Dodaj do ulubionych

Przedmieścia Marek: Nadma

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 21:02
Na forum pojawił się ciekawy wątek o tym, co o Markach myślą nie-
Markowianie, czyli na ogół ludzie z Warszawy. A ja chcę zadać odwrotne
pytanie - co Markowianie myślą o swoich własnych przedmieściach, czyli na
przykład o wiosce Nadma graniczącej z waszym miastem od północnego wschodu.
Dojeżdżacie tam czasem na rowerach? Albo dochodzicie zbierając grzyby? :)
A może wprost przeciwnie - boicie się tam zapuścić albo nigdy o tej
miejscowości nie słyszeliście?

Pozdrawiam
Mariusz
Obserwuj wątek
    • Gość: MPL Re: Przedmieścia Marek: Nadma IP: 195.136.50.* 12.09.03, 00:00
      a propos:

> (...) co Markowianie myślą o swoich własnych przedmieściach, czyli na
      > przykład o wiosce Nadma (...)
      > Dojeżdżacie tam czasem na rowerach? Albo dochodzicie zbierając grzyby? :)
      > A może wprost przeciwnie - boicie się tam zapuścić albo nigdy o tej
      > miejscowości nie słyszeliście?

Co Markowianie sądzą nie wiem, wiem natomiast doskonale, gdzie Nadma leży i nie
      boję się tam zapuszczać.

Leży w ciekawym miejscu, z dala od jęku "ósemki" (choć na swoje nieszczęście
      droga z niej do Nadmy prowadząca wyzwala w lokalnych "rajdowcach" zbyt wiele
      adrenaliny). Położona jest wśród malowniczych pól (co docenili nie tylko
      rowerzyści amatorzy, ale także twórcy "czerwonego szlaku"), na trasie do
      Kobyłki i Wołomina. Można tamtędy także (dla preferujących twarde nawierzchnie)
      przejechać na rowerze do Zielonki i Osowa (13km w jedną stronę).

O grzybach wiem niewiele, bo poza pieczarkami, kurkami oraz "ze słoika od
      cioci" innych nie spożywam, choć grzybiarze się ostatnio uruchomili i straszą
      swą poranną obecnością za oknem moje niedobudzone ja.

Za Nadmą znajduje się osada Czarna, gdzie poza chaotyczną zabudową znaleźć
      można urokliwe siedlisko z murowanymi zabudowaniami, odsunięte nieco od drogi
      (na wysokości ostrego zakrętu).

Poza tym, za Czarną (jadąc dalej w stronę Kobyłki) jest 400 metrowy odcinek
      sosnowego lasu, który sprawia na podróżującym przez niego wrażenie
      przeniesienia się w przestrzeni (mnie przypomina kaszubskie lub mazurskie
      szosy).

Sama Nadma sprawia wrażenie miejsca dużo bardziej odległego, niż to wynika z
      mapy. Czas się tu jakby zatrzymał, ludzie chodzą wolniej, nieoświetleni
      rowerzyści straszą w nocy przemykając jak zające przed reflektorami, stara
      pętla i przystanek, zmęczone swą własną historią czekają na demontaż.

Czasem, zupełnie niespodziewanie z nad pól wzniesie się z furkotem
      przestraszony bażant.

Kilka lat temu w Nadmie oferowano sporo budowlanych działek, ciekawe, czy ten
      wzrost podaży nie był przypadkiem sprowokowany planowaną obwodnicą Marek,
      mającą przebiegać tamtędy.

Pozdrawiam,
      Michał P. Lubiszewski
      • Gość: Robert Re: Przedmieścia Marek: Nadma IP: *.stacje.agora.pl 12.09.03, 11:28
        Przepraszam, czy mógłbyś mi napisać którędy ma przebiegać ta planowana
        obwodnica Marek (którą stroną Marek?). Jakoś nie mogę znaleźć materiałów na ten
        temat.
        Pozdrawiam
        • Gość: Silwer Re: Przedmieścia Marek: Nadma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 13:28
          To nie chodziło chyba o obwodnicę marek lecz o drogę Via Baltica. Niestety
          albo stety gmina Radzymin nie zgodziła się na projektowany przebieg.
          Pewne informacje są na stronie gminy Radzymin. Niestety raczej nie są one
          aktualne.
          Silver
        • Gość: MPL Obwodnica (było: Przedmieścia Marek: Nadma) IP: 195.136.50.* 12.09.03, 23:39
          a propos:
          > (...) którędy ma przebiegać ta planowana
          > obwodnica Marek (którą stroną Marek?) (...)

Droga o której wspomniałem, a którą z racji jej przebiegu na terenie naszej
          gminy nazywam "obwodnicą" to istotnie, jak zauważył "Silwer" część
          transeuropejskiej sieci drogowej (TEN) "Via Baltica" . Ma to być oś północ-
          południe (lub jak kto woli Helsinki-Neapol) w ramach unijnego programu TINA.

Pod planowany odcinek marecki istnieją, przygotowane jeszcze w latach 70-tych
          (podobno) rezerwy terenowe, z których usytuowaniem można zapoznać się
          przekraczając próg wydziału architektury, zezując nieco w lewo na ścianę. Wisi
          tam mapa z wyrysowanym odcinkiem mareckim.

Obwodnica ma rozpoczynać się wylotem z istniejącego wiaduktu trasy toruńskiej
          (TT), przelatywać pod oknami osiedla JW Construction w Ząbkach (obok Makro) i
          przeć do Kobyłki, przez Zielonkę (w międzyczasie, inna odnoga miała łączyć TT z
          Rondem Dziada w Zielonce (dla nie-tubylców wyjaśnie, że chodzi o skrzyżowanie
          Żołnierskiej z Wyszyńskiego/Skorupki) i łączyć w ten sposób planowany odcinek z
          tzw. Trasą Olszynki Grochowskiej (muzyka przyszłości)). W Kobyłce droga miałaby
          przebiegać w rejonie Maciołków i wracać do drogi S-8 właśnie w okolicach Nadmy.
          (z uwagi na opór Radzymina w kwestii pierwotnie planowanego łącznika w rejonie
          istniejącej obwodnicy)

Jak niektórym z Was wiadomo staram się o instalację ekranów akustycznych wzdłuż
          Piłsudskiego w GDDKiA (w żargonie urzędniczym: "gdaka"). Otóż indagując
          ostatnio urzędników UM w sprawie ekranów (a propos: cel strategiczny nr 6)
          dowiedziałem się, że sprawa "zostanie pewnie odłożona, bo niebawem ruszy budowa
          obwodnicy", a także, że "prace są zaawansowane i w przyszłym roku ruszy budowa,
          a wiadomość pochodzi od samego wykonawcy".

Drążąc dalej problem, udawszy się do "gdaki", w departamencie inwesycyjno-
          ekonomicznym (p. 714) otrzymałem jednak z goła inną informację, że "żadna
          obwodnica w MArkach nie jest na razie planowana, dopiero co (!) był robiony
          Radzymin, teraz będą Wyszków i Jabłonna. Może po 2005-06 coś będzie planowane
          (!)". A jeżeli idzie o ekrany ...to sprawa (jak wyraził się kiedyś Nikodem
          Dyzma) "jest w załatwianiu" (czytaj: zapomnijcie o erkanach)

Tak więc jedno jest pewne, że nic nie jest pewne - choć istnieją jakieś plany...

Mam nadzieję, że mimo tego zagmatwanego wątku myślowego zaspokoiłem choć część
          głodu informacyjnego nt. obwodnicy.

Z pozdrowieniami,
          Michał P. Lubiszewski
          • Gość: Robert Re: Obwodnica (było: Przedmieścia Marek: Nadma) IP: *.stacje.agora.pl 16.09.03, 11:11
            Dziękuję serdecznie za wyczerpujace informacje.
            Pozdrawiam
    • Gość: MSP1 Re: Przedmieścia Marek: Nadma IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 11:45
      Przecież Nadma to gmina Radzymin.
    • Gość: jola Re: Przedmieścia Marek: Nadma IP: 195.94.199.* 16.09.03, 11:29
      Moi znajomi zbudowali sobie piękny dom w Nadmie, a kupiłam już sobie rower i
      doczekać się nie mogę, kiedy bedę tam do nich śmigać z dziećmi na rowerach!
      Chyba mi się tam podoba (bylam w Nadmie wlaściwie tylko raz).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka