Dodaj do ulubionych

Tu się nie da żyć normalnie

21.01.07, 13:10
Ja rozumiem huragany, wichury ale od piątku do dziś prądu nie ma po 30 minut
6 razy na dobę! Wczoraj po raz tysięczny ukradli kable od neostrady,
naprawili popołudniu i znowu dzisiaj nie ma. Czy ja zyjąc pod stolicą w
centrum europy jestem zdana na internet z telefonu komórkowego i
świeczki????? Kto za to odpowiada do jasnej cholery w tym mieście?
Obserwuj wątek
    • zielu52 Re: Tu się nie da żyć normalnie 21.01.07, 14:07
      Pytanie jakże zasadne. Też chciałbym wiedzieć. Zatrzymują mnie na ulicy moi
      sąsiędzi i proszą zrób pan coś. No i na swojej ulicy zrobiłem. Od dzisiaj mamy
      już prąd. A jak poszli do urzędu to ich wysłali do energetyki Wołomin. W takich
      jak teraz przypadkach widać jak na dłoni kto w tym mieście rządzi i kto za co
      odpowiada. Reasumując. W naszym urzędzie nikt za nic. Ale sami wybraliście
      gospodarza na najbliższe cztery lata.
      • bmateuszczyk Re: Tu się nie da żyć normalnie 21.01.07, 18:25
        zielu52 napisał:

> A jak poszli do urzędu to ich wysłali do energetyki Wołomin. W takich
        > jak teraz przypadkach widać jak na dłoni kto w tym mieście rządzi i kto za co
        > odpowiada. Reasumując.

Ale co niby miasto ma zrobić z awarią prądu? Naprawa leży w gestii zakłądu
        energetycznego. W przypadku kradzieży kablii telefonicznych to można monitować
        marecką policję o efektywniejsze działanie, ale prąd?

Pozdrawiam
        Bea
    • aniabi Re: Tu się nie da żyć normalnie 21.01.07, 14:24
      Dzwoniłam w piątek pół wieczoru do pogotowia energetycznego, myślicie że ktos
      odebral telefon?! Ale niech ktoś z nas nie zapłaci w teminie rachunku za prąd.
      To wtedy jest wielkie halooooooooo. Ręce opadają na to wszystko. O telefonach
      nie wspomnę. Kradziez kabla, przez te same osoby. Policja ich zna, łapie na
      goracym uczynku. A obciążyć kilka razy za kradzież kabelków to moze się
      towarzystwo nauczy.
    • kathtea Re: Tu się nie da żyć normalnie 21.01.07, 15:15
      ręce opadają, ostatnio rozpętałam aferę bo wycieli drzewa a policja pomimo
      zgłoszenia (które gdzieś im umkneło) nie zrobiła za wiele. pan w UM miał
      pliotować sprawę. zgłaszałam 3 razy, że niedaleko mojego domu wurzucają cześci
      samochodowe - prawdopodobnie po ukradzionych autach, deski rozdzielcze,
      siedzenia, zderzaki i co? i dalej wyrzucają...chyba się stąd wyniosę bo czuję
      sie jakbym tu zyła tu za karę
      • xar-rax Re: Tu się nie da żyć normalnie 21.01.07, 17:18
        Problemem jest strach przed bandą złodzieji, którzy kradną kable.
        Gdyby nasza Policja kontrolowała punkty skupu złomu i nakładała pokaźne kary na
        paserów problem by nie istniał.
        Ostatnio dowiedziałem się, że bardziej telekomunikacji połaca się pobierać
        odszkodowanie za utracony kabel niż robić jakiekolwiek zabezpieczenia przeciw
        kradzieżowe.
        Ma w tym temacie pytanko do Logana może coś wyszperał w tym temacie?

Pozdrawiam xar ;-)
        • zorra1 Re: Tu się nie da żyć normalnie 22.01.07, 10:05
          Z tego co ja wiem, to sobotni brak prądu był związany z usuwaniem awarii jakie
          powstały podczas wichury. Trudno, żeby elektrycy podłączali zerwane kable pod
          napięciem. A co najlepsze, chodziło o awarie oświetlenia ulicznego za usuwanie
          których odpowiedzialny jest zupełnie kto inny niż ZE Wołomin i miasto. Śmieszne
          jest winienie UM za skutki wichury, to może jeszcze za koklusz i przemarsz wojsk?
          Mimo, że też się wkurzyłem brakiem Internetu, to nie można powiedzieć, że nikt
          nic nie robi w sprawie kradzieży kabli, bo na Stawowej i Głównej od jakiegoś
          czasu jeździ patrol ochroniarski, któremu zapewne ktoś za to zapłacił. I
          faktycznie odkąd się pojawili, to nie było kradzieży, aż do...awarii prądu, gdy
          zapadały egipskie ciemności i złodzieje poczuli się znów bezkarni. Proponuję
          poczekać z narzekaniem, aż sytuacja się unormuje, bo na klęski żywiołowe to nie
          ma mocnych.
          • logan.marki Re: Tu się nie da żyć normalnie 22.01.07, 20:12
            zorra1 napisał:

> Śmieszne
            > jest winienie UM za skutki wichury

Uważam, iż Burmistrz powinien niczym dawniej Pierwszy Sekretarz KC PZPR dawać
            dobry przykład – zerwało kable, to powinien się natychmiast ubrać w kombinezon
            roboczy, i w świetle fleszy aparatów dokonać z współpracownikami symbolicznej
            pierwszej naprawy – a potem wydać z tego wydarzenia okolicznościową gazetę (w
            nakładzie równym co najmniej liczbie zameldowanych mieszkańców) , aby każdy
            obywatel mógł zobaczyć jak najwyższe czynniki władzy walczą z żywiołem.

Ponadto uważam iż w ramach solidarności, Burmistrz powinien razem z mieszkańcami
            poddać się niedogodnością związanymi z kataklizmem.
            Wnoszę więc, aby na jutrzejszą noc zatrzymać w pracy wszystkich urzędników, w
            czynie społecznym porozrzucać w UM wszystkie dokumenty i sprzęty biurowe
            symulując tym samym kataklizm jaki nawiedził budynek UM, oraz wyłączyć prąd w
            całym budynku. I w takich warunkach powinien Burmistrz i jemu podlegli urzędnicy
            spędzić całą noc przy świeczkach – każdy osobno w swoim pokoju.
            A rano wszyscy powinni zabrać się do pracy, i wszystko do nowa posprzątać – w
            ten sposób obywatele zobaczą, że nie tylko oni musieli zmierzyć się ze skutkami
            kataklizmu, ale i siedzibę władzy dotknęły te same problemy ;-)
        • logan.marki Re: Tu się nie da żyć normalnie 22.01.07, 19:55
          xar-rax napisał:

> Ma w tym temacie pytanko do Logana może coś wyszperał w tym temacie?

Zawsze służę pomocą i radną, tylko gdybyś bardziej sprecyzował swoje oczekiwania
          to będę wdzięczny ;-)
          • pressluk Re: Tu się nie da żyć normalnie 22.01.07, 20:04
            olej TP - przerzuć sie na netie. i tyle ja mam nadzieje że wtedy skonczą się
            kradzież kabli. co do proądu całe marki leżałuy i nikt na to nic nie poradzi i
            tak szybko zrobili jeszczse pogody nikt nie okiełznał
          • bmateuszczyk Re: Tu się nie da żyć normalnie 22.01.07, 20:54
            logan.marki napisał:

> Zawsze służę pomocą i radną,

A którą radną, jeśli wolno spytać? :)))

Pozdrawiam
            Bea
            • mongoose69 Re: Tu się nie da żyć normalnie 23.01.07, 10:25
              Przy ul. mjr Billa w Strudze (przy drodze do Nadmy) kable są już ordynarnie i
              na chama kradzione co kilka dni (dosłownie). Technika jest podobna do innych
              tego typu kradzieży: podjeżdża auto z 4 karkami i jedną laską za kierownicą.
              Zostawiają 2 panów na początku lini telefonicznej (granica zabudowań), a sami
              parkują na stacji benzynowej Petrochemii Płock w Strudze. Potem następuje
              uroczyste odcięcie kabelków. Oczywiście nie są zwijane od razu - złodzieje
              otwierają sobie wódeczkę (+ plastikowe kubki) na masce samochodu i czekają, aż
              ew. przejedzie powiadomiony przez mieszkańców patrol policji. Patrol po ciemaku
              nic oczywiście nie stwierdza, a całość operacji zwiadu zajmuje mu ok 2
              minut. :) Potem panowie pokojnie odcinają 500 metrów kabla i odjeżdżają, by
              kolejnego dnia opalić ładnie izolację i oddać miedź do skupu złomu. A skup jak
              to skup - o nic nie pyta, tylko płaci i bierze. Bo i o co pytać - przecież
              wiadomo że pół kilometra kabla można przypadkiem znaleźć w śmietniku albo na
              chodniku. ;)
              Pewnie i przez policję nie jest nękany zbytnio taki skup.
              Welcome to Poland.
              • marek30022 Re: Tu się nie da żyć normalnie 23.01.07, 11:34
                na pogodę wpływu się nie ma ale kable to się zakopuj w ziemi a nie wiesza na
                słupach. Energetyka to osobny problem; Na zamianę prowizorki budowlanej na
                docelowe przyłącze (50 m lini) - termin 2 lata.
                • ziuta59 Re: Tu się nie da żyć normalnie 24.01.07, 21:27
                  Ja po 5 dniach znów mam sygnał, więc sie spieszę i korzystam z netu, bo pewnie
                  jutro już nie będzie :)
                  Temat kabli chyba nigdy nie zniknie z forum,
                  to przykre ale mi już szkoda nerw, płaczę i płacę!
                  Alternatywy dla tp-sy niestety nie ma :(
                  A co do braku prądu ? Cieszę się,że mi dachu z domu nie zerwało a te parę dni
                  po ciemku, no cóż? Tyle pozrywanych lini, współczuję, widziałam jak Panowie z
                  energetyki dosłownie "biegiem" sprawdzali rozległe obszary lasów, aby usunąć
                  usterkę jak najszybciej.Z tego co wiem wszędzie były problemy z dostawą energi,
                  więc już nie narzekajcie...
                  Pozdro
          • xar-rax Re: Tu się nie da żyć normalnie 25.01.07, 09:41
            Chodzi mi o temat ubezpieczania sie TPSA od takich zdarzeń jak kradzież kabla.
            Czy coś w wielkim swiecie na ten temat się m ówi

Pozdrawiam xar ;-)
            • kolejne_konto Re: Tu się nie da żyć normalnie 02.02.07, 13:16
              A tak dokładnie to notoryczne kradzieże kabli tepsy ktory rejon marek pozbawia
              dostepu do telefoni/i-netu?
              • kasia_de Re: Tu się nie da żyć normalnie 02.02.07, 13:49
                dzisiaj byam w Energetyce w Wołominie w sprawie przyłącza prądu .

Czas oczekiwania na takie przyłącze to... jedyne 1,5 roku ;-) Urzędnik w
                energetyce wyjaśnił że to dlatego tak długo, że kupiłam działkę w złym
                miejscu ;-D

pytam bardzo uprzejmie, jak to możliwe, że w XXI w. chcąc zbudować dom na
                działce położonej bagatela 500m od granic miasta stołecznego, gdzie ludzie
                kupują działki na potęgę i chcą się budować mam tak długo czekać?
                nie można przewidzieć, że skoro mamy boom budowlany i są chętni do budowy to
                może jakoś hurtem rozbudować infrastrukturę a nie każdemu z osobna? (dodam, że
                do najbliższego słupa mam kilkadziesiąt metrów)

odpowiedź pana z energetyki (bardzo miłego zresztą): nie robią linii z
                wyprzedzeniem bo... im ukradną...
                • marek30022 Re: Tu się nie da żyć normalnie 02.02.07, 15:41
                  Prowizorkę budowlaną to chyba da się zrobić. Ja czekałem na zamianę prowizorki
                  na docelowe przyłącze prawie dwa lata i też zadawałem podobne pytania. A jak im
                  kradną kable to niech je zakopują a nie wieszają na słupach.
                  • kasia_de Re: Tu się nie da żyć normalnie 02.02.07, 16:20
                    podobno prowizorki też nie można
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka