j_karolak 17.12.03, 11:41 الطيران التي قام بها الأخوان رايت. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j_karolak & & #35 1575;& & #35 1604;& & #35 1605;& & #3 17.12.03, 11:43 المسجد الأقصى". وقال النبي عليه السلام : "بينا أنا في المسجد الحرام في الحجر عند البيت، بين النائم واليقضان، إذ أتاني جبريل بالبراق، وقد عرج بي إلى السماء في تلك الليلة". وكان الإسراء سنة قبل الهجرة. وقد أخبر النبي قريشا عن عيرهم وعدد جمالها وأحوالها، وأخبرهم أيضا بما رأى في السماء من العجائب. وكان أهل مكة يقولون للنبي لن نؤمن لك حتى "···ترقى في السماء، ولن نؤمن لرقيك حتى تنزل علينا كتابا نقرؤه".وعن عائشة، رضي الله عنها : "والله ما فقد جسد رسول الله، ولكن عرج بروحه".وقد صورت المخيلة الشعبية البراق على شكل دابة بجناحين ضخمين، كدلالة على قدرة التحليق والطيران. وقال تعالى عن سليمان عليه السلام : "فسخرنا له الريح تجري بأمره رخاء حيث أصاب".ويحكى أنه كان لسليمان بساط يمتطيه هو وجنوده، ويحمل عليه عتاده، فيطير به، بفضل قوة الرياح التي سخرها له الله. وربما كان هذا هو مصدر فكرة "بساط الريح"، التي حفظتها الذاكرة الشعبية لدى عدد من الأمم، وتغنى بها فريد الأطرش. ويروى أن النمرود بنى برجا، وحاول الصعود منه الى السماء بواسطة نسور. وقد غذى الأدب فكرة طيران الإنسان، ونماها في الذاكرة بما تيسر له من عصارة الفكر والمعتقدات السائدة، فجعل الإنسان يمتطي ظهور ضخام الطير، وأكتاف الجن، وبساط الريح، والحصان الخشبي السحري، ومكنسة الساحرات. وأول المحاولات العملية للطيران، على أساس علمي، كانت محاولة عباس بن فرناس سنة 880م، حين كسا جسمه بالريش، معتقدا أنه يقلل وزن الجسم، وركب جناحين، فطار بهما مسافة ثم سقط، فأصيب في ظهره . فعباس بن فرناس كان شاعرا وفيلسوفا وعالما فلكيا من أهل قر Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: & & & #35 35 1500;& & & #35 35 1493;& 17.12.03, 11:44 No wlasnie! U mnie pijales drinki wysokiej klasy, a teraz jestes skazany na jakies zajzajery ze stadionu i od razu widac skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: & & & & #35 35 35 1500;& & & 17.12.03, 11:46 Powstrzymajcie mnie, bo pęknę ze śmiechu. Drinki wysokiej klasy. Piwo MegaWatt i Żołądkowa gorzka pod ogorek to dla Niej wysoka klasa! Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: & & & & & #35 35 35 35 1500;& 17.12.03, 11:54 Ty dyletancie! To nie zoladkowa byla, tylko whisky. I nie piwo tylko szampan. Tlumaczylam Ci, ze ten slomkowy kolor to nie z powodu rozcienczenia piwa tylko szlachetnosci trunku marki Don Perinion. Ale do Ciebie, jak zwykle nie docieralo, bo wczesniej z kolesiami brzozowej sie nachlales i finezji smakowych w serwowanych przeze mnie trunkach nie byles w stanie docenic Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: & & & & & & #35 35 35 35 3 17.12.03, 11:57 Ale zmyślasz. Szampan to może być Sowietskoje, albo tańsze: Mołdawskoje i Moskowskoje, a Perinion to jest woda tylko, że Perrier i jest mała. Ha ha. Whisky? Chyba do tej żołądkowej Whiskasa żeś dorzuciła i myślisz,ze zmiana koloru na brudny to wszystko. Klamstwa podłe! Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: & & & & & & & #35 17.12.03, 12:26 Coooo to i wode nie Perrier ale Wichy mi schlales, com ja miala w aerozolu na odswiezanie swego rozanego lica? Ty wiesz, ile ona kosztowala, profanie jeden? Whisky, ktora mam jest przednia i nie musze niczego do niej dodawac. Kolor tez ma przesliczny, niczym nie zmacony. A to z Wchiskasem, to byly pomyje, co je dla swiniaka, ktorego u siebie w lazience hodowales, trzymalam. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: & & & & & & 17.12.03, 12:57 Mówisz o moim chomiku? ps zauważylaś jak fajnie się zmieniają tematy - i to bez niczyjej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
zarlaczka Re: & & & & & & 17.12.03, 13:22 To i tak małe straty poniosłaś, bo mi to wychlał butelkę Chanel nr 5, co zabytkowa była, bo ją dostałam od narzeczonego tuż po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: & & & & & 17.12.03, 13:59 Pewnie dlatego się skisło i było takie niedobre. Odpowiedz Link Zgłoś
zarlaczka Re: & & & & 17.12.03, 14:42 Wychlał ciecz bliską memu sercu i jeszcze narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
zarlaczka Re: & & & & 17.12.03, 15:11 Trzeba było wypić Przemysławkę, co ją dostałam od kolejnego narzeczonego (sknery), a nie tak drogocenny trunek. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: & & & & 17.12.03, 16:04 Eee, jak stala od wojny, to i tak zwietrzala. Karolak ma nr budki na stadionie, gdzie sprzedaja tanie podroby. Przelejesz do firmowej butelki i dalej se bedzie wietrzalo, tylko za mniejsze pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
zarlaczka Re: & & & 17.12.03, 17:35 Nie rozumiecie. Zwietrzałe czy nie. Wypił pamiątkę i zabytek. Jak by Ci zjadł jakiegoś cennego obraza, to też byś była wściekła, i moja rada, że se możesz kupić jelonka na rykowisku Cię by nie pocieszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: & & & 17.12.03, 19:02 Obrazy podmienil mi na wlasnie jelonki. Ale nie ma czego zalowac, bo wczesniej byly to portrety jakichs bab. Jedna miala krzywy usmiech a druga trzymala szczura czy cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zarlaczka Re: & & & 17.12.03, 20:07 Masz rację lepszy jelonek niż baba ze szczurem czy krzywym uśmiechem. W każdym razie to Ty miałaś szczęście. Gorsze wymienił na lepsze, a u mnie. Perfumy wypite, lodówka opróżniona, koty jak przychodziłto na niego warczały, bo wiedziały, że jak on przychodzi, to sobie nie pojedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
zarlaczka Re: & & & 18.12.03, 11:11 Ja Ci dam głupie koty. Chodzące mądrości, w przeciwieństwie do niektórych mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: & & 18.12.03, 11:31 I nie robia tylu szkod w lodowce, w przeciwienstwie do niektorych Januszow K. I zawsze sa starannie umyte, czego nie mozna powiedziec o niektorych Januszach K. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: & & 18.12.03, 13:43 A moim zdaniem głupie te koty. Ani ich zjeść, ani wydoić. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia & 18.12.03, 15:23 Sadzisz, ze klamstwo (na temat kotow, chociaz nie tylko) wielokrotnie powtorzone stanie sie prawda? Ps. zajrzyj na Forum Kobiet Porzuconych, czy jakos tak. Zrobiles tam znowu na mnie wrazenie. Na szczescie tylko chwilowe. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: & 19.12.03, 08:30 Spojrzcie jak pięknie się tematy zmieniały. Pięknie to wyszło. Sztuka. Bynajmniej, nie kocia. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: & 22.12.03, 09:27 Sztuka to będzie o mnie zapomnieć. Wątpię byś była aż tak wielką artystką. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: & 22.12.03, 11:29 Nie napisała którą epokę przerosła. Kamienia łupanego? Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: & 22.12.03, 13:22 Wielcy artysci przerastaja ZAWSZE swoja epoke, Ty ignorancie Karolaku! Odpowiedz Link Zgłoś