Jak zwykle jednak żeby nie bylo za słodko należy
          wspomnieć, że została przyzozdobiona wątpliwej urody tabliczką, informującą, że
          fontanna została postawiona z inicjatywy miłościwie nam panującego prezydenta
          miasta A.P... Jak dla mnie zupełnie niepotrzebny i nieuzasadniony szczyt
          megalomanii i bałwochwalstwa.
          Zoh zapomniał dodać, że wreszcie na rogu Krakowskiego i Kołłątaja (obok Mc
          Donalda) jest zabudowywane miejsce po dawno zburzonej kamienicy. Powstaje tam
          jakiś obiekt biuriowy i przy okazji remontowana jest sąsiednia kamieniczka,
          która wcześniej o mało co się nie zawaliła z powodu źle rozpoczętych robót
          budowlanych... A może o to właśnie chodziło, żeby wysiedlić lokatorów ? Jakoś
          tak mi się to składa. W każdym razie miejsce to i tak będzie wyglądać lepiej
          niż wczesniej i Krakowskie jeszcze na tym zyska.
          Na rogu Okopowej i Narutowicza jest juz prawie gotowy nowy budynek (zbudowany
          na miejscu dawnej miejskiej komory celnej), który ponoć ma pełnić funkcję
          hoteliku. Wygląda całkiem całkiem, a w każdym rzie lepiej niż te ogrodzone
          ruiny, które znajdowały się tam wcześniej. Ponadto w tej okolicy odnawiany jest
          gmach prokuratury i I komisariatu a cały kwartał kamienic przy Okopowej i
          Chopina zyskał nową elewację.
          No i wreszcie najważniejsza tegoroczna inwestycja drogowa, czyli remont trasy
          wylotowej na Lubartów gdzie powstaje dwupasmówka. Prawie, prawie na ukończeniu.
          Trochę się dzieje ale chciałoby się więcej... Przyjeżdżaj Renko, pooglądamy:-
          )). Pozdrówka dla wszystkich
          • rena_gd Re: Dawno dawno... 17.11.04, 14:52
            widzę to wszystko oczyma wyobraźni, ale nie ma jak zobaczyć to naprawdę i
            pozachwycać się, ocenić samemu, ale i wtedy będę miała łzy w oczach, jak zawsze
            na wspomnienie mojego ukochanego Lublina, tęsknię choleraaaaaaaaaa:((
    • ejno Re: Dawno dawno... 17.11.04, 17:40
      To ja proponuje na ta okazje przygotowywac sie duchowo do jakiegos spotkania,
      czy macie checi?
      • rena_gd Re: Dawno dawno... 17.11.04, 19:43
        chęci pewnie się znajdą, ale to okres okołoświąteczny to pewnie z waszym czasem
        będzie gorzej:( ale ja mam i chęci i czas:)
        buziaczki:)
      • slotna Re: Dawno dawno... 18.11.04, 00:51
        Sobota, 18 grudnia? No? No? ;))
        • rena_gd Re: Dawno dawno... 18.11.04, 14:40
          przyjedziesz do mnie do Pruszcza Gdańskiego?;) i razem później do Lublina?:)
          • slotna Re: Dawno dawno... 18.11.04, 14:53
            Wiesz, w sumie to nie wiem, gdzie wyladuje, teoretycznie na Etiudzie, ale z
            tego, co Mike opowiadal, wszystko sie moze zdarzyc (np krakowskie Balice...)
            Wiec moze nawet nie bede musiala przyjezdzac;)
            • rena_gd Re: Dawno dawno... 18.11.04, 23:38
              Gdybyś jednak zahaczyła o gdańskie Rębiechowo to mogę zaproponować nocleg na
              materacu;) Wybieram się do Lublina ok. 22-go grudnia, więc będziesz miała parę
              dni na zwiedzanie 3city:) Gdybyś znała już konkrety, proszę o maila na gazetową
              skrzynkę:)
              Pozdrowionka:)
      • kokolores Re: Dawno dawno... 18.11.04, 14:40
        Spotkajcie sie to znowu bedzie o czym (z kogo) sie poplotkowac!!
        U mnie jak zwykle kwestia odleglosci ,ale wirtualnie jestem z Wami!!
        :)))))))))))
        • rena_gd Re: Dawno dawno... 18.11.04, 14:41
          wirtualnie widzę, że jesteś z nami, szczególnie zbieżność czasu niezła;)
    • zo_h Re: Dawno dawno... 20.11.04, 12:53
      No to zgodnie z obietnica małe zdjęcia poglądowe dla Renki, co i jak pojawiło
      się u nas w mieście. Na pierwszy ogień idzie wspomniany wcześniej budynek który
      pojawił się obok McDonalda:
      <a href="www.zoh1w2.republika.pl/1.jpg"target="_blank">ZDJECIE</a>

Kolejna rzecz wspominiana wcześniej to fontanna która wyrosła (siłami MPWiK i
      władz miasta :D) na Pl. Wolności. Czy jest ładna ... można się spierać, powiem
      szczerze że nie widziałem jej w działniu i nie mam pojęcia jak wygląda ona
      kiedy tryska z niej (albo na nią) woda. Zresztą przysypana śniegiem przedstawia
      średnio ciekawy widok ;).
      ZDJĘCIE 1
      ZDJĘCIE 2

No i na deser wpomniana przez Lodbroka kamieniczka którą wybudowano na miejscu
      dawnego warzywniaka mieszczącego się na rogu ul. Górnej i Narutowicza.
      Budyneczek całkiem zgrabny i chyba całkiem nieźle wpisujący się w krajobraz
      okolicy. Warto wspomnieć że znajdująca się obok kamienica również została
      wyremontowana.

ZDJĘCIE
      • zo_h Re: Dawno dawno... 20.11.04, 12:55
        Poprawka do pierwszego linka :/
        ZDJECIE
        • rena_gd Re: Dawno dawno... 25.11.04, 15:35
          super zdjęcia, akurat idealny prezent w dzień urodzin, wysłałam je też koledze,
          który wyemigrował z Lublina do Kanady, bardzo mu się podobało rodzinne miasto w
          nowym wcieleniu:)
          Dzięki serdeczne i mam nadzieję zobaczyć to wszystko realnie już za 4 tygodnie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka