Dodaj do ulubionych

Manipulacja radnymi

02.12.06, 20:36
Po przesłuchaniu nagrania z Sesji Rady zwróciłem uwagę na naruszenie przez
panią Przewodniczącą Marię Przybysz Piwko Statut Miasta Marki.
W ramach przypomnienia, radny Rżewski po zgłoszeniu przez Chojnowskiego
kandydaturę na wiceprzewodniczącego Skłodowskiego, bardzo szybko zgłosił
wniosek formalny o przerwę w obradach (1 godzina 1 minuta 56 sekunda
nagrania).
Statut Miasta w § 38 pkt. 3 jasno określa jak należy składać wniosek
formalny, lecz po jego zgłoszeniu zgodnie z pkt 4 tego paragrafu taki wniosek
obowiązkowo zostaje poddany pod głosowanie rady. Według nagrania wniosek ten
nie został poddany pod głosowanie lecz bardzo szybko został przyjęty przez
panią Przybysz Piwko w ogłoszeniu 5 min. a następnie 10 min. przerwy

Czy jest to naruszenie prawa czy manipulacja w prowadzeniu sesji?
Obserwuj wątek
    • adamos82 Re: Manipulacja radnymi 03.12.06, 11:07
      Już o tym pisałem wcześniej zwracajac uwagę na tego typu działania, jednak nie
      brakuje takich co uważają to za nic wielkiego.
      Dla mnie to naruszenie prawa miejscowego, bo za takie chyba można uwazać Statut.
      Ale pewności nie mam.
      Pozdrawiam
      adamos
      • j.w.orlowski Re: Manipulacja radnymi 03.12.06, 16:44
        Wielu z radnych posiada internet lecz nie każdy ma odwagę mówić lub pisać
        prawdę popieram twoje zaangażowanie. Wiem, że zaraz obsiądą mnie nieznane
        ufoludki ale masz u mnie poparcie. Tak trzymać. Post wyciągam aby prawda była
        jasna. Poświadczenie nieprawdy nawet dla dobra społeczeństwa zawsze będzie
        poświadczeniem nieprawdy i przestępstwem a dla wierzących grzechem.
        • tygrysek1331 Re: Manipulacja radnymi 03.12.06, 17:12
          Jest to nic wielkiego, może małe nagiecie...ale ZGŁOSZENIE WNIOSKU FORMALNEGO,
          A TAKIM JEST WNIOSEK O PRZERWĘ WYMGA GŁOSOWANIA PRZEZ RADĘ, A TAKIEGO CHYBA NIE
          BYŁO?
          • zielu52 Re: Manipulacja radnymi 03.12.06, 19:08
            Oczywiście ze nie było bo wielebna ma was wszystkich w nosie. Ma przyzwolenie
            wielkiego Guru to wydaje sie jej ze wszystko mogą. Popadli w rutynę jak kiedyś
            Tankiewicz i to go zgubiło. I tu jest szansa.
            • tomt3 Re: Manipulacja radnymi 03.12.06, 19:17
              zielu 52 napisał:
              >bo wielebna ma was wszystkich w nosie...
              Strasznie się zrobiłeś delikatny.A może widzisz wszystko do góry nogami?
              • ptysiek2 Re: Manipulacja radnymi 04.12.06, 08:44
                Proszę mi wyjaśnić jedno - bo mam wrażenie że, ten post jest wyłącznie dla
                wtajemniczonych - kto to jest ufoludek (nie istnieje taka istota na ziemi) i
                kto to jest Guru. Kierowane są uwagi personalnie ale pojawiają się insynuacje
                do osób, które mają nadane jakieś pseudonimy, które nie są jasne.
                Zresztą widzę tu dwóch panów z naszej rady - i zastanawia mnie jedno czemu nie
                zwróciliście uwagi podczas obrad, skoro był to błąd. Brak cywilnej odwagi? czy
                nie umiecie podnieść ręki aby zabrać głos.
                • j.w.orlowski Re: Manipulacja radnymi 04.12.06, 09:57
                  >ptysiek2 napisała:
                  >Zresztą widzę tu dwóch panów z naszej rady - i zastanawia mnie jedno czemu nie
                  >zwróciliście uwagi podczas obrad, skoro był to błąd. Brak cywilnej odwagi? czy
                  >nie umiecie podnieść ręki aby zabrać głos.

Mam cywilną odwagę, dlatego piszę i odpowiadam publicznie nie ukrywając się za
                  jak to poprzednio określiłem nieznanymi pseudonimami, istotami, ufoludkami.
                  Statut oraz inne dokumenty na sesję otrzymałem kilka dni przed sesją i tak
                  naprawdę nie zdążyłem się w 100% z nimi zapoznać.
                  Wierzyłem, że gdzie jak gdzie ale na pierwszym takim spotkaniu będzie uczciwość
                  wobec radnych i wyborców. Rozczarowałem się dlatego teraz będę zwracał uwagę na
                  wszystko na każde słowo i gesty radnych oraz innych osób.
                  Obiecałem wyborcom, jasną i przejzystą pracę radnych i Urzędu Miasta.
                  W przysiędze dodałem z serca nie dla publiczności "Tak mi dopomóż Bóg". a Ci co
                  mnie znają wiedzą, że jestem w tym temacie uparty.
                  • emeb Re: Manipulacja radnymi 05.12.06, 12:23
                    j.w.orlowski napisał:

> Statut oraz inne dokumenty na sesję otrzymałem kilka dni przed sesją i tak
                    > naprawdę nie zdążyłem się w 100% z nimi zapoznać.

Chyba musi się Pan przyzwyczaić do intensywnej pracy przed sesją i szybkiego
                    czytania (ze zrozumieniem, w dodatku). Czy wie Pan, że materiały na zwykłą sesję
                    roboczą liczą (projekty uchwał + materiały źródłowe i załączniki) liczą zwykle
                    ponad 100 stron?

Bez urazy, ale dlaczego nie zapoznał się Pan z podstawowymi dokumentami (np.
                    Statut, Ustawa o Samorządzie Terytorialnym, Budżet Miasta na rok 2006 i
                    sprawozdanie z wykonania poprzedniego budżetu... wszystko to jest w internecie)
                    po podjęciu decyzji o kandydowaniu na radnego. Nie był Pan nawet ciekaw, jakie
                    są obowiązki radnego i jak działa rada miasta?

Pozdr, emeb
                    • zombi191 Re: Manipulacja radnymi 05.12.06, 12:39
                      Na dzisiejszą sesję radni nie dostali żadnych dokumentów a wię nie muszą być
                      przygotowywani wystarczy,że podniosą rękę, nawet dwie.
                      • qqruq9 Re: Manipulacja radnymi 05.12.06, 13:10
                        zombi191 napisał:

> Na dzisiejszą sesję radni nie dostali żadnych dokumentów a wię nie muszą być
                        > przygotowywani wystarczy,że podniosą rękę, nawet dwie.

Znaczy ,co?
                        Mają się poddać?
                        • tygrysek1331 Re: Manipulacja radnymi 06.12.06, 00:34
                          Pewnie nie mają wyjścia ;)...

Skoro wiemy, że doszło do złamania Statutu, to co dalej?
                • qqruq9 Re: Manipulacja radnymi 04.12.06, 11:05
                  ptysiek2 napisała:

czemu nie
                  > zwróciliście uwagi podczas obrad, skoro był to błąd. Brak cywilnej odwagi? czy
                  > nie umiecie podnieść ręki aby zabrać głos.

Należy wziąć pod uwagę fakty ostatnie, że podnoszenie ręki może grozić poważnymi
                  konsekwencjami :) Ale niepodnoszenie Drodzy Radni -jeszcze większymi.
    • ptysiek2 Re: Manipulacja radnymi 05.12.06, 08:41
      Par.38 statusu
      3. Wniosek formalny poddaje się pod głosowanie bezpośrednio po jego zgłoszeniu
      i po wysłuchaniu jednego głosu „przeciw”.
      4. Rada rozstrzyga o wnioskach formalnych w głosowaniu jawnym zwykłą większością
      głosów.

zapoznałam się ze statusem - nie jestem dobra w interpretacji takich zapisów -
      ale mając na forum radnych, którzy ówcześnie byli obecni może uda rozstrzygnąć
      się ten temat. Być może nie nagrało się głosowanie - i może w protokole jest
      wynik głosowania? Tu podkreślam że, przyjęcie tego protokołu będzie głosowane
      na następnej sesji, więc z pewnością zostaną do niego zgłoszone wnioski, jeśli
      zostało coś pominięte.
      Punkt 3 mówi że, po zgłoszeniu wniosku formalnego i wysłuchaniu jednego głosu
      przeciw. A co jeśli nikt nie zgłosił głosu przeciw - może można taki wniosek
      przyjąć bez głosowania?
      • zombi191 Re: Manipulacja radnymi 05.12.06, 10:03
        >ptysiek2 napisała:
        >zapoznałam się ze statusem - nie jestem dobra w interpretacji takich zapisów -
        >ale mając na forum radnych, którzy ówcześnie byli obecni może uda rozstrzygnąć
        >się ten temat. Być może nie nagrało się głosowanie - i może w protokole jest
        >wynik głosowania? Tu podkreślam że, przyjęcie tego protokołu będzie głosowane
        >na następnej sesji, więc z pewnością zostaną do niego zgłoszone wnioski, jeśli
        >zostało coś pominięte.

Przeczytaj zaproszenie na drugą sesję, brak w porządku obrad punktu o przyjęciu
        protokołu z poprzedniej sesji.

>Punkt 3 mówi że, po zgłoszeniu wniosku formalnego i wysłuchaniu jednego głosu
        > przeciw. A co jeśli nikt nie zgłosił głosu przeciw - może można taki wniosek
        > przyjąć bez głosowania?

Według opinii prawników w tym punkcie po wniosku formalnym, Przewodnicząca
        powinna zapytać czy ktoś zgłasza sprzeciw. Jeżeli nikt się nie zgłosi nalezy
        wniosek formalny poddać pod głosowanie.

• msp1 Re: Manipulacja radnymi 05.12.06, 10:18
        Dyskusja dotyczy tak istotnych dla mieszkańców Marek problemów, i wciągnęła
        wiele lokalnych autorytetów, więc nic dziwnego, że nie dostrzegłaś różnicy w
        znaczeniu słów - status i statut. Pozdrawiam.
        • ptysiek2 Re: Manipulacja radnymi 05.12.06, 12:17
          rzeczywiście - pomyłka powinnam napisać "statutem" ale jak widać błędy się
          zdarzają więc można sądzić, że także radnym podczas sesji.
          Pozdrawiam
          • krisgorc21 Re: Manipulacja radnymi 06.12.06, 09:28
            to sa oszołomy , maja teraz wszystkich gdzieś, za cztery lata zmiękną , a czy
            nie czas pomysleć o pomniku dla pani Piwko i Januszka tyle zrobili dobrego dla
            Marek. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka