Dodaj do ulubionych

Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej

08.06.07, 14:14
Czy taka przyjaźń jest możliwa bez podtekstów miłosno-seksualnych i nie kończy
się w łóżku?? Czy Wasi partnerzy nie są zazdrośni o Waszych przyjaciół tej
drugiej płci??
Obserwuj wątek
    • slicznotkaa Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 08.06.07, 14:27
      Nieciekawie się robi jak jednej osobie zależy na czymś więcej niż na przyjaźni,
      a tej drugiej nie. Ale jakoś można to przeżyć i przyjaźń się wcale nie musi
      skońćzyć z tego powodu:)
      • anna_sla a czy uważasz, że jest możliwe pominięcie 08.06.07, 14:31
        zupełne tego aspektu?? Nigdy żadna z moich przyjaźni z mężczyznami nawet nie
        dotrwała do chwili takiej próby, ponieważ zawsze kończyły się interwencją
        partnerek owych panów (bo w końcu u każdego w końcu się pojawiały)..
        • slicznotkaa Re: a czy uważasz, że jest możliwe pominięcie 08.06.07, 14:44
          No cóż, miałam okazję przyjaźnić się z czterema facetami. Jeden zupełnie mnie
          nie pociągał fizycznie, ani ja jego też nie - to pewne. W dwóch z nich to ja
          się zakochałam (jeden zrezygnował z przyjaźni ze mną, a z drugim się nadal
          przyjaźnimy). A czwarty daje mi wyraźne sygnały, że mu się podobam.

Jak ktoś Ci od początku nie odpowiada fizycznie, to taka przyjaźń ma duże
          szanse nie skończyć się w łóżku. Chociaż niedawno czytałam, że wyniki jakichś
          badań mówią, że mężczyźni wybierają przyjaciółki kierując się głównie ich
          wyglądem, i atrakcyjność dziewczyny zwiększa jej szanse na zostanie
          przyjaciółką. Natomiast dla kobiet atrakcyjność mężczyzny jest przeszkodą w
          zaprzyjaźnieniu się z nim.
          • anna_sla oo to ciekawe 08.06.07, 14:56
            choć przyznam szczerze, że ja nie zauważyłam takiej prawidłowości w swoich
            doświadczeniach.. Zwłaszcza jeśli chodzi o atrakcyjność mężczyzn, miałam
            przyjaciół i przystojnych i całkiem nieprzystojnych ;)) i raczej Ci przystojni
            nie interesowali się mną więc niejako była to bezpieczniejsza "platforma".
          • anna_sla z innej strony 08.06.07, 15:03
            mój znajomy, który do najpiękniejszych nie należy dobiera się przyjaciółki i
            atrakcyjne i nieatrakcyjne, ale generalnie te, które są gotowe do przyjaźni z
            nim, a fakt, że niektóre dyskryminują go za szpetność, więc niejako atrakcyjność
            też gra tu ważną rolę, ale znów nie ma potwierdzenia tezy tych badań..
            • slicznotkaa Re: z innej strony 08.06.07, 15:15
              Ja wolałabym się przyjaźnić z mniej przystojnymi mężczyznami, ale przecież nie
              będę rezygnować z przyjaźni z przystojnym facetem tylko dlatego, że obawiam się
              że mi się za bardzo spodoba, a cenię go też za to jaki jest jako kolega,
              przyjaciel.
              • astronia Re: z innej strony 08.06.07, 15:38
                miałam kilku przyjaciół w facetach
                myślę że idzie mi sie lepiej dogadać z nimi
                ale no niestety w 1 przypadku skończyło się na łóżku i koniec :)
                • slicznotkaa Re: z innej strony 08.06.07, 15:59
                  Mnie tez sie z facetami lepiej dogaduje. Ale nawet jak się dojdzie do etapu
                  łóżka (o ile jest to takie jednorazowe) to przyjaźń może trwać dalej
    • rene-76 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 08.06.07, 15:42
      bez żadnych podtekstów-nie:)
      • blizniaki14 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 08.06.07, 15:56
        jeśli chodzi o facetów mam tylko dwóch przyjaciół... męża i ojca :) więc w
        jednym przypadku podteskt erotyczny jest oczywisty, a w tym drugim oczywiste
        jest,że on odpada ;) hehehe
        • anna_sla blizniaki14 08.06.07, 16:25
          ale WY poniekąd jesteście przyjaciółmi uwarunkowanymi, tj. póki jesteście
          małżeństwem i jakoś się dogadujecie to się przyjaźnicie, jeżeli coś w związku
          pójdzie nie tak, przyjaźń może się skończyć, przerwać. Wasza przyjaźń jest
          obciążona, ale ile z niej zostanie w chwili niepowodzeń czy np. rozstania??
          • blizniaki14 Re: blizniaki14 08.06.07, 20:12
            zgadzam się ,ale nie zakładam rozstania :)
            • anna_sla Re: blizniaki14 08.06.07, 21:02
              daj Wam Boże.. chciałam tylko pokazać, że to trochę inna przyjaźń i nie miałam
              takiej na myśli zadając pytanie :))))
              • blizniaki14 Re: blizniaki14 08.06.07, 21:16
                rozumiem cię , spoko :) ale przyjaźń tez się może "rozpaść" tak jak związek!
                • anna_sla Re: blizniaki14 08.06.07, 21:33
                  owszem, ale spoczywa na niej mniej obowiązków jak na przyjaźni partnerskiej
                  dlatego łatwiej ją utrzymać (chyba)..
                  • blizniaki14 Re: blizniaki14 08.06.07, 21:47
                    hmmmm... to zależy... :)
    • blizniaki14 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 08.06.07, 21:17
      acha wiem o co ci chodziło zadając to pytanie, odpowiedziałam tak jak
      odpowiedziałam, bo innych męskich przyjaciół po prostu nigdy nie miałam :)
      • witaminka29 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 09.06.07, 08:13
        Istnieje taka przyjaźń na pewno...sama osobiście miałam dwóch takich przyjaciół
        z jednym nasze drogi rozeszły się z biegiem czasu choć jeśli się spotykamy
        (bardzo bardzo rzadko to rozmawia się nam super) a z drugim to popsuło się
        wszystko kiedy po prawie 9 latach przyjaźni on powiedział że mnie kocha....
        I tu klops, nie można patrzeć na miłość przez pryzmat przyjaźni i odwrotnie
        jeśli obie strony tego nie oczekują...
    • andreas3233 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 09.06.07, 08:49
      Uswiadamiam sobie, ze nie staram sie zaprzyjaznic z dziewczyna - nie majac na
      oku podtekstu seksualnego; to dziwne.
      Przypominam sobie tez dziewczyne ze studiow - ktora starala sie o przyjazn ze
      mna, ja tez traktowalem ja po przyjacielsku; ta przyjazn byla calkiem dluga,
      uswiadamiam sobie, ze jej przyjazn mial kontekst seksualny - a ja tego zupelnie
      nie zauwazalem.

----------
      play it again.....
    • anna_sla up ;))) 11.06.07, 22:36
      • tusia21 możliwa:) 12.06.07, 12:43
        Mam przyjaciela od wielu lat. Był świadkiem na moim ślubie, a teraz będzie
        chrzestnym mojego dziecka.
        Tylko tak jak któraś piasła nie jesteśmy dla siebie artakcyjni. Wiem, że on
        jest przystojny, ale mnie zupełnie nie rusza. Uwielbiamy się przytulać, ale nie
        ma w tym aspektu seksualnego.
        Kiedyś zrobiliśmy taki numer, że jak usłyszeliśmy, że jego brat wraca do domu
        postanowiliśmy szybko rozebrać się i wskoczyć do łóżka. Brat i tak nie dał się
        nabrać. Wszyscy, co nas znają wiedzą, że nic nie mogłoby między nami być. Po
        prostu jest dla mnie jak brat
      • andreas3233 Re: up ;))) 12.06.07, 23:29
        anna_sla napisała:

what it really means: "up:)))"?
        • margot84 Re: up ;))) 12.06.07, 23:40
          Zapewne taka przyjaźń jest możliwa, ale mi nigdy nie wychodziło. Zawsze z
          jednej bądź drugiej strony pojawiało się oczekiwanie na coś więcej, a szkoda,
          bo zawsze marzyłam o bracie, nawet takim "przyszywanym"...
        • anna_sla andreas 13.06.07, 00:05
          napisałam "up" aby podnieść wątek, który spadł już dość nisko na tyle, że nikomu
          nie będzie się chciało go wygrzebywać. Zależy mi na prowadzeniu i wciąganiu Was
          w dyskusje, a ten temat jest jednym z ciekawszych, w który mogliby uczestniczyć
          zarówno faceci jak i kobitki.. W ten sposób "podniosłam" kilka wątków..
          • andreas3233 Re: andreas 15.06.07, 23:50
            anna_sla napisała:

> napisałam "up" aby podnieść wątek, który spadł już dość nisko na tyle, że
            nikom
            > u
            > nie będzie się chciało go wygrzebywać. Zależy mi na prowadzeniu i wciąganiu
            Was
            > w dyskusje, a ten temat jest jednym z ciekawszych, w który mogliby
            uczestniczyć
            > zarówno faceci jak i kobitki.. W ten sposób "podniosłam" kilka wątków..
            Dziekuje, rozumiem.

---------
            until we meet again...
    • cinkoj1977 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 15.06.07, 16:46
      ja cos takiego przezywam kilka lat temu poznałem pewną dziewczyne mój cel był
      taki by sie znią zaprzyjaznic ale pech chciał ze sie w niej zakochałem zadnych
      łózkowych sytuacji niebyło ale ją kocha dziewczyna ma kogos niedawno sie
      dowiedziałem ze jest w ciązy troszke sie załamałem wyobrazałem sobie ze moze
      jednak cos bedzie i mi sie uda ze jej sie nie ułozy z innym tak sie jednak niestało
      • witaminka29 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 15.06.07, 20:10
        często tak właśnie bywa że po cichu jesteśmy przyjaciółmi licząc na coś więcej a
        szkoda :)
        • cinkoj1977 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 15.06.07, 20:45
          chciałem sobie obiecac ze juz nigdy sie nie zakocham po swoich niepowodzeniach
          ale tego sie nieda obiecac :)
    • nina1984 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 15.06.07, 22:26
      Uważam, że przyjaźń damsko-męska jest możliwa tylko wtedy, gdy dwoje ludzi nie
      jest dla siebie atrakcyjna i pociągająca z seksualnego punktu widzenia.
      Ja osobiście zawsze wolałam przyjaźnić się z facetami - są po prostu lojalni. Na
      kobietach zawsze się zawodziłam. Ale to już tak abstrahując od temat :)
      • cinkoj1977 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 15.06.07, 22:41
        przypadku mnie nigdy nie nalegałem zeby zemną była bo zdawałem sobie z tego
        sprawie wie co doniej czuje ale jest jak jest ciesze sie ze wkoncu jest
        szczesliwa wkoncu jesli sie kogos kocha zyczy sie tej osobie jak najlepiej mi
        pozostaje cieszyc sie tym co mam
      • kruz7 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 15.06.07, 22:42
        Mam przyjaciółkę ze studiów i jest ona nią od kilku lat. Nigdy nie
        przekroczyliśmy granicy naszej przyjaźni. Mam też kilka koleżanek, z którymi
        łaczy mnie tylko znajomość koleżeńska. Czasami żałuję, że nie ma między nami
        czegoś więcej. Wystarczyło powiedzieć sobie o co chodzi i sprawa załatwiona.
        Wiele razy jedna z nich prowokowała mnie swoich ubiorem i zachowaniem. Twardym
        trzeba być, nie miętkim.
        • cinkoj1977 Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 15.06.07, 22:50
          moze ktos z własnych doswiadczen mi doradzi jesli juz sie zakochałem jak sobie z
          tym poradzic z taką
          sytuacją
    • moniskap Re: Fakty i mity o przyjaźni damsko-męskiej 15.06.07, 23:20
      nie istnieje przyjazn damsko-meska,moze byc kolega kolezanka ale nie
      przyjazn.Meza byla przyjaciolka w rezultacie sie w nim zakochala i byly z tego
      same klopoty.Ja mam kolegow a nie przyjaciol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka