monikaannaj 18.12.06, 09:02 pytanie za sto punktów: kiedy sie w Polsce skończył komunizm? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jurek_s Re: Nowa Historia Polski 18.12.06, 09:28 monikaannaj napisała: > pytanie za sto punktów: kiedy sie w Polsce skończył komunizm? Według Joanny Szczepkowskiej - 4 czerwca 1989 roku. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Nowa Historia Polski 18.12.06, 09:41 No i widzisz - masz nieaktualne dane! Komunizm skończył sie w dniu w którym Jarosław Kaczyński dostał misję utworzenia rządu. tak twierdzi nasz prezydent Lech Kaczyński. Ciekawostka, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_s Re: Nowa Historia Polski 18.12.06, 09:48 monikaannaj napisała: > No i widzisz - masz nieaktualne dane! Komunizm skończył sie w dniu w którym > Jarosław Kaczyński dostał misję utworzenia rządu. > tak twierdzi nasz prezydent Lech Kaczyński. Ciekawostka, nie? Taaak? A ja myślałem, że w tym dniu znowu się zaczął... Tow. Wiesław redivivus... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
forumisko Re: Nowa Historia Polski 20.12.06, 15:03 jurek_s napisał: > Taaak? A ja myślałem, że w tym dniu znowu się zaczął... Tow. Wiesław > redivivus... :))) To chyba pochwała? W końcu Gomułka był komunistą, walczył z reakcją, klerem i za jego czasów rozwinęła się powszechność aborcji? Postępowiec par excellence! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_s Re: Nowa Historia Polski 22.12.06, 20:21 forumisko napisał: > To chyba pochwała? W końcu Gomułka był komunistą, walczył z reakcją, klerem i > za jego czasów rozwinęła się powszechność aborcji? Postępowiec par excellence! Skoro to w Twoich oczach pochwała...? To już trudno, to już sam się musisz jakoś z tym uporać... Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Nowa Historia Polski 19.12.06, 09:45 monikaannaj napisała: > No i widzisz - masz nieaktualne dane! Komunizm skończył sie w dniu w którym > Jarosław Kaczyński dostał misję utworzenia rządu. > tak twierdzi nasz prezydent Lech Kaczyński. Ciekawostka, nie? dooobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Nowa Historia Polski 19.12.06, 09:52 też tak sobie pomyslałam... a najlepsze w tym jest to ze pan prezydent objawił ten fakt historyczny uczniom - na lekcji... Oczywiście nie dodał czemu u licha dał sie skusic na funkcje prezesa NIK i ministra sprawiedliwosci w komunistycznych rządach. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll najbardziej żal mi języka... 19.12.06, 10:18 obecna władza robi z niego papier toaletowy - sięga po byle wyraz, gdy ma potrzebę, nie bacząc na to, czy jest adekwatny Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: najbardziej żal mi języka... 19.12.06, 10:24 jak już o języku mowa, to najbardziej wkurzajacą językowa zdobycza obecnej elity politycznej jest "posiadać wiedzę". Nikt juz nie mówi "nic o tym nie wiem" "dowiedział się o tym" tylko "nie posiadam takiej wiedzy" "wszedł w posiadanie wiedzy". słabo mi sie robi od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_s Re: najbardziej żal mi języka... 19.12.06, 11:18 monikaannaj napisała: > jak już o języku mowa, to najbardziej wkurzajacą językowa zdobycza obecnej > elity politycznej jest "posiadać wiedzę". Nikt juz nie mówi "nic o tym nie > wiem" "dowiedział się o tym" tylko "nie posiadam takiej wiedzy" "wszedł w > posiadanie wiedzy". słabo mi sie robi od tego. Też to zauważyłaś? :) Mnie się nie robi słabo, ja klnę jak szewc. :) "Nie posiadam osobistej wiedzy w tym temacie" - ulubiona fraza Gosiołka Edgara. Grrr... Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 hehehe 23.12.06, 12:11 W polityce powiedziec "nie wiem" widocznie wstyd :) natomiast "nie posiadam osobistej wiedzy w tej sprawie" zdaniem niektórych brzmi madrzej hehe, a juz na pewno dłuuuużej .. Moze chodzi o to, by dluzej być na fonni i wizji :)? swoja drogą :) jest to typowy urzedniczy bełkot :) ja czsem dostję od róznych rzeczników informacje i np dowiaduje się, ze kolo jakis "posiadal" 3 prom. w wydychanym powietrzu :) Miałam w Kraku wyjkladowce który taki bełkocik kwitował krótko: "W waszych tekstacj POSIADAC moze ktos kamienice i to co najmniej w RYNKU, albo NIE POSIADAĆ się ze szcześcia, tyle" ... No i racja :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_s Re: Nowa Historia Polski 19.12.06, 11:22 monikaannaj napisała: > też tak sobie pomyslałam... a najlepsze w tym jest to ze pan prezydent objawił > ten fakt historyczny uczniom - na lekcji... Boże! Facet był wykładowcą akademickim! To musiały być najnudniejsze wykłady pod słońcem. Mnie by uśpił w pięć minut. Nie dość, że niczego ciekawego nie powie, to jeszcze to jego mamrotanie... > Oczywiście nie dodał czemu u licha dał sie skusic na funkcje prezesa NIK i > ministra sprawiedliwosci w komunistycznych rządach. Nie musiał, przecież wszyscy wyznawcy PP wiedzą, że był to z jego strony wallenrodyzm w czystej postaci. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kohei Re: Nowa Historia Polski 20.12.06, 13:13 monikaannaj napisała: > Komunizm skończył sie w dniu w którym > Jarosław Kaczyński dostał misję utworzenia rządu. > tak twierdzi nasz prezydent Lech Kaczyński. Ciekawostka, nie? Teraz wszystko jasne! Pg Kaczyński nie chce mieć w rządzie Pg Marcinkiewicza, gdyż ten jest premierem ostatniego rządu komunistycznej Polski. A to by był obaciach niczym zrobienie ministrem tow. Rakowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
forumisko Re: Nowa Historia Polski 20.12.06, 14:56 Komunizm już siedzi w ludziach, więc trochę potrwa zanim wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Hau hau hau 22.12.06, 09:58 Chociaz znana ze mnie pisozerczyni (albo krytyczka jak kto woli)muszę uczciwie przyznac ze zacytowana przeze mnie anagdota o tworzeniu przez prezydenta historii okazała się bzdura. tak wiec wszystkich najmocniej przepraszam ostrzegając przy tym przed braniem za dobra monete tworczości dziennikarzy Rzeczpospolitej. Co za czasy - żeby nawet rządowej gazecie nie można było ufac! PS. Zeby jednak nie było ze robię sie miętka to powiem jeszcze że nie podoba mi sie sadzanie na czele PKO BP nauczyciela fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj ech,co tam jakis bank... 22.12.06, 10:12 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3809025.html Odpowiedz Link Zgłoś
crusader1 Boze Drogi!!! 23.12.06, 18:34 Poniewaz jestem z tego regionu i jeden z moich znajomych mieszkal w Morawicy a drugi w Obicach to mnie sie wlos na glowiie jezy!!! Po pierwsze to Obice i Grabowiec sa dosc daleko od Kielc. Nie sa one nawet na marnej drodze # 73 (jak Morawica) ale w oddaleniu od niej. Nie ma tam koleji. Aby to zrobic trzeba by zbudowac droge z Obic do Morawicy, jezdzilem tam z Kielc na rowerze jak trenowalismy na nasza wyprawe rowerowa do wloch i hiszpani i tam sie rower z pociezarowka nie wymina i ktos musi zjechac na pobocze. Jest to wiec okolo 5 km drogi do zbudowania. Okolo 15 km drogi 766 do Morawicy musi zostac completnie zmodernizowana i dasze 15 km #73do Kielc. Najgorsze jest to ze te drogi nie prowadza do nikad poza Kielcami. Wieksze podupadle miasteczka przemyslowe ktore moglyby skorzystac z lotniska sa dokladnie po drugiej stronie Kielc. Absurd!!! Chyba minister Gosiewski chce tego lotniska aby latac od osrodka dla umyslowo chorych w Morawicy!!! Co mu polecam ale ze stalym pobytem.... Poza tym Kielce maja trzy male lotniska ktory jedno mozna by zmodernizowac do przyjmowania okazjonalnych ciezszych samolotow i na dodatek wszystkie sa blizej do Kielc i drog przelotowych. Na dodatek wymagaly by tylko minimalnej przebudowy drog nie wiekszej niz 5-8 km. To nie pierwszy pomysl Gosiewskiego ktory zbudowal stacje intercity we Wloszczowie co zupelnie nie sluzy ani regionowi ani calosci transportu na tej trasie. Co za chorzy ludzie rzadza w Polsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
forumisko Re: Hau hau hau 22.12.06, 10:48 monikaannaj napisała: > PS. Zeby jednak nie było ze robię sie miętka to powiem jeszcze że nie podoba > sie sadzanie na czele PKO BP nauczyciela fizyki. Podobno rządzili przez ostatnie lata liberałowie gospodarczy i wolnorynkowcy a w dalszym ciągu prezesów banków obsadzają politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Hau hau hau 22.12.06, 13:31 monikaannaj napisała: > PS. Zeby jednak nie było ze robię sie miętka to powiem jeszcze że nie podoba mi > > sie sadzanie na czele PKO BP nauczyciela fizyki. hmmm Moniko ... ja na własne uszki słyszałam, jak w zetce w rozmowqie z Ojelnik, bodajże P.E. Gosiewski stwierdził, uwaga, że K. Marcinkiewicz posiada wybitna wiedzę ekonomiczną ;) Zastanawiam się, gdzież on ją zdobył? Istotnie jest fizykiem i choć fizyka i ekonomia to obie nauki scisłe to jednak trudno mówić o wybotnej znajomosci ekonomii u fizyka bez doswiadczenia w zakresie ekonomicznym;0 wg mnie powinien powoedzieć, ze km ma wybitny talent :) lepiej by zabrzmiało :) Odpowiedz Link Zgłoś