Dodaj do ulubionych

Pani Doda śpiewa plagiat

08.08.05, 10:48
Za Onet.pl:

"Znak pokoju" jest bardzo podobny do piosenki "Heaven" słynnego Kanadyjczyka.
Tomek Lubert, gitarzysta Virgin i autor utworu twierdzi, że to jego
kompozycja, a podobieństwo piosenki do "Heaven" to jedynie zbieg okoliczności.

"Nie ma wątpliwości, że te nagrania są takie same" – mówi jednak na łamach
"Faktu" wokalista Budki Suflera, Krzysztof Cugowski.

W podobnym tonie wypowiada się Zbigniew Hołdys, mówiąc: "Jeśli ta piosenka
wygra festiwal w Sopocie to Bryan Adams powinien odebrać nagrodę".

Nie wiadomo jednak, czy do występu w Sopocie w ogóle dojdzie, bowiem Adam
Górko, szef festiwalu, stwierdził, iż: "Jeśli to plagiat, wycofamy piosenkę z
konkursu".

Czy ktoś z Was zna tą piosenkę Adamsa? Rzeczywiście podobna? Bo ja jakoś nie
kojarzę.
Obserwuj wątek
    • aasiek Re: Pani Doda śpiewa plagiat 08.08.05, 17:35
      Tego kawałka jak na razie udało mi się nie słyszeć, ale "Nie zawiedź mnie" jest
      łudząco podobne do "Tears in Heaven" Erica Claptona...
    • marapi19 Re: Pani Doda śpiewa plagiat 09.08.05, 11:11
      ja tez nie kojarzyłam heaven, ale ściąhnęłam sobie z netu. to bardzo znany
      kawałek, na pewno skojarzylibyście, gdybyście usłyszeli, w radio często leci
      Baby you're all that I want
      When you're lyin' here in my arms
      I'm findin' it hard to believe
      We're in heaven
      ale ten utwór w żaden sposób nie przypomina mi piosenki znak pokoju. nie wiem
      jak sie dopatrzyli zbieżnosci. to już raczej Nie zawiedź mnie podchodzi pod
      plagiat.
      • marapi19 Re: Pani Doda śpiewa plagiat 09.08.05, 11:12
        według mnie "nie zawiedż mnie" jest podobne do "your love is my love" whitney
        houston
        • romy_sznajder onet: Virgin walczy z faktem 10.08.05, 14:54
          Zespół Virgin postanowił nie pozostawić bez komentarza wiadomości dziennika
          "Fakt" o plagiacie, jakiego grupa rzekomo się dopuściła. Zapowiedziano już także
          skierowanie sprawy do sądu.

"Fakt" doniósł przedwczoraj, że jeden z utworów Virgin, hit przeznaczony do
          konkursu podczas tegorocznego festiwalu w Sopocie, jest plagiatem przeboju
          Bryana Adamsa. Chociaż Tomek Lubert, gitarzysta Virgin i autor utworu twierdzi,
          że "Znak pokoju" jest tylko bardzo podobny do piosenki "Heaven" słynnego
          Kanadyjczyka, gazeta zacytowała wypowiedzi świadczące o tym, że w tym przypadku
          można mówić o plagiacie.

W tej sytuacji Doda i Tomek Lubert wystosowali specjalne oświadczenie, którego
          treść cytujemy w całości:

"Niemieckie pismo bulwarowe ukazujące się, niestety, również w Polsce, którego
          tytuł nie ma nic wspólnego z zawartością, od pewnego czasu daje się we znaki
          Dodzie, starając się zatruć jej życie osobiste, a także zniwelować znaczenie
          zespołu Virgin na polskim rynku muzycznym. W myśl zasady »psy szczekają, a
          karawana jedzie dalej« nigdy nie robiliśmy sobie nic z tych działań, bo były to
          raczej poszczekiwania żałosnego kundelka, aniżeli odgłosy jakiejś groźnej
          bestii... Ostatnio jednak ten smętny piesek z podwójnym obywatelstwem raczył
          przekroczyć granicę ogłaszając na swoich łamach, że nasz utwór »Znak pokoju«
          jest plagiatem jednego z przebojów Bryana Adamsa. Jest to oczywiście wierutną
          bzdurą, co wkrótce udowodnimy przedstawiając fachowe ekspertyzy znawców prawa
          autorskiego. I choć granicę przyzwoitości brukowiec ten przekroczył już dawno
          obrażając w sposób niedopuszczalny Dodę, krzywdząc jej uczucia i wkraczając
          swoimi niemieckimi oficerkami w jej prywatność - w dodatku kłamiąc przy tym
          bezczelnie, to jednak czara goryczy przelała się w nas dopiero teraz. W związku
          z tym informujemy oficjalnie, że z dziennikiem, którego nazwy nie wymieniamy
          celowo, gdyż nie chcemy sobie zaśmiecać strony, spotkamy się niebawem w sądzie
          żądając zadośćuczynienia za krzywdy moralne, jakie nam wyrządził. Jest tyle
          głodnych dzieci, którym należy pomóc... One ucieszą się nawet z niemieckich
          pieniędzy...
          Doda i Tomek Lubert".
          • suffron Re: onet: Virgin walczy z faktem 10.08.05, 15:16
            Ja w sumie jestem głuchawa muzycznie i nie jestem w stanie stwierdzić czy to
            plagiat czy nie. Zresztą nie kojarze tej piosenki Adamsa.
            Natomiast zastanawiam sie czy Fakt i Virgin walczą ze sobą naprawde czy może ta
            cała akcja nakręcona jest specjalnie, żeby promować piosenkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka