Dodaj do ulubionych

DO RAFAŁA REDEL

05.09.05, 00:57
witam nazywam sie łukasz redel, studiuje we wrocławiu a mieszkam w prudniu na południu poski, tak mnie dzisiaj naszło i zacząłem szukc po sieci informacji na temat niejako naszego wspolnego nazwska...chcialbym znac pochodzenie tego słowa...jesli bylbys zainteresowany albo masz jakies informacje na temat nazwiska Redel..prosze napisz fivy@poczta.onet.pl
Obserwuj wątek
    • rafal.redel Re: 05.09.05, 12:03
      Witaj Łukaszu,
      Niestety nie nosimy dokładnie tego samego nazwiska, bo moje kończy się na "ł" -
      tylko niestety nie da się utworzyć loginu z polskimi znakami.

Nie mam wiarygodnych informacji na temat pochodzenia Twojego nazwiska. Wydaje
      mi się, że jest obcego, niepolskiego pochodzenia - ze względu na stosunkowo
      małą liczbę osób je noszących, co można sprawdzić tutaj:
      www.herby.com.pl/herby/indexslo.html
      Co do samego pochodzenia, to musiałbyś trochę poszperać np. na początek
      wpisując w google "Redel genealogy". Niektóre strony twierdzą, że to nazwisko
      angielskie, wywodzące się z kolei od nazwiska Radwell.
      Np. tutaj:
      www.houseofnames.com/xq/asp.fc/qx/redel-family-crest.htm
      (ale oczywiście nie wiem, czy te informacje są wiarygodne).

Można też na przyklad natknąć się na trochę ciekawostek, np.:
      "There is also an interesting story about a Frederick Redel. Frederick Redel
      was Emil's uncle (?) and was a drummer boy in the Battle of Waterloo (?)- later
      became a mercenary and fought in the Mexican War in the U.S. and Civil War."

www.genealogy.com/genealogy/users/m/c/c/Joyce-E-Mccluskey/
      Jak coś ciekawego i wiarygodnego odkryjesz, to daj proszę znać - sam jestem
      ciekaw.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka