03.08.04, 04:38
Slyszalem ze policja ma kontrolowac powietrze w rowerwch i autach,jak
stwierdza ze stare to mandat i na Kolska a dalej w kajdany i na Sybir.Maja
tez sprawdzac czy dzieci spia po dobranocce.Ludzie opanujcie sie z tymi
patrolami.Jeszcze chwile i nie wyjdziecie wyrzucic smieci bo was
spisza,pala,alkomat,Kolska i Sybir.To na lapanie rowerzystow ida nasze
pieniadze,nic wiecej sie nie dzieje w Markach?Wszyscy widzieli "przypadki",a
czy ktos widzial ze sprawdzaja rower pod wzgledem legalnosci,sprawdzili ze
nie kradziony?Wiadomo ze przez radio tego nie sprawdza ale jak kupiony i
legal to jakis kwit napewno sie znajdzie.Za to niech sie wezma!!!
Obserwuj wątek
    • man72 Re: Afera! 03.08.04, 11:10
      To ja już nic nie rozumiem!
      Jeszcze pół roku temu połowa osób na forum spierała się ze mną, że policja w
      Markach jest zła, że brakuje patroli. Jak są patrole to teraz są osoby którym
      to się nie podoba.
      Czego wy ludzie chcecie, bo ja już tej waszej argumentacji nie rozumiem, mimo
      najlepszych chęci.

PS. Policja nikogo tak bez powodu nie spisuje. Jeżeli ktoś zachowuje się
      dziwnie, często kręci się całymi dniami w tej samej okolicy to jest
      potencjalnym bandytą i takiego policja spisuje.
      • rafal.redel Re: Afera! 03.08.04, 11:39
        man72 napisał:
        > To ja już nic nie rozumiem!
        > Jeszcze pół roku temu połowa osób na forum spierała się ze mną, że policja w
        > Markach jest zła, że brakuje patroli. Jak są patrole to teraz są osoby którym
        > to się nie podoba.
        > Czego wy ludzie chcecie, bo ja już tej waszej argumentacji nie rozumiem, mimo
        > najlepszych chęci.

Nie wiem do kogo zwracasz sie per "wy ludzie", ale na wszelki wypadek
        (jako "ludz") sprobuje Ci wyjasnic, ze wsrod 20 tysiecy mieszkancow opinie moga
        byc przerozne. Podejrzewam, ze wiekszosc (w tym ja) oczekuje wiekszej obecnosci
        policji i cieszy sie z ostatniej poprawy sytuacji. Natomiast jesli jedna
        anominowa opinia staje sie dla Ciebie podstawa do reakcji jak wyzej ("czego wy
        ludzie chcecie" itd.), to moze to swiadczyc o specyficznym postrzeganiu przez
        Ciebie otaczajacego swiata.

Co do oceny zachowan policji w czasie patroli - ja tez uwazam, ze rutynowa
        kontrola dokumentow (szczegolnie, gdy ktos kreci sie po okolicy bez wyraznego
        celu) jest prawidlowym i pozadanym dzialaniem. Natomiast jesli zdarzalyby
        sie "naduzycia wladzy", to oczywiscie trzeba je eliminowac, ale opinia autora
        watku nie daje jak dotad podstaw do takich podejrzen.

• man72 Re: Afera! 03.08.04, 16:40
          Nie przypadkowo użyłem sformułowania "wy ludzie". Nie pierwszy raz spotykam
          się, że ludziom przeszkadza to, że są cząsto patrole, że policjanci spisują itd.
          • rafal.redel Re: Afera! 03.08.04, 18:36
            man72 napisał:
            > Nie przypadkowo użyłem sformułowania "wy ludzie". Nie pierwszy raz spotykam
            > się, że ludziom przeszkadza to, że są cząsto patrole, że policjanci spisują
            > itd

Chyba sie nie rozumiemy: na razie przeszkadza to jednemu "ludziowi", ktory
            zalozyl ten watek, a Ty adresowales swoje "czego wy ludzie chcecie" takze do
            tych, ktorzy wczesniej pisali tu o zbyt malej liczbie patroli.

• man72 Re: Afera! 03.08.04, 19:01
              Ale porozmawiaj sobie ze straszymi ludzmi. Parę dni temu w autobusie linii 805
              słyszałem rozmowę dwóch staruszek, które mówiły że w Markach jest jak w stanie
              wojennym, bo policja chodzi i spisuje. A w rzeczywistości policjanci spisują
              róźnego rodzaju pijaczków i drobnych złodzieji, którzy do tej pory chodzili
              sobie nietykalni ulicami naszego miasta, a teraz są skutecznie tępieni i
              nękani.
              • 4umek Re: Afera! 03.08.04, 20:51
                Pijaczki przeniosły się z głównych ulic pod moje ogrodzenie. Tu zostawiają
                kubeczki ,buteleczki itp. Ciekawe czy nasza policja przyjedzie by rozpędzić taką
                imprezkę ? Narazie walczę z nimi sam , ale to buraczane chamstwo wraca jak
                kometa (mają po drodze z jakiejś meliny ?)
                A według mnie policja powinna pokazywać swoją aktywność karając śmiecących na
                chodniku czy przechodzących jezdnię w niedozwolonym miejscu. Nawet jak
                wylegitymują dla wprawy babcię wracającą z targowiska to nikomu się krzywda nie
                stanie (o ile babcia nie sprzedaje bimbru).A i wystających z bram troli
                wypatrujących nie wiadomo czego też od czasu do czasu mogliby wylegitymować.
                (Kto zgadnie po co oni tak stoją ?)
                • man72 Re: Afera! 03.08.04, 21:14
                  4umek napisał:

> Pijaczki przeniosły się z głównych ulic pod moje ogrodzenie. Tu zostawiają
                  > kubeczki ,buteleczki itp. Ciekawe czy nasza policja przyjedzie by rozpędzić
                  tak
                  > ą
                  > imprezkę ? Narazie walczę z nimi sam , ale to buraczane chamstwo wraca jak
                  > kometa (mają po drodze z jakiejś meliny ?)

Jeżeli tak jest to wystarczy że zadzwonisz na komisariat. Napewno ma miejscu
                  pojawi się radiowóz i stosownie do okoloczności policjanci potraktują
                  imprezowiczów.

Tych policjantów na piesze patrole melduje się codziennie 10 (2 ma wolne). Tych
                  5 pieszych patroli nie jest w stanie codziennie wszędzie być i bez pomocy
                  samych mieszkańców nie będą oni w stanie rozwiązać wszystkich problemów.
                  Dlatego chyba każdego jest stać, aby zadzwonić na komisariat i podać miejsca
                  zbierania się przeszkadzającego nam "towarzystwa". Napewno policjani
                  zmotoryzowani przeprowadzą natychmiast interwencję, a i piesze patrole zaczną
                  bardziej przyglądać się tym miejscom podczas patrolowania ulic naszego miasta.
              • gbetina Re: Afera! 03.08.04, 20:55
                jesli by zamykali rowerzystow za nie posiadanie swiatelka odblaskowego o 9 rano
                to mozna by drzec szaty.
                Ale ze mundurowi chca poznac ludzi z naszego miasta to chwala im za to!
                nie bardzo im wypada zatrzymywac pana Jerzego w drodze z/do pracy wiec
                zatrzymuja i pytaja o dokumenty tych ktorych moga - blakajacych sie bez celu
                (moze to sa ludzie chorzy na amnezje i zgubili droge do domu)
                Nastepnym razem beda z daleka wiedzieli ze ten czlowiek jest/nie jest chory i
                mieszka na drugim koncu Pustelnika
                to sie nazywa dzialanie prewencyjne i zbliza ludzi i wladze!!!
                spisanie personaliow jeszcze nikomu siniakow na plecach nie zrobilo!!!!
                pzdr
                gbetina
                • baddog Re: Afera! 04.08.04, 00:49
                  Chory na amnezje napewno im powie gdzie mieszka!!!To jakis dowcip?Pana Jerzego
                  nie spisza bo pan Jerzy jezdzi autem i pewnie nigdzie nie chodzi.Co rozumiesz
                  przez "nie wypada im"?Pan Jerzy to posel na sejm i posiada immunitet?Moze zrob
                  liste tych ktorych "wypada lub nie" i zanies na komende.Mareckie "Guru" sobie
                  znalazla dziewczyna.BRAWO!
                  • gbetina Re: Afera! 05.08.04, 02:57
                    > Chory na amnezje napewno im powie gdzie mieszka!!!<
                    na pewno nie powie, dlatego prosza go policjanci o dokumenty!!!

>Pana Jerzego
                    > nie spisza bo pan Jerzy jezdzi autem i pewnie nigdzie nie chodzi.Co rozumiesz
                    > przez "nie wypada im"?
                    ano rozumiem ze jesli ktos nie blaka sie bez celu,
                    nie zatacza, nie siusia pod slupem to czemu go zaczepiac/spisywac
                    a z drugiej strony to ilu policjantow znasz osobiscie @baddog ???

>Pan Jerzy to posel na sejm i posiada immunitet?<
                    a o ktorym panu Jerzym ty mowisz?
                    ja tylko zmienilem bezosobowego Kowalskiego na swojskiego Jerzego!

>Mareckie "Guru" sobie
                    > znalazla dziewczyna.BRAWO!<
                    no coments! nie rozumiem!

wiec jesli policja spisala Ciebie@baddog
                    kiedy stales z kolegami pod blokiem po 11 wieczorem z browarkiem w reku
                    to chyba miala troche racji, (teoretycznie to pisze!!!)

Ja rowniez dostalem pala w stanie wojennym kiedy wracalem z religij na rogu
                    Swierczewskiego i Moniuszki
                    zostalem spisany i na rozgrzewke porucznik milicji przezegnal mnie pala -
                    to nie znaczy ze teraz mam nienawidziec cala policje-
                    ale do takich przemyslen to trzeba dorosnac
                    pzdr
                    gbetina

• baddog Re: Afera! 04.08.04, 00:38
        Co rozumiesz przez "dziwne zachowanie"?Po piewsze zlodziej czy "potencjalny
        bandyta"calymi dniami nie kreci sie w tym samym miejscu bo skoro cos zmalowal
        to nie pozwoli sobie na rozpoznanie przez kogos.Druga sprawa.Spisuja go
        codziennie to znaczy ze nie jest poszukiwany a skoro go nie szukaja wiec w
        swietle prawa to nie jest bandyta.Latwo jest mierzyc ludzi jedna
        miara.Widocznie nie zostales spisany nigdy w swoim "obserwatorskim zyciu" i
        problem znasz z telewizji.Ja widzialem jak zachowali sie w stosunku do "zwyklej
        kobiety" i mam inne zdanie.Spisuja moich znajomych,przyjaciol i to nie sa zadni
        bandyci.Mam nadzieje ze bedziesz mial przyjemnosc uczestniczyc w takiej akcji z
        10 razy,lub ktos z twojej wowczas (bandyckiej)rodziny.Prewencja ok ale nie
        sciganie dziadkow na rowerach.Kupic im rowery i niech jezdza po lasach lapac
        tych co smieci wyrzucaja.Jest ??? radiowozow i + ich 10 i co?A z reszta,szkoda
        gadac.Zamykam ten temat.Sory i dzieki.
        • man72 Re: Afera! 04.08.04, 01:12
          A co ty się czepiasz policjantów. Dopiero oni pokazali w Markach co to znaczy
          porządek. Policjanci spisują wszystkie osoby, które są potencjalnymi
          przestępcami lub łamią prawo. Jeżli patrol mija grupe 3 nastolatków, każdy z
          piwkiem w ręku, fają w pusku i każdy klnie, że słychać na 100m dookoła to
          policjanci mają ich minąć bezkarnie, a może mają ich według ciebie pochwalić?

Nie spotkałem jeszcze przypadku, aby spisali oni jakąś osobę ,która by swoim
          zachowaniem lub strojem do tego nie sprowokowała. Jeżeli policjanci widzą
          pijaczkę, która ubrana jest jakby rok się nie przebierała, a w torbie 3 alpagi
          to według ciebie co mają zrobić tacy polcjanci?
          Jeżeli policjanci widzą, że ktoś zaśmieca chodnik, spożywa w miejscu publicznym
          alkohol, przechodzi w niedozwolonych miejscach, idzie tak pijany że ledwo stoi
          na nogach to co według ciebie mają zrobić policjanci?

Ja tych policjantów spotykam kilkanaście razy dziennie. Mieszkam na osiedlu na
          tyłach UM. Tam mieszka kilka tysięcy osób i nie słyszałem o przypadku aby ktoś
          został niesłusznie spisany. Ci policjanci wręcz do osób, których znają z
          widzenia mówią "dzieńdobry" a nie je spisują.

Dlatego daruj sobie takie posty na przyszłość, bo pewnie zaliczasz się do
          którejś grupy osób opisanej w tym poście.
          • rawi_pozn Re: Afera! 04.08.04, 09:12
            Bardzo dobrze ze wreszcie Policja wziela sie za takie akcje.
            Rawi
            • rafal.redel Re: Afera! 04.08.04, 09:46
              Pomijajac dosc agresywne wstawki Mana ("bo pewnie zaliczasz się do
              którejś grupy" - ale taka juz specyfika Man'a, mam nadzieje, ze "Baddog" nie da
              sie sprowokowac do "forumowej jatki") zgadzam sie z glowna mysla jego
              wypowiedzi.
              Ja tez uwazam, ze tylko zapozyczona z USA polityka "zero tolerancji" moze
              przynosic efekty. Tepic trzeba najmniejsze przejawy lekcewazenia prawa w
              miejscu publicznym - smiecenie, zlopanie alkoholu na ulicy lub w parku,
              dewastowanie przystankow, zieleni itd. Sprawdzanie tozsamosci osob budzacych
              watpliwosci policji (nawet, jesli nie zaszly przeslanki wymienione wyzej) tez
              nie uwazam za naruszenie praw czlowieka - gdyby na mnie padlo, poddalbym sie
              temu procederowi bez oporow.
              Inna sprawa, ze oczywiscie trzeba tez patrzec na rece policji i tepic wszelkie
              przypadki nieprzestrzegania prawa przez jej pracownikow (co niestety tez sie
              zdarza).
              W USA polityka "zero tolerancji" wydaje sie (przynajmniej wedlug relacji
              prasowych) przynosic efekty. Rowniez ostatnio polski Newsweek pisal o kilku
              miastach w Polsce, ktore z powodzeniem stosuja to podejscie - np. niespelna
              dwukrotnie wiekszy od Marek Malbork, o nieco mniejszym niz Marki budzecie na
              mieszkanca, ktory ma i straz miejska, i monitoring, i prowadzi wojne z
              przestepczoscia od drobnych do duzych przestepstw. Efekty podobno widac
              wyraznie - przynajmniej wedlug informacji z Newsweeka.
              Podejscie "zero tolerancji" zaklada (chyba slusznie), ze wsrod dorastajacych
              mlodych ludzi istnieja tacy, ktorzy (swiadomie lub nie) testuja poziom
              poblazliwosci otaczajacej ich spolecznosci: "schlam sie na przystanku i rzuce
              butelke na ulicy.. nic sie nie stalo? O... to w nastepna sobote urzadzimy z
              kumplami rzucamie kamieniami w sygnalizatory przy Wspolnej. Patrzcie, nikt nam
              nie przeszkadza. To moze sprobujemy rozwalic ten betonowy kosz spod przystanku
              i rzucimy go na Pilsudskiego? Fajnie bylo... moze w przyszlym tygodniu
              sprobujemy cos ukrasc... tez pewnie nikt nam nie bedzie przeszkadzal". I dalej
              idzie juz z gorki, tylko powstrzymac to coraz trudniej...
              Mysle, ze wymagaloby to takze zmiany sposobu karania - np. wandalizm i
              smiecenie powinny byc ODPRACOWYWANE. Podobno sa w Polsce aktywni burmistrzowie
              miast, ktorzy zawieraja tego typu porozumienia z sadami grodzkimi i wandale
              kierowani sa do prostych prac porzadkowych. Dopiero, gdy sie uchyla od
              wykonania takiej pracy, to grzywna lub areszt. Skoro w paru miejscach to
              dziala, to chyba jest to do zrobienia takze w ramach obecnie obowiazujacego
              prawa.
              Ufff... rozpisalem sie o prostych ideach - ale pewnie znowu w ktoras niedziele
              rano zobacze na Pilsudskiego rozbite sygnalizatory (zwykle przy Wspolnej,
              czasem przy Slonecznej), resztki betonowego kosza walajace sie po ulicy i tym
              podobne obrazki jak ze slumsow.

• polonez10 Re: Afera! 04.08.04, 15:55
                Myślę,ze kara odpracowania a jeszcze lepiej publicznego naprawienia szkody
                była by skutecznym lekarstwem na tych wszystkich "chojraków", którzy w grupie
                udają silnych i popisują się jeden przed drugim, częto pijani lub pod wpływem
                innych używek. Naprawa zniszczonego np. przystanku przy publice to gorsza dla
                nich kara niż zatrzymanie czy jakie kolwiek pieniądze.
                Jeśli chodzi o patrole policji to odbieram to pozytywnie tylko, że większość
                aktów wandalizmu odbywa się w nocy a wtedy policji nie uświadczysz.
                • man72 Re: Afera! 04.08.04, 18:03
                  polonez10 napisała:

> Jeśli chodzi o patrole policji to odbieram to pozytywnie tylko, że większość
                  > aktów wandalizmu odbywa się w nocy a wtedy policji nie uświadczysz.

Jako komentarz do tych słów przychodzą mi na muśl dwa powiedzenia:
                  1. Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził
                  2. Dać komuś palec, a będzie chciał calą ręke

PS. Pojawiło się nagranie o stanie bezpieczeństwa w Markach. Radzę ci go
                  posłuchać, a dowiesz się co nasza policja robi w nocy.
                  • a.widomski Re: Afera! 05.08.04, 06:56
                    man72 napisał:
                    > PS. Pojawiło się nagranie o stanie bezpieczeństwa w Markach. Radzę ci go
                    > posłuchać, a dowiesz się co nasza policja robi w nocy.

Link do nagrania o którym mowa.
                    Jest to informacja Komendanta Komisariatu Policji w Markach - Dariusza
                    Domańskiego o stanie porządku i bezpieczeństwa publicznego na terenie Miasta
                    Marki przedstawiona w czasie XVIII sesji Rady Miasta Marki w dniu 28 lipca 2004
                    roku.
                    marki.pl/nagrania/Sesja_18_2004_07_28_pkt_09.mp3
                    Plik 6.23 MB, mp3, czas nagrania 27 minut 13 sekund,

PS. Na stronie serwisu informacyjnego działa wyszukiwarka.
                    Wpisując mp3 otrzymamy spis wszystkich opublikowanych nagrań.
                    www.marki.pl/serwis
                    Antoni Widomski
                  • polonez10 Re: Afera! 05.08.04, 09:52
                    O nagraniu wiedziałem wcześniej i go uważnie wysłuchałem. A sprawy w nim
                    poruszone nie są niczym nowym i z racji zainteresowania sprawami miasta raczej
                    mi znane.
                    Jak już wcześniej wspomniałem odbieram akcje patrolowania przez grupę
                    policjantów bardzo pozytywnie. Jednak niektóre fakty wskazują na to, że mam
                    racje.
                    Uważam nie na miejscu jest sformułowanie dot. palca niemniej jednak już tak
                    jest, że jeżeli coś jest dobre to chcemy więcej i więcej.
                    A tak poza tym to gdybyśmy sami i na swoim "podwórku" bardziej zwracali uwagę
                    gdzie są i co rbią nasze dzieci chociażby po 22 to napewno odniosło by jakiś
                    pozytywny skutek i policja miała by mniej pracy.
                    Pozdrawiam.
          • baddog Re: Afera! 17.08.04, 05:01
            Tak,zaliczam sie,nawet mieszkam na tych samych blokach.Jest taka zasada
            ze "swoich" nie ruszamy!Czujesz sie teraz lepiej,PANIE OBSERWATORZE?Kiedys bylo
            ORMO,wiem ze tesknisz za ta organizacja.Trzymaj sie i patrz uwaznie ale nie
            wieszaj sobie firanek tylko zaluzje bo sa praktyczniejsze!NARA KOLO.TWOJ ANTY
            • man72 Re: Afera! 17.08.04, 12:23
              baddog napisał:

> Tak,zaliczam sie,nawet mieszkam na tych samych blokach.Jest taka zasada
              > ze "swoich" nie ruszamy!Czujesz sie teraz lepiej,PANIE OBSERWATORZE?Kiedys
              bylo
              >
              > ORMO,wiem ze tesknisz za ta organizacja.Trzymaj sie i patrz uwaznie ale nie
              > wieszaj sobie firanek tylko zaluzje bo sa praktyczniejsze!NARA KOLO.TWOJ ANTY

A juz myślałem, że znalazła się na forum osoba która mieszka na osiedlu na
              tyłach UM i z którą można poważnie porozmawaić na poziomie cywilizowanego
              człowieka - ale niestety muszę jeszcze poczekać.

Po twoim stylu wypowiedzi wnioskuję, że pewnie jesteś jedną z tych osób, które
              stały sobie beztrosko do pierszej w nocy z piwkiem pod klatką lub na szczycie
              bloku, kląc przy okazji że było słychać na 300m dookoła.
              Obecnie policja zrobiła z wami porządek - z tymi Warszwskimi policjantami już
              nie ma tak, że można było dać jak naszym starym policjantom dokumenty, oni je
              sobie spisali, postraszyli i więcej nie przyjechali. Ci policjanci się nie
              patyczkują tylko jak jest jakiś koleś, który się dziwnie zachowuje wzywają
              radiowóz i na komisariat.
              Ja bym nawet gdybym mógł rozwinął bym czerwony dywan dla tych policjantów na
              całej ul.Rejtana żeby tylko byli na osiedlu jak najczęściej.
              Obecnie jest spokojnie - ale to osobom które do tej pory przez całą noc piły
              piwo pod klatką nie dając spać ludziom a potem wybijali szyby w zaparkowanych
              samochodach żeby ukraść radio i mieć na następny wieczów na działę narkotyków i
              6-pak piwa to nie pasuje. Niestety "dobre czasy" dla was się już
              skończyły.
              • polonez10 Re: Afera! 17.08.04, 14:11
                Nie zawsze się z Panem zgadzam ale w tym wypadku w 100% popieram. Za dużo wokół
                nas cwaniactwa i bandyctwa. Jestem za tym żeby szkodniki tępić wszelkimi
                dostępnymi metodami.
                Może teraz właśnie przydały by się oddziały ZOMO i wtedy "trafił swój na
                swojego", wyżyli by się na sobie, a normalni ludzie mieli by spokój.
                Pozdrawiam.
        • 4umek Re: Afera! 04.08.04, 15:40
          > Co rozumiesz przez "dziwne zachowanie"?Po piewsze zlodziej czy "potencjalny
          > bandyta"calymi dniami nie kreci sie w tym samym miejscu bo skoro cos zmalowal
          > to nie pozwoli sobie na rozpoznanie przez kogos.

Po kradzieży się nie kręci ale przed.
    • rafal.redel A co myslicie o tym? 05.08.04, 13:24
      A co myslicie o tekscie ponizej? Ja sadze, ze tak wlasnie winno byc (o ile
      media oczywiscie przekazaly zdarzenie bez znieksztalcen) a argument "policjanci
      powinni zajac sie lapaniem bandytow" w ustach tego czlowieka brzmi zalosnie.
      Policjanci (a w takich sprawach takze straz miejska) powinni zajmowac sie
      jednym i drugim.
      info.onet.pl/960395,11,item.html
      Stanie przed sądem za rzucenie niedopałka
      Kierowca samochodu, który wyrzucił przez okna niedopałek papierosa, stanie
      przed sądem grodzkim w Olsztynie. Grozi mu grzywna w wysokości 500 złotych lub
      nagana.
      Gdy kierowca wyrzucił przez okno niedopałek, został zatrzymany przez policję.
      Funkcjonariusze poinformowali mężczyznę, że ten popełnił wykroczenie, na co
      kierowca odpowiedział, że "policjanci powinni zająć się łapaniem bandytów, a
      jemu dać spokój".
      Potyczka słowna skończyła się w komisariacie policji, gdzie policjanci
      wymierzyli niesfornemu kierowcy stuzłotowy mandat za zaśmiecanie drogi. Ten
      jednak odmówił przyjęcia kary. Chciał także, aby policjant przyniósł przedmiot
      sporu, czyli niedopalonego papierosa.
      W związku z tym, że kierowca nie przyjął mandatu policjanci sporządzą wniosek o
      ukaranie go do Sądu Grodzkiego.
      • man72 Re: A co myslicie o tym? 05.08.04, 13:29
        rafal.redel napisał:

> A co myslicie o tekscie ponizej? Ja sadze, ze tak wlasnie winno byc (o ile
        > media oczywiscie przekazaly zdarzenie bez znieksztalcen) a
        argument "policjanci
        >
        > powinni zajac sie lapaniem bandytow" w ustach tego czlowieka brzmi zalosnie.
        > Policjanci (a w takich sprawach takze straz miejska) powinni zajmowac sie
        > jednym i drugim.
        > info.onet.pl/960395,11,item.html
        > Stanie przed sądem za rzucenie niedopałka
        > Kierowca samochodu, który wyrzucił przez okna niedopałek papierosa, stanie
        > przed sądem grodzkim w Olsztynie. Grozi mu grzywna w wysokości 500 złotych
        lub
        > nagana.
        > Gdy kierowca wyrzucił przez okno niedopałek, został zatrzymany przez policję.
        > Funkcjonariusze poinformowali mężczyznę, że ten popełnił wykroczenie, na co
        > kierowca odpowiedział, że "policjanci powinni zająć się łapaniem bandytów, a
        > jemu dać spokój".
        > Potyczka słowna skończyła się w komisariacie policji, gdzie policjanci
        > wymierzyli niesfornemu kierowcy stuzłotowy mandat za zaśmiecanie drogi. Ten
        > jednak odmówił przyjęcia kary. Chciał także, aby policjant przyniósł
        przedmiot
        > sporu, czyli niedopalonego papierosa.
        > W związku z tym, że kierowca nie przyjął mandatu policjanci sporządzą wniosek
        o
        >
        > ukaranie go do Sądu Grodzkiego.

Kara musi być!!! Powinien dostać jeszcze pare pał na komisariacie, za to że
        kazał policjantowi przynosić tego papierosa.
        • rafal.redel Re: A co myslicie o tym? 05.08.04, 13:46
          man72 napisał:
          > Kara musi być!!! Powinien dostać jeszcze pare pał na komisariacie, za to że
          > kazał policjantowi przynosić tego papierosa.

Hmm... mam nadzieje, ze to taki zart?
          Jesli to nie zart, to naprawde nie wiem, co o tym sadzic. Czyzbys popieral
          przestepcow? - bo policjant uzywajacy palki w takiej sytuacji zlamalby prawo,
          ergo: bylby przestepca.
      • 4umek Re: A co myslicie o tym? 05.08.04, 18:20
        Myślę że ludzie wyrzucający przez okno samochodu śmieci czy niedopałki są z tej
        samej półki co ci którzy wywożą śmieci do lasu i jak najbardziej powinni być za
        to karani. Inna sprawa to wysokość kary. 500 zł – nie wydaje mi się adekwatną
        kwotą do przewinienia, Bolo buchnie w jedną nockę trzy odtwarzacze samochodowe
        i jest do przodu .Uważam że wyzbieranie petów lub innych śmieci na długości 1
        km to lepsza kara.
      • stary.pustelnik Re: A co myslicie o tym? 05.08.04, 20:01
        rafal.redel napisał:
        > A co myslicie ....

A ja myśle, że inna powinna być kwalifikacja wykroczenia.
        Policjanci wymierzyli niesfornemu kierowcy stuzłotowy mandat za zaśmiecanie
        drogi.
        Ja bym mu wymierzył mandat za wprowadzenie zagrożenia w ruchu drogowym.
        Wcale nie trzeba wielkiej wyobraźni, aby przewidzieć co może się stać jeśli ten
        niedopałek wylądowałby w jadącym z tyłu samochodzie.

I nie jest to gdybanie. Widziałem taką sytuację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka