Dodaj do ulubionych

Wyniki Wyborów Samorządowych 2006

12.11.06, 21:33
Może ktoś się podzieli z kandydatów i przedstawicieli startujących komitetów z
jakimiś wstępnymi danymi jak rozkładają się głosy? Wyników wiadomo że jeszcze
nie ma, i pewnie dopiero rano będą, ale takie rzeczy jak np. orientacyjny
rozkład głosów na kandydatów na stanowisko burmistrza są już na pewno w
postaci przecieków z komisji.

Nie ma co się kryć, gdyż wszędzie komitety mają „swoich” w komisjach, i na
bieżąco śledzą całą noc zmiany w rozkładzie głosów.
A po półtorej godzinie od zamknięcia lokali przecieki są już z pewnością.
Obserwuj wątek
    • rafal.redel Re: Wyniki Wyborów Samorządowych 2006 12.11.06, 22:33
      Nie wiem jak wyniki, ale frekwencja w Markach wg informacji z 16:30 nie
      wyglądała za dobrze. A właściwie to wyglądała najgorzej w powiecie:

wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/frekwencja.html?fid=2&id=143400
      Ciekawe dlaczego jesteśmy na szarym końcu? I to przy naprawdę dużym rozrzucie...
      • rafal.redel p.s. 12.11.06, 22:41
        Swoją drogą serwer PKW wygląda na nieźle przeciążony, na chwilę chyba nawet padł
        kompletnie.
        Chyba więcej osób chce oglądać rezultaty niż brało udział w wyborach ;-)
        • tygrysek1331 Re: p.s. 12.11.06, 22:44
          a to chyba prawda...frekwencja w Markach 16.30 25% - najniższa w powiecie...
      • logan.marki Re: Wyniki Wyborów Samorządowych 2006 12.11.06, 22:53
        No cóż. Mogę powiedzieć na przykładzie mojej okolicy, gdzie to jeden z komitetów
        wywinął taki numer z plakatami (o czym pisałem w innym wątku), że jak ludzie
        powiedzieli że nie pójdą na wybory, tak nie poszli.

Pozostaje tylko podziękować takim inicjatywom komitetów, a już za 4 lata
        frekwencja w Markach będzie można wyrazić w postaci liczby jednocyfrowej.
        • tygrysek1331 Re: Wyniki Wyborów Samorządowych 2006 12.11.06, 22:55
          Jest to przykre, że jedyną formą wyrażenia swojego niezadowolenia było nie
          pójście na wybory, zamiast wrzucenia do urn chociażby kart z innymi nazwiskami.
          Może powinniśmy jak Belgowie płacić mandat za nie wzięcie udziału w wyborach?
          • iry Re: Wyniki Wyborów Samorządowych 2006 12.11.06, 23:50
            A dlaczego? - że się tak prozaicznie zapytam.
            Ja np. nie byłem głosować. Szczerze mówiąc, mam dosyć głosowania "przeciwko",
            skoro nie mogę głosować "za". Nie jestem zadowolony z dostępnych opcji, a
            głosowanie na "mniejsze zło" uważam za obskurantyzm. Nie głosowanie,
            wstrzymanie się od zajęcia stanowiska, to chyba nadal dosyć jasne przesłanie
            dla rządzących.
            Co by się stało, gdyby elektorat zastosował taką właśnie formę protestu
            przeciwko dotychczasowej działalności i proponowanym przez kontrkandydatów
            programom.....?
            Nie mam również chęci zabierania głosu w tych wszystkich pyskówkach, które tu
            można przeczytać. Postawa niektórych kandydatów, wręcz zwala z nóg....tacy
            mareccy Konnonowiczowie. Podobnie jak ich zwolennicy......
            • tygrysek1331 Re: Wyniki Wyborów Samorządowych 2006 12.11.06, 23:57
              Dlaczego mandaty czy dlaczego wrzucac karty do urn? Uważam, ze nie pójście na
              wybory nie jesn żadnym sygnałem dla władz...wprost przeciwnie, utwierdza je w
              przekonaniu, że robią dobrze..albo o zgrozo, jeszcze gorzej, skoro robimy i tak
              źle, ale wyborcom jak widac to nie przszkadza, to róbmy tak dalej. Czasami
              lepiej jest zagłosowac przeciw, niż nie zagłosowac wcale...chociaż też nie
              lubię wybierać mniejszego zła.
              • iry Re: Wyniki Wyborów Samorządowych 2006 13.11.06, 00:13
                >>Uważam, ze nie pójście na wybory nie jesn żadnym sygnałem dla władz<<
                Mam nadzieję, że jasno wyraziłem swoje przemyślenia pisząc "...co by było
                gdyby...". Ta opcja (wstrzymania się od głosowania w skrajnych wypadkach, np.
                gdy większość elektoratu nie akceptuje żadnej z proponowanych opcji), też jest
                przewidziana w Ordynacji Wyborczej. I jest to zrozumiałe dla każdego z
                kandydatów. Dla świadomego elektoratu, jak mniemam, również.

>>...wprost przeciwnie, utwierdza je w przekonaniu, że robią dobrze..albo o
                zgrozo, jeszcze gorzej, skoro robimy i tak źle, ale wyborcom jak widac to nie
                przszkadza, to róbmy tak dalej.<<
                Cały szkopuł w tym, że unieważnienie...hm, a właściwie brak wyników wyborczych,
                powodowanych niższą niż zakłada OW frekwencją, zmusza do kolejnych kroków
                przewidzianych demokratycznym prawem. Czasem, eliminuje z gry politycznej , a
                to już jest bardzo wyraźny znak.
                Od `89 wybierałem "mniejsze zło". I tak z roku na rok. Obecnie to już nie jest
                kwestia lubienia bądź nie lubienia. Teraz jest to sprawa szacunku dla samego
                siebie. Tego podstawowego, wynikającego z przekonania, że chyba już czas
                przestać dawać robić z siebie kretyna.
                Takie jest przynajmniej, moje własne i prywatne odczucie i przekonanie. Sądząc
                z wyników sondaży, tych opisujących frekwencję, co roku zwiększa się ilość
                podobnych do mnie.
                • ritaman Re: Wyniki Wyborów Samorządowych 2006 13.11.06, 08:07
                  jak najbardziej popieram.
          • bmateuszczyk Re: Wyniki Wyborów Samorządowych 2006 13.11.06, 09:52
            tygrysek1331 napisał:

> Może powinniśmy jak Belgowie płacić mandat za nie wzięcie udziału w wyborach?

Demokracja to swoboda wyboru. Rónież wyboru,czy chce pójśc na głosowanie czy
            nie. Przymus brania udział w wyborach mieliśmy za komuny. Widzę, że niektórych
            wziąż fascynują tamte metody.
            Pozdrawiam
            Bea
            • bmateuszczyk Re: Wyniki Wyborów Samorządowych 2006 13.11.06, 09:56
              P.S. (bo za szybko mi sie wysłało)
              Na wyborych byłam około godz. 18%. Byłam drugą osoba z mojej ulicy, która
              głosowała. Faktycznie frekwencja musiała być niska.

Pozdrawiam
              Bea
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka