Dodaj do ulubionych

Serwis Informacyjny Miasta Marki

10.07.05, 15:01
Zachęcam do przeglądania codziennego serwisu informacyjnego miasta (dostępny
ze strony głównej naszego miasta). Można sobie zamówić przesyłanie informacji
na swoje konto. Z treści niektórych postów wnioskuję, że tylko nieliczni
forumowicze korzystają z tej wygodnej formy informowania się o sprawach miasta.
Pozdrawiam, M. Babiuch-Hall
Obserwuj wątek
    • w.karpinski Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 10.07.05, 19:06
      Pani Małgorzato,

"W każdym urzędzie samorządowym powinno powstać stanowisko pełnomocnika do spraw
      społeczeństwa informacyjnego."
      samorzad.pap.com.pl/?d=506291939352221

Czy może Pani coś powiedzieć na ten temat?

Pozdrawiam
      W.Karpiński
      • radna Pełnomocnik d/s Społeczeństwa Informacyjnego 10.07.05, 19:54
        Nie wiem, co Pana interesuje...

Stanowisko takie, zdaniem niektórych, powinno być. Nie jest jednak
        obligatoryjne. U nas nie zostało utworzone, choć - o ile wiem, są takie plany.
        Tymaczasem niektóre zadania takiego pełnomocnika (całkiem dużo) wykonują
        pracownicy UM zatrudnieni na innych stanowiskach (np. sekretarza miasta,
        pracownika gminnego centrum reagowania, informatyka, kierowników referatów) i
        moim zdaniem, robią to bardzo dobrze.

Ja jestem za, lecz bez szalonego pośpiechu. Liczba mieszkanców naszego miasta
        korzystających z internetu nie jest chyba jeszcze zbyt duża, a takich, które
        starają się uzyskać jakieś informacje tą drogą jeszcze mniejsza. Trzeba też
        doposażyć UM w sprzęt, aby stworzyć w przyszłosci (niedalekiej) prawdziwy
        e-urząd miasta.
        Idea ta jest propagowana w Związku Powiatów Polskich, a posiadanie takiego
        pełnomocnika (sam fakt) nagradzane sporą liczbą punktów w rankingu gmin i powiatów.

Pozdrawiam, M. Babiuch-Hall

P.S. Wbrew temu, co zasugerowano w artykule, do którego się Pan odwołał, aby
        powolać pełnomocnika nie wystarczy samo wysłanie do ZPP formularza - trzeba
        takiego kogoś zatrudnić i opłacać (ze środków własnych).

• w.karpinski Re: Pełnomocnik d/s Społeczeństwa Informacyjnego 10.07.05, 20:05
          radna napisała:

> Nie wiem, co Pana interesuje...

Przepraszam, nie napisałem jasno.
          Właściwie to interesowało mnie, czy znana jest Pani ta inicjatywa.
          Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.

Pozdrawiam
          W.Karpiński

Ps. Nie jestem zwolennikiem podniecania się każdą nową inicjatywą.
          Np. SMS do magistratu
          samorzad.pap.com.pl/?d=507041617352009
          albo Rada na monitorze
          samorzad.pap.com.pl/?d=506291934313409

Patrzę na to racjonalnie (przynajmniej w moim odczuciu),
          czyli na stosunek efektów do nakładów.
    • polo105 Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 10.07.05, 21:32
      Witam Panią.
      Może i nieliczni zaglądają na wymienione strony , ale na pewno zainteresowani.
      Z satysfakcją muszę poinformować , że postulaty zamieszczone w listach
      wysyłanych pod adresy zamieszczone na w/w są czytane , i w miarę
      (niedostatecznych)możliwości realizowane.
      Ta droga komunikacji jest cały czas w rozwoju i fanów z każdym dniem przybywa.
      Wielu z nas z wieloma problemami nigdy by się nie zetknęło , gdyby nie portal(a
      może inaczej) Marki.
      Z prawdziwą przyjemnością czytamy tego typu informacje , jak zamieszczona przez
      Panią.
      Pozdrawiam ,i każde włączenie maszynerii zaczynam od strony Marki.
    • anmaro Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 10.07.05, 22:05
      A co takiego w tym serwisie ciekawego. Ta informacja ze stycznia o dokarmianiu
      ptaków. Zarówno pierwsza strona miejska jak i forum zawierają przestarzałe i
      rzadko aktualizowane informacje. Ale wcale się nie dziwię skoro opiekujący się
      JWP Redel większość czasu spędza na czytaniu i zwracaniu uwagi forumowiczom. A
      swoją drogą bardzo jest Pani aktywna ostatnio Pani Radna na tym forum. Czyżby
      już nie było bezdomnych psów, czy po prostu tą drogą chce pani uzbierać głosy na
      następną kadencję. Ja osobiście proponuję Pani jako Przewod. Kom. Rewizyjnej
      zajęcie się finansami miasta ze szczególnym uwzględnieniem Dotacji Celowych na
      MOK, gdzie rodzice muszą za wszystko płacić a wątpliwej jakości instytucja
      kultury dostaje o ile dobrze pamiętam około 500.000 pln na miesiąc. Proszę
      wyjaśnić mnie i Forumowiczom na co są pożytkowane tak duże kwoty pieniędzy. To
      około 6.000.000. pln rocznie. Czy zadała Pani sobie trud co jest Pani
      obowiązkiem jakom przewodniczącej. Jako mieszkaniec żądam konkretnej odpowiedzi.
      Chyba mam do niej prawo. A może lepiej od razu do NIK-u.Proszę robić to co do
      Pani należy bo za to pobiera Pani tak zwane diety(około 1000 pln miesięcznie) a
      nie polecać kipskiej jakości innym.
      • rafal.redel Do "Anmaro" 10.07.05, 23:34
        anmaro napisał:
        > A co takiego w tym serwisie ciekawego. Ta informacja ze stycznia o dokarmianiu
        > ptaków. Zarówno pierwsza strona miejska jak i forum zawierają przestarzałe i
        > rzadko aktualizowane informacje. Ale wcale się nie dziwię skoro opiekujący się
        > JWP Redel większość czasu spędza na czytaniu i zwracaniu uwagi forumowiczom.

Wywołał mnie Pan po nazwisku - zresztą bez wyraźnego związku z tematem - więc
        spróbuję krótko Panu wyjaśnić pewne (jak się zdaje) nieporozumienie:

Otóż w internecie są różne tak zwane "strony", tak jak np. w kiosku może Pan
        zakupić różne gazety. Na każdej stronie zwykle jest napisane, kto ją prowadzi
        itd.
        Pani Radna pisze o oficjalnym miejskim serwisie Urzędu Miasta (strona marki.pl
        lub bezpośrednio marki.pl/serwis). Pan natomiast w swojej odpowiedzi pisze o
        forum miejskim prowadzonym przez Agorę (prowadzi takie fora dla wielu miast),
        którego rzeczywiście jestem "społecznym" moderatorem (w tym przypadku
        uprawnienia moderacji ograniczają się do usuwania wypowiedzi łamiących prawo,
        regulamin itp.) Fora dyskusyjne to generalnie miejsca, gdzie każdy na tych
        samych zasadach może uczestniczyć w dyskusji, wymieniać poglądy itp. Tak więc
        zarzut że forum zawiera "rzadko aktualizowane informacje" jest dla mnie od
        strony logicznej podobny do zarzutu, że "owoce zawierają zbyt mało tłuszczu".

Chyba pisze Pan także - również bez związku z tematem - o prowadzonym przez
        zwykłych mieszkańców Portalu Społeczności Marek (marki.net.pl). W ostatnim
        zdaniu piszę "chyba", bo nie precyzuje Pan tego jasno. Ale skoro stwierdza Pan,
        że to-coś-o-czym-Pan-pisze zawiera "rzadko aktualizowane informacje", to raczej
        nie ma Pan na myśli polecanego przez Panią Radną oficjalnego serwisu
        miejskiego, który aktualizowany jest praktycznie codziennie. Natomiast na
        stronach Portalu Społeczności Marek zamieszczanych jest tyle informacji, ile
        przysyłają mieszkańcy, mareckie organizacje, instytucje itp. - ani mniej, ani
        więcej. Taka jest idea tego portalu, o której można zresztą na tamtej stronie
        poczytać.

Tak więc nie bardzo rozumiem, co stwierdzenie, że "JWP Redel większość czasu
        spędza na czytaniu i zwracaniu uwagi forumowiczom" ma wspólnego z wypowiedzią
        otwierającą ten wątek. Jeśli kryła się w tym jakas myśl, to proszę o jej
        rozwinięcie.
        Ale generalnie fragment "JWP Redel większość czasu spędza na czytaniu" pozwolę
        sobie potraktować jako komplement. Również zachęcam Pana do spędzania czasu na
        czytaniu jak też analizowania przeczytanych treści.

p.s. ma Pan nade mną tę przewagę, że może Pan atakować mnie - osobę czysto
        prywatną - personalnie, samemu pozostając anonimowym. Proszę, by nie
        wykorzystywał Pan tej przewagi zbyt brutalnie.
        • anmaro Re: Do "Anmaro" 11.07.05, 22:33
          rafal.redel napisał:

> p.s. ma Pan nade mną tę przewagę, że może Pan atakować mnie - osobę czysto
          > prywatną - personalnie, samemu pozostając anonimowym. Proszę, by nie
          > wykorzystywał Pan tej przewagi zbyt brutalnie.

Nawet mi to do głowy nie przyszło. Ale skoro potrafi Pan pouczać forumowiczów o
          sposobach pisowni to Pan wybaczy jaki to ma związek z regulaminem. Język polski
          stał się tak giętki że zachwyt dziś wyrażają osoby z pierwszych stron w sposób
          np: zaj....ty. I jak ich ująć w regulaminy. Pewnie że wulgaryzmy nie są mile
          widziane i takich na tym forum nie było. Z szaconkiem jak Stasio Wielanek.
      • radna Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 11.07.05, 06:13
        anmaro napisał:

> A co takiego w tym serwisie ciekawego.

Kwestia zainteresowań.

> zarówno pierwsza strona miejska jak i forum zawierają przestarzałe i
        > rzadko aktualizowane informacje.

Strony główne mają to do siebie, że nie są zmieniane każdego dnia. Serwis
        Informacyjny Miasta Marki (ten z zielonym logo, proszę Pan/Pani) jest wydawany w
        dni robocze i zawiera najbardziej aktualne informacje.

> A swoją drogą bardzo jest Pani aktywna ostatnio Pani Radna na tym forum.
        Czyżby już nie było bezdomnych psów, czy po prostu tą drogą chce pani uzbierać
        głosy na następną kadencję.

Bezdomne psy są i jak miasto walczy z tym problemem może Pan/Pani dowiedzieć się
        w Referacie Ochrony Środowiska.

NIE ZAMIERZAM KANDYDOWAĆ w następnej kadencji, czego nie ukrywałam od chwili
        wyboru.

Na tym forum mam prawo wypowiadać się, jak każdy. Przyznaję, że czynię to
        ostatnio rzadko (w porównaniu z innymi forumowiczami). Dziwi mnie więc ocena
        mojej aktywności jako dużej (nadmuiernej?). Może zlały się Panu/Pani w jedną
        dwie radne?

> Ja osobiście proponuję Pani jako Przewod. Kom. Rewizyjnej
        > zajęcie się finansami miasta ze szczególnym uwzględnieniem Dotacji Celowych na
        > MOK, gdzie rodzice muszą za wszystko płacić a wątpliwej jakości instytucja
        > kultury dostaje o ile dobrze pamiętam około 500.000 pln na miesiąc. Proszę
        > wyjaśnić mnie i Forumowiczom na co są pożytkowane tak duże kwoty pieniędzy. To
        > około 6.000.000. pln rocznie. Czy zadała Pani sobie trud co jest Pani
        > obowiązkiem jakom przewodniczącej. Jako mieszkaniec żądam konkretnej odpowiedzi
        >
        Niestety nie pamięta Pan/Pani dobrze. Szczerze mówiąc - zupelnie źle (nawet rząd
        wielkości kwoty się nie zgadza).

Radzę zajrzeć do BIPu - tam w projekcie budżetu jest podana kwota bieżącej
        dotacji, w sprawozdaniu z budżetu zeszłorocznego - dotacji udzielonej MOKowi w
        roku 2004.

KR analizuje sprawozdania MOK i wszystkich innych podmiotów korzystających z
        dotacji (o czym informujemy w swoich opiniach i sprawozdaniach)- zadałam więc
        sobie trud. Pan/Pani też to moze zrobić - są dostępne w urzędzie miasta -
        zapraszam.

Jeśli oczekiwania Pana/Pani są dalej idące - proszę zwrócić ze stosownym
        wnioskiem do Rady Miasta Marki.

I na koniec. Nie uważam za swój obowiązek streszczanie dokumentów dostępnych w
        urzędzie miasta na żądanie anonimowych uczestników forum.

Małgorzata Babiuch-Hall

• anmaro Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 11.07.05, 22:21
          radna napisała: > Strony główne mają to do siebie, że nie są zmieniane każdego
          dnia. Serwis
          > Informacyjny Miasta Marki (ten z zielonym logo, proszę Pan/Pani) jest wydawany
          > w
          > dni robocze i zawiera najbardziej aktualne informacje.
          Teraz już wiem że Pani Radna odróżnia kolory. Pytam jeszcze raz. Które
          informacje są najbardziej aktualne. Czy widziała pani kiedyś strony innych
          miast. Zastanawia mnie po co Pani zachwala coś co jest według mnie beznadziejne
          jak cała wasza Rada. Z kilkoma wyjątkami. Pisze pani że zlały mi się dwie radne
          w jedną. Jeżeli obie takie jak Pani to jest to możliwe. Wyszła by jedna normalna
          kobieta. Cieszę się że już więcej razy nie będzie Pani kandydować. Bo też nie ma
          się Pani czym pochwalić jako radna, raczej bezradna. Za jedno przepraszam
          forumowiczów. W swim tekście podałem rzeczywiście mylne kwoty. A to ztego powodu
          że końcowa kwota się zgadza.Około 6.000.000 przekazane MOK-owi przez 9 lat za
          panowania Pana Werczyńskiego. Oczywiście nie omieszkam złożyć do Pani pisma o
          oficjalne wyjaśnienie na co takie duże pieniądze dostaje MOK z Panią Klimecką na
          czele. Bardzo ubolewam nad faktem że nie chce Pani wyjaśnić forumowiczom czyli
          mieszkańcom na co idą ich pieniądze. Ja spróbuję to zrobić inną drogą bo
          najwyższy czas położyć kres pewnym układom.
          • eugeniusz.z.marek Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 12.07.05, 07:59
            > Zarówno pierwsza strona miejska jak i forum zawierają przestarzałe i
            > rzadko aktualizowane informacje

Napis coś konkretnego bo Twój dotychczasowy bełkot jest kompletnie
            niezrozumiały. O którą konkretnie stronę Miasta Ci chodzi, bo Marki mają
            cztery strony które można tak określić oraz forum które teraz czytasz
            (i pewnie jeszcze z tuzin innych stron).

> Ale wcale się nie dziwię skoro opiekujący się JWP Redel większość
            > czasu spędza na czytaniu i zwracaniu uwagi forumowiczom

A co ma może zbierać dla JWP anmaro aktualne i świerzutkie informacje
            i umieszczać je na forum?
            Chyba jednak nie bardzo wiesz co to jest forum.

> W swim tekście podałem rzeczywiście mylne kwoty.
            > A to ztego powodu że końcowa kwota się zgadza.
            > Około 6.000.000 przekazane MOK-owi przez 9 lat za
            > panowania Pana Werczyńskiego.

Pomyliłeś pupę z twarzą ale rzeczywiście końcowa kwota się zgadza.
            To prawie tak jak z tymi rowerami w Moskwie...

• w.karpinski Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 12.07.05, 15:00
              eugeniusz.z.marek napisał:
              > ... Marki mają cztery strony które można tak określić oraz forum ...

Według mojej wiedzy 4 serwisy internetowe prowadzi Urząd Miasta:

1 - Gmina Miasto Marki
              www.marki.pl/marki

2 - Serwis Informacyjny
              www.marki.pl/serwis

3 - Biuletyn Informacji Publicznej
              marki.bip.ornak.pl/pl/bip

4 - Marki - Gminy Polskie
              www.zpp.pl/index.php?path=main/danetel&level=4&woj_id=7&id=169&gid=1140

Piąty serwis typu ogólnomiejskiego to Portal społeczności Marek
              www.marki.net.pl

Pozdrawiam
              W.Karpiński

PS. O znakomitym serwisie Michalitów nie wspominam, ponieważ nie dotyczy spraw
              ogólnomiejskich.
            • anmaro Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 21:21
              Piszę konkretnie Gieniu z Marek. Ciekawe że Pan Redel jeszcze cię nie upomniał
              bo innych potrafi za złą literę. Sam bełkoczesz jak stara baba. I guzik ci do
              tego o czym ja piszę i tak nic nie rozumiesz Gieniu. A pupę z twarzą mogłem
              pomylić ale tylko twoją. Pewnie się nie różni. Mówił chłop do obrazu...itd
              • eugeniusz.z.marek Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 21:37
                > Piszę konkretnie Gieniu z Marek.

No to napisz wreszcie!
                O której stronie piszesz?
                Bo wygląda na to, że sam nie wiesz.
              • rafal.redel Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 21:39
                anmaro napisał:
                > Piszę konkretnie Gieniu z Marek. Ciekawe że Pan Redel jeszcze cię nie upomniał
                > bo innych potrafi za złą literę
                Eugeniuszu, upominam Cię!
                • eugeniusz.z.marek Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 21:41
                  o ja biedny, upomniany przez Redela.Rafala
                  ;-)))
                  • rafal.redel Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 22:31
                    > o ja biedny, upomniany przez Redela.Rafala
                    > ;-)))

Bo jak się nie pokajasz, to Cię jeszcze upomnę za koszmarrrrrrny błąd
                    ortograficzny, który raczyłeś popełnić w swojej poprzedniej wypowiedzi.
                    • w.karpinski Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 22:43
                      Panie Rafale,
                      a ja?
                      Ja bym też chciał być upomniany.
                      Choćby za okrutnika.

W.Karpiński
                      • rafal.redel Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 23:31
                        Oj nie mam już siły tak ciągle upominać i upominać. Gdyby choć byki Pan takie
                        sadził jak niejaki Eugeniusz...

Zresztą według "Pierwszego Prawa Anmaro" im więcej upominam, tym niższa jest
                        jakość mareckich serwisów informacyjnych. Zbyt duża więc na mnie
                        odpowiedzialność spoczywa.
                    • eugeniusz.z.marek Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 22:48
                      rafal.redel napisał:
                      > Bo jak się nie pokajasz,

Niniejszym,
                      publicznie,
                      posypuję się popiołem od stóp po głowę,
                      i kajam się!!!

PS
                      koszmaaarrrrrny zaiste jest ci on,
                      ale nie w poprzedniej a w zapoprzedniej względem Twojej.
                      • rafal.redel Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 23:22
                        > koszmaaarrrrrny zaiste jest ci on,
                        > ale nie w poprzedniej a w zapoprzedniej względem Twojej.
                        Ten właśnie miałem na myśli. Okropny, nie?
                • w.karpinski Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 13.07.05, 22:26
                  rafal.redel napisał:
                  > Eugeniuszu, upominam Cię!

Ależ okrutnik z Pana, Panie Rafale.

Pozdrawiam
                  W.Karpiński
    • flash3 Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 14.07.05, 21:22
      A ja bym proponował nie polemizować z niejakim „almaro” – radził bym sprawdzić
      jego numer IP bo coś Mi mówi że to może być kolejne wcielenie jednego z
      użytkowników tego forum który lubo sobie sam ze sobą porozmawiać (oczywiście
      pod różnymi nickami).
      • anmaro Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 14.07.05, 22:18
        Uważaj flasz żeby ktoś nie sprawdził twojego IP. A jak jesteś taki ciekawy to
        zgłoś sią do MSW. A tym pozostałym miernotom nawet nie mam zamiaru odpowiadać.
        • eugeniusz.z.marek Re: Serwis Informacyjny Miasta Marki 14.07.05, 22:23
          > A tym pozostałym miernotom nawet nie mam zamiaru odpowiadać.
          ... bo za trudne pytania zadją ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka