Dodaj do ulubionych

ile języków obcych znacie?

10.07.03, 13:13
i oczywiście jak biegle się nimi posługujecie? Jakie są najlepsze sposoby na
zapamiętywanie słówek,bo szczerze przyznam mam z tym niesamowite
problemy.Naturalnie najlepiej jest wyjechać zagranicę i tam ćwiczyć wymowę
itp. Co jednak zrobić jeśli nie ma się takiej możliwości?
Obserwuj wątek
    • tamagochino1 Re: ile języków obcych znacie? 13.07.03, 18:29
      Znam jeden - angielski, ale biegle. Nigdy nie byłam w GB, ale nie przeszkodziło
      mi to w opanowaniu tego jezyka. Najskuteczniejszym sposobem na zapamiętanie
      słówek jest używanie ich - zamiast Faktów czy wiadomości mozesz oglądać np. Sky
      News na kablówce, BBC w radiu, znajdź znajomych z Anglii przez ICQ, Odigo czy
      inny komunikator sieciowy lub anglojęzyczne forum. Mozesz kupować od czasu do
      czasu gazety wydawane w Polsce z myślą o obcokrajowcach, znając kontekst
      będdziesz miała mniejsze problemy ze zrozumieniem (dawniej było np. Warszaw
      Voice, nie wiem, czy jeszcze wychodzi)
      Powodzenia i pozdrawiam :)
      • buzi1 Re: ile języków obcych znacie? 14.07.03, 07:39
        Tylko angielski. Uczylam sie wloskiego ale nic z tego nie wyszlo. Uczylam sie
        angielskiego w Polsce, ale najwiecej dal mi wyjazd za granice. Slownictwo
        poprawilo sie samo z siebie, teraz ucze sie w kierunku medycznym i musze
        przyznac ze angielski opanowalam i nie roznie sie od nikogo w szkole, poza
        akcentem oczywiscie. Pozdrawiam.
        • turkiye Re: ile języków obcych znacie? 19.07.03, 18:47
          Angielski i Turecki.
          • bayan Re: ile języków obcych znacie? 27.07.03, 19:26
            Turkiye :)
            A tureckiego gdzie się nauczyłaś? W Polsce? Ja właśnie jestem na etapie
            początkującym, ciężko coś mi to wchodzi :( Jakieś pomocne rady przy nauce tego
            języka? (oprócz wyjazdu do Turcji :))
            Pozdrawiam.
    • ann.k Re: ile języków obcych znacie? 14.07.03, 11:00
      biegle to aż dwa: angielski i niemiecki
      natomiast oprócz tego radzę sobie z rosyjskim, czeskim i ukraińskim
      słabiutko francuski i hebrajski, bo tych dwóch się uczyć zaczełam, ale zapał mi
      się skończył :)
    • sopkar Re: ile języków obcych znacie? 15.07.03, 09:31
      angielski i niemiecki perfekt
      probuje sie uczyc szwedzkiegi i francuskiego (troche brak czasu i zapalu)
      najleiej jest ogladac TV w obcym jezyku i probowac powtarzac za speakerem
      duzo daje ta metoda jesli chodzi o wymowe i zrozumienie
      a najlepiej to miec kontakt z obcokrajowcami

pozdrawiam wszystkie poliglotki i poliglotow ;-)
      • garfield1977 Re: ile języków obcych znacie? 18.07.03, 09:14
        Znam dobrze Angielski ( posługuję się nim w pracy czasami ), kiedyś umiałem
        bardzo dobrze francuski, ale przez brak praktyki zapomniałem prawie wszystko.
        Zrozumiem co do mnie mówią po niemiecku i rosyjsku. ( tych języków też się
        uczyłem , ale zrozumiem tylko proste zdania ;P ) acha uczyłem się jeszcze 2
        lata łaciny :P
        Najprostszy sposób na naukę języka to uzywanie go. Ja bez problemu mogę oglądać
        firmy po angielsku.
    • nanan1 Re: ile języków obcych znacie? 18.07.03, 15:14
      francuski i angielski (nie odwrotnie:))).Uczę się hiszpańskiego.

mam świetny patent na uczenie sie słówek: nagrywam sobie na dyktafon i
      odsłuchuje najczęsciej jak sie da, przede wszystkim przed snem (ale też np. w
      autobusie) Efekty są porażające!
      • underthebridges Re: ile języków obcych znacie? 21.07.03, 13:46
        angielski, hiszpański i włoski znam perfekt, niemiecki i francuski średnio,
        właśnie zaczęłam się uczyć rosyjskiego. Uważam, że do nauki języków trzeba mieć
        talent, jednym przychodzi to beż problemu a inni muszą włożyć w to bardzo wiele
        wysiłku, ale na prawdę warto.
    • elzbieta.anna Re: ile języków obcych znacie? 21.07.03, 15:23
      Znam angielski, francuski i niemiecki. Ten ostatni najgorzej, uczylam sie go w
      liceum i z niego zdawalam ustna mature. 2 pierwszych uczylam sie "na zywiol" -
      wyjazd za granice i nauka od zera. To moim zdaniem najlepszy sposob. Ale czasem
      niemożliwy do wykonania. Niemieckiego uczylam sie sposobem "szkolnym" - slowka,
      gramatyka, odpytywanie. Straszna nuda, moim zdaniem.
      Dlatego proponuje: czytanie czasopism w danym jezyku -ilustracje pomagaja.
      Filmy to dalszy etap (trzeba nadazac za tym, co sie dzieje), ale i tu: co
      szkodzi obejrzec film, nawet niewiele z niego rozumiejac? Cos zawsze zostanie.
      Moja znajoma nauczyla sie angielskiego ogladajac Cartoon Network. Na poczatku
      nie rozumiala nic. Teraz niezle zna jezyk. Mozna tez czytac ksiazki, ale bez
      ilustracji trudniej jest rozumiec. Nie staraj sie od razu rozumiec wszystkiego.
      Nie sprawdzaj kazdego slowka w slowniku. Probuj wnioskowac z kontekstu.
      Polecam tez gry fabularne po angielsku, chociaz i ze strategicznych mozna sie
      troche nauczyc (np. Cywilizacja III). A takze quizy i psychotesty
      (Emode.com.tests).
      Nieuzywany jezyk sie zapomina, ale ta umiejetnosc (przynajmniej mnie) szybko
      wraca, nawet po dlugiej przerwie. Teraz odswiezam i doskonale moj angielski
      wlasnie przy okazji Emode.

Powodzenia

• sstt angielski, rosyjski, niemiecki 28.07.03, 23:38
        kilka slow po lacinie, po hiszpansku i wlosku.
        uczenie sie slowek jest bez sensu. lepiej zapamietywac cale zdania w
        konkretnych sytuacjach.
        - bezkonkurencyjne jest DVD - nastawiasz na wybrany jezyk dobry film, i uczysz
        sie dialogow na pamiec. REWELACJA!!!
    • marrgos Re: ile języków obcych znacie? 29.07.03, 00:26
      ja znam dwa: angielski i francuski, wydaje mi się że biegle. najlepszym (i
      najprzyjemniejszym) sposobem na naukę jest czytanie książek i gadanie, gadanie,
      gadanie...
      nawet za pośrednictwem komputera :)
      pozdrw. marrgos
      • dorrit Re: ile języków obcych znacie? 29.07.03, 11:56
        Biegle wloski i angielski, dzieki samozaparciu a pozniej dlugim pobytom za
        granica. Wole amerykanski angielski (dla mnie - latwiejszy). Juz nie biegle -
        francuski.
        Szkoda, ze nie mam czasu, odswiezylabym podstawy i pouczyla sie troche
        niemieckiego. Ostatnio by mi sie przydal...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka