Dodaj do ulubionych

gratulacje, edwardzie..

13.08.03, 14:40
całkiem niezłe forum sobie tu zbudowałeś, nono
jestem pierwszy raz i serdeczne gratuluję
duże, tłuste i w doborowym towarzystwie.
ozreprawszam i żegnam
pa
patki
Obserwuj wątek
    • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 13.08.03, 15:43
      nie wiem, co Cię skłoniło do wizyty tutaj - zapewne kobieca ciekawość...;)...a
      forum jak forum - nie jest moją własnością tylko wspólną <czyli tych wszystkich
      co kaligrafowali tu swe posty> - poza tym jest otwarte i ogólnodostępne - także
      kto chce to wchodzi, kto chce wychodzi i nikt do nikogo żalu o nic nie ma...;)
      • ka_27 gratulacje, edwardzie.. 13.08.03, 15:46
        Naprawdę nie masz żalu?

Miłego popołudnia Kleopatro:)

Twój Cezar - Imperator Cesarstwa Rzymskiego
        • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 13.08.03, 15:49
          ja - jestem najbardziej ugodowym człowiekiem świata, było, minęło, się
          zapomniało, a życie toczy się dalej...;)
          • ka_27 Kleopatro:) 13.08.03, 15:51
            Kleopatro:) bogini ugody :-)

Nie do końca jest się nieomylną :-P
            A sznas ngdy nie ma bez liku ...
            • edzioszka Re: Kleopatro:) 13.08.03, 15:53
              Ka - błagam, wszystko zniosę - byle mniej lukru...;)
              • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 15:55
                Edi :-)

byle mniej Twoich odzywek :-)))

Miłego popoudnia :-)
                • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:03
                  ka_27 napisał:

> Edi :-)
                  >
                  > byle mniej Twoich odzywek :-)))
                  >
                  > Miłego popoudnia :-)

komputer Ci wyciął ł-kę czy to było celowe?...;)
                • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:07
                  ka_27 napisał:

> byle mniej Twoich odzywek :-)))

odżywek póki co nie stosuję - moja psychomoto nie potrzebuje sztucznego
                  wspomagania...;)
                  • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:09
                    Oj, mam zacytować te odzywki? :-P
                    • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:10
                      nie zaczynaj od nowa - bo wiesz, że nie jesteś bez winy...;)
                      • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:12

ja nie wyzywałem od kanalii i innych takich :-)

Oki :-)))
                        • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:20
                          powiedziałeś tylko jedno - "nie ma dla Ciebie miejsca na tym świecie", jakbyś
                          miał prawo rozporządzać czyimkolwiek życiem i nakazywać komukolwiek to, jak ma
                          postępować - a to wystarczyło za każdą inną obelgę, także resztę wredności
                          możesz sobie darować...;)

PS. postaram się o tym zapomnieć, zresztą i szkoda zdrowia na wspominanie
                          podobnych bredni...;)
                          • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:23
                            A jaki był kontekst tego wyrwanego zdania?
                            Ponieważ wyrwane zdania z kontekstu mogą mówić zupełnie co innego ... :-)

Postarasz się zapomnieć, że mnie wyzywałaś? :-))))

Chociaż przyznaj się do błędu
                            i zapomnimy o sprawie :-))))
                            • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:26
                              ja już zapomniałam, ale przyznaje jedynie ten co się czuje winny - przykro mi
                              nie jest...;)
                              • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:27
                                Jednak nie potrafisz ...
                                • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:27
                                  Czyli jednak uważasz wyzywanie kogoś od podłych kanalii za rzecz normalną?
                                  • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:28
                                    kanalia brzmi jak komplement rzec bym mogła, niejeden jeszcze by mnie błagał,
                                    bym go tak nazwała...;)
                                    • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:29
                                      to jest raczej takie drakarskie i zaczepne sformułowanie, nie odbieram tego
                                      jako obraźliwe...;)
                                      • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:30
                                        Nie, nie jest ...
                                    • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:29
                                      To nazywaj tak niejednego :-))))
                                      Ja jestem ja, a nie niejeden!!
                                      Jeżeli Ci to nie odpowiada, trudno, Twoja strata :-)))
                                      • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:35
                                        w końcu mało na tym forum giciarskich mężczyzn?...mogłabym rzec, że wręcz
                                        przeciwnie - obfituje w nieprzeciętne jednostki xxy...;)
                                        • ka_27 : Edi :-) 13.08.03, 16:37
                                          Ale ich nie wyzywasz ...
                                          Jezeli Cię bardziej rajcują, to po co chcesz ze mną klikać?
                                          • edzioszka Re: : Edi :-) 13.08.03, 16:40
                                            przecież to TY zapukałeś, nie ja - jestem dobrze wychowana, więc zabawiam
                                            rozmową każdego gościa...;)

PS. właściwie było otwarte i nadal jest...;)
                                            • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:43
                                              Oki,
                                              idę sobie, widać nic do Ciebie nie dotarło ...
                                              • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:44
                                                Nie potrafisz sie przyznać do błędu ...

A ja po raz kolejny dałem Ci szansę ...
                                                Skorzystaj z niej :-)
                                              • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:47
                                                jak sobie chcesz - nie zatrzymuje nikogo na siłę, ten co się dobrze czuje w
                                                bywającej tu grupce - zjawia się bez specjalnych zaproszeń i famfarów...;)

PS. chyba nie spodziewałeś się powitania z kwiatami i rzucaniem na szyję?...;)
                                                • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:48
                                                  Nei Edi,
                                                  nie tego sie spodziewałem,
                                                  lecz normalnej, swobodnej rozmowy ...
                                                  Nie potrafisz tak? :-)
                                                  • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:51

zobacz, że z innymi da się normalnie poklikać,
                                                    myslę, że i z Tobą moze być całkiem przyjemnie :-)))
                                                  • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:55
                                                    ze mną JEST nawet arcyprzyjemnie, niejeden to potwierdzi, tyle, że to niezwykle
                                                    wysublimowana materia - przy tym nie każdy jest Znawcą Sztuk Pięknych...;)
                                                  • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:57
                                                    Właśnie, nie każda ... :-)
                                                  • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:59
                                                    każdorazowość dnia zamieniam w pojedynczość...;)
                                                  • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 17:00
                                                    A może lepiej w normalność ? :-)
                                                  • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 17:05
                                                    dwa dni identyczne - to dla mnie aż nadto...;)
            • edzioszka Re: Kleopatro:) 13.08.03, 16:02
              nie ma ludzi nieomylnych na tym świecie, przynajmniej ja takich nie znam - a
              prawdziwie mądry wiedzy swej podkreslać nie musi...;)

PS. jedynie saper myli się raz - a nie przypominam sobie bym była spokrewniona
              z jakimkolwiek ludkiem tej profesji...;)
              • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:06
                Tak naprawdę to jednak powinnaś sobie przypomnieć słowo - Przepraszam :-)
                • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:08
                  i vice versa, starszych puszczam przodem...;)
                  • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:09
                    Ja już to powiedziałem, choć to nie ja poniżałem ...
                    Ale dla mnie nie jest hańbą powiedzieć - przepraszam :-)))
                    • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:12
                      ok, przepraszam również - podaję Ci w nagrodę mą aksamitna dłoń do ucałowania i
                      upraszam się o więcej dystynkcji...:P
                      • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:13

no coś Ty, tak na pierwszej randce? :P
                        • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:15
                          randce?...a czy ja komukolwiek cokolwiek kiedykolwiek obiecywałam?...wolna
                          amerykanka do białego ranka...;)
                          • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:16
                            Tak, tak, najpierw się mówi o aksamitnej dłoni, a potem o innych takich, a na
                            końcu się stwierdza, że jest się niewiniątkiem :PPPPP
                            • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:23
                              nie powiedziałam, że jestem niewiniątkiem - raz aniołem <fakt, że upadły i
                              wymiętej aureoli - ale zawsze anioł>, raz diablicą, mam tysiące wcieleń na
                              każdą okazję...;)
                              • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:24
                                A nie lepiej być edzioszką? :-)))
                                • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:27
                                  bycie Edzioszką jedynie to stwarzanie sobie samemu granic i ramek, usiłowanie
                                  wtłoczenia się w nie wbrew sobie...;)
                                  • ka_27 że co?????? 13.08.03, 16:28
                                    Bycie sobą jako nienaturalna forma egzystencji?
                                    • edzioszka Re: że co?????? 13.08.03, 16:31
                                      bycie sobą nie jest monotonią i szarocodziennością - a to jaką wybieramy
                                      ścieżkę rozwoju, choreografię, dialogi - to nasza jedynie inwencja...;)
                                      • ka_27 że co?????? 13.08.03, 16:33
                                        Porównaj te dwie wypowiedzi :-)

"bycie Edzioszką jedynie to stwarzanie sobie samemu granic i ramek, usiłowanie
                                        wtłoczenia się w nie wbrew sobie...;)"

i

"bycie sobą nie jest monotonią i szarocodziennością - a to jaką wybieramy
                                        ścieżkę rozwoju, choreografię, dialogi - to nasza jedynie inwencja...;)"

Zaprzeczyłaś sobie :-))))))

• edzioszka Re: że co?????? 13.08.03, 16:38
                                          o nie! - ja jestem sobą, będąc każdego dnia kim innym - w zależności od mojego,
                                          wyłącznego i jedynego zapotrzebowania...;)

PS. poza tym nie da się dwóch dni nawet ujednolicić i do siebie przyrównać...a
                                          co dopiero siebie dnia wczorajszego do siebie dzisiejszego...;)
                                          • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:40
                                            Edi,
                                            bądź naturalna,
                                            życie to nie scena, by na niej odgrywać rózne role :-)))
                                            • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:41
                                              bo życie to teatr, to tylko taka gra, przy otwartych i zamkniętych drzwiach...;)
                                              • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:43
                                                Zycie to nie gra :-)
                                                Tak Ci się tylko wydaje .. :P
                                                • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:47
                                                  Edi,
                                                  a wydawało mi się, ze chcesz normalnie porozmawiać :-)
                                                  • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:51
                                                    ciekawa jestem niezmiernie co w Twoim słowniku pojęć indywidualnych oznacza
                                                    słowo "normalny"?...;)

PS. pozwól być drugiemu sobą, poprostu pozwól mu BYĆ - nie staraj się nikogo
                                                    zmieniać na własną modłę, czy Ty nie zauważasz tego, że oczekujesz od innych
                                                    podobieństwa do własnej osoby, a na resztę się boczysz jedynie jak cos jest nie
                                                    po Twojej myśli?...;)
                                                  • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 16:53

tu się mylisz,
                                                    ja się boczę na tych, co mnie wyzywają ...

Nie zmieniam nikogo, tylko tak jak z innym, chciałbym i z Tobą poklikać,
                                                    czy to takie dziwne?
                                                  • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 16:56
                                                    cóż Cię w takim razie ciągnie w moim kierunku, że się wprost zapytam?...;)
                                                  • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 17:00
                                                    Dawałem Ci szanse na normalne kontakty, lecz Ty wolałaś wyśmiewać przez
                                                    ostatnie tygodnie moich współrozmówców i mnie ...

Zresztą sama pisałaś, ze chcesz ze mną rozmawiać. Tu, na swoim forum ...

Naprawdę nie potrafisz?
                                                    Nei chcę tak z Tobą rozmawiać,
                                                    chciałbym, by te rozmowy był swobodniejsze,
                                                    może w takiej modle, jak e-maile?

Ale znów wybierasz ...
                                                  • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 17:04
                                                    cały czas usiłujesz mi coś narzucać - jakieś stworzone przez siebie schematy -
                                                    mogę tak pisać od czasu do czasu ale w przeciwieństwie do Ciebie potrzebuję tej
                                                    zaczepnej nutki, walki na niby, przepychanki słownej, droczenia, słownych
                                                    gierek, szczypty ironii, a nawet cynizmu, czarnego humoru - bez tego
                                                    usycham...;)
                                                  • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 17:05
                                                    Zgadzam się z Toba Edi :-)
                                                    ale Ty cały czas tego uzywasz w stosunku do mnie,
                                                    a sama twierdzisz, ze czasem trzeba odmiany :-)))))

Usmiechnij się :-)
                                                  • ka_27 Edi :-) 13.08.03, 17:04

oki, mam nadzieję, ze potrafisz poklikać miło :-))

Miłego popołudnia :-)
                                                    Baw się dobrze :-)
                                                    A może się spotkamy? :-)))))
                                                  • edzioszka Re: Edi :-) 13.08.03, 17:09
                                                    oki, muszę wracać, bo codzienność powarkuje na mnie niczym wściekły kundel,
                                                    jeszcze trochę, a zacznie wyszarpywać nogawkę...auuuuuuuu...;)

PS. miłego popołudniaska, nie tak męczliwego jak 13-tego...;)
                                                  • ka_27 Edi :-) 14.08.03, 07:57
                                                    Ale zawsze potrafisz się wyplątać :-)
                                                    W końcu, nic to trudnego :-)

P.S. Wczoraj u mnie padł rekord - 36* :-P
    • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 13.08.03, 17:18
      a cała akcja potoczyła się właśnie wtedy, gdy zapragnęłam bycia szlachetną i
      matkoteresującą wszechmiary...;)
      • brezly Re: gratulacje, edwardzie.. 13.08.03, 17:20
        edzioszka napisała:

> a cała akcja potoczyła się właśnie wtedy, gdy
        zapragnęłam bycia szlachetną i
        > matkoteresującą wszechmiary...;)

To znaczy ze co? :-)
        BY jakby juz wsiadajac na rower.....
        • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 13.08.03, 17:23
          a to jedynie, że wskakuję na nowo w moją diabelską skórkę i pazurki ostrzę -
          wiesz - "gość w dom" zobowiązuje, teraz hulaj dusza piekło, czyściec i po dusze
          nowe wyścig...;)
          • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 13.08.03, 17:25
            bies, biesa, na biesa i biesem pogania - to dopiero scenka godna odgrywania...;)
            • brezly Yyy? 13.08.03, 17:28
              edzioszka napisała:

> bies, biesa, na biesa i biesem pogania - to dopiero
              scenka godna odgrywania...;

Bies i pazurki naostrzone? Jakos mi to nie konweniuje. To
              jak slon z trabka...
              A na kogo te pazurki, tak nawisem inflacyjnym pytajac?
              I gdzie jest Miltonia?

• aniela Re: Yyy? 13.08.03, 17:29
                wlasnie. i co tu robi Tire? wole jak jest na odwrot
                • edzioszka Re: Yyy? 13.08.03, 17:31
                  na odwrót czyli jak?...;)
                  • aniela Re: Yyy? 13.08.03, 17:33
                    z Miltonią bez Tire. tylko kawa niech bezdzie z mlekiem :)
                    • edzioszka Re: Yyy? 13.08.03, 17:35
                      zastanawiam się jak taka kawa smakuje oraz w jaki sposób się ją spożywa - z
                      zakąszaniem czy bez?...;)
                  • edzioszka Re: Yyy? 13.08.03, 17:34
                    poza tym nie bardzo się znam na dyplomancji, a i bojami ciągłemi żem
                    znużona...;)
                    • brezly Re: Yyy? 13.08.03, 17:37
                      'Latwiej pieczetowac woskiem niz krwia' jak mowil pan Kmicic.
                      To sie klaniam po staropolsku pickelhauba do ziemi i
                      znikam w real.
                      Zew krwi, Edoixo zwodniczy byc moze:
                      www.funpic.hu/fun-bin/picviewe.cgi?pic=gl223&kateg=gl
                      Papatki i smooooki.
                    • aniela Re: Yyy? 13.08.03, 17:37
                      a to tak jak i ja. wiec mnie ten zwiad zadziwil niemile
                      • edzioszka Re: Yyy? 13.08.03, 17:47
                        mnie już w tym dziwacznym światku niewiela w osłupienie wprawić może - z
                        niejednego się pieca chleb jadło...;)
                        • edzioszka Re: Yyy? 13.08.03, 17:58
                          raczej odmienny problem mnie dziś nurtuje - Gitman niechcący powiedział tak,
                          nie wiem tylko jak do odpowiedzialności za podpis w aktach Pana Bliźniaczka
                          skłonić - więc jakby co po słowie jesteśmy...;)

PS. hyhy, a niech to...;)
                          • aniela Re: Yyy? 13.08.03, 18:00
                            yhyh no jestescie. ja zaswiadcze. znajdz jeszcze drugiego swiadka i wszystko
                            bedzie jak trzeba ;)
                            • edzioszka Re: Yyy? 13.08.03, 18:06
                              zapytałam z nieśmiałością - ile jeszcze mam w staropanieństwie tkwić - na co
                              Gitmanek odrzekł, iż się poświeci...hyhy...;)
                              • edzioszka Re: Yyy? 13.08.03, 18:12
                                i jak to się łatwo podłożyć można - i mam wszystko na piśmie czerwoną
                                atramentową czcionką, nawet w kserokopiarce powieliłam i ściany miast plakatów
                                powyklejałam...;)
                                • miltonia Re: Yyy? 14.08.03, 13:33
                                  edzioszka napisała:

> zapytałam z nieśmiałością - ile jeszcze mam w staropanieństwie tkwić - na co
                                  > Gitmanek odrzekł, iż się poświeci...hyhy...;)

I zdaje sie nie tylko Gitmanek. Bo widze skruszony Ka za Toba tutaj przyszedl,
                                  skoro Cie na Plazy zabraklo.

• miltonia Re: Yyy? 14.08.03, 13:32
                                edzioszka napisała:

> zapytałam z nieśmiałością - ile jeszcze mam w staropanieństwie tkwić - na co
                                > Gitmanek odrzekł, iż się poświeci...hyhy...;)

I zdaje sie nie tylko Gitmanek. Bo widze skruszony Ka za Toba tutaj przyszedl,
                                skoro Cie na Plazy zabraklo.
                                >
                                • edzioszka Re: Yyy? 14.08.03, 13:34
                                  ale to Gitmanek, serce me wzrusza cały poranek <i wieczór tyż>...;)
                                  • miltonia Re: Yyy? 14.08.03, 14:06
                                    Do Gitmanka to zdaje sie kolejka dluga.
                                    • edzioszka Re: Yyy? 14.08.03, 14:08
                                      ale ustawiłam się jako jedna z pierwszych, także jakieś opcyjne szanse
                                      istnieją...;)
                                      • miltonia Re: Yyy? 14.08.03, 14:29
                                        Nie ustawilas sie, tylko wepchnelas bez kolejki.
                                        • edzioszka Re: Yyy? 14.08.03, 14:34
                                          niestety takie czasy, trza przebojem iść, bo jak nie, to przewrócą i jeszcze
                                          tłum zadepcze...;)
                                          • miltonia Re: Yyy? 14.08.03, 15:11
                                            Wlasnie. Anieli skrzydlo prawie zlamalas a mnie dzgnelas pod zebro lokciem. Aj,
                                            Edzioszka, Edzioszka.
                                            • edzioszka Re: Yyy? 14.08.03, 15:28
                                              oj Miltonia, Miltonia, lepiej się Ty swoim Skarbem zajmij, aby nie umknął
                                              czasem...;)
    • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 20.08.03, 13:24
      tak sobie obmyślam całkiem słusznie, że wątek ów wszelkie ma szanse do setki
      przybić...;)
      • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 21.08.03, 10:43
        z każdem słowem i postem ku niej bliżej...;)
        • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 26.08.03, 20:34
          już się nie mogę tej seteczki doczekać...;)
    • jedna_kobieta Re: gratulacje, edwardzie.. 27.08.03, 11:39
      i tak ze słowem każdem i krokiem, ku wieczności co dnia bliżej...;)(
      • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 27.08.03, 14:01
        ale 3000 będą moje - i już!...;)
        • dziewicza_puszczalska Re: gratulacje, edwardzie.. 28.08.03, 09:09
          to ja się jakby nigdy nic dopiszę, a nóż widelec się mnie pofarci ;)
          • edzioszka Re: gratulacje, edwardzie.. 29.08.03, 18:08
            postawię kolejny malutki kroczek...;)
            • edi_minator Re: gratulacje, edwardzie.. 31.08.03, 09:06
              nadziejam się, iż nikt mi tej setki sprzed noska nie zwinie...;)
              • realna.niewirtualna Re: gratulacje, edwardzie.. 01.09.03, 15:47
                nie byłabym tego taka pewna ;)
                • wirtualna.nierealna Re: gratulacje, edwardzie.. 01.09.03, 15:48
                  ani ja, aczkowiek emocje niemalże sięgają zenitu ;)
                  • czarnajagoda Re: gratulacje, edwardzie.. 01.09.03, 18:29
                    ja w każdym razie
                    • czarnajagoda Re: gratulacje, edwardzie.. 01.09.03, 18:30
                      mam zamiar spróbować...
                      • czarnajagoda 100 01.09.03, 18:31
                        a nawet jeśli skasujesz, to co najmniej grono koadminów będize widzieć, ze i
                        tak była moja ;))
                        pozdrawiam serdecznie :))
                        J.
                      • aniela Re: gratulacje, edwardzie.. 01.09.03, 20:18
                        tak była moja ;))
                        A.

• aniela 100! 01.09.03, 20:19
                        tak była moja ;))
                        A.

• edzioszka Re: 100! 01.09.03, 21:23
                          dzięki Anielciu - a myślałam, że mogę Ci zaufać, a tu proszę tak cichcem
                          zwinęłaś moją stówkę :P
                          • edzioszka Re: 100! 01.09.03, 21:26
                            a właściwie to Jagutka zrobiła - jeno Anielcia jakoweś cięcia podstępne tutaj
                            czyni ;)
                            • aniela Re: 100! 01.09.03, 22:46
                              yhyhyh nigdy nie mowilam ze mam skrupuly przeciez ;))
                              • edzioszka Re: 100! 01.09.03, 22:53
                                szkoda jeno, że ja nie mam :P
                              • edzioszka Re: 100! 01.09.03, 23:03
                                ja swoje schowałam głęboko w szafie i ubieram jedynie okazjonalnie ;)
    • dziewicza_puszczalska Re: gratulacje, edwardzie.. 28.08.03, 09:09
      to ja się jakby nigdy nic dopiszę, anuż widelec się mnie pofarci ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka