Dodaj do ulubionych

Mikołajkowy pomysł :)

28.10.05, 14:48
Dzieci wierzą, w Świętego Mikołaja... Nawet ja (chociaż niedługo będę starsza
od węgla) w chwilach gdy dzięki komuś bezinteresownie życzliwemu uda mi się
załatwić coś niezałatwialnego, albo spotyka mnie niespodzianka w postaci
dodatkowego dopływu gotówki mawiam, że Święty Mikołaj naprawdę istnieje.
Dzięki Jacues bardzo wcześnie został w tym roku wywołany temat osoby, na
którą co roku czekają wszystkie dzieci bez względu na wiek (wszak dzieckiem
jest się tak długo jak długo ma się rodziców). Ale nie wszystkie dzieci mogą
liczyć w tym roku na odwiedziny brodatego pana w czerwonym kubraku...Do
większości dzieci ze Świetlicy Środowiskowej MOPS w Zawierciu Mikołaj nie
dotrze, nie dlatego, że były niegrzeczne lub źle się uczyły. Ich rodzice
stracili pracę, a do domów wdarł się niedostatek...Te dzieci nie czekają już
nawet na zabawki czy książeczki ale na to, że przyniesie ciepłe ubranie,
buty, rękawiczki, najtańsze szkolne przybory lub słodycze. W nadziei, że nie
będą czekały nadaremnie przedstawiam poniżej mój pomysł, który równocześnie
jest prośbą i apelem do Was i Waszych znajomych:

Wyślijcie na poniżej podany adres to co w Waszych domach jest już zbędne,
rzeczy z których dzieci wyrosły lub nie chcą ich nosić, zabawki którymi już
się nie bawią lub słodycze (wysłanie paczki do 1 kg kosztuje 5 zł; od 1 do 2
kg - 6,50 zł; od 2 do 5 kg - 8 zł; od 5 do 10 kg - 14 zł) ...lub chociażby
jedną kolorowankę zwykłym listem (cena wysłania 1,50 – 1,70 zł) z
dopiskiem „Mikołaj” na paczce lub kopercie, koniecznie z widokówką z
pozdrowieniami z Waszego miasta. 6 grudnia dzieci połączą te widokówki w
jeden łańcuch (mam nadzieję, że będzie długi)... a zdjęcie z tego momentu
wrzucimy na forum ..... Nie będzie famfar, podziękowań, medali ani mediów,
jeżeli przyłączycie się do tej akcji będziecie mieli jedynie satysfakcję, że
zrobiliście coś fajnego, pewność, że pomoc trafiła bezpośrednio do tych
którzy jej potrzebują i radość z możliwości odszukania na zdjęciu „swojej”
widokówki.
Adres placówki:
Ośrodek Wsparcia Dziecka i Rodziny Świetlica Środowiskowa MOPS
ul. Obrońców Poczty Gdańskiej 48
42-400 Zawiercie
Kierownik – pani Maria Freihofer ( tel. 0-32/6708070)
Pozdrawiam - Goha

Obserwuj wątek
    • r.kruger Re: Mikołajkowy pomysł :) 31.10.05, 18:58
      kiedyś podobną akcję zorganizowało radio Z i gazeta wyborcza, w swoim mieście
      wzięliśmy udział w akcji jako wolontariusze. Myślę więc że postaramy się
      dołączyć do pomysłu.
      • goha66 Re: Mikołajkowy pomysł :) 31.10.05, 21:46
        bardzo dziękuję w imieniu tych dzieciaków :) .... uwierzcie mi - są wspaniałe :D
        • misiabella Re: Mikołajkowy pomysł :) 01.11.05, 00:14
          Jasne,że wyślę!
    • draka00 Re: Mikołajkowy pomysł :) 02.11.05, 18:55
      Przy waszej poprzedniej akcji zawaliłam, więc obiecuję tym razem coś wysłać.
      Stad dwa pytania:
      1. Lepiej zabawki, czy ciuchy? Może podaj jakąś hierarchię, chyba, że to
      nieistotne.
      2. Kiedy wysyłać? Można już, czy poczekać bliżej "mikołaja"? Boję się, że jak
      nie zrobię tego od razu, to znowu zawalę.

P.S. Coś rzadziej tu zaglądam, więc dopiero się doczytałam, że mamy nową
      współadministratorkę forum. Gratuluję awansu!
      • goha66 Re: Mikołajkowy pomysł :) 03.11.05, 06:23
        Aniu ! Gdzie Ty byłaś jak Cię nie było?? :) Koniecznie napisz co teraz
        porabiasz i czy brat coś kupił. A odpowiadając na Twoje pytania - najbardziej
        brakuje ciepłych ubrań (zima podobno nie będzie żartowała w tym roku) - ale
        wyślij to co zdobędziesz ... tam gdzie jest tak wiele potrzeb wszystko zostanie
        przyjęte z radością. Możesz wysłać nawet dzisiaj (dopisz na paczce wyraz
        Mikołaj) - Pani Maria i tak każdą paczkę i kopertę otworzy i podzieli
        sprawiedliwie według potrzeb i upodobań dzieci ( ciepłe rzeczy pewnie od razu,
        a zabawki czy kolorowanki zostawi na 6 grudnia). Dziękuję i za to że się
        przyłączasz do pomysłu i za gratulacje :) Goha
        P.S.
        Wczoraj posłałam do Zawiercia paczkę ze spodniami, które wyrwał mój kolega
        małżonek od zaprzyjaźnionego handlarza :D
        • draka00 Re: Mikołajkowy pomysł :) 03.11.05, 23:39
          Brat w końcu nic nie kupił, ale myślę, że będzie go jeszcze korciło, bo mam
          wrażenie, że smykałaka do dwóch kólek gdześ nam sie w genach poniewiera. Wiosną
          znów zrobi się ciepło i pewnie nie wytrzyma.
          Ja sobie żyję. Obroniłam pracę magisterską i stażuję. Motocykl już praktycznie
          zimuje, bo nie jeździłam z miesiąc. Zimno mi po prostu, a jako alternatywę mam
          samochód. Jednak juz zaczynam tęsknić i myślę, że niebawem zrobię choćby małą
          wycieczkę na zakończenie sezonu.
          Za przyłączanie się do akcji nie dziękuj mi ani komukolwiek, bo po pierwsze to
          powinno być oczywiste, że to co nam zbywa oddajemy potrzebującym, a po drugie z
          moją beznadziejną zbieralnością moge jeszcze zawalić. Sama jeszcze nie mam
          dzieci po których miałoby mi coś zostać, ale postaram się podręczyć siostrę.
          Pozdrawiam. Anka
          • draka00 Re: Mikołajkowy pomysł :) 04.11.05, 21:38
            Pierwszy krok zrobiłam tzn. pogadałam z siostrą, żeby przejrzała ciuchy młodego
            (ze szczególnym uwzględnieniem kurtek) i obiecała, że to zrobi.
            • goha66 Re: Mikołajkowy pomysł :) 05.11.05, 14:33
              Super - pozostaje Ci tylko przypilnować, żeby siostra zostawiła coś w szafie dla młodego :) Zdaje się, że coś z tego pomysłu będzie bo mam też obietnice wysyłkowe od dziewczyn z forum mam... Pozdrawiam ciepło - Goha
              • draka00 Re: Mikołajkowy pomysł :) 13.11.05, 08:59
                Na razie mam już dwa misie
                • goha66 Re: Mikołajkowy pomysł :) 14.11.05, 06:42
                  To dobrze, że Mikołaj ma tylu pomocników ;) W Świetlicy Środowiskowej na te dwa
                  misie czekają już cztery łapki, żeby móc je przytulać :D ... Z moich informacji
                  wynika, że zostały wysłane (z forum e-mama)kolejne 3 paczki, a u mnie (na
                  razie) 5 kartonów ciuchów zimowych czeka na transport do Zawiercia, mam też
                  obiecane lizaki, trochę książeczek i ... żywego króliczka w ogromnej klatce (o
                  tym ostatnim to muszę jednak porozmawiać z panią Marią) :)... Jeszcze 3
                  tygodnie do Mikołaja, więc mam nadzieję, że dozbieramy to i owo ... Pozdrawiam -
                  Goha
    • toolinka Re: Mikołajkowy pomysł :) 16.11.05, 12:32
      Witam:)
      Podgladam czasami Wasze forum, drogie motocyklistki, ale nie zabieralam nigdy
      glosu.... Dzis sie nie moge oprzec! Przeczytalam ten watek i energia we mnie
      wstapila! Poszperalam w szafach i roznych zakatkach domu i znalazlam pare
      rzeczy:) Przede wszystkim sa to milusie maskotki:) Nie mam dzieci, wiec z
      ubrankami bedzie gorzej:( Jednak postaram sie cos wynalezc, bo w rodzinie kilku
      malych (szybko rosnacych) brzdacow jest, wiec cos tam pewnie da sie zdobyc!:)
      Czy bedzie tego duzo czy malo ciesze sie bardzo, ze moge pomoc! Trzymam kciuki
      aby dzieciaczki dostaly jak najwiecej!
      Wspaniala akcja;)
      Pozdrawiam:)
      • goha66 Re: Mikołajkowy pomysł :) 17.11.05, 07:03
        Dzięki Kasiu, niniejszym uroczyście nadaję Ci tytuł pomocnicy świętego
        Mikołaja :D ... Jeśli mogę prosić - nie zapomnij o widokówce, ponieważ mam
        sygnał se Świetlicy, że przyszło kilka paczek, ale kartki są w co drugiej ...
        Myślę, że jednak miło będzie móc na zdjęciu z Mikołajek odszukać dowód tego, że
        paczka dotarła :) Pozdrawiam - Goha
        P.S.
        Na koniec mały żart: Czy wiecie dlaczego warto zostać pomocnicą Świętego
        Mikołaja?? ... Ponieważ pozna się adresy wszystkich "niegrzecznych" chłopców :D
    • draka00 Propozycja 21.11.05, 09:47
      W hipermarketach pojawiły się czekoladowe mikołaje, które mi osobiście kojarzą
      się jako standardowy dodatek do prezentu. Kosztują około 1zł. Pomyślałam, że
      fajnie by kupić, ale niekoniecznie byłabym w stanie kupić tyle, żeby starczyło
      dla wszystkich dzieci. Goha, orientujesz sie ile jest dzieci w tym domu
      dziecka?
      Mogę kupić z 10 mikołajków. Gdyby tak każda dołączyła do swojej paczki kilka,
      to pewnie by się nazbierało wystarczająco dużo. Co wy na to?
      • draka00 Re: Propozycja 21.11.05, 09:50
        Oczywiście chodziło mi o świetlicę.
        • goha66 :) LICYTACJA !! 21.11.05, 11:18
          Kochane motomaniaczki (hm... i zaglądający na to forum motomaniacy :D)
          Jak wiadomo z wcześniejszego postu jedna z osób chce ofiarować dzieciom ze
          Świetlicy żywego króliczka wraz z megastycznie wielką klatką (pani Maria
          entuzjastycznie zgodziła się przyjać na taki "prezent", twierdząc, że dzieci
          lepiej się będą rozwijały opiekując się czymś żywym)... Nie byłabym sobą gdybym
          chociaż nie spróbowała "wycisnąć" z podarowane króliczka (jest czarujący :D)
          dodatkowych profitów dla dzieci ... więc rzucam propozycję licytacji.
          Ta (lub ten) z Was, kto zadeklaruje zakup i wysłanie do Świetlicy Środowiskowej
          największej ilości Mikołajków (dziękuję Aniu za pomysł, jesteś wielka :D), kupi
          prawo do nadania króliczkowi imienia (zostanie ono zawieszone na klatce)...
          Warunek jest tylko jeden - imię króliczka musi być cenzuralne ;)
          W chwili obecnej prawo do nadania króliczkowi imienia przysługuje Drace za
          zdeklarowany zakup 10 mikołajków :D
          Czy ktoś da więcej??
          • goha66 Re: :) LICYTACJA !! 21.11.05, 11:59
            rany, jak ze mnie skleroza :D ... licytacja kończy się 23go o 15tej (sory, że
            taki krótki czas licytacji, ale jak pisałam króliczek pojedzie do dzieci 23go
            lub 24go.... juz z imieniem na tabliczce)...
            Ania! - myśl nad imieniem dla króliczka :D
            • draka00 Re: :) LICYTACJA !! 21.11.05, 13:05
              Jakoś na razie nie mam pomysłów. Może użyje szantażu: DEKLARUJCIE SIĘ Z
              MIKOŁAJKAMI, BO ZMARNUJE KRÓLICZKOWI ŻYCIE nadając mu głupie imię :)

Jeśli chcecie pomóc króliczkowi, a nie macie funduszy na mikołaje, po prostu
              rzućcie jakieś propozycje imienia.
              • draka00 Re: :) LICYTACJA !! 21.11.05, 13:08
                Jekiej płci jest króliczek?
                • goha66 Re: :) LICYTACJA !! 21.11.05, 13:46
                  Ło dżizas... zadałaś niezwykle trudne pytanie (na które odpowiedzi nie zna
                  nawet dziewczyna, która króliczka oddaje :D) ... Ale myślę, że króliczkowi jest
                  wszystko jedno :D
      • goha66 Re: Propozycja 21.11.05, 11:35
        Aniu masz serducho ze złota i do tego wielkości stodoły :) Nie dałabyś jednak
        rady kupić mikołajków dla wszystkich dzieci :( ... jest ich 70-cioro (w wieku
        od lat 6 do 18) + ich młodsze rodzeństwo, które chociaż nie może formalnie
        przebywać na świetlicy, to jednak jest przyprowadzane i pani Maria nikogo nie
        wygania...
        Żebyście jednak nie myślały, że sprawa wygląda źle to śpieszę poinformować, że
        w piątek dowiedziałam sie o kolejnych 4 paczkach, które dotarły do Zawiercia, u
        mnie stoi 5 kartonów ciuchów i reklamówka zabawek .... i jeszcze nie
        poodbierałam w Gliwicach i okolicy wszystkiego (transport pojedzie 23go lub
        24go)... Mam nadzieję, że przy odrobinie wysiłku, każde dziecko coś
        dostanie :). Pozdrawiam wszystkie bardzo serdecznie i ciepło z zaśnieżonych
        Gliwic
    • draka00 jeszcze malutki pomysł 21.11.05, 13:41
      Może byście tak porozsyłały do swoich znajomych na gg krótką informację na
      temat naszej akcji?
      Przeredagowałam (streściłam) post Gohy i rozesłałam do ok. 20 osób.
      Podam, wam to streszczenie do ewentualnego wycięcia i wklejenia.
      Mam nadzieje, że Goha nie będzie mnie ścigać za prawa autorskie.

"Nie wszystkie dzieci mogą liczyć w tym roku na odwiedziny brodatego pana w
      czerwonym kubraku... Do większości dzieci ze Świetlicy Środowiskowej MOPS w
      Zawierciu Mikołaj nie dotrze, nie dlatego, że były niegrzeczne lub źle się
      uczyły. Ich rodzice stracili pracę, a do domów wdarł się
      niedostatek...
      Kup w hipermarkecie czekoladowego mikołaja (kosztuje ok. 1zł) lub kilka i
      wyślij na adres placówki z dopiskiem "Mikołaj" Możesz także wysłać to, co w
      twoim domu jest zbędne (ubrania, z których dzieci już wyrosły, zabawki itp.):
      Ośrodek Wsparcia Dziecka i Rodziny Świetlica Środowiskowa MOPS
      ul. Obrońców Poczty Gdańskiej 48
      42-400
      Zawiercie
      Informację przekaż dalej "

Co wy na to?
      • goha66 Re: jeszcze malutki pomysł 21.11.05, 13:52
        heh .. .zrobiłam to od razu :) To sie nazywa pomysł :)
        • draka00 Re: jeszcze malutki pomysł 21.11.05, 13:56
          Właśnie zadzwoniła siostra, że coś wygrzebała, więc siadam w samochód i pędzę.

Co do tego tekstu wyżej, uznałam, że w pierwszej kolejności lepiej napisać o
          mikołajach niż o ciuchach, bo to wydaje się prostsze do zrobienia.
          • draka00 Re: jeszcze malutki pomysł 22.11.05, 08:52
            No i mam już kurtkę (ponoć nowa) i dwuczęściowy kombinezon. Pozostaje kupić
            mikołaje i wysłać paczkę
            • goha66 Re: jeszcze malutki pomysł 22.11.05, 20:34
              Dziś wydarłam od właściciela cukierni dużą paczkę ciastek :D ... Rozglądał się na boki jak ją dawał (chyba boi się domiaru od darowizny, takiej jaką dostał ten biedny piekarz z Legnicy)... ale dał :)
              Jutro odbieram jeszcze ciuchy z dwóch miejsc i wiecie co...marnie widzę to, że paczki z mojego domu zmieszczą się w bagażniku i tylnym siedzeniu skody, która została przewidziana do transportu :) ... Kurcze wiedziałam, że są fajni ludzie na świecie... ale nie wiedziałam, że aż tak wielu :D
              Acha... żebyście nie myślały sobie, że po wypchnięciu tego co mam w domu siadam na laurach ... do 6 grudnia jeszcze trochę czasu zostało więc będę szukała i apelowała nadal... wyślijcie coś dzieciom :)
              • draka00 Re: jeszcze malutki pomysł 23.11.05, 16:41
                Chyba powinnaś założyć jakąś fundację, nadajesz się. Poki co, dobre i to. Idea
                jest dobra. Myślę, że każdy miewa w domu coś zbytecznego, albo parę groszy, bez
                których by się obył, ale nie sądzę, żeby ot tak poszedł z tym do pierwszego
                lepszego domu dziecka. Przynajmniej ja bym nie poszła, zastanawiając się, czy
                przypadkiem nie wyjdę na idiotkę dostarczając tylko kroplę z morza potrzeb.
                Tutaj jest jasno powiedziane, że każda kropla jest potrzebna i na dodatek
                określiłaś dokładnie co przydałoby się najbardziej.

Mikołaje już zakupione. Może niektórzy mnie zeklną, bo podałam cenę 1zł, a
                widziałam, że gdzieniegdzie są 2 razy droższe. Mnie udało się znaleźć w Tesco
                po 0,95 zł, więc znaczy to, że da się.
                Pozostaje już tylko wszystko zapakować i wysłać.

Aha, jeśli nie spóźniłam się z imieniem dla królika i nikt mnie nie
                przelicytował, to niech się zwie Elvis, bo tak nazywał się królik, którego
                kiedyś mieliśmy.
                • goha66 Re:Elvis jedzie do Zawiercia :) 23.11.05, 17:59
                  • goha66 Re:Elvis jedzie do Zawiercia :) 23.11.05, 18:03
                    i kliknęło mi się za wcześnie :D ... Wybrałaś (wbrew wcześniejszym groźbom) bardzo ładne imię dla króliczka ... jeżeli sobie życzysz podeślę Ci zdjęcie "chrześniaka" na maila :D Pozdrawiam
                    P.S.
                    jutro spróbuję wrzucić (przy pomocy Reggie lub błagając o pomoc Mateja) jakieś zdjęcie z "zapakowania" skody :)...
                    • draka00 Re:Elvis jedzie do Zawiercia :) 24.11.05, 15:39
                      Jeśli jest taka możliwość, chętnie zobaczę zdjęcie króliczka.
                      • goha66 zdjęcia :) 30.11.05, 10:46
                        Aniu sprawdź pocztę na gazecie i pomóż wybrać zdjęcia :D
                        • misiabella Re: zdjęcia :) 03.12.05, 23:43
                          Goha,mam nadzieję,że nie będziesz miała mi za złe,bo... po zebraniu rzeczy
                          okazało się,że wyjdzie wielka i ciężka paczka.A właściwie dwie ogromniaste
                          torby.Postanowiliśmy przekazać je jutro dzieciom z lubelskiego domu
                          dziecka.Będziemy kibicować Waszej akcji i idąc za Twoim przykładem pomagać
                          maluchom z naszej okolicy.Miało być inaczej,ale myślę,że wyszło też dobrze.
                          • goha66 Re: zdjęcia :) 04.12.05, 11:13
                            Inga :) Jak mogę mieć za złe, że pomagasz dzieciakom na własnym terenie? Gratuluję, że udało Ci się zebrać aż tyle rzeczy:D Przyznam, że i mnie zaskoczyła ilość zgromadzonych ubrań i zabawek, które pojechały z Gliwic (a do tego doszło przecież i to co w paczkach) .... Jedyne co nie wypaliło w tym pomyśle - to widokówki, o których większość poprostu zapomniała :) I skaczę pod sufit z radości, że to był jedyny niewypał ;)
                            Pozdrawiam gorąco - Goha
                            • yamasz Re: zdjęcia :) 06.12.05, 10:25
                              ja chciałem powiedziec ze tez zbieram na szczytny cel... zbieramy z kolegami na
                              wache...tak teraz podrożła ze nas nie stać, i chiba będziemy sie musieli
                              zpowrotem przezucic na sedesy...

ps. Czy to tylko Babskie 4um? jak tak to już wychodze...

POZDR dziouchy!!
                              Yamasz
                              • draka00 Re: zdjęcia :) 16.12.05, 10:44
                                Faceci na forum są jak najbardziej mile widziani.
                                Co do wachy, to i tak ostatnio ceny sporo spadły. I robią się coraz większe
                                różnice pomiędzy poszczególnymi stacjami (tankuję teraz na neste - to takie
                                samoobsługowe z automatem)- bo tam najtaniej w Lublinie.
                                Ciekawe co bedzie sie działo po nowym roku, chyba znów ceny mają iść w górę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka