Dodaj do ulubionych

internet w Markach

IP: *.media 22.03.03, 18:17
szukam ludzi, którzy tak samo jak ja chcą mieć nielimitowany dostęp do
internetu przez całą dobę. na razie znalazłem tylko paru chętnych, ale jest
to zdecydowanie za mało aby mozna było wydzierżawić stałe łącze o dużej
przepustowości. tak więc jeśli jesteś zainteresowany/a bezprzewodowym
dostępem do internetu napisz - odpowiadam na każdy list.
teraz przedstawię kozta usługi: staca bazowa (główna) - ok. 5000pln
stacja abonencka (zasięg ok. 5 km- karta sieciowa, antena, kabel) - ok.
1000pln
koszt stałego łącza - w zależności od ilości użytkowników i jego
przepustowości (no i oczywiście od zakładanych miesięcznych wydatków na
abonament)

Pozdrawiam, Tomek

adres do korespondencji: qfeel@o2.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Raffix Re: internet w Markach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 21:33
      Ciekawy pomysł - czy myślisz jednak, że to przedsięwzięcie może być realne? Ja
      jestem trochę sceptyczny, widząc, że nawet firmy oferujące dostęp radiowy nie
      kwapią się do wejścia do Marek (było na ten temat kilka watków).

Ale - mimo mojego pesymizmu - jeśli sprawa nabrałaby realnych kształtów to
      rozważałbym przyłączenie się. Mnie też przydałoby się stałe, szybkie łącze
      internetowe.
      • Gość: Qfeel Re: internet w Markach IP: *.media 23.03.03, 10:05
        Ten temat draze od dluzszego czasu i doszedlem do wniosku, iz Marki traktowane
        sa przez operatorow jak wies. Brak jest blokow, gdzie koszt instalacji
        infrastruktury jest maly a zyski znikome. Jednak jesli znajdzie sire grupa
        zapalencow chcaca sie zorganizowac mozemy cos wspolnie zdzialac. Koszt
        rzaczywiscie nie jest maly, bo nikt nie da man np. w dzierzawe urzadzen -
        trzeba je kupic samemu, ale za to bylibysmy niezalezni. Oprocz internetu mozemy
        przeciez razem wymieniac sie np. muzyka (przeciez to nie bedzie tylko siec do
        maili w www), grac, itp., co kto lubi. Z mojego doswiadczenia wiem, iz
        najtrudniej jest zaczac - spowodowane jest to tym, iz ludzie mysla, ze jest to
        kolejny naciagacz i wyludzacz pieniedzy. Jesli natomiast rozejdzie sie wiesc,
        iz tego typu instalacja dziala zwieksza sie mozliwosci rozbudowy sieci i co za
        tym idzie zmniejsza sie opłaty.
        Aha, nie powiedzialem jeszcze w jakim promieniu mam zamiar uruchomic ta siec.
        Jest to rejon szkoly nr 3 w Pustelniku. Promien odbioru uzalezniony od jakosci
        zastosowanych anten (mysle, iz do 1Mb bedzie to ok. 5-7 km.).
        Zainteresowanych cenami odsylam na adres:

wireless.visomatic.com.pl/
        Pozdrawiam, Qfeel
        • Gość: Raffix Re: internet w Markach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 14:38
          Gość portalu Qfeel napisał:
          (...)
          > Aha, nie powiedzialem jeszcze w jakim promieniu mam zamiar uruchomic ta
          > siec. Jest to rejon szkoly nr 3 w Pustelniku. Promien odbioru uzalezniony od
          > jakosci zastosowanych anten (mysle, iz do 1Mb bedzie to ok. 5-7 km.).

Trójka to szkoła na Pomnikowej, prawda? No to ja się łapię - mam do niej na
          oko góra 2 kilometry.
          Czy rozważałeś sprawę formy działania - czy byłoby to stowarzyszenie podobne
          do ASK Ząbki www.zabki.net.pl/ lub Kosynierów www.kosnet.pl/ ?
          I czy dużo trzeba załatwiać formalności (nie wiem, jakiś przydział
          częstotliwości i takie rzeczy), by postawić tego typu antenę?
          Jak szacujesz liczbę osób potrzebnych, by przedsięwzięcie miało szansę
          powodzenia i czy udało już Ci się część z nich pozyskać?
          Jeśli nie chciałbyś pisać o szczegółach na forum, to prosiłbym o e-mail na
          adres raffix@gazeta.pl

Trochę jest we mnie sceptycyzmu, bo temat sieci wałkujemy na tym forum od jego
          powstania, było kilka inicjatyw i każda się jak dotąd rozłaziła. Sprawa
          rozbijała się zwykle o brak dostatecznej liczby zainteresowanych. Jest to tym
          bardziej dziwne, że w sąsiedztwie takie rzeczy się udają (jak na przykład
          wspomniane ASK Ząbki).
          Kto wie, może tym razem...

Pozdrawiam
          Rafał
        • Gość: AGA Re: internet w Markach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 17:28
          cześć! i dzień dobry panie Tomaszu.
          My się chyba znamy?
          Twój nick( czy jakoś tak to się pisze)przypomina mi czasy szkolne w TAB na
          starówce. Zgadza się?
          • Gość: krogulec AIR-way : taka możliwość istnieje IP: *.*.*.* 31.03.03, 19:32
            www.air-way.pl/
            • Gość: krogulec Re: AIR-way : taka możliwość istnieje IP: *.*.*.* 09.04.03, 19:32
              No i co Wy na to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka