Dodaj do ulubionych

Kto przyłączał już dom do wodociągu (mareckiego)?

23.11.03, 17:00
Halo,

Pytanie kieruję do tych wszystkich, którzy instalowali u siebie w domach
przyłącze wodociągowe (wod. marecki).

Zamierzamy przyłączyć 8 domów w okolicach ul. Granicznej. Mamy już wszystkie
projekty, ale w osłupienie wprawił nas kosztorys wykonawcy (m.in. 120,- za mb
magistrali głównej, 400,- za badanie wody (sic!), 3000,- za 2 hydranty!).

Kto z Państwa przyłączał się do wodociągu mareckiego? Jaka firma wykonywała
przyłącze? Ile to w końcu kosztowało?

Serdecznie proszę o informacje,

Z poważaniem,
Michał P. Lubiszewski
Obserwuj wątek
    • gtx Re: Kto przyłączał już dom do wodociągu (mareckie 25.11.03, 18:47
      Mamy nadzieję na podłączenie do wodociągu dopiero w przyszłym roku. Nie mam
      więc szczegółowych informacji o kosztach, ale w osłupienie wprawiła mnie
      rzekoma konieczność badania badanej wody. Czym tłumaczy to wykonawca?
      Pozdrawiam.
      • widan Re: Kto przyłączał już dom do wodociągu (mareckie 26.11.03, 08:37
        gtx napisała:

> w osłupienie wprawiła mnie rzekoma konieczność badania badanej wody.
        > Czym tłumaczy to wykonawca?

Nie jestem wykonawcą. Mam zrobione przyłącze we wrzesniu tego roku.
        Jesli wykonawca nie przedstawiłby badania wody w punkcie końcowym, czyli przy
        moim wodomierzu, nie zapłaciłbym mu ani grosza za wykonaną pracę.
        To leży w moim interesie.
        • gtx Re: Kto przyłączał już dom do wodociągu (mareckie 26.11.03, 12:39
          Widanie,
          Dziękuję za wyjaśnienia - rzeczywiście jest tu ukryty sens!
          Moją ulicę czeka to w przyszłym roku, więc powtórzę pytanie MPL o koszty
          przyłączenia.
          Jeżeli Twoje przyłącze nie było jedyne w okolicy to podziel się, proszę,
          innymi doświadczeniami:
          Czy wiesz, jaka jest możliwość udziału miasta w kosztach indywidualnego
          przyłacza oraz czy możliwe są zbiorowe projekty?
          Z góry dziękuję i pozdrawiam.
          • michal.p.lubiszewski Współ-partycypacja gminy + inne procedury 26.11.03, 19:18
            gtx:
            > Czy wiesz, jaka jest możliwość udziału miasta w kosztach indywidualnego
            > przyłacza oraz czy możliwe są zbiorowe projekty?

Można złożyć do gminy wniosek o dofinansowanie, jeżeli inwestycja magistrali
            (głównego przyłącza) przebiega w drodze gminnej. Podobno nawet do 40%.
            Właściciele posesji położonych przy drogach prywatnych ("wyciętych" z działek
            pod drogę, ze służebnościami przejazu i przechodu, etc.) o takie dofinansowanie
            ubiegać się nie mogą.

"Zbiorowe projekty"? Nie wiem co to ma oznaczać, ale antycypucjąc ewentualne
            pytania informuję, że:

Budowa magistrali przesyłowej w drodze, przy której stoją obiekty
            indywidualnych odbiorców wymaga projektu (4 egzemplarze) ze wszystkimi
            uzgodnieniami (łącznie z ppoż (sic!)) oraz wystąpienia na jego podstawie o
            wydanie decyzji w sprawie pozwolenia na budowę w Urzędzie (kancelaria).
            Konieczne jest wypełnienie 1 wniosku. Można wystąpić o nią wspólnie (sąsiedzi).
            Wystarczy zwykłe pełnomocnictwo, które należy załączyć do wniosku.

Budowa indywidualnych przyłączy wymaga indywidualnych projektów (3
            egzemplarze), każdego z zainteresowanych. Wypełnić należy 2 formularze:
            zgłoszenie budowy przyłącza oraz oświadczenie własności działki.

Tyle wiem, bo przez to przeszedłem, a do Widana mam także serdeczną prośbę o
            ujawnienie kosztów i nazwy firmy wykonawczej.

Pozdrawiam,
            MPL
            • slaw Koszty wg. Forum Muratora 26.11.03, 23:21
              http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14863
            • widan Re: Współ-partycypacja gminy + inne procedury 27.11.03, 06:50
              michal.p.lubiszewski napisał:

> Tyle wiem, bo przez to przeszedłem, a do Widana mam także serdeczną prośbę o
              > ujawnienie kosztów i nazwy firmy wykonawczej.

Przepraszam że tak późno odpowiadam.

Sieć wodociągową w mojej ulicy zrobiła gmina. Mieszkańcy robili tylko przyłącza
              do budynków. Wszystkie projekty robił jeden projektant (taniej - bo hurtem)
              Jesli dobrze pamiętam - to było to 600zł od projektu na gotowo, czyli z
              wszelkimi uzgodnieniami.
              Wykonanie przyłącza - około 18 metrów - 2.300 zł netto (+ 7% VAT)na gotowo -
              czyli z geodetą przed i po oraz z dostarczeniem umowy z wodociagiem na
              dostarczanie wody.
              Generalnie - wszystko zostało zrobione za mnie od początku do efektu końcowego.
              Jedyna rzecz którą musiałem zrobić osobiście, pokwitowac odbiór decyzji
              Urzędzie Miasta.
              Wykonawcą był Pan Mirosław Szczepanik - firma "Hydro-Instal"
              05-270 Marki, ul. Szczęśliwa 23a,
              tel. 0 603 633 601; tel/fax 781-25-06

Mogę polecić z czystym sumieniem.
              Pozdrawiam
              • rafal.redel Re: Wspólne działanie 27.11.03, 10:05
                widan napisał:
                > (...) Wszystkie projekty robił jeden projektant (taniej - bo hurtem). (...)

Widanie, macie chyba bardzo zintegrowaną (albo niedużą) ulicę, skoro udało się
                mieszkańcom dogadać w sprawie wyboru projektanta. To oczywiście ważna sprawa -
                łatwiej wynegocjować rozsądną cenę i egzekwować wykonanie prac. Ja - mimo, że
                spora część mieszkańców naszej ulicy dobrze się dogaduje - obawiam się
                trudności, by przekonać rzeczywiście wszystkich do wspólnego działania
                (wnioskuję to na podstawie np. doświadczeń z prądem). Ale może się uda...

Czy mógłbym się dowiedzieć, czy u Ciebie mieszkańcy również wspólnie wybrali
                jednego wykonawcę przyłączy indywidualnych, czy tu już każdy działał sam?
                Zastanawiam się, czy w przypadku wykonawstwa również warto próbować negocjować
                wspólnie lub przynajmniej w grupach mieszkańców?

• michal.p.lubiszewski Re: Wspólne działanie (wodociąg) 27.11.03, 14:59
                  rafal.redel napisał:

> (...) macie chyba bardzo zintegrowaną (albo niedużą) ulicę, skoro udało się
                  > mieszkańcom dogadać w sprawie wyboru projektanta.

Odpowiem w imieniu naszej "społeczności": odbyliśmy jedno wspólne spotkanie w
                  grupie 5 sąsiadów (2 in absentio, 1 niezainteresowany). Ustaliliśmy, że jest
                  wola w zrobieniu przyłącza na naszym odcinku (próba przyłączenia całego osiedla
                  18 domów w zeszłym roku spaliła na panewce, zatem tym razem ograniczyliśmy się
                  do pierwszysch 8 działek prostopadłych do magistrali w gminnej ulicy). Z Urzędu
                  otrzymaliśmy listę projektantów, z których tylko jeden (p. Nowak) odpowiedział
                  na nasze zapytanie.

Odbyło się kolejne spotkanie z projektantem. A następnie pomiary i formalne
                  (aczkolwiek ustne) zlecenie wykonania projektów (magistrala 200mb + 4 przyłącza
                  indywidualne).

Projekt był gotowy po 2 miesiącach i kosztował: 2100,00 PLN (magistrala
                  łącznie), 1050,00 PLN (przyłącze indywidualne).

Ponieważ w grupie inicjatywnej (czytaj = najbardziej i najskuteczniej
                  zainteresowanej przyłączem) była jednomyślność co do konieczności
                  przeprowadzenia sprawy jak najszybciej (do końca roku), to w obliczu braku
                  sprzeciwu i zdań odrębnych dokonaliśmy takiego wyboru. Niestety dopiero po
                  fakcie otrzymania gotowych projektów, część partycypantów wyraziła dezaprobatę,
                  sugerując istnienie rzekomo tańszych oferentów. "Mądry człowiek po szkodzie"...

Tak więc z tą jednomyślnością jest - jak to socjologom wiadomo - różnie,
                  zależnie od wielkości grupy i siły perswazji jej przywódców. Teraz, na etapie
                  wyboru wykonawcy (dostaliśmy właśnie ofertę od wspomnianego Hydro-Installu)
                  okazuje się, że wspólnie wypracowany konsensus sypie się powoli w drzazgi. I
                  nie dziwi zbytnio fakt, że kontrargumentom malkontentów brak rzeczowości (a tak
                  naprawdę brak argumentów w ogóle...). Zbieramy kolejne oferty i chcemy ruszyć w
                  przyszłym tygodniu z robotami.

> (...) obawiam się trudności, by przekonać rzeczywiście wszystkich do
                  > wspólnego działania (...)

Trudności będą napewno! Najważniejsze jest potrafić powiedzieć sobie prosto w
                  oczy: stać mnie, albo nie - bo w końcu przecież o pieniądze chodzi. Jeżeli nie
                  stać, to próbujmy się nawzajem kredytować, albo poszukujmy takiej możliwości u
                  wykonawcy (czy projektanta) - w końcu czasy są trudne i pieniędzy w wielu
                  kieszeniach brakuje. Od czego jednak wspólnota?

> Czy mógłbym się dowiedzieć, czy u Ciebie mieszkańcy również wspólnie wybrali
                  > jednego wykonawcę przyłączy indywidualnych, czy tu już każdy działał sam?

U nas będzie to 1 wykonawca dla magistrali i 4 przyłączy indywidualnych (3
                  sasiadów nie decydowało się na instalację w tym roku) - z prostej przyczyny:
                  korzyść skali...

> Zastanawiam się, czy w przypadku wykonawstwa również warto próbować
                  > negocjować wspólnie lub przynajmniej w grupach mieszkańców?

Nie ma się co zastanawiać! Trzeba się zebrać (i najlepiej WYBRAĆ) w grupę
                  przedstawicielską - maks. 3 osoby i negocjować!

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
                  MPL
              • michal.p.lubiszewski Re: Współ-partycypacja gminy + inne procedury 27.11.03, 15:06
                Serdecznie dziękuję za informacje. To właśnie ta sama firma wykonawcza złożyła
                nam ofertę. Byłem ciekaw jak się kształtują ceny. Czy moge prosić o takie
                szczegóły jak cena 1 mb przewodu? Albo zasuwy/zaworu, ew. wcinki?

Z góry dziękuję,
                Michał P. Lubiszewski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka