Dodaj do ulubionych

www.enneagram.pl

09.07.06, 11:34
fajna stronka;-)
www.enneagram.pl
Obserwuj wątek
    • nutopia w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 11:05
      a mnie wyszło to: :)
      Siódemka ze skrzydłem osiem: 7w8 - "Realista"

Gdy jest zdrowa, siódemka ze skrzydłem 8 jest często chojna, towarzyska i
      wylewna. Ma skłonność do bycia wyjątkowo lojalną wobec przyjaciół, zwłaszcza do
      tych z podtypem socjalnym. Zagorzale broni tych, na których jej zależy. Może
      wydawać się głośna i niesforna, choć niektóre 7w8 są bardziej grzeczne i
      dowcipne. Lubi różne uroczystości, opowieści, kawały, jedzenie, podróże.
      Generalnie ma silne poczucie własnej wartości i zawsze stara się osiągnąć to
      czego chce. Ma talent do robienia czegoś z niczegoś. Zazwyczaj dzieli się z
      innymi tym co ma, chce by wszyscy doceniali jej poczucie obowiązku i szeroki
      zakres zainteresowań.
      Gdy 7w8 jest w stresie, może stać się wymagająca, okazywać samolubną
      niecierpliwość i narcyzm. Gdy chce coś, to chce tego natychmiast. Agresywna,
      chce szybko zrobyć pieniądze, materialną pozycję i status. Może domagać się od
      innych, aby inni mówili jej to sama chce usłyszeć. Często jest perfekcjonistą.
      Moralizuje innych choć sama jest nieodpowiedzialna. Posiada amnezję na
      obietnice dawane z potrzeby chwili. Ma szczególną trudność z wiernością
      małżeńska.

Słynne siódemki ze skrzydłem osiem: Jack Nicholson, Anthony Quinn, Michael
      Caine, Clark Gable, Barbra Streisand, Joan Collins.
      • nekroskop88 Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 11:09
        to może i ja to zrobię ;-)
        • nekroskop88 Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 11:16
          Jedynka ze skrzydłem dziewięć: 1w9 - "Idealista"

Jedynka z tym skrzydłem ma podobną do dziewiątki aurę spokoju, choć nadal
          możliwe są u niej wybuchy gniewu. Często jest introwertyczna i sprawia wrażenie
          nieobecnej zupełnie jak piątka. Ma tendencję do tworzenia zasad, które rzadko
          zadowalają innych, ale to też jest jej siła. Gdy jedynka jest zdrowa, może
          obiektywnie patrzeć na świat, jest spokojna i pościągliwa w swoich ocenach. W
          ubiorze często jest bardzo tradycyjna i konserwatywna. Wiele jedynek z tym
          skrzydłem preferuje ubranie funkcjonalne i odpowiednie do okazji, ale niczym
          się nie wyróżniające.
          Gdy jest w stresie, może mieć zbyt wysokie oczekiwania, wymagać od innych
          rzeczy, które nie są możliwe do realizacji przez przeciętną osobę. Może
          okazywać polityczne i socjalne opinie, które są logiczne ale bardzo
          rygorystyczne i całkowicie pozbawione współczucia lub jakichkolwiek innych
          ludzkich emocji. Najważniejsze stają się zasady, nie zależnie jakim kosztem.
          Jedynka może być bezlitosna i nieświadomie okrutna.

Słynne jedynki ze skrzydłem dziewięć: Harisson Ford, Gorge Bernard Shaw,
          Michael Dukakis, Katherine Hepburn, Judie Foster, George Harrison .

bla :-)
          • makbrajd Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 11:32
            a ja nie powiem co mi wyszło:)
            bo wstyd:)
            (ale..hmm...sporo w tym racji...ale pewnie w każdym innym rozwiązaniu też bym
            siebie odnalazł;)
            • nekroskop88 Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 11:37
              No właśnie, tak to jest z takimi testami. Cokolwiek by Ci nie wyszło, to i tak
              myślisz, że to prawda:-)
              • nutopia Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 11:58
                no proszę was
                wstydzić się wyników takiego testu?
                bez przesady:)
                • nekroskop88 Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 12:01
                  No ja się nie wstydzę, wkleiłem! :-)
                  • nutopia Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 12:08
                    nekroskop88 napisał:

> No ja się nie wstydzę, wkleiłem! :-)
                    >
                    >
                    :P widziałeś w moim opisie ostatnie zdanie?:)
                    • nekroskop88 Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 12:12
                      Piękne :-)))))
                • makbrajd Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 14:08
                  nutopia napisała:

> no proszę was
                  > wstydzić się wyników takiego testu?
                  > bez przesady:)

naszelnik nie moze być sługą;)
                  • nutopia Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 14:22
                    makbrajd napisał:

> nutopia napisała:
                    >
                    > > no proszę was
                    > > wstydzić się wyników takiego testu?
                    > > bez przesady:)
                    >
                    > naszelnik nie moze być sługą;)
                    >
                    powinien być
                    dla naczelniczki
                    • makbrajd Re: w tescie nadużyte zostało słowo generalnie... 11.07.06, 14:24
                      proszę wybaczyć mą nieścislość werbalną pani naczelnik
                      • bad_habit to teraz ja...kurczę no! 11.07.06, 16:39
                        Czwórka ze skrzydłem pieć: 4w5 - "Włóczęga"

Skrzydło 5, daje czwórce introwertyczne zachowanie, odsuwanie się od innych, złożoną osobowość. Ta czwórka może być intelektualistką ale posiada wyjątkową głębię uczuć. Jest otwarta na duchowe i estetycznie doznania. Znajduje wiele znaczeń dla prawie wszystkich zdarzeń. Może posiadać silną potrzebę i umiejętność aby realizować się artystycznie. Samotnik, wygląda tajemniczo i jest trudna do "rozszyfrowania". Do świata zewnętrznego podchodzi z rezerwą, ale wewnętrznie bardzo go przeżywa. Gdy się w końcu otwiera, to bardzo gwałtownie i całkowicie, bez żadnych oporów.
                        W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posębne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.

Słynne czwórki ze skrzydłem pięć: Vincent van Gogh, Kurt Cobain, Edgar Allan Poe, Johnny Depp, Bob Dylan, Ingmar Bergman.
                        • nutopia Re: to teraz ja...kurczę no! 11.07.06, 18:28
                          1 w 9 - nekro
                          4 w 5 - bad
                          to o waszym związku
                          Ta para Jeden-Cztery ma szansę stworzyć coś bardzo znaczącego i ważnego w swoim
                          otoczeniu lub swoim związku. Obydwa typy są wysoce idealistyczne i poświęcają
                          się by osiągać doskonałość w różnych aspektach życia i na różne sposoby.
                          Czwórka dostarcza wizje i pomysły, a Jedynka zapewnia praktyczne ich realizacje
                          oraz utrzymuje Czwórkę z dala od jej tendencji do zmiany nastawienia i
                          nastrojów.
                          Czwórkę pociąga pozbawiony emocji realizm Jedynki, który pomaga Czwórce w
                          osiąganiu zamierzonych celów. Jedynkę pociąga z kolei emocjonalność,
                          kreatywność i łatwość w wyrażaniu odczuć Czwórki, co pomaga zbliżyć się Jedynce
                          do świata uczuć i emocji oraz daje jej przyzwolenie ze strony Czwórki, na
                          większy relaks i "więcej luzu" zmniejszając tym samym tendencję Jedynki do
                          zbytniego krytykowania siebie.
                          Kombinacja Jeden-Cztery daje także im pewną możliwość głębokiego zrozumienia
                          siebie samego, swojego Ja. Dzielą ze sobą połączenie na enneagramie i mogą
                          łatwo dostrzegać i sympatyzować z tymi osobowościami partnera, które razem
                          odzwierciedlają w swoim związku. Jedynka widzi w Czwórce cień swojej własnej
                          osobowości - emocjonalnego dramatyzowania, które Jedynka w sobie tłumi. Czwórka
                          widzi u Jedynki przykłady postępowania według ogólnie przyjmowanych zasad,
                          czyli coś co może pomóc Czwórce przestać zajmować się tylko sobą, a wykonywać
                          działania zgodne z zasadami przyjętymi przez innych.
                          Obydwa typy wyznaczają wysokie standardy. Standardy Jedynki opierają się na
                          moralności i rzeczowości, a standardy Czwórki opierają się na emocjach i
                          subiektywnym postrzeganiu. Ich standardy mogą często ze sobą konfliktować i
                          obydwoje mogą mieć wiele ciężkich chwil próbując znaleźć kompromis, który
                          będzie dla nich wyglądał jak pogwałcenie przyjętego standardu.
                          Ściśle przestrzegana samodyscyplina i krytyczność Jedynki oraz ciągłe depresje
                          i samo-pobłażanie swojego zachowania Czwórki, bardzo łatwo prowadzi do
                          konfliktów. Jedynka ciągle krytykuje brak dyscypliny u Czwórki oraz jej
                          pobłażliwość wobec swoich zachowań. Czwórka w rewanżu wytyka Jedynce brak
                          wrażliwości oraz "jakichkolwiek" uczuć. Zrozumienie dlaczego Jedynka jest tak
                          nastawiona do kontrolowania "złych" emocji, może pomóc Czwórce wzbudzić u
                          siebie współczucie wobec Jedynki. Zrozumienie jedności przy odczuwaniu
                          głębokich emocji oraz ich wyrażaniu, może pomóc Jedynce nabrać szacunku wobec
                          Czwórki.

Porady dla pary Jeden-Cztery

Dla Jedynki:

staraj się doceniać wartość głębokich i szczerych emocji Czwórki oraz ich
                          pozytywnego wpływu na związek
                          bądź ostrożna aby nie wywołać zbytnią krytyką, u Czwórki poczucie wstydu oraz
                          brak szacunku do siebie. Nie staraj się zbytnio naciskać i udowadniać, że twój
                          sposób jest "jedynym słusznym"
                          pomagaj Czwórce skupić się na tym co jest dobre i odpowiednie w danej sytuacji
                          zamiast pozwalać by skupiała się na tym czego brakuje lub co jest nie zbyt
                          dobre
                          Dla Czwórki

zrozum, że Jedynka przykłada dużą uwagę do tego aby kontrolować swoje emocje,
                          gdyż tak jak Ty może mieć obawy, że nie jest wystarczająco dobra aby być
                          kochaną
                          doceniaj stabilność, solidność oraz uczciwość Jedynki jaką okazuje niezależnie
                          od stanu swoich emocji
                          postaraj się dostrzec i okazywać uczucia, które powodują, że Jedynka unika
                          walki lub unika popadnięcia w depresję

• nutopia bad i mak 11.07.06, 18:34
                          Ta niezbyt często spotykana para Dwa-Cztery przypomina romantyczny taniec
                          dwojga zakochanych. Obydwa typy skupiają swoją uwagę na swoim życiu
                          emocjonalnym. Dwójka skupia i przenosi swoje emocje na innych, a Czwórka skupia
                          się na dramatyzowaniu swoich własnych emocji.
                          Czwórka przyciąga uwagę Dwójki swoją intensywnością emocji i poszukiwaniem
                          silnego połączenia serc. Dwójka jest zauroczona tą intensywnością emocji
                          okazywaną przez Czwórkę - emocje dobre, złe, wzloty, upadki, radość, rozpacz.
                          Czwórkę pociąga Dwójka ponieważ Dwójka wysłuchuje jej problemów i rozumie
                          wrażliwość jej uczuć. Ponadto obydwoje są tak bardzo romantyczni, że złamią
                          wszelkie reguły byleby tylko utrzymać swój związek.
                          Te dwa typy są ze sobą połączone na Enneagramie, więc każde z nich dostrzega w
                          osobowości partnera część siebie. Kiedy u Dwójki uaktywni się połączenie z
                          Czwórką, staje się ona bardziej autentyczna i bardziej odczuwa swoje potrzeby i
                          wymagania dzięki czemu otrzymuje możliwość doświadczania bardziej bliskiego i
                          bardziej intymnego związku. To dość wyzwalające dla Dwójki móc wyrażać swoje
                          prawdziwe emocje i odczucia nie odczuwając przy tym obawy utraty związku.
                          Czwórka dostrzega i docenia łatwość Dwójki w kontynuowaniu pracy i działań,
                          nawet w obliczu silnych emocji. Obydwoje uczą się od siebie nawzajem i
                          nabierają pewnej perspektywy w postrzeganiu swoich odczuć i ich wyrażania wobec
                          innych.
                          Problem się pojawia gdy Dwójka zaczyna próbować zmieniać Czwórkę. Czwórka nie
                          chce być poprawiana, tylko zrozumiana. Czwórka nigdy nie jest w pełni
                          szczęśliwa z Dwójki (tak jak z jakiejkolwiek innej osoby). Jest zawsze coś
                          czego Czwórce brakuje w tej drugiej osobie. Dwójka bojąć się odrzucenia i
                          dostrzagając niezadowolenie Czwórki, zaczyna coraz bardziej się domagać
                          bliższego kontaktu. W rezultacie Czwórka zaczyna się wycofywać. Ale Czwórka,
                          sama bojąc się porzucenia, z tego powodu, że się oddaliła od Dwójki, znowu
                          zaczyna się do niej zbliżać. To ciągłe przyciąganie się i oddalanie tworzy
                          między nimi emocjonalną przepaść, którą każde z nich boi się pokonać nie
                          angażując się zbytnio w powstawanie związku. Kiedy obydwoje zgodzą się na ten
                          związek, ta huśtawka emocjonalna, w końcu się zatrzymuje.
                          Czwórka może postrzegać Dwójkę jako zbyt ulotną i powierzchowną, uznając
                          również, że Dwójce brakuje wartości i sensu życia. Dwójka może postrzegać
                          Czwórkę jako nieznośnie pochłoniętą sobą. W swoich najlepszych chwilach, kiedy
                          obydwoje będą potrafili szczerze podzielić się uczuciami, ta dwójka może dobrze
                          zrozumieć głębokie odczucia partnera.

Porady dla pary Dwa-Cztery

Dla Dwójki:

powstrzymuj się od komentowania i dawania rad w sytuacjach w których Czwórka
                          chce jedynie zrozumienia
                          doceniaj piękno jakie Czwórka widzi w swoich stanach melancholii
                          daj Czwórce przestrzeń jakiej potrzebuje aby zrozumieć swoje uczucia
                          Dla Czwórki:

doceniaj u Dwójki jej entuzjazm i poczucie humoru, oraz dziękuj jej za
                          uzyskiwaną od niej pomoc
                          zapewniaj Dwójkę, że nie porzucisz jej za wyrażenie prawdziwych uczuć i za to
                          że posiada swoje własne potrzeby
                          staraj się być bardzo delikatna w wyrażaniu krytyki na temat jej ułomności i
                          braków

• bad_habit Re: bad i mak 11.07.06, 18:40
                            to Mak też jest 2????Fajnie!
                            Ale numer!
                            A ja w kim innym odnalazłam osobowość 2:-)
                            • nutopia Re: bad i mak 11.07.06, 18:41
                              bad_habit napisała:

> to Mak też jest 2????Fajnie!
                              > Ale numer!
                              > A ja w kim innym odnalazłam osobowość 2:-)

jakbyś była siódemką to byś się tak nie cieszyła:)
                              • bad_habit Re: bad i mak 11.07.06, 18:45
                                ale się cieszę,że jestem 2,jak Kurt Cobain i Johnny Deep
                                i przyznam szczerze,że odnajduję w tym typie wiele cech wspólnych...
                                :-)

• makbrajd Re: bad i mak 11.07.06, 21:00
                                  a mojej dwójce jest adolf hitler....
      • nutopia ja i nekro 11.07.06, 18:29
        Para Jeden-Siedem jest typową kombinacją, która może pokazać prawie magiczne
        połączenie. Siódemka nie bierze serio krytycznego nastawienia Jedynki i dzięki
        temu posiada możliwość zbliżenia się do Jedynki bliżej niż jakikolwiek inny z
        typów. Siódemka czuje instynktownie, że czuje się bezpiecznie by "wygłupiać"
        się w pobliżu Jedynki bez obawy, że zostanie źle odebrana. Jedynka porząda
        zabawy i Siódemka jej ją daje.
        Siódemka jest ciekawa porządku, odpowiedzialności i samodyscypliny Jedynki.
        Jedynka jest ciekawa pobudliwej spontaniczności Siódemki. Obydwa typy są
        idealistami i czerpią energię z chęci uczynienia świata lepszym miejscem.
        Siódemka znajduje przyjemność w planowaniu, Jedynka znajduje przyjemność w
        doprowadzaniu tych planów krok po kroku do końca.
        Jedynka i Siódemka dzielą ze sobą połączenie na Enneagramie, więc w znacznej
        części siebie na wzajem rozumieją. Jedynka lubi wolność i szczęście w swoim
        połączeniu z Siódemką. Siódemka dostrzega w swoim połączeniu z Jedynką,
        korzyści płynące z dokańczania działań, które tak uwielbia planować.
        Jednakże obydwa typy potrafią być w niektórych aspektach nieugięte, każde na
        swój sposób, co może prowadzić do powstawania konfliktów. Gdy Jedynka zaczyna
        naciskać, że ciasno i ściśle określone przez nią pomysły są "jedyną słuszną
        drogą", Siódemka zaczyna nasilać swój opór wobec pomysłów czy rozwiązań i
        zaczyna coraz bardziej naciskać na realizację swoich własnych planów i
        fantazji. To może prowadzić Jedynkę do postrzegania Siódemkę jako dziwaczną i
        szaleńczo ekscentryczną.
        Gdy Jedynka zaczyna wpadać w złość, Siódemka staje się bardziej defensywna i
        przechodzi do swojego połączenia na enneagramie (z jedynką) i staje się
        bardziej krytyczna, samo-wychwalająca się i przyjmuję taką samą postawę co
        Jedynka uważając swoje pomysły za "jedyne słuszne". Siódemka może nawet posunąć
        się znacznie dalej, specjalnie doprowadzając Jedynkę do złości, żeby to
        wyglądało na dobrą wymówkę na przerwanie dalszej rozmowy. Jest pomocne gdy
        Siódemka trzyma dystans w obliczu złości Jedynki, potrafi się z nią spotkać w
        połowie drogi i poprostu rozwiązać problem.
        Przez większą część czasu, Siódemka chce poprostu się bawić. Jedynka uaktywnia
        swoje połączenie z siódemką i się bawi w czasie urlopu lub wakacji - wtedy gdy
        wie, że powinna. Jednym z kluczowych sposób na utrzymanie tego związku, jest
        sprawienie aby każdy dzień był, chociaż częściowo, wakacjami. Wtedy Jedynka
        będzie się mogła nauczyć od Siódemki jak cieszyć się z życia.

Porady dla pary Jeden-Siedem:

Dla Jedynki:

zrozum, że fantazjowanie Siódemki może być bardzo inspirujące
        staraj się krytykować Siódemkę najdelikatniej jak to tylko można, tak aby nie
        zmusić jej do przejścia do pozycji obronnej
        słuchaj historii Siódemki, przyłącz się do interesującej rozmowy, a także
        współuczestnicz w zabawie i podróżach z Siódemką
        Dla Siódemki:

pamiętaj, że te same problemy będą wciąż powracać, jeżeli się nimi nie zajmiesz
        i z nimi nie uporasz
        poświęć swój czas na słuchanie Jedynki i jej obaw
        przyznawaj się do własnych błędów i okaż zrozumienie dla błędów popełnianych
        przez Jedynkę

• kamilar Już drugi raz w odstępie roku przechodze 11.07.06, 14:19
      ten test i wynik się zgadza z poprzednim

Piątka ze skrzydłem cztery: 5w4 - "Obrazoburca"

Różnica między skrzydłami 4 i 6 w piątkach, jest taka sama jak między sztuką i
      nauką. Skrzydło cztery, daje piątce zmysł abstrakcyjny oraz intuicyjny odcień
      myślom, tak jakby piątka myślała za pomocą geometrycznych kształtów zamiast
      myśleć słowami lub realnymi obrazami. Piątka ze skrzydłem 4 może być
      artystycznie utalentowana i doświadczać emocjonalnych nastrojów jak czwórka.
      Połączenie intelektualnej i emocjonalnej wyobraźni. Ceni sobie świat filozofii i
      pięknego konstruowania myśli. Najlepszym dla niej światem jest połączenie
      umysłowych horyzontów i estetyki. Połączenie ciekawości i wrażliwości na odbiór
      z potrzebą tworzenia własnej unikalnej wizji.
      Gdy 5w4 jest w stresie, wydaje się być jakby nieobecna, gdy jest o coś spytana,
      odpowiada szeptem. Jej zachowanie oscyluje pomiędzy chęcią odosobnienia, a
      przypływami przyjacielskiej troski. Może stać się nieuchwytna, niedostępna i
      abstrakcyjna. Zachowuje się jakby znajdowała się wewnątrz swojej kuli izolującej
      ją od świata. Czasem odnosi się wrażenie nieznacznego wywyższania się ponad
      innych. Wizerunek "nieobecnego profesora" dobrze opisuje piątki z tym skrzydłem.
      5w4 jest niezwykle wrażliwa na otoczenie i uczucie zbytniej nadopiekuńczości
      innych. Bardzo przewraźliwiona na krytykę. Może bardzo wolno powracać do siebie
      po traumatycznych przeżyciach. Typowymi pułapkami dla 5w4 są izolowanie się i
      popadanie w melancholię oraz depersje o podłożu egzystencjalnym.
      • kamilar Re: Już drugi raz w odstępie roku przechodze 11.07.06, 14:24
        Jakkolwiek nie wszystko jest prawda, nie do końca pasuję do opisu. Ja chętnie
        zabieram głos i nie "zamieram" o coś pytany. Gdybym tak robił, to nie byłbym
        najaktywniejszym studentem w grupie, w której zajecia polegają na rozmawianiu.
      • nutopia ja i kamilar 11.07.06, 18:31
        Para Pięć-Siedem to dwa type które znajdują się w Ośrodku Rozumu. Pomimo tego,
        że komunikują się ze sobą poprzez równe podekscytowanie na temat wielkich
        intelektualnych schematów i złożonych ideii, to jednak reprezentują sobą dwa
        zupełnie różne obozy. Jak to opisuje Michael Goldberg w swojej książce "The 9
        Ways of Working" ("9 sposobów działania") - "Siódemka czerpie korzyści z
        niejasności, Piątka lubi precyzję", "Piątka jest myśli liniowo i wg określonego
        schematu, natomiast Siódemka ma umysł małpy skaczącej z gałęzi na gałąź w
        poszukiwaniu ulubionych bananów". Mimo to Piątka i Siódemka określają się
        często jako bratnie dusze, które wnoszą do związku dwie różne ale uzupełniające
        się energie.
        Siódemka jest agresywna i zawsze aktywna. Ale z Piątką, Siódemka nie musi się
        wystawiać na pokaz. Siódemka nie musi robić niczego dla Piątki aby ta ją
        zaakceptowała. Nie trzeba się wysilać; poprostu dobrze jest być z Piątką.
        Pomimo, że obydwa typy są typami intelektualnymi, to Siódemka w związku z
        Piątką, łatwiej odczuwa kontakt ze swym ciałem i sercem gdy czuje się spokojna
        w obecności Piątki. Piątka daje Siódemce bezpieczne schronienie w swoim spokoju
        ducha.
        Z perspektywy Piątki, związek z Siódemką jest łatwy, przyjemny i zabawny - dużo
        intelektualnej zabawy na słowa i przekomarzania się. Piątka chce doświadczać
        tej samej radości z aktywności co Siódemka, ale nie chce po tą aktywność
        wyruszać. Jednakże, Piątka jest szczęśliwa gdy pozwala Siódemce wykonać
        rekonesans w poszukiwaniu ciekawych rzeczy, które Piątka może potem na
        spokojnie zbadać. Piątka okazjonalnie może dołączyć do tych poszukiwań i gdy
        się czymś zainteresuje, chce aby Siódemka razem się z nią tym interesowała.
        Siódemka i Piątka posiadają na enneagramie połączenie ze sobą, tworząc
        naturalne zrozumienie siebie. Piątka pod wpływem połączenia z siódemką może
        czuć przypływ energii, a Siódemka pod wpływem połączenia z piątką może
        posmakować zalet samotności i refleksji nad sobą - aczkolwiek zazwyczaj tylko
        na krótkie okresy czasu. Piątka gdy czuje się dostatecznie bezpiecznie, może
        skosztować 'siódemkowej' radości udając się np. na przyjęcie kostiumowe w
        Halloween, jednakże to Siódemka jest socialnym prowokatorem w tym związku. Tych
        dwoje również rozumie wzajemną potrzebę potrzebę wolności i osobistej
        przestrzeni.
        Siódemka może być dość wymagająca i agresywna w dążeniu do osiągnięcia tego
        czego chce. To nie jest dobrze postrzegane przez Piątke, która w odpowiedzi na
        ciągłe rządania, coraz bardziej się wycofuje. Tendencja Piątki do ucieczki do
        prywatnych zajęć i chwil odosobnienia oraz chęć uciekania Siódemki do
        zewnętrznych aktywności w celu szukania przyjemności, może spowodować
        powstanie przepaści między nimi. W tym momencie pomocna może się okazać próba
        przejścia na przeciwstawne punkty spotkania. Piątka może zacząć próbować
        inwestować swój czas, energię i entuzjazm w związek, natomiast Siódemka może
        zacząć próbować rozwijać zaangażowanie w związek ucząc się skupiać na nim w
        stylu bardziej zbliżonym do Piątki.

Porady dla pary Pięć-Siedem

Dla Piątki:

bądz delikatna w krytykowaniu Siódemki. Staraj się aby trwało to krótko i nie
        prowokuj Siódemki do przejścia do defensywy, to ją tylko pobudzi do ucieczki

okazuj w związku swoje poświęcenie, angażując czas, energię i entuzjazm w
        regularnych okresach czasu
        naucz się dostrzegać radość z współuczestniczenia w socjalnych aktywnościach
        Siódemki

Dla Siódemki:

doceń wartość zaangażowania się w związek i naucz się koncentrować na jednej
        tylko rzeczy, w celu utrzymania związku
        naucz się, że Piątka może nie być tak bardzo zachwycona niespodziewanymi
        zdarzeniami jak Ty. Postaraj się być wiarygodna, punktualna, przewidywalna,
        przynajmniej w stopniu zadowalającym Piątkę
        jeśli chcesz zrobić coś nowego z Piątką, daj jej odpowiednio wcześniej
        ostrzeżenie i czas na przywyknięcie do idei. Nigdy nie staraj się zawstydzić
        Piątki lub stawiać ją w centrum zainteresowania

• nutopia bad i kamilar 11.07.06, 18:32
        Te dwa typy, Cztery i Pięć znadujące się na dole symbolu enneagramu prezentują
        swego rodzaju podstawę dla całego diagramu w swoim poszukiwaniu sensu życia -
        Czwórka poprzez emocje (jest najbardziej emocjonalnie dramatyczna wśród
        wszystkich typów) oraz Piątka poprzez rozum (będąc najbardziej celebrującą
        życie wśród wszystkich typów). Ponieważ obydwoje doszukują się głębszego
        znaczenia w powierzchowności innych, są sobą zafascynowane podejrzewając, że to
        drugie posiada klucz do zrozumienia ukrytego znaczenia życia - klucz do umysłu
        i klucz do serca. Piątki są zainteresowane prezentowaniem swoich odkryć za
        pomocą Czwórkowej emocji, Czwórka chce pokazywać swoje własne odkrycia za
        pomocą na poziomie Piątkowej mentalności.
        Pomimo swych oczywistych różnic, mają ze sobą wiele wspólnego i mogą przez
        wiele lat, całkowicie przypominać siebie na wzajem. Obydwa typy, Czwórka i
        Piątka mają tendencję do bycia introwertycznym. Wewnętrzne krajobrazy Czwórki
        są bogate w wahania nastrojów, a wewnętrzne ściany Piątki są wyłożone
        intelektualną abstrakcją i mentalną wyobraźnią. Obydwoje mogą się dzielić
        między sobą, światem z jego wieloznacznością i symbolizmem oraz zamiłowaniem do
        sztuki, pomysłow, naturą, filozofią, podróżami, humorem i zachwycać się nad
        swoją niekonwencjonalnością.
        Niedostępność emocjonalna Piątki może, działać na Czwórkę jak przynęta.
        Dodatkowo stałość i stabilność Piątki, są dla Czwórki jak wiązanie dla balonu z
        helem. Piątka daje Czwórce własne przemyślenia, co Czwórka bardzo docenia.
        Silne uczucia i emocje Czwórki oraz chęć do kontaktowania się z ludźmi może być
        bardzo atrakcyjne dla Piątki, która mniej lub bardziej obawia się zbyt silnych
        emocji i odwleka emocjonalne zaangażowanie. Czwórka jest atrakcyjna dla Piątki
        również dlatego, że Czwórka "zajmuje się" całą emocjonalną pracą w związku i
        jest postacią przy której zabawnie jest przebywać, ponieważ jest bardzo zmienna
        jak cztery pory roku.
        Jednak to nie jest zbyt często spotykana para. Ciągłe zmiany, wzloty i spadki i
        nie stałość emocjonalna Czwórki może być bardzo męcząca dla Piątki. Piątka
        obawiając sie, że może to być zbyt intensywne dla niej, stara się odsunąć od
        tych wszystkich emocji. W efekcie Czwórka zaczyna się czuć porzucona. Czwórka
        zaczyna odczuwać, że ta widoczna dwuznaczność Piątki wobec angażowania się w
        związek, a także chłodność w uczuciach, może się równać temu, że jej partner
        nie posiada serca. Im bardziej Czwórka naciska na połączenie i angażowanie w
        związek, tym bardziej Piątka się oddala.
        Jednakże, obydwoje mogą próbować znaleźć odpowiednią ilość kontaktu, spotykając
        się w połowie swoich emocjonalnych potrzeb. A także, ucząc się od siebie
        nawzajem szlachetnych, ukrytych i głębokich prawd, mogą się do siebie
        upodobnić. Piątka może się uczyć poświęcać nieco czasu i energii oraz ujawniać
        sekrety swojego serca i uczuć. Czwórka może uczyć się doceniania emocjonalnego
        odizolowania i obiektywnej analizy.

Porady dla pary Cztery-Pięć:

Dla Czwórki:

staraj się zwracać uwagę na to kiedy emocje i uczucia, zaczynają przytłaczać
        Piątkę i postaraj się nauczyć je powstrzymywać
        naucz się doceniać i identyfikować się z emocjonalną izolacją Piątki
        respektuj potrzebę Piątki do rozdzielania fragmentów życia i ustalaj wcześniej
        terminy w których możesz przedyskutować problemy
        Dla Piątki:

doceniaj wiedzę pochodzącą z twojego i innych serca
        ćwicz bycie stabilnym w uczuciach
        okazuj często swoją miłość i mów Czwórce, że może czuć się bezpieczna w
        wyrażaniu silnych emocji i złości

• nutopia nekro i kamilar 11.07.06, 18:33
          Para Jeden-Pięć jest rodzajem "uroczystej" pary, obydwoje posiadaja bardzo
          intelektualne podejście do życia. Te dwa typy wylądają bardzo podobnie, chociaż
          paradoksalnie w dość znaczny sposób się od siebie różnią. Obydwa typy zarówno
          Jeden jak i Pięć są bardzo wstrzemięźliwe jeżeli chodzi o emocje, są obiektywne
          i rzeczowe oraz posiadają dobrze zdefiniowane granice wyznaczające emocje i
          przestrzeń osobistą. Obydwa typy są bardzo niezależne. Obydwoje lubią debaty i
          śmiech, ta para jest pełna mentalnej stymulacji. Obydwoje są ostrożni jeśli
          chodzi o wydawanie pieniędzy. Oczywiste jest, że obydwoje się bardzo lubią
          właśnie z powodu tych wspólnych cech.
          Piątka lubi Jedynkę ponieważ może być pewna tego co mówi Jedynka i docenia to,
          że Jedynka jest praktyczna w zarządzaniu życiem socjalnym i materialnym w
          obszarach, którymi Piątka nie jest zainteresowana. Jedynka docenia emocjonalną
          bezstronność Piątki ponieważ oznacza to, że Piątka nigdy nie osądza innych.
          Jedynka uwielbia ten fakt ponieważ sama jest osądzająca i nieustannie wydająca
          opinie co nie zawsze jest dla niej zbyt przyjemne. Jedynka też docenia mądre
          rady, jakie Piątka daje tym na których jej zależy.
          Żaden z tych typów nie lubi się złościć. To może czasem prowadzić do
          emocjonalnego oddalenia się w związku na różne okresy czasu. Emocjonalne
          wycofywanie się Piątki może pobudzać u Jedynki odczucie, że "nie jest zbyt
          dobra" dla Piątki. Jedynka może w rezultacie poczuć się rozłoszczona i zacząć
          naciskać Piątkę aby się bardziej zaangażowała. Tej parze może wtedy pomóc
          zwykłe wyrażnie nieco wzajemnej złości, aby się sytuacja nieco uspokoiła.
          W tym związku spotykają się dwa podejścia do życia: "nie bycie zbyt dobrym"
          Jedynki oraz "nie posiadanie zbyt wiele" Piątki. Te dwie oznaki zachowań i
          pasji mogą spowodować wiele problemów w tym związku. Tendencja Jedynki do bycia
          krytycznym wobec innych i potrzeba pouczania, może być postrzegane przez Piątkę
          jako niebezpieczne wtargnięcię do wyznaczonych przez nią granic, w rezultacie
          czego Piątka się zamknie w swoich ścianach chroniących ją przed kontrolowaniem
          przez innych.
          Ponieważ obydwoje sa wstrzemięźliwi w okazywaniu uczuć, ta para może być bardzo
          wolna w budowaniu związku i nawiązywaniu romansu, ale gdy już w końcu do tego
          dojdzie, będą głęboko ze sobą związani. Te typy spotykają się na połączeniu z
          Siódemką więc obydwoje wiedzą jak się dobrze bawić na wakacjach lub zajmować
          się czymś co obydwoje uznają za ciekawe.

Porady dla pary Jeden-Pięć:

Dla Jedynki:

pamiętaj, że polityka "wolnej ręki" i swobody u Piątki, nie jest oznaką braku
          zaangażowania
          bądź ostrożna w mówieniu Piątce co "powinna robić"
          respektuj potrzebę Piątki do pracy w samotności nad projektami którymi się
          interesuje,

Dla Piątki:

staraj się chętniej ujawniać żale jakie posiadasz
          bądź racjonalna, systemaryczna i analityczna w wyjaśnianiu twojej pozycji, gdy
          Jedynka się z Tobą nie zgadza
          delikatnie przypominaj (z naciskiem na delikatnie!) Jedynce, że osiągnie lepszą
          współpracę pochwałą i docenianiem, niż krytyką i pouczaniem

• nekroskop88 Re: nekro i kamilar 11.07.06, 18:35
            > nekro i kamilar

no proszę Cię!
            • nutopia Re: nekro i kamilar 11.07.06, 18:39
              nekroskop88 napisał:

> > nekro i kamilar
              >
              > no proszę Cię!
              >
              >
              wiesz? chyba pasujecie do siebie
            • kamilar Re: nekro i kamilar 11.07.06, 18:55
              Ty jej lepiej o nic nie proś. Bo wredna siódemka jest. Pamiętaj o dziurę
              najłatwiej w siódemce;)
              • nutopia Re: nekro i kamilar 11.07.06, 18:57
                kamilar napisał:

> Ty jej lepiej o nic nie proś. Bo wredna siódemka jest. Pamiętaj o dziurę
                > najłatwiej w siódemce;)

tak
                ale jak żyć bez siódemek???
                • nekroskop88 Re: nekro i kamilar 11.07.06, 18:58
                  świat bez nich byłby uboższy
              • nekroskop88 Re: nekro i kamilar 11.07.06, 18:58
                > Ty jej lepiej o nic nie proś. Bo wredna siódemka jest. Pamiętaj o dziurę
                > najłatwiej w siódemce;)

Ale wiesz Kamilar, nie miej złudzeń - nie kocham Cię! :-)
                • kamilar Re: nekro i kamilar 11.07.06, 18:59
                  To dobrze bo Bad mogłaby poczuć sie zazdrosna
                  • nekroskop88 Re: nekro i kamilar 11.07.06, 18:59
                    A zazdrosna Bad może zrobić krzywdę.
                  • nutopia Re: nekro i kamilar 11.07.06, 19:07
                    kamilar napisał:

> To dobrze bo Bad mogłaby poczuć sie zazdrosna

hahhahahah;)))
          • kamilar Re: nekro i kamilar 11.07.06, 19:00
            Ja to sobie myślę, że najlepsze jest 9 z 6
            • nekroskop88 Re: nekro i kamilar 11.07.06, 19:00
              takie 69 ?
              • nutopia Re: nekro i kamilar 11.07.06, 19:08
                nekroskop88 napisał:

> takie 69 ?
                >
                >
                albo 9/6
                • janou21 Re: ja tez 11.07.06, 19:20
                  zrobilam test:)
                  • kamilar Re: ja tez 11.07.06, 20:49
                    No już, nie trzymaj nas w niepewności:)
                    • janou21 Re: ja tez 11.07.06, 20:54
                      to samo co Nutopia:)
                      • janou21 Re: ja tez 11.07.06, 20:59
                        Ide ogladac program o Prowancji:)
                      • nutopia Re: ja tez 12.07.06, 10:23
                        haha:) wiedziałam, że jesteś moją bratnią duszą:)
    • zewsi Re: www.enneagram.pl 12.07.06, 10:38
      A u mnie wyszło:

Siódemka ze skrzydłem sześć: 7w6 - "Komik"

Zdrowa siódemka ze skrzydłem sześć jest odpowiedzialna, ufna, sympatyczna,
      zabawna. Jest generalnie bardziej ukierunkowana na bliskie związki, a także
      chce być akceptowana przez innych. Może być ustabilizowana, bardziej chętna do
      utrzymywania związku. Skrzydło sześć wnosi lepsze wyczucie długoplanowych
      działań. Zazwyczaj bardzo zabawna i lubiąca się dobrze pośmiać - zadziwiająco
      duża liczba komików posiada typ 7w6. Bardziej otwarcie wrażliwa, miła i czuła.
      Niektóre siódemki z tym skrzydłem, mają problem z okazywaniem złości nawet, gdy
      jest ona usprawiedliwiona. Może unikać lub chytrze obchodzić wszelkie
      autorytety, ale wciąż jest ich świadoma, tak jak ma to miejsce u szóstki.
      Gdy 7w6 jest w stresie, może objawiać zachowanie bardziej zbliżone do szóstki.
      Okazuje wrażliwość na różne rzeczy i poczucie własnej niepewności. Jej uczucia
      mogą być czasami łątwo zranione. Wrażliwa, zwłaszcza na konfrontacje z innymi.
      Rozwija w sobie uzależnienie i przywiązanie do innych. Boi się osamotnienia,
      jest podejrzliwa i płochliwa. Może bardzo łatwo odczuwać winę z jakiegoś
      powodu. Może zachowywać się nieodpowiedzialnie. Zachowuje się płytko
      emocjonalnie, łatwo się zakochuje i odkochuje. Czasami bez oporów porzuca i
      zdradza innych, jak najdalej od nich uciekając. Może być lekkomyślna, niestała,
      niszcząca samą siebie.
      Gdy siódemka ma antyfobiczne skrzydło 6, jej idealizm może motywować szczerą
      potrzebę reform własnej osoby. Może pracować ciężko dla jakiejś sprawy. Jest
      przeciwna autorytetom, pasywna lub agresywna w zależności od sytuacji. Czasami
      nie lubi gdy jej się mówi co ma robić. Łatwo ściąga na siebie kłopoty i często
      narzeka na swój status i sytuację.

Słynne siódemki ze skrzydłem sześć: Mel Brooks, Jim Carrey, Robin Williams,
      Elton John, Liza Minnelli, Eddie Murphy, Brad Pitt, Chevy Chase, Steven
      Spielberg.
      • nutopia Re: www.enneagram.pl 12.07.06, 10:40
        no to oboje jesteśmy raki - siódemaki
        • zewsi Re: www.enneagram.pl 12.07.06, 10:43
          Praw natury Pani Kierowniczka nie zmieni. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka