Dodaj do ulubionych

temat z 1. strony Dziennika

04.05.06, 19:39
dziś głównym tematem jest cena ekstazy, która ponoć w Wawie spadła do 2,50
zł... I to byłoby na tyle jeśli chodzi o skuteczność policji i innych służb.
Prawda jest taka, że jak ludzie czegoś chcą to tylko totalitaryzm (na krótko
i ogromnym kosztem) jest w stanie wymóc zakaz. Po diabła tyle się energii
marnuje na zatrzymanie czegoś nieodwracalnego miast poszukać czegoś
niestandardowego co naprawdę rozwiąże problem, albo choćby do tego
rozwiązania przybliży. Przecież obecny system pomaga tylko mafii. Co mogłoby
pomóc?
ukłony
ed
Obserwuj wątek
    • zonaniezona1 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 19:41
      ...zbyt to liberalne ...nawet dla mnie ...
      :)
      • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 19:44
        nie żartuj? ogólnie uważam, że czego się nie da zakazać to trzeba regulować,
        ograniczyć ale dla dorosłych uczynić dostępnym + pełna informacja o skutkach.
        Jakoś pod szkołami nikt wódką nie diluje bo jest w sklepach...
        ukłony
        ed
        • zonaniezona1 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 19:47
          Nue zgodzę się ... inny mechanizm uzależnienia...
          Nie mozesz przewidzieć na co się zgadzasz.
          To tak jakby samobójcy pozwolić na samobójstwo ...bo tego chce...
          Wiem ,ze są szkoły filozoficzne ..które podejmują dyskusje na ten temat...

tego moim zdaniem kanalizować nie wolno
          Houk
          :)))
        • aga_78 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 19:54
          2,50 zł???

> ogólnie uważam, że czego się nie da zakazać to trzeba regulować, ograniczyć
          ale dla dorosłych uczynić dostępnym + pełna informacja o skutkach.

niby masz rację, niby... bo spójrz, dorosłe osoby (z reguły, ale nie zawsze)
          zdają sobie sprawę ze skutków. i teraz gdyby to uczynić dostepnym dla
          dorosłych, to tak jakby to uczynić dostępnym dla wszystkich. patrz alkohol -
          dostępny normalnie dla dorosłych osób, jest zakaz sprzedaży nieletnim, ale co z
          tego, skoro i tak jest im sprzedawany.
          poza tym to co napisała zonaniezona. inny rodzaj/mechanizm uzależnienia.
          • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 20:20
            jasne, zgodziłbym się gdyby narkotyki rzeczywiście były niedostępne ale to
            mrzonka osób, które nie mają dojść... mogę w każdej niemal chwili mieć wszystko
            i naprawdę tylko ode mnie, mojej woli zależy, że nie biorę... płacimy naprawdę
            wielkie pieniądze dla podtrzymania tego złudzenia, a straty rosną. Uważam, że
            czas najwyższy poszukać innej drogi, tylko nie wiem jakiej
            ukłony
            ed
            • aga_78 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 21:39
              i znów napiszę-masz rację, ale...
              niby jest tak, że "zakazany owoc" lepiej smakuje i bardziej zachęca do
              spróbowania, ale nie wiem/nie wyobrażam sobie sytuacji, że miałby być na
              wyciągnięcie ręki.
              nie wiem jakie rozwiązanie byłoby tu najlepsze?
              > ... mogę w każdej niemal chwili mieć wszystko i naprawdę tylko ode mnie,
              mojej woli zależy, że nie biorę..
              tak, ale czasami z tą wolą jest kiepsko
              • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 22:11
                Po prostu możesz lubić wypić dwie puszki piwa, ale to wszystko... i nie spijasz
                się bo po co... To złudzenia, że zakaz ogranicza. Nie da się zakazać tego czego
                ludzie chcą. Nie w tak mobilnym społeczeństwie. Po prostu państwo nie dysponuje
                już środkami do takiej kontroli. Takie są fakty moim zdaniem. I jaki system
                wymyślić, żeby był sensowny? Moim zdaniem wielkość populacji uzależnionej od
                czegokolwiek może być stała w populacjach... kwestia środków odurzania to może
                być w zasadzie większy repertuar... cholera wie,
                ukłony
                ed
                • truten.zenobi Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:09
                  co więcej w obecnym systemie karze się kolesi spokojnie sączących "piwko" na
                  łonie przyrody a agresywnych policja i SM omija szerokim łukiem.

Zakaz jest nieskuteczny (sam nieraz tak sobie pozwoliłem i to nawet z kolegami
                  którzy pracują w policji - i co cos sie złego komuś stało - tylko jakis
                  restaurator nie zarobił!) a do tego naraża bogu ducha winnych obywateli na
                  nieuzasadnione sankcje.

Co więcej jeśli samo posiadanie narkotyku jest przestępstwem to w sytuacji gdy
                  zostanie u dzieciaka znaleziony to zamiast działań wychowawczych jest "kryminał"
                  tyle że całkiem mozliwy jest scenariusz gdy "ćpun" widząc nalot policji w
                  szkole podrzuci dragi jakiemuś prymusowi tak "dla kawału"
    • truten.zenobi Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 21:43
      > Co mogłoby pomóc?

legalizacja
      W tym kraju biurokraci są w stanie zarżnąć kazdy business tak wiec dopuszczenie
      urzedników do regulacji inadzoru szybko by "zredukowało" dochody "branży"
      • zonaniezona1 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 21:48
        dobre:)))
        ewentualnie akcyza i opodatkowanie:))
        • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 22:12
          a jakże by inaczej :) przecież na łamaniu zakazów, których ludzie nie akceptują
          mafie tylko rosną
          ukłony
          ed
          • zonaniezona1 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 22:29
            XVIII Poprawka
            • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 22:31
              a co ona mówi bom nieuczony w piśmie ;)
              ed
        • truten.zenobi Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:00
          + kontroole US UKS ZUS PIP PIH ...
          + Sprawozdania GUS US ZUS..
          + regulacje (regularnie zmieniające się) dotyczące wielkości formy składu
          opakowania terminów przydatności do sporzycia..
          ...
          + odzszkodowania dla klientów za ich własną głupotę

mnie zawsze zastanawia czemu rzady do tego nie dążą? jaki mają ;) interes w
          zachowaniu status quo

• hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:05
            no i czyż nie lepiej uczyni to produkty drogimi? wolny rynek zawsze działa
            taniej :)
            ukłony
            ed
      • aga_78 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:05
        > legalizacja
        > W tym kraju biurokraci są w stanie zarżnąć kazdy business
        fajne ;)
        idąc dalej - wymóg drogich koncesji/licencji na prowadzenie tego
        typu "działalności". ale nie jednorazowych, ale np. na rok (a co!). oczywiście
        wspomniana akcyza+VAT - wpływy budżetu rosną. mafia się kurczy, ich dochody
        topnieją ... albo wręcz przeciwnie - nie opłaca im się starać o drogie koncesje
        bla bla, skoro i tak mają rynek zbytu. no i wracamy do punktu wyjścia ;)
        • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:13
          nie to raczej ustawienie cen na takim poziomie, żeby nie opłacało się ryzykować
          przemyt czy fałszerstwo... jak z wódką. Po obniżeniu akcyzy wzrosły wpływy,
          czyli skurczył się nielegal, czyż nie?
          ukłony
          ed
          • aga_78 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:16
            a to też prawda! nie pomyślałam o tym. jak w rolnictwie-cena minimalna :)
            • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:21
              i przestanie się taką kasę dopłacać do interesu..., przeznaczy się procent na
              dowyki i luz ;) boshhh, jaki jestem nieczuły na ludzką krzywdę, brrr
              ukłony
              ed
              • aga_78 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:29
                o tym samym pomyślałam. o tych odwykach znaczy się :)
                • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:32
                  no, taki człowiek, który się stoczył to straszne, ostatnio w Łodzi widziałem
                  takiego pijanego bezdomnego pod ścianą, kucał napruty... było tak zimno dosyć,
                  deszczowo... a ja pomyślałem, jak temu człowiekowi musi być emocjonalnie
                  zimno... Jaką siłę mieć muszą w sobie Ci, którzy im pomagają?

ed
                  • aga_78 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:39
                    > a ja pomyślałem, jak temu człowiekowi musi być emocjonalnie zimno... Jaką
                    siłę mieć muszą w sobie Ci, którzy im pomagają?

a wiesz, ja czasami sobie myślę (okrutna jestem), że w którymś momencie taki
                    człowiek chyba już nie czuje... :( może niekoniecznie alkoholik, ale
                    narkoman? ;/
                    a ludziom, rodzinom, które pomagają współczuję z całego serca! bo siłę,
                    determinację na pewno trzeba mieć ogromną
                    • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:46
                      tak, myślę, że oni się tymi odurzaczami znieczulają, dlatego nie potrafią być
                      trzeźwi
                      ed
        • truten.zenobi Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:15
          no może nie koniecznie...

gangi narkotykowe są zwykle dużo bardziej niebezpieczne od tych
          papierosowo/paliwowo/alkoholowych

pozatym nawet czekolada jest narkotykiem więc czemu jedne są OK a inne "be"
          • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:22
            ale gangi żywią się nielegalem

a do tego co uzależnia to różnica polega na tym czy środek czyni człowieka
            niezdolnym do spełniania funkcji społecznych... i tu chyba chemia skutkuje
            najgorzej

ukłony
            ed
            • truten.zenobi Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:31
              > ale gangi żywią się nielegalem

z tym że wysokie zyski zachecają do "zajęcia się tematem" a wysokie kary
              sprawiają iż podejmujący ryzyko są bardziej bezwzgledni
              co w połączeniu z ogólnym zdziczeniem...
              • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:33
                czy zdziczenie jest ogólne czy postęp cywilizacyjny to bym polemizował, ale
                rozumiem, że nie jest lekko i jakiegoś kompromisu trzeba szukać, a przede
                wszystkim nie dawać zachęt do nielegalu, a to się czyni obecnie
                ukłony
                ed
          • aga_78 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:24
            czekolada? fakt, można się uzależnić, ale raczej z jej powodu nikt nie stoczył
            się gdzieś tam na dno ;)
            już pisałam wyzej - alko i narkotyki - inny rodzaj uzależnienia. chociaz
            oczywiście alkoholizm..

ale, ale... czy myślicie, ze pomysł legalizacji narkotyków (nie ważne, czy
            miękkich czy twardych) przeszedłby w Polsce? ehm na dodatek w czasach
            obecnych ...?
            • truten.zenobi Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:28
              > ale, ale... czy myślicie, ze pomysł legalizacji narkotyków (nie ważne, czy
              > miękkich czy twardych) przeszedłby w Polsce? ehm na dodatek w czasach
              > obecnych ...?
              :))

tak się bawimy sama myslą
              • aga_78 Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:30
                wiem, wiem, też sobie gdybam i to przyszło mi na myśl.
            • hedonista.oswiecony Re: temat z 1. strony Dziennika 04.05.06, 23:29
              przeszedłby czy nie to inna kwestia, ale pogadać zawsze można ;)
              ukłony
              ed
              • aga_78 nie mogłam się oprzeć, żeby nie wspomnieć:) 06.05.06, 02:11
                będzie dobrze ;p dziś w jakiś wiadomościach usłyszałam wypowiedź ministra
                edukacji - nie będę cytować, ale było coś w rodzaju "stop narkotykom w
                szkołach". no wspaniale! nasze marzenia się spełnią! <lol>
                • hedonista.oswiecony dekretowanie rzeczywistości 06.05.06, 11:37
                  trzeba przyznać, że obecna władza jest potężna i potrafi wszystko naprawić i
                  poprawić. Wczoraj choćby wyczytałem, że planuje się zakaz sprzedaży piwa na
                  stacjach benzynowych bo jak taki kierowca podjedzie i zobaczy zimne piwo w
                  lecie to może się skusić i .... tragedia gotowa. Dodałbym jeszcze, że powinno
                  się zakazać sprzedaży alkoholu w jakimkolwiek sklepie do którego można
                  podjechać samochodem bo jaka jest różnica kuszenia?... ech... co za ...
                  ukłony
                  ed
                • truten.zenobi Re: nie mogłam się oprzeć, żeby nie wspomnieć:) 06.05.06, 22:33
                  wydadzą odpowiednia ustawę (tak jak z aborcją!) i problemu nie będzie...
                  • hedonista.oswiecony dekretowanie rzeczywistości rules ;) 06.05.06, 22:57
                    hie hie... co za... ;)
                    uśmiechy
                    ed

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka