urszulka_ma 23.04.05, 17:51 ..i przysłowia:) "Ile dni przed świętym Wojciechem kukułka się odezwie, albo żaba zaskrzeczy, tyle dni po świętym Wojciechu będzie zimno" słyszał ktoś kukułkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arnick_a Re: męskie imiona.. 23.04.05, 18:49 urszulka_ma napisała: > słyszał ktoś kukułkę? Nie. Owszem, podrzuciła mi to i tamto, ale dziób trzymała wtedy zamknięty. Arni Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: męskie imiona.. 23.04.05, 20:01 > urszulka_ma napisała: > > > słyszał ktoś kukułkę? A mam cos przekazac onej jak uslysze? ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: męskie imiona.. 24.04.05, 20:24 ..możesz onej przekazac..że teraz może już wesoło sobie kukać:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: męskie imiona.. 24.04.05, 20:22 dobrze..że trzymała..;) w myśl przysłowia jeśli nie kukała to..będzie ciepło;))) Odpowiedz Link Zgłoś
arnick_a Re: męskie imiona.. 24.04.05, 20:46 urszulka_ma napisała: > dobrze..że trzymała..;) Dla niej tak, bo wykorzystałabym wzmiankowaną część ptaszora jako uchwyt do zakręcenia nim takiego młyńca, ażby pióra fruwały po okolicy. > w myśl przysłowia jeśli nie kukała to..będzie ciepło;))) Mnie się zrobiło nawet gorąco. Arni Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: męskie imiona.. 24.04.05, 20:53 aż tak groźnie?:) ..i aż gorąco?:) Odpowiedz Link Zgłoś
arnick_a Re: męskie imiona.. 24.04.05, 21:37 Bo to kukułka od poronionych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: męskie imiona.. 24.04.05, 22:12 ale nie zakukała jak sama wspomniałaś..więc jej darujemy..tak?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: męskie imiona.. 24.04.05, 22:47 Arni dobrych wróżb szu - ka.. szu - ka.. kukułeczka w lesie ku - ka.. ku - ka.. Odpowiedz Link Zgłoś
arnick_a Re: męskie imiona.. 25.04.05, 09:41 Po nocy to tylko sowy i puchacze. Arni Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: męskie imiona.. 25.04.05, 09:45 pomyśli mądra sowa, dobrą wróżbę na dzień doda:) Odpowiedz Link Zgłoś
arnick_a Re: męskie imiona.. 25.04.05, 09:51 hu hu hu hu hu hu ... Coś mi to dziwnie przypomina kukułę. Może najlepiej wcale nie plątać się po lesie? Arni Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: męskie imiona.. 25.04.05, 09:58 po lesie należy się plątać.. na wszystkie nowości spoglądać, drzewa szumią dziś pogodnie, będzie miło i spokojnie..:) dobrego dnia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: męskie imiona.. 25.04.05, 11:50 urszulka_ma napisała: > ale nie zakukała jak sama wspomniałaś..więc jej darujemy..tak?:) Dopiero od wczoraj po malutku i oszczednie moge chodzic, wiec zapewne moje sciezki zaprowadza mnie do parku badz do lasu. Wtedy dopiero bede wiedziala czy Qka czy tez nie :))))))))))))))))))))) Ale relacje zdam najwczesniej za tydzien :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: męskie imiona.. 24.04.05, 21:57 > urszulka_ma napisała: > > > dobrze..że trzymała..;) > Dla niej tak, bo wykorzystałabym wzmiankowaną część ptaszora jako uchwyt do > zakręcenia nim takiego młyńca, ażby pióra fruwały po okolicy. A co na to NATO;-) ? Biedna ptica.... tak nia sponiewierac... no wiesz... > > w myśl przysłowia jeśli nie kukała to..będzie ciepło;))) > Mnie się zrobiło nawet gorąco. Hmmmmmmm... > Arni Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: męskie imiona.. 25.04.05, 08:21 biedny podrzutek, co sam rodziców nie poznał eech "Na świętego Grzeogorza idzie zima do morza." O! I poszła. Wczoraj dzięcioł opukał orzechy w naszym ogrodzie. Badanie wypadło chyba dobrze, bo po opukaniu poleciał dalej. Robi tak każdej wiosny. To chyba stary dzięcioł. ;0) OLDHEH :) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: męskie imiona.. 25.04.05, 13:35 Być może... Z dzięciołem był jeszcze gdzieś wątek do ćwiczeń dykcji. Nie mogę odnaleźć... Eeech, coś na poprawę wzroku poproszę. OLDŚLEPTOK Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: męskie imiona.. 27.04.05, 14:17 oldpiernik napisał: > Być może... > Z dzięciołem był jeszcze gdzieś wątek do ćwiczeń dykcji. > Nie mogę odnaleźć... W czasie suszy szosa sucha. Cześć Czesiek! Czeszesz się częściej często, czy częściej czasem? Stół z powyłamywanymi nogami. W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie. Gżegżółki i piegże nażarły się na czczo rzeżuchy i rzędem rzygały do brytfanny. Król Karol kupił królowej Karolinie korale koloru koralowego. Wyindywidualizowaliśmy się z rozentuzjazmowanego tłumu prestidigitatorów. Lojalna Jola, Jola lojalna. Lola lojalna, Jola nielojalna. Konstantynopolitańczykowianeczka. Konstantynopolitańczykiewiczówna. Rozrewolwerowany rewolwer. Rozrewolwerowany kaloryfer. Czy tata czyta cytaty Tacyta? Ząb - zupa zębowa, dąb - zupa dębowa. Szedł Sasza suchą szosą susząc szorty. Siedzi Jerzy na wieży i nie wierzy, że na wieży jeszcze jeden Jerzy siedzi. I cóż, że ze Szwecji? Szczegóły przestępstw w Pszczynie. Pan profesor ****ykultykiewicz razem z panią profesorową ****ykultykiewiczową napiwszy się najwydestylowajniuchniejszego spirytusinku rektyfikowanego wyindywidualizowali się z rozentuzjazmowanego tłumu prestidigitatorów. W Pszczynie na szynie przejechało mysz. Koszt poczt w Tczewie. W wysuszonych sczerniałych trzcinowych szuwarach sześcionogi szczwany trzmiel bezczelnie szeleścił w szczawiu trzymając w szczękach strzęp szczypiorku i często trzepocąc skrzydłami. Poczmistrz z Tczewa, rotmistrz z Czchowa. Chrząszcz brzmi w trzcinie w Szczebrzeszynie strząsa skrzydła z dżdżu i trzmiel w puszczy tuż przy Pszczynie straszny wszczyna szum. W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie i Szczebrzeszyn z tego słynie. (J. Brzechwa) Mąż gżegżółki w chaszczach trzeszczy, w krzakach drzemie kszyk, a w Trzemesznie straszy jeszcze wytrzeszcz oczu strzyg. Tracz tarł tarcicę tak takt w takt jak takt w takt tarcicę tartak tarł. Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem, bo przepieprzysz wieprza, Pietrze. Zdemitologizowane i zdemistyfikowane niezidentyfikowane obiekty latające. Zamień kamień w krzemień, przemień krzemień w kamień. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: męskie imiona.. 27.04.05, 14:19 > oldpiernik napisał: > > > Być może... > > Z dzięciołem był jeszcze gdzieś wątek do ćwiczeń dykcji. > > Nie mogę odnaleźć... A to: www.uebersetzung.at/twister/ - może być? Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: męskie imiona.. 14.06.05, 08:08 To jest rewelacyjne! Godne osobnego wątku :0) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma dziś Marek... 25.04.05, 09:53 "Święty Marek poszedł na folwarek oglądać żytko, czy zeszło wszystko" nasz Ogrodnik też wędruje wszystkie wątki opukuje.. nowe wpisy swoje wstawia, gości rozmową zabawia:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: dziś Marek... 28.04.05, 08:41 przypminam sobie kawałek o dzięciole tylko pierwsze słowa wyleciały... ;0) ..dzięcioł z chęcią pień ciął. pomóżcie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: dziś Marek... 28.04.05, 08:49 "Czarny dzięcioł z chęcią pień ciął." a może o..byczkach?:) "W trzęsawisku trzeszczą trzciny, trzmiel trze w Trzciance trzy trzmieliny a trzy byczki znad Trzebyczki z trzaskiem trzepią trzy trzewiczki." Odpowiedz Link Zgłoś
yoanna Re: dziś Marek... 28.04.05, 16:33 Ulaaaaa....;) aż z dogi zbyczyłam... toż to żgroża...;) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: dziś Marek... 28.04.05, 23:34 Całkiem fajne te ćwiczonka językowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: dziś Marek... 29.04.05, 08:08 Joanno, a gdzie Ty się zbyczyłaś.. czyżby w jakiś gąszczach..?:) "Z czeskich strzech szło Czechów trzech, gdy nadszedł zmierzch, pierwszego w lesie zagryzł zwierz, bez śladu drugi w gąszczach sczezł, a tylko trzeci z Czechów trzech osiągnął marzeń kres." Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 2 maja Atanazy.. 29.04.05, 08:28 "Choć dziś Atanazy, pal w piecu dwa razy!" czy Vlastek rozpocznie zimny maj?:) ..oby słonko przyniósł nam:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 2 maja Atanazy.. 04.05.05, 20:27 było ciepło a nawet gorąco:)..dziś się troszkę ochłodziło:) hmm..o Robercie nie słyszałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 4 maja.. 04.05.05, 20:30 "Święty Florek daje podwieczorek." co dziś na podwieczorek.. daje ten Florek?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 4 maja.. 04.05.05, 21:10 "Z płonącego budynku strażak wynosi na ramionach piękną, nagą dziewczynę. - Dziękuję panu, to był prawdziwy wyczyn! - Rzeczywiście, nieźle musiałem się namęczyć, żeby nie dopuścić do pani żadnego z moich kolegów!" Florian jest patronem strażaków..dziś świętują tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 6 maja...Filipa 06.05.05, 08:09 "Na świantygo Filipa to już krowa trawę ścipa" ..po deszczu żielone rośnie w oczach:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 8 maja....Stanisława 08.05.05, 11:16 "Święty Stanisław len sieje, Zofia konopie, a Urban jęczmień i owiec każe kończyć, chłopie." Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: 8 maja....Stanisława 09.05.05, 12:50 "Zimni święci" jeszcze daleko, a już mi palce marzną... :( Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 10 maja... 10.05.05, 20:29 Na świętego Izydora często bywa chłodna pora. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 10 maja... 10.05.05, 21:00 yoanna napisała: > Bardzo zimny facet z tego Izydora...;) ..dlatego taka dziś chłodna pora..:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 12 maja..Pankracego 12.05.05, 09:00 Gdy przed Pankracym przymrozek nocny się zdarzy, zimno wiosnę zwarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 13 maja ..Serwacego 13.05.05, 16:13 Jak się rozsierdzi Serwacy, to wszystko zmrozi i przeinaczy. ..posiedzi jeszcze tylko kilka godzin:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoanna Re: 13 maja ..Serwacego 13.05.05, 19:52 urszulka_ma napisała: > Jak się rozsierdzi Serwacy, > to wszystko zmrozi i przeinaczy. > > ..posiedzi jeszcze tylko kilka godzin:) ...bo czas kolejnych imienin nadchodzi...:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 14 maja ..Bonifacego 14.05.05, 08:11 Pankracy, Serwacy, Bonifacy - źli na ogrody chłopacy. właściwie dlaczego na ogrody się pogniewali.. ..ci trzej faceci wspaniali?:) Pankracy - zwycięski zapaśnik Serwacy - wybawiony Bonifacy - człowiek dobrego losu Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 16 maja ..Andrzeja 16.05.05, 08:48 Bracia jednej matki różne mają przydatki Odpowiedz Link Zgłoś
yoanna Re: 16 maja ..Andrzeja 16.05.05, 22:07 Przepraszam,za dygresję.... te przydatki rzeczywiście mają różne??? :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
arnick_a Re: 16 maja ..Andrzeja 16.05.05, 22:28 Po ciemku wszystkie koty szare. Arni Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 16 maja ..Andrzeja 17.05.05, 17:27 ale.. jedemu świecą się oczy zielone..a drugiemu...?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 21 maj... 21.05.05, 10:29 Na Jana Niepomucena wiadoma już zboża cena. takiego mieć spowiednika.. ech..można pozazdrościć Zofii:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: 21 maj... 21.05.05, 11:12 Chociaż w herbie Rybnika widnieje ryba,to opiekunem tego miasta jest Święty Nepomucen. www.rybnik.pl/zobacz_koniecznie/rybnik_w_obiektywie/foto.php?dzial=10&id=562 OBRAZEK LIRYCZNY W półmroku słyszysz szybkie kroki spieszącego człowieka. Ćma kładzie się już na place i zaułki... Rynek zasypia w ten smętny wieczór, a Meluzyna zaczyna swój nocny koncert. I wtedy widzisz pusty cokół. To Nepomucen przechadza się wokół, aby ochronić miasto przed jesiennym deszczem. (Mirela Rubin- Lorek z Krakowa) OBRAZEK LIRYCZNY W półmroku słyszysz szybkie kroki spieszącego człowieka. Ćma kładzie się już na place i zaułki... Rynek zasypia w ten smętny wieczór, a Meluzyna zaczyna swój nocny koncert. I wtedy widzisz pusty cokół. To Nepomucen przechadza się wokół, aby ochronić miasto przed jesiennym deszczem. (Mirela Rubin- Lorek z Krakowa) OBRAZEK LIRYCZNY W półmroku słyszysz szybkie kroki spieszącego człowieka. Ćma kładzie się już na place i zaułki... Rynek zasypia w ten smętny wieczór, a Meluzyna zaczyna swój nocny koncert. I wtedy widzisz pusty cokół. To Nepomucen przechadza się wokół, aby ochronić miasto przed jesiennym deszczem. (Mirela Rubin- Lorek z Krakowa) Zobaczmy sobie jeszcze Rybnik w kwiatach :)) www.rybnik.pl/zobacz_koniecznie/rybnik_w_obiektywie/galeria.php?dzial=10&id=14 I z lotu ptaka :)) www.rybnik.pl/zobacz_koniecznie/rybnik_w_obiektywie/galeria.php?dzial=10&id=16 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 21 maj... 21.05.05, 14:13 ..częściej widać Niepomucena postać ..przy mostach:) zielony ten Rybnik:))) i nawet motyle na trawnikach przysiadają:) www.rybnik.pl/zobacz_koniecznie/rybnik_w_obiektywie/foto.php?dzial=10&id=613 Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 26 maja..Filipa 26.05.05, 14:59 ..ale jednak dziś.... ...Nie ma jak u Mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik 30 - Feliksa 30.05.05, 10:01 Czy Feliks - znaczy szczęśliwy? Jeśli tak, to przyjmę sobie Feliks na piąte... ;0) OLDPOGODNY :0) Odpowiedz Link Zgłoś
arnick_a Re: 30 - Feliksa 30.05.05, 13:58 Oldpiernik napisał: > przyjmę sobie Feliks na piąte. Niebezpiecznie. Nie wiadomo, jak daleko posuną się z lustracją. Arni Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 30 - Feliksa 30.05.05, 23:19 to może.. zamienić na Szczęsnego?:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: 30 - Feliksa 31.05.05, 00:02 to mnmie śmieszy zwłaszcza salon samochodowy taki jeden :0) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: 30 - Feliksa 31.05.05, 08:35 Dzisiejsza Petronela, też zabawne imę. Bajki z Petronelą, pamięta ktoś? OLD :0) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma na dobranoc.. 02.06.05, 22:53 Bajki z Petronelą..;) www.abclub.pl/g15.htm ..papuga Robinsona była też Petronela:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Czerwiec.. 02.06.05, 22:55 ..mokry, zimny maj, gospodarzom pewny raj. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Czerwiec...dzień 6 06.06.05, 16:20 Siej na świętego Norberta, będzie jęczmienia sterta. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Czerwiec...dzień 8 08.06.05, 08:35 8 VI "Od świętego Medarda czterdzieści dni szarga." -prognozuje Kocibrzuch na swojej stronie. I co teraz? Ciągle pada. W Tatrach czapy śniegu i przymrozek. Pozostaje mi odłożyć sobie Tatry na wrzesień. Zatem w Beskidy .Blisko i niezawodnie . Dobrego dnia moi mili :))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Czerwiec...dzień 8 08.06.05, 17:30 Gdy się Medard rozpłacze, a Jan nie utuli, popłacze pewnie aż do Urszuli. czy lato nadejdzie..? wiosna jakoś nas nie rozpieszcza.. brrrrrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma wczoraj 13.. 14.06.05, 19:22 było Antoniego, który nas od zguby broni, ech.. ten święty Antoni.. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wczoraj 13.. 14.06.05, 21:02 ŚWIĘTY ANTONI Noce takie są upalne I słowiki spać nie dają A przez okno mojej izby Strachy jakieś zaglądają Gwiazdy już się pochowały I utonął księżyc w stawie Ja wychodzę ze swej izby I po mokrej biegnę trawie. Święty Antoni, święty Antoni Serce zgubiłam za miedzą Oj co to będzie święty Antoni Gdy się sąsiedzi dowiedzą. Święty Antoni, święty Antoni Jestem nerwowa i blada Szumi mi w skroni, w uszach mi dzwoni Już cała wieś o tym gada. Cóż ja biedna zrobić mogę Że zgubiłam, że straciłam Że pod miedzą michałową Swoje serce zostawiłam. Zgubiliśmy je oboje Wśród rumianku i wśród mięty Lecz ty tego nie rozumiesz Bo to sprawy nie dla świętych. Święty Antoni... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 21 ...Świętego Alojzego 21.06.05, 21:52 a.."dzień świętego Alojzego przyczynia wina dobrego"..:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: 24...w-Janek 24.06.05, 09:26 www.krakow.pl/miasto/tradycje/?id=wianki www.paaa.us/Festival%20of%20Wreaths/3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 24...w-Janek 25.06.05, 08:30 "Nie kąp się, póki święty Jan wody nie ochrzci!" teraz już można i pogoda odpowiednia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma męskie imiona..Władysław 27.06.05, 22:46 Spyta Władysłam przy porannej rosie: policz nam, żytko, ile ziarnek w kłosie? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: męskie imiona.. 30.06.05, 10:31 Jak święci Piotr i Paweł płaczą, to ludzie przez tydzień słońca nie zobaczą. upiekło nam się wczoraj:) nie płakali..:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 11...wczoraj było.. 12.07.05, 09:17 Jak po Benedykcie ciepło, to przez całe lato będzie piekło! będziemy owędzeni na czarno?;) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: 11...wczoraj było.. 12.07.05, 19:29 jak kto mam być wędzony na mokro? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 11...wczoraj było.. 12.07.05, 23:02 oldpiernik napisał: > jak kto > mam być wędzony na mokro? możesz byc pieczony na złotobrązowo:) jutro słońce kucharzy!:) Piec na złotobrązowo około 20 min (ułożyć się na blasze równą, cienką warstwą, aby się nie przypalić). Od czasu do czasu mieszać... Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 19... 19.07.05, 13:00 Na świętego Wincentego będziemy jedli chleb z nowego. komu pajdę ze skwarkami i kiszonym ogóraskiem?..mniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: 19... 19.07.05, 19:30 a gdy leje całe lato który świuęty winien za to? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 19... 19.07.05, 21:12 Jeszcze się tak nie zdarzyło, żeby całe lato.. mokre było:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma 25 lipiec.. 25.07.05, 17:35 Gdy deszcz na świętego Jakuba będzie, zginą na dębach żołędzie. ..u nas dziś bez deszczu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: 31 lipiec.. 04.08.05, 22:00 Gdy leje od Jakuba do Ignaca - stracona rolnika praca! Gdy sierpień następuje, resztki zboża koszą albo sierpem dożynają i przepiórki płoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: sierpień.. 28.08.05, 12:57 trochę ostatnio zaniedbany... 7.08 Święty Kajetanie, strzeż od deszczu zbóż sprzątanie! 8.08 Kiedy w Dominika słońce grzeje, to od ostrej zimy człek zemdleje. 10.08 Święty Wawrzyniec uwija z orzechów wieniec. 16.08 Na Święty Roch najesz się groch. 17.08 Święty Jacku z pierogami - módl się za nami! 20.08 Jeśli na Bernarda ziemia twarda, to będzie zima harda; a jak miękka to lekka. 24.08 Na Bartłomieja Apostoła bocian do drogi dzieci woła. 25.08 Na Świętego Ludwika zboże z pola umyka. dziś 28... na Świętego Augustyna orka dobrze się zaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wrzesień.. 10.09.05, 09:08 Na dzień świętej Reginy wabią chłopaków dziewczyny. Gdy na Siewną jest błękitnie, wtedy pięknie wrzos zakwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wrzesień.. 22.09.05, 09:10 Święty Mateusz chmiel z tyczek zbiera i też miód z ulów podbiera. a dziś 22 - Maurycego Jeśli jasny Maurycy, to rad w zimie wiatr ryczy. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wrzesień.. 02.10.05, 11:23 28 Na świętego Wacława w polu pustki, w domu sława. 29 Ptaszki przed Michałem odleciały, będzie grudzień ostry cały. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma dziś październikowe Anioły..:) 02.10.05, 11:26 Jak Anioły w słońcu ciepłym chadzają, to potem w zimie mrozy się trzymają. Odpowiedz Link Zgłoś
yoanna Re: dziś październikowe Anioły..:) 02.10.05, 17:30 za ręce się trzymają... Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: dziś październikowe Anioły..:) 02.10.05, 17:32 zdecydowanie lepsze zakończenie .. takie wspólne rąk uchwycenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma październikowe... 26.10.05, 15:46 Na święty Francisz czego się, chłopie, po polu kręcisz? Na Maksymila babskie lato się przesila W dzień Edwarda jesień twarda Na święty Łukasz próżno grzybów szukasz, ale rydz jeszcze się zawadzi, jeśli mróz go nie zdradzi Na Szymona i Judę czas ogacić budę Jeszcze nie listopad, a liści z drzewa prawie opadł? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma listopadowe.. 21.12.05, 00:35 już minęły..:) W dzień świętego Marcina wyłazi gęś z komina.. Na Stanisława Kostkę ujrzysz śniegu drobnostkę.. Święta Katarzyna klucze zagubiła, a Jędrzej znalazł i Adwent otworzył zaraz. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma na wszystkie dni grudnia:) 21.12.05, 00:37 www.choinka.wiersze.pl/txt_kal.htm Odpowiedz Link Zgłoś