cover_wielki 17.04.06, 20:36 Wolicie iśc na strych czy do piwnicy ? Bo ja na ten przykład to wole iśc na strych, no bo strych jest na górze. To ja wole iść w góre niż w dół. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urszulka_ma Re: Wycieczka 18.04.06, 00:29 dlaczego wolisz iść w górę..niż w dół?:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Wycieczka 18.04.06, 11:13 idąc pod prąd ryzykuje się zwarcia no i nie każdy ma wybór stropodach nie jest atrakcyjny moda na budynki niepodpiwniczone też OLDSTATUSQUOVADIS... Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Wycieczka 18.04.06, 12:04 Old siedzi na półpietrze i się zastanawia.... ja tylko napomkne że piwniczka to raczej na dół jest niż do góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Wycieczka 18.04.06, 12:14 Heh... bo to decyzja do podjęcia jest. Czy siąść na ... podłodze, czy walić głową w strop. O! Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Wycieczka 18.04.06, 15:42 W pwnicy to zawsz woda jest i starymi ziemniakami wali, a ze strychu to więcej widać bo z wysoka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Wycieczka 18.04.06, 18:33 i wracamy do początku a jak nie ma opcji??? ... ... ... podróż pozioma? Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Wycieczka 18.04.06, 19:20 Zawsze jest jakaś opcja, można odwiedzić strych cudzy albo cudzą piwnice.... Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Wycieczka 18.04.06, 19:47 tej możliwości nie uwzględniałem, fakt a masz na tym strychu jakiś godny uwagi dymionek? Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Wycieczka 18.04.06, 21:58 dymionek ? .... to coś piecowatego ? .... Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 18.04.06, 22:23 dymionek to komin chyba?:) napił się dziadek słodkiego winka i gonił babcię w koło kominka:) na strychu w moim rodzinnym domku w specjalnych, szklanych butlach dojrzewało wino i wiele skarbów się przechowywało..:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Wycieczka 19.04.06, 13:27 onże to szklany dymionek ciekawość moją wzbudził czy ten kto go napełniał, na próżno się nie trudził... ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 19.04.06, 18:22 wiśnie.. sok pyszny puściły, drożdże i cukier to sprawiły, by napój dziadka z dymionka.. rozchodził się błogo po ramionkach?:) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Wycieczka 20.04.06, 22:30 jeszcze się nie zrobiło a juz ktos tu posmakowal .... i rymami sypie ... Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 24.04.06, 23:55 syp, syp, syp, się sypie z ust, wesoły rym, po winku z dymionka, będzie duży dym?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma już czas na wycieczki rowerowe?:) 27.04.06, 20:04 ja właściwie wolę maszerować w dół.. (w górę oddechu trochę brakuje) byłam dziś w piwnicy na małej wycieczce.. w poszukiwaniu mojego zielonego "pedałowca":) Odpowiedz Link Zgłoś
yoanna Re: już czas na wycieczki rowerowe?:) 28.04.06, 07:28 Znalazła się zielona maszyna? Czas wędrówki zaczynać;) -- Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: już czas na wycieczki rowerowe?:) 28.04.06, 07:50 znalazła:) kartki.onet.pl/2062,kartki.html Odpowiedz Link Zgłoś
hrunio Re: już czas na wycieczki rowerowe?:) 28.04.06, 08:50 to gdzie by tu teraz...??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma teraz...? 28.04.06, 14:58 ..do domku!!!..długieeee wolne się zaczyna:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma i... 29.04.06, 10:28 ..leje cały czas!:))) dobrze, że nic konkretnego - wyjazdowego.. nie zaplanowałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
hrunio Re: i... 29.04.06, 14:52 piękna pogoda... totalne nieróbstwo usprawiedliwione ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 30.04.06, 09:11 w taki deszcz jak dziś.. to tylko wycieczka na strych, w poszukiwaniu skarbów?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma na strychu znalazłam złoto! 30.04.06, 22:58 ..ale głupców:) zapomniałam o swojej starej kolekcji ..kamyków:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoanna Re: Wycieczka 01.05.06, 00:16 w taki deszcz jak dziś...to dzieci się nudzą...;) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 01.05.06, 13:37 i może zabawa w "szukanego"..?:) tylko nie chowajcie się w na strychu w szafie..można zaginąć w innej krainie:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 05.05.06, 15:11 w latającym;) jakieś plany podróżowe - weekendowe?:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Wycieczka 05.05.06, 20:57 Plany? Jak najbardziej. Rowerowo-zdjęciowe:))) Bo to i coś dla ducha i dla ciała;))) A oto fotki ze środowej wyprawy majówkowej do przepięknego Parku Krajobrazowego w Rudach:) halina18.wordsight.com/?=&20536_pageNo=0 Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 06.05.06, 00:33 pięknie, pięknie..prosimy o więcej:) ja postanowiłam wreszcie odpocząć! ..poleżeć na trawie i popatrzeć w chmury:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 07.05.06, 20:18 > ja postanowiłam wreszcie odpocząć! > ..poleżeć na trawie i popatrzeć w chmury:) i poleżałam sobie:))) img394.imageshack.us/my.php?image=roz7np.jpg a Wam, jak się udało spędzić niedzielkę?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 08.05.06, 21:31 spotkałam kiedyś ciekawy okaz..nazwałam go Barszczem:) img398.imageshack.us/my.php?image=barszcz8re.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: Wycieczka 09.05.06, 22:43 z uszkami on.kaprawemi z lekka.ale krwawi jak burak,okaz zdrowia ! i odkwasic sie mozna po latach. pikny. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Wycieczka 10.05.06, 20:59 wszyscy udali się na.. wycieczki majowe?:) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Stare obiekty poprzemysłowe-perełki do.. 24.05.06, 09:34 ... wykorzystania Stare obiekty przemysłowe w całej Polsce przyciągają licznych turystów. Dzięki temu kopalnie, huty, browary i papiernie przynoszą ogromne zyski i tworzą nowe miejsca pracy. W Polsce znajduje się ponad 16 tysięcy obiektów poprzemysłowych, z czego około 2 tysiące umieszczonych jest na liście zabytków. Cały czas brakowało pieniędzy, aby je wyremontować i rozreklamować w kraju i na świecie. Jednak stopniowo kolejne zakłady są udostępniane turystom. W starych, zabytkowych obiektach zarabia się na biletach wstępu, folderach i pamiątkach. W kopalniach i fabrykach powstają centra handlowe i kulturalne, w których zatrudnianych jest setki osób. Stare fabryki przekształcane są w muzea lub centra handlowo- rozrywkowe. Mają one specyficzny klimat i dzięki temu cieszą się bardzo dużą popularnością. Stary Browar w Poznaniu obecnie jest parkiem handlowym, a już wkrótce w jego części powstanie hotel. Kolejnymi przykładami rewitalizacji starych obiektów są: warszawska Fabryka Trzciny, Stara Papiernia w Konstancinie- Jeziornie oraz Stocznia Gdańska. Wszystkie te obiekty przystosowane zostały do celów handlowych bądź rozrywkowych. Dużym zainteresowaniem wśród turystów cieszy się też Warszawska Wytwórnia Wódek - Koneser. Trwają prace nad utworzeniem kolejnych atrakcji turystycznych ze starych obiektów przemysłowych. Przykładem może być Muzeum Górnictwa i Skansen Królowej Luizy w Zabrzu, czyli dawna kopalnia węgla kamiennego. W części naziemnej można oglądać wciąż działającą maszynę parową. Natomiast w części podziemnej, sięgającej 35 metrów organizowane są przejazdy kolejką górniczą. Planuje się też rewitalizacje obiektów znajdujących się w skansenie. Odnowiona zostanie też sztolnia zabrzańska, w której będą pływały łodzie z turystami. Istotną inwestycją będzie również remont kopalni Guido. Po otwarciu udostępnione zostaną zwiedzającym dwa poziomy. Na głębokości 70 metrów będzie się mieścić część zabytkowa, natomiast 320 metrów pod ziemią powstanie pasaż handlowy, centrum konferencyjne oraz trasa turystyczna. Na udostępnienie swoich zakładów zwiedzającym zdecydowała się już parę lat temu Kompania Piwowarska. Barbara Pleban, rzecznik Kompanii przyznaje - Pokazując turystom nasz zakład, promujemy jednocześnie nasze marki piwa. Do zabytkowego Browaru Książęcego w Tychach i Browarów Wielkopolskich wstęp mają tylko osoby pełnoletnie. Zwiedzanie jest bezpłatne. Każdej grupie towarzyszy przewodnik. Można zamówić także zwiedzanie w języku obcym. Do wyboru jest angielski, niemiecki, francuski, czeski i włoski. Browary Kompanii Piwowarskiej zarabiają na centrach multimedialnych, gdzie można zrobić sobie zdjęcie w ogromnej puszce piwa i wysłać je znajomym pocztą elektroniczną. Natomiast podczas wycieczki po Browarach Wielkopolskich turysta sam może uwarzyć piwa poprzez samodzielne dodawanie słodu i chmielu oraz uruchomić linię rozlewniczą. W grudniu 2004 roku w Tychach powstało jedyne w Polsce Muzeum Piwowarstwa. Na terenie muzeum odbywają się między innymi pokazy filmowe i koncerty. W 2005 roku Browar Książęcy zwiedziło około 40 tysięcy turystów, natomiast Browary Wielkopolskie prawie 16 tysięcy. Zwiedzanie obu obiektów kończy się bezpłatną degustacją piwa. Najlepiej przygotowana na przyjmowanie turystów jest kopalnia soli w Wieliczce. Każdego roku odwiedza ją około miliona osób. W kopalni zatrudnionych jest 300 przewodników, którzy oprowadzają grupy w dziesięciu językach obcych. Zbigniew Zarębski, dyrektor Kopalni Soli Wieliczka wyznaje - Między 1997, a 2005 rokiem ruch turystyczny zwiększył się u nas o 70%. Liczba gości z kraju wzrosła o 15%, za to obcokrajowców aż o 170%. Zarówno w 2004 roku jak i 2005 turystów z zagranicy było więcej niż gości z kraju. Najczęściej Wieliczkę odwiedzają Amerykanie, Niemcy, Brytyjczycy, Francuzi, Włosi i Rosjanie. Kopalnia w Wieliczce promuje się między innymi przez niecodzienne wydarzenia, takie jak lot balonem, który został wpisany do "Księgi rekordów Guinnessa" lub windsurfing Mateusza Kusznierewicza na solankowym jeziorze. Poza tym na głębokości 130 metrów pod ziemią powstało nowoczesne centrum konferencyjno-gastronomiczno-handlowe, gdzie organizowane są bankiety, śluby, studniówki, koncerty i imprezy sportowe. W najbliższym czasie 110 metrów pod ziemią otwarty zostanie kolejny kompleks wystawienniczo-konferencyjny. Obecnie w Kopalni w Wieliczce zatrudnionych jest ponad 800 osób. Źródło: Rzeczpospolita, 2006-05-17 Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: Stare obiekty poprzemysłowe-perełki do.. 24.05.06, 16:57 to fakt.lecz zakupom w sztolni zabrzanskiej mowie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Stare obiekty poprzemysłowe-perełki do.. 24.05.06, 19:17 czasem trudno zdecydować czy zabytki i ciekawe budowle mają być sprzedawane... pamiętacie te ruiny o które była sprzeczka? nie chciano je sprzedać, nikt je nie remontował.. i się prawie rozpadły może jednak mniejsze zło? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16283&w=22173598&a=37028455 Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Stare obiekty poprzemysłowe-perełki do.. 25.04.07, 00:01 w euforii stawiania stadionów gdzie sie da stare "rudery" mają szanse lec w gruzach Odpowiedz Link Zgłoś