Dodaj do ulubionych

Płacicie auto-casco?

04.06.07, 15:28
czy jak to się tam pisze? Wiem, że wiele z Was jeździ samochodami i
powiedzcie - płacicie czy nie? Muszę podjąć decyzję dziś-jutro, bo mi się
kończy i nie wiem co zrobić. Do tej pory płaciłam , nigdy nie korzystałam z
wypłaty. Samochód przestał być nowy, ma już 6 lat a co roku przy płaceniu
ubezp. dostaję białej gorączki - wartość pojazdu wpisują mi jakąś absurdalną,
a opłaty coraz wyższe! Wkurza mnie to! Szkoda mi forsy wyrzucanej w błoto,
ale z drugiej strony...
Obserwuj wątek
    • natalcia23 Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 18:50
      Samochód mam nowiutki z salonu (tzn od 3 lat) i nie płacę autocasko.
      Co nie znaczy,że polecam to wszystkim,bo przy każdym gradzie i większej burzy
      drżę o niego (zwłaszcza,że nie mam garażu)
      W moim przypadku brak tego ubezpieczenie to całkowity brak rozsądku.
      Lepiej wykup!
    • askastar Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 18:54
      wiesz,bralabym pod uwage fakt,ze jezdzisz 6 lat i nie mialas nic powaznego.
      Wniosek-jestes dobrym kierowca. Wiem,ze wypadki sie zdarzaja,wiec zawsze moze
      sie cos przytrafic,ale mysle ze w tym momencie koszt naprawy stluczki wyniesie
      podobnie co rata AC, pomijajac fakt,ze mozna sie dogadac. Koszty sa koszmarne i
      wrazenie ,ze idzie w bloto. Auto mniej wartosciowe, a AC sluzy tez
      zabezpieczeniem przed kradzieza, i musialabys miec strasznego pecha aby
      buchneli.
      Sumujac, chyba bym juz w tym momencie odpuscila, ale dylemat mialabym. Policzyc
      trzeba
    • s.dominika Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 19:04
      Ja płacę. Bo miałam nauczkę z poprzednim samochodem. Nie płaciliśmy wtedy
      auto-casco i mieliśmy stłuczkę, w której my byliśmy sprawcą. Samochód całkiem
      rozbity i poszedł na części i reszta na złom i nic nie dostaliśmy z
      ubezpieczenia. Teraz się nie martwię, czy grad mi pada (ostatnio leciał
      ogromny), czy mi ktoś przypakuje. Za OC i AC płacę w sumie 1300zł. A będę płacić
      co roku taniej, bo będę miała każdego roku zniżkę o 10%.
      • mandiko Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 19:54
        I tu się moja droga, niestey, mylisz. Moja zniżka to w tej chwili 50%, a płacę
        więcej niż na początku za auto z salonu - przy zerowej zniżce. Ubezpieczyciele
        mają taką politykę, że im starszy samochód, tym skladka wyższa. Ciekawe w
        którym roku przewyższy wyliczaną przez nich wartość samochodu. Na dzisiaj
        jestem na nie, mama taki plan, żeby pojeździć trochę bez i zobaczyć jak się z
        tym czuję i potem dokupić, ale nawt nie wiem, czy tak można.
      • moretta1 Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 19:57
        Nie płacę, i nie mam zamiaru..... auto jest jakie jest, jeżdzę dobrze, nigdy
        nie miałam stłuczki. A ubezpieczenie kosztuje mnie (OC + NNW)
        518 zł (nissan) 363 zł (fiat). Kurcze, co Ty masz za auto, że tyle płacisz?
        • s.dominika Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 20:20
          Ja nie wiem, czy 1300zł za OC + AC + NNW to dużo. To była najtańsza oferta. Mam
          Opla Corsę.
          • moretta1 Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 20:31
            Moja teściowa ma opla i za AC płaci 400.
            Ile reszta to nie wiem, ale teść mówi że AC jest 2 razy droższe od OC. więc
            wychodzi ok 700 zł.
            • sirionna Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 20:48
              Ja płacę i śpię spokojnie. Chociaż niecałkiem bo mamy 2 auta a płacimy AC tylko
              za jedno. Uznaliśmy, że to drugie (moje) jest mniej wartościowe, w nocy na
              parkingu za płotem więc nie warto.
              Prawdę mówiąc w tym roku zastanawialiśmy się czy nie zrezygnowac i przy drugim
              aucie. Rozmawiałam z ubezpieczycielem na ten temat i dowiedziałam się, że w
              przypadku rezygnacji utracimy wszystkie zniżki w przyszłości (a mamy maksymalne).
              Dlatego wybrałam najtańszą opcje, żeby tylko była.

Spróbuj może podzwonić po innych ubezpieczycielach?
              Może zaproponują ci coś tańszego?
              • mandiko Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 21:08
                Sprawdziłam dziś w Internecie jest taki kalkulator - tu akurat Allianz i wyszło
                mi tyle samo co w PZU - ok. 1300 zł.
                Jakiś czas temu czytałam w wyborczej artykuł o firmie ubezpieczeniowej - chyba
                nowej na naszym rynku, wydawała mi się sensowna, ale oczywiście już nie wiem,
                co to było. Może ktoś z was czytał? Charakterystyczne było to, że w razie
                szkody formalności są minimalne, firma daje kartę bankomatową, z której po
                dwóch dniach można wybrać pieniądze. Może wiecie, jak to firma?
                • sirionna Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 21:16
                  Nie wiem którą masz ma myśli ale ostatnio to AXA i LINK 4 intensywnie się
                  reklamują. Zdecydowanie taniej niż PZU. Chociaż pewnie nie dla każdego.
                  • sirionna Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 21:42
                    mandiko, przypomniało mi się, że ja płacę w ratach. Co drugi miesiąc.
                    Popytaj może o coś takiego? Jest niewiele drożej a mniej boli :)
                    • mandiko Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 22:21
                      Ja mam pieniądze na ten cel i moja strategia jest inna - zapłacić raz i się
                      więcej nie denerwować zdzierstwem. Chodzi mi o to, że za takie pieniądze można
                      coś fajnego kupić, gdzieś pojechać, a tu trzeba paść bogatą firmę ubezp. Po
                      prostu mi szkoda i już.
    • s.dominika Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 22:50
      Wiesz co robi mój kolega - który płaci AC? Raz w roku "ma" stłuczkę z nie swojej
      winy. I ubezpieczyciel mu płaci - załóżmy 1000zł, a on reperuje samochód za 200.
      I te 800 dokłada do następnego AC. Ale nie każdy tak potrafi. Umieć wykorzystać
      sytuację. Ja nie umiem. Nawet nie próbuję.
      • mandiko Re: Płacicie auto-casco? 04.06.07, 22:58
        Kochana, Twój kolega to inny gatunek. Wiem, że tak się robi, ale to zupełnie
        inne rewiry niż moje. Poza tym lubię swoją skodzinę, uważam ją za miłe i
        dzielne autko i w życiu bym jej czegoś takiego nie zrobiła:)
        • wojtek56 Re: Płacicie auto-casco? 05.06.07, 02:11
          Mandiko, ja płacę. Raz jeden miałem groźny wypadek, rozbiłem swoje R19 w
          drobiazgi i stało się to oczywiście w dniu, w którym miałem zamiar je
          ubezpieczyć (w kilka dni po wygaśnięciu poprzedniej polisy AC). Teraz pilnuję
          terminów:-)
          Teraz wybrałem Link4, bo dawał najniższe ceny, ale warto poszukać
          najkorzystniejszej oferty.
          Listę zakładów ubezpieczeń znajdziesz np. tutaj:
          www.knf.gov.pl/knf/index.jsp?place=Menu07&news_cat_id=319&layout=1&page=0
          • bogna71 Re: Płacicie auto-casco? 05.06.07, 10:49
            W tej chwili najkorzystniej jest w Axie - wchodzą na rynek i mają naprawdę
            dobre ceny. Mój Tato ubezpieczył u nich swoja nowiuteńką (dosłownie sprzed
            tygodnia) Hondę Civic. Nie pamiętam teraz, ile mu policzyli za AC, OC, NW, ale
            naprwadę jakieś grosze (przy aucie wartym ponad 70 tyś.)

Zadzwoń do nich i się dowiedz.
            (Ja płacę, ale to jest auto na firmę Chłopa i to on koszty ponosi:)
            • mandiko Re: Płacicie auto-casco? 05.06.07, 11:37
              Chyba mnie natchnęło, bo przejrzałam w internecie i wybrałam właśnie Axa -
              mieli fajny formularz, od razu wyliczyli składkę, dzisiaj oddzwonili i zaraz
              zapłacę za cały pakiet. Różnica z PZU, gdzie mam do tej pory polisę to ponad
              500 zł, a warunki są lepsze, przynajmniej na oko. W sumie cały pakiet jest u
              nich o 100 zł droższy niż obowiązkowe ubezpiecznie w PZU. I tak powinno być -
              jak najwięcej konkurencji, to te zastałe molochy albo się zmienią, albo
              wykitują. Powiem Wam, że mi ulżyło, bo jednak bałabym się jeździć bez AC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka