Dodaj do ulubionych

Lasek przy ul. Sosnowej

06.09.04, 22:00
Wczoraj jechałem sobie samochodem i zobaczyłem, że ten mały lasek u zbiegu
ulic Sosnowej, Okólnej i Kościuszki jest ogrodzony od strony ulicy Sosnowej,
takim typowo cmentarnym betonowym płotem.
Może ktoś wie jaki cel przyświecał właścicielowi?
A może ktoś będzie ten lasek karczował i stawiał jakiś zakład pracy albo osiedle?
Obserwuj wątek
    • baddog Re: Lasek przy ul. Sosnowej 06.09.04, 23:08
      Ma tam byc szkola dla tajnych agentow.
      • man72 Re: Lasek przy ul. Sosnowej 07.09.04, 10:40
        baddog napisał:

> Ma tam byc szkola dla tajnych agentow.

A może policyjny areszt dla takich jak ty!
        • baddog Re: Lasek przy ul. Sosnowej 14.09.04, 03:42
          KRYMINAL TEZ DLA LUDZI.NIE PEKAJ!!!
    • gosienka78 Re: Lasek przy ul. Sosnowej 07.09.04, 11:14
      Moja sasiadka pytala tych co stawiali ten plot co tam ma byc i podobno jakies
      osiedle. Tylko nie wiem czy domki jednorodzinne czy male bloczki
      • man72 Re: Lasek przy ul. Sosnowej 07.09.04, 12:28
        gosienka78 napisała:

> Moja sasiadka pytala tych co stawiali ten plot co tam ma byc i podobno jakies
        > osiedle. Tylko nie wiem czy domki jednorodzinne czy male bloczki

Tak właśnie myślałem. Dziękuje za informacje.

• jerzykrajewski7 Re: Lasek przy ul. Sosnowej 08.09.04, 17:42
          Do tego lasku chodze na spacer z psem. Przedwczoraj widziałem, że część tego
          płotu w lesie ktoś rozwalił, bo stanął na ścieżce, którą chodzili ludzie.
          Żona twierdzi, że teren ten kupił Wojda, właściciel składu budowlanego. Kilka
          tygodni temu z sąsiadami interweniowaliśmy, gdy pilarze wycinali tam drzewa.
          Jeden z pilarzy dał mi telefon do lesniczego, a lesniczy wyjasnił, że wycinka
          odbywa się zgodnie z prawem, że to potrzebny zabieg pielęgnacyjny. Plan
          zagospodarowania tego terenu nie przewiduje na razie żadnej zabudowy.

Odpowiadając na pismo grupy ponad 50 osób z okolicznych ulic (akcję zbierania
          podpisów zorganizowała moja żona i sąsiadka), burmist Janusz Werczyński
          stwierdził, że w tym lesie nie mozna stawiać betonowych ogrodzeń.
          Pan Wojda ma jednak w nosie prawo. Na co liczy? Jak można zalegalizowac smowole
          budowlaną pokazali panowia Gałkiewiczowie ze Rzgowa pod Łodzią - trzeba opłacać
          się politykom.

Skoro płot jest nielegalna samowolą budowlaną, to może jego zniszczenie będzie
          legalną samowolą obywateli? Co na to prawnicy obecni na tym forum?

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski

• man72 Re: Lasek przy ul. Sosnowej 08.09.04, 18:16
            jerzykrajewski7 napisał:

> Plan
            > zagospodarowania tego terenu nie przewiduje na razie żadnej zabudowy.

Tylko to jest z tego co wiem teren prywatny i choć nie posiada jeszcze planu
            zagospodarowania to może obecnie powstać tam wszystko - nawet supermarket.
            Cała sztuka polega na tym, aby zdobyć pozwolenie na legalną wycinkę drzew.

> Odpowiadając na pismo grupy ponad 50 osób z okolicznych ulic (akcję zbierania
            > podpisów zorganizowała moja żona i sąsiadka), burmist Janusz Werczyński
            > stwierdził, że w tym lesie nie mozna stawiać betonowych ogrodzeń.
            > Pan Wojda ma jednak w nosie prawo. Na co liczy? Jak można zalegalizowac smowole
            >
            > budowlaną pokazali panowia Gałkiewiczowie ze Rzgowa pod Łodzią - trzeba opłacać
            >
            > się politykom.
            >
            > Skoro płot jest nielegalna samowolą budowlaną, to może jego zniszczenie będzie
            > legalną samowolą obywateli? Co na to prawnicy obecni na tym forum?

Może zdemontować betonowy płot i postawić płot z blachy na drewnianych słupach i
            wtedy to już jest tzw. konstrukcja tymczasowa, a takiej nikt nie może zabronić i
            nie trzeba jej nanosić na żadne plany.

A tak naprawdę, to ten lasek jest obecnie jednym wielkim śmietnikiem dla
            okolicznych mieszkanców. Dlatego właśnie osiedle pozwoliło by go ucywilizować.

• szary.szary UCYWILIZOWAĆ ( czytaj WYBETONOWAĆ) WSZYSTKIE LASY 08.09.04, 19:28
              przy man72 napisał:

> A tak naprawdę, to ten lasek jest obecnie jednym wielkim śmietnikiem dla
              > okolicznych mieszkańców. Dlatego właśnie osiedle pozwoliło by go ucywilizować.

No szlak mnie trafi!!!!!!!!!!!!!!!
              Panie Man 72, cywilizuj Pan sobie bloki,przystanki chodniki i inne obiekty a
              nie lasek na ulicy Sosnowej.
              Kiedy Pan spacerował po omawianym terenie zielonym? Trzeba mieć elementarne
              pojęcie o czym się pisze.
              Pozdrawiam zirytowany ( po raz kolejny )szary
              PS Jako okoliczny mieszkaniec idę wywalić taczkę adrenaliny do lasku.

• man72 Re: UCYWILIZOWAĆ ( czytaj WYBETONOWAĆ) WSZYSTKIE 08.09.04, 19:46
                Lasek ten jest już prywatną własnością, i jego właściciel może go sobie
                ogrodzić i robić z nim co chce.
                A co by Pan zrobił, gdybym sobie wymyślił że kiedyś przez Pana posesję biegła
                sobie polna droga którą chodziłem, i teraz chcę aby Pan rozebrał ogrodzenie
                żebym mógł sobie chodzić dalej - to jest identyczna sytuacja jak z tym laskiem.
                • magdusi21 Re: UCYWILIZOWAĆ ( czytaj WYBETONOWAĆ) WSZYSTKIE 09.09.04, 14:42
                  man72, ja jestem jednym z okolicznych mieszkanców i wcale smieci tam nie
                  wyrzucam :D, bo do tego lasku mam sentyment, od malego latalo sie tam z i nnymi
                  dzieciakami i bawilo sie w nim np. w podchody, wiec teraz kiedy jestem juz
                  starsza to lubie isc tam czasami z psem i powspomionac stare czasy :).
                  A teraz jestem w wielkim szoku ze do tego lasku nie mozna wejsc bo go sobie
                  ktos ogrodzil!!!!
                  A tak na marginesie to ten lasek byl prywatny czy panstwowy???
                  • man72 Re: UCYWILIZOWAĆ ( czytaj WYBETONOWAĆ) WSZYSTKIE 09.09.04, 15:47
                    magdusi21 napisała:

> A teraz jestem w wielkim szoku ze do tego lasku nie mozna wejsc bo go sobie
                    > ktos ogrodzil!!!!
                    > A tak na marginesie to ten lasek byl prywatny czy panstwowy???

Lesek jest już prywatną własnością i właściciel ma pełne prawo zagrodzić swoją
                    posesję.

PS. Leśne działki są bardzo drogie i napewno ten kto bedzie chciał coś tam
                    budować usunie tylko drzewa które będą bezpośrednio na placu budowy gdzie stanie
                    budynek, bo inaczej cała działka straciła bu urok.

• magdusi21 Re: UCYWILIZOWAĆ ( czytaj WYBETONOWAĆ) WSZYSTKIE 09.09.04, 22:52
                      No zgadzam sie z tym ze własciciel moze sobie ogrodzic swoj plac, ale moje
                      pytanie brzmialo czy ten teren byl prywatny czy panstwowy?
                      • jerzykrajewski7 Re: UCYWILIZOWAĆ ( czytaj WYBETONOWAĆ) WSZYSTKIE 09.09.04, 23:27
                        Teren jest prywatny, ale na razie powinien tam byc las,po tak stanowi plan
                        zagospodarowania przestrzennego miasta Marki. Najprawdopodoniej nowy właściciel
                        jest juz jednak obgadany z władzami, czyli większością w Radzie Miasta, że plan
                        zagospodarowania zostanie zmianiony, a działki nie bedą leśne tylko budowlana.
                        Inaczej nie inwestowałaby kilkudziesięciu tysięcy złoty w wycinke cześci drzew
                        i budowę betonowego płotu, który postawiony jest niezgodnie z prawem (ta
                        niezgodnośc z prawem wynika z pisma, które jest u mnie w domu).
                        Jak obgaduje się sprawę z większością w radzie Miasta, można sie tylko domyslać.
                        Sposobów jest wiele.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski

magdusi21 napisała:

> No zgadzam sie z tym ze własciciel moze sobie ogrodzic swoj plac, ale moje
                        > pytanie brzmialo czy ten teren byl prywatny czy panstwowy?
                        • polonez10 Re: UCYWILIZOWAĆ ( czytaj WYBETONOWAĆ) WSZYSTKIE 13.09.04, 15:52
                          Mam podstawowe pytanie dlaczego to ogrodzenie narusza prwo? Co z nim oprócz
                          brzydoty (ale to rzecz gustu) jest nie tak. Ponoć posiada Pan jakiś dokument-
                          pismo może więc i my maluczcy czegoś się dowiemy.
                          Bo to,że teren jest prywatny i od dawna byli chętni żeby go kupić ale sprawy
                          spadkowe dość długo trwały to wiem. W tym czasie okolica dość intensywnie się
                          zabudowała i większość z mieszkańców pewnie uważała, że lasek zawsze będzie
                          słuzył im do spacerów.
                          Sam jestem ciekawy jak zostanie zagospodarowany ten teren. Może jednak ktoś to
                          zrobi z gustem a ogrodzenie ma tylko chronić przed ciekawskimi.
                          Pozdrawiam
                          • jerzykrajewski7 Re: UCYWILIZOWAĆ ( czytaj WYBETONOWAĆ) WSZYSTKIE 13.09.04, 21:55
                            Zgodnie z pismem od burmistrza Janusza Werczyńskiego, teren ten jest leśny i
                            nie można na nim stawiać betonowych ogrodzeń. Podobno prawo nie jest w tej
                            sprawie jednoznaczne.
                            Nie znam się na tym. Niech wypowiedzą sie w tej sprawie prawnicy.

Ale w Polsce nie takie samowaole budowlane były legalizowane po posmarowaniu
                            łapy politykom i urzędnikom.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski

• pierwsze Re: Lasek przy ul. Sosnowej 23.09.04, 23:27
            A czy Wojda to ten sam co parę metrów dalej od lasku w stronę Grodziska przy
            Kościuszki po lewej ma chałupę jak "Zamek Królewski" ?
            • massix Re: Lasek przy ul. Sosnowej 24.09.04, 14:47
              Piękna bardacha klasy 0. Tylko gniazd CKM brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka