Dodaj do ulubionych

Drewniany plot..

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 16:30

"Marek nie miał łatwego charakteru. Jego ojciec dał mu pewnego dnia worek
gwoździ i kazał wbijać w okalający ogród płot - każdy brak cierpliwości,
każdą kłótnię miał dokumentować jeden gwóźdź w płocie.

Pierwszego dnia wbił ich 37. W następnych tygodniach nauczył się panować nad
sobą i liczba wbijanych gwoździ malała z dnia na dzień: odkrył, że łatwiej
jest panować nad sobą niż wbijać gwoździe.

Wreszcie nadszedł dzień, w którym nie wbił ani jednego. Poszedł więc do ojca
i powiedział mu to. Wtedy ojciec kazał mu wyciągać z płotu jeden gwóźdź
każdego dnia, w którym nie straci cierpliwości i nie pokłóci się z nikim.

Mijały dni i w końcu Marek mógł powiedzieć: - Wyciągnąłem z płotu wszystkie
gwoździe.

Wtedy ojciec zaprowadził go przed płot i rzekł:

- Spójrz ile w płocie jest dziur. Płot nigdy już nie będzie taki, jak
dawniej. Kiedy się z kimś kłócisz, kiedy kogokolwiek i w jakikolwiek sposób
obrażasz, zostawiasz w nim ranę. Możesz wbić człowiekowi nóż, a potem go
wyciągnąć, ale rana pozostanie. Nieważne, ile razy będziesz przepraszał, rana
pozostanie; rana zadana słowem boli tak samo, jak rana fizyczna. Mów więc
ludziom miłe rzeczy, uśmiechaj się zamiast martwić i denerwować, nie
narzekaj, a jeśli to możliwe postaraj się zrobić coś, co wywoła choć
niewielki uśmiech na jego twarzy. Wiem, to nie jest łatwe, ale nikt nie mówi,
że życie jest usłane różami i nie wymaga od nas żadnego wysiłku. "

Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Drewniany plot.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 16:40
      To efekt jakichś kursów dokształcających dla kadry nauczycielskiej ?:)
      • Gość: samanta Re: Drewniany plot.. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 16:53
        nie,raczej wnioski nasuwajace sie po pobycie na FT
        • Gość: xyz Re: Drewniany plot.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 17:14
          FT - to jakies fakultety na T ?
          • Gość: samanta Re: Drewniany plot.. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 17:58
            forum towarzyskie,he,he
            • Gość: xyz Re: Drewniany plot.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 18:11
              forum bezczynności towarzyskiej, he, he
    • kitek1 czyzbys do mnie BEATO pila..................... 11.10.03, 20:09
      wiem ze bardzo,
      chcesz sie spotkac ze mna,
      masz jeszcze 5 dni czasu,
      na poprawe,
      tzw. stosunkow bilateralnych:)
      • Gość: leziox Re: czyzbys do mnie BEATO pila................... IP: *.ipt.aol.com 11.10.03, 20:46
        Eee,wszystko pięknie i ładnie,ale nawet najpiękniejsza opowieść,czytana w
        poczcie co parę dni,traci na atrakcyjności i bywa rzeczywiście do wyrzygania.
        Akurat na to opowiadanko mam już alergię,sorry,Samcia...
        • Gość: samanta Re: czyzbys do mnie BEATO pila................... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 20:53
          bo tez i nie byla adresowana do ciebie leziak
        • maryjo2 Re: czyzbys do mnie BEATO pila................... 11.10.03, 21:09
          A mnie się bardzo spodobało, 1 raz to czytam, więc się Samciu nie zniechęcaj!
          • Gość: samanta Re: czyzbys do mnie BEATO pila................... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 21:12
            e tam...moze lepiej zapytam ,ktora kobiete doprowadzic do wystrysku? Moze to
            leziaka zainteresuje...z medycznego punktu widzenia ,jako ze baba jezdem;))
            • maryjo2 Re: czyzbys do mnie BEATO pila................... 11.10.03, 21:15
              No co Ty! Naszego specjalisty od wytrysków nie pobijesz, a Leziox na pewno nie
              chciał zrobić Ci przykrości .
              • Gość: samanta Re: czyzbys do mnie BEATO pila................... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 21:22
                hahahaha...chcial,chcial...On tak lubi czasami walnac z nienacka kijem od
                bejsbola:)))
                • maryjo2 Re: czyzbys do mnie BEATO pila................... 11.10.03, 21:24
                  Nie chciał, nie chciał, tylko nie pomyślał, jak to wszystkie chłopy
                  • Gość: leziox Re: czyzbys do mnie BEATO pila................... IP: *.arcor-ip.net 11.10.03, 22:54
                    Nikt mnie tu nie musi tłumaczyć.Sam to potrafię,gdybym tłumaczyć się musiał.Ale
                    nie mam z czego.Ci którzy czytali ten tekst po raz pierwszy,niech się nim
                    zachwycają albo nawet nad nim trzepią.Ale jak się kurwa wszyscy uparli,żeby
                    mnie to przysyłać w emalii,no to już na sam tylko domysł że może się w poczcie
                    TO znajować,trochę mnie mrozi.Naturalnie,chciałem poza tym Samcię wkurwić,nic
                    innego nie mam na codzień do roboty,jak tylko ciche knucie w tym właśnie celu.
                    A damskie wytryski mnie nie interesują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka