tapatik 08.01.08, 19:29 Dlaczego, jeśli się pisze lub mówi o ludziach z wartościami, to pojawia się wiara? Czy wiara jest warunkiem bycia człowiekiem wartościowym? Tapatik zaciekawiony Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ok77 Re: Dlaczego? 08.01.08, 21:21 tez sie nad tym zastanawiam - czy rzeczywiscie wiara decyduje o wartosci czlowieka? a jesli wierze w Sw. Mikolaja i tylko w niego a pozostale wartosci nie sa mi obce i tez je cenie to jestem wartosciowym czlowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Dlaczego? 08.02.08, 08:00 Coś mi się zdaje, że administratorka olała nasz wpis :) Odpowiedz Link Zgłoś
tysia131 Re: Dlaczego? 08.02.08, 11:06 Alez moi drodzy! Czlowiek z wartosciami i czlowiek wartosciowy to dwie rozne rzeczy ;) Poza tym faktycznie w naszym - jakze bardzo katolickim kraju - wartosci sa trzy - BOG, HONOR, OJCZYZNA. Nie mowie ze sa jedynymi, ale chyba pierwszymi jakie nam przychodza na mysl po takim pytaniu ;) Osobiscie twierdzę, ze twierdzenie ze czlowiek z wartosciami to czlowiek wierzacy jest falszywe (to jest oczywista oczywistosc ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
ryganta Re: Dlaczego? 28.05.08, 15:57 tapatik napisał: > Dlaczego, jeśli się pisze lub mówi o ludziach z wartościami, to pojawia się wia > ra? > Czy wiara jest warunkiem bycia człowiekiem wartościowym? > > Tapatik zaciekawiony Mysle ze tak! Bo ja powołujac sie na swój przyklad byłem nawet nazwany cudakiem lub nawiedzonym co w praktyce tak nie jest. Ale niektórym warosci np. chrzescianskei nie sa w modzie i dlatego się niepodobają. Ale cóz czasami moze warto byc facetem z zasadani ale i samotnym płaca sa to duża cenę. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dioskorides Re: Dlaczego? 23.04.09, 11:00 czyli jak nie wierze to jestem człowiekiem bez wartości ? nie skomentuje tego Odpowiedz Link Zgłoś
piorex12 Re: Dlaczego? 18.02.10, 13:31 dioskorides napisał: > czyli jak nie wierze to jestem człowiekiem bez wartości ? > nie skomentuje tego To tak nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
me-ggi Re: Dlaczego? 02.12.08, 21:46 wiara ma niekiedy tyle wspólnego z wartościowością człowieka co taki piernik z wiatrakiem, o wartości człowieka nie decyduje nadgorliwe klepanie modlitwy lub biegi przełajowe kto pierwszy w kościele, ale to jak postępuje co mówi,myśli wierzący i nie może byc wartościowy zły bądz dobry Odpowiedz Link Zgłoś
ert11 Re: Dlaczego? 14.12.09, 17:44 Przede wszystkim wiara to nie klepanie ani biegi przełajowe do kościoła, tylko oddanie Bogu swojego serca i przyjęcie Go jako swojego osobistego Pana i Zbawiciela. To decyzja i sposób życia z Bogiem na pierwszym miejscu. A wtedy modlitwa nie jest klepaniem, a chodzenie do kościoła nie jest konkursem szybkości, ale życiową pasją i radością. ert Odpowiedz Link Zgłoś