Dodaj do ulubionych

Rozliczyć ZUS

15.01.06, 19:58
Reprezentuję przedsiębiorców objętych krzywdzącymi decyzjami przez ZUS. Postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce. Nasza akcja ma charakter ogólnopolski, wspomagają nas media oraz parlamentarzyści. Wystąpimy z petycją do władz i instytucji sprawujących kontrolę nad ZUSem, aby skróciły bezkarność tej instytucji.
1. Żądamy ujednolicenia wykładni przepisów ubezpieczeniowych, aby ZUS i NFZ interpretowały je tak samo.
2. Nie zgadzamy się na tak wysokie składki ubezpieczeniowe, które zabijają rozwój przedsiębiorczości w Polsce.
3. Domagamy się większych zwolnień składkowych dla przedsiębiorców rozpoczynających działalność gospodarczą.
4. Żądamy cofnięcia bezprawnych decyzji na podstawie których objęto ubezpieczeniami, za okresy niewykonywania działalności gospodarczej, tysiące przedsiębiorców z naruszeniem prawa.
5. Żądamy cofnięcia niesłusznych wezwań do zapłaty składek wraz z odsetkami, za okresy wyrejestrowań z ubezpieczenia.
6. Żądamy powtórnego rozpatrzenia spraw osób niesprawiedliwie osądzonych w kwestii zaległości składkowych i w przypadku wydania korzystnych orzeczeń - zwrotu odebranych im pieniędzy wraz z odsetkami. Żądamy przyznania im prawa do dochodzenia odszkodowań od ZUS w postępowaniu cywilnym.
7. Domagamy się kasacji wezwań do zapłaty dla osób, które usunięte zostały z KRUS i za cały okres działalności otrzymały wezwanie do opłacenia składki ZUS oraz domagamy się wyjaśnienia tej sprawy.
8. Domagamy się sprecyzowania / nowelizacji ustaw o systemie ubezpieczeń społecznych oraz o swobodzie działalności gospodarczej (Prawa działalności gospodarczej) w kwestii możliwości czasowego zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej i czasowego wyrejestrowania się z opłacania składek ubezpieczeniowych.
9. Domagamy się sprecyzowania / nowelizacji prawa w zakresie przyznawania świadczeń przedemerytalnych osobom prowadzącym działalność gospodarczą, którzy obecnie zmuszani są przez ZUS do bankructw aby takowe świadczenia otrzymywać. Taką sytuację uważamy za uwłaczającą prawom człowieka i obywatelskim.
10. Żądamy zdecydowanej poprawy w kwestii obsługi klienta przez pracowników ZUS. Żądamy kompetentnego i profesjonalnego podejścia do naszych problemów, życzliwości i należnej nam uprzejmości, a także pełnej fachowości i sprawności w obsłudze. Żądamy czytelnej i „ludzkiej” polityki kadrowej, systemu szkoleń zawodowych a także sprawiedliwego wynagradzania pracowników ZUS.
11. Żądamy pociągnięcia do odpowiedzialności wszystkich pracowników Zakładu Ubezpieczeń Społecznych oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, w tym ich decydentów, odpowiedzialnych za wspomnianą tutaj sytuację.
12. Żądamy zwiększenia kontroli nad ZUS jako instytucją, która marnotrawi powierzone jej pieniądze. Domagamy się odpolitycznienia Zakładu i jego głębokiej reformy.
Przyłącz się do nas! Napisz: skladka1@tlen.pl, zajrzyj: www.zus.wrog.pl – nie czekaj aż przyjdzie komornik. Razem jesteśmy w stanie przeciwstawić się tej instytucji.
Pozdrawiam,
Piotr
Obserwuj wątek
    • figo15 Re: Rozliczyć ZUS 16.01.06, 09:38
      ZUS pod mur za to, że dostanę tak małą emeryturę. Kto pożarł moje składki?
      • nin15 Re: Rozliczyć ZUS 16.01.06, 10:50
        ja. poniekąd. i nie mam wyrzutów sumienia. będę żarł nadal.
        • figo15 Re: Rozliczyć ZUS 16.01.06, 14:07
          To ja zeżrę też trochę twojej nin, żeby była równowaga w przyrodzie.
          • nin15 Re: Rozliczyć ZUS 16.01.06, 14:35
            ty! to może niech każdy żre swoją. co będziemy sobie wyżerać.
            • figo15 Re: Rozliczyć ZUS 17.01.06, 08:31
              A bo tak będzie śmieszniej. Przynajmniej wiemy jak smakuje cudze......
              • platnicyvszus Re: Rozliczyć ZUS 17.01.06, 09:42
                Podchodzicie to tej sprawy z humorem, ale to wcale śmieszne nie jest. Bynajmniej dla tych, których zobaczyliśmy we wczorajszym reportarzu w TVP2. Był on o naszej akcji. Nikt głośno nie mówi, że ZUS chce od niego pieniądze. Nikt sie nie pochwali, że poszedł do sądu z ZUSem. Większość ludzi płacze i płaci monstrualne kwoty tej krwiopijczej instytucji. Dlatego właśnie powstaliśmy. By tym wszystkim ludziom pomóc. Płatnicy kontra ZUS - czekamy na zgłoszenia.
                skladka1@tlen.pl. Pozdrawiam,
                Piotr
                • figo15 Re: Rozliczyć ZUS 18.01.06, 07:57
                  A składki zbieracie?
                  • platnicyvszus Re: Rozliczyć ZUS 18.01.06, 14:46
                    Nie zbieramy składek.
                    Do nas zgłaszasz sie we własnym interesie.
                    Chyba, że stać Cie na kawkę dla komornika.
                    Pozdrawiam,
                    Piotr
                  • nin15 Re: Rozliczyć ZUS 18.01.06, 14:53
                    A jakże!
                    Następnie przekazują właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania przedsiębiorcy Dyrektorowi Oddziału ZUS.
                    Bo to zorganiowana akcja. Przez ZUS właśnie.
                    Sprytne.
                    • platnicyvszus Re: Rozliczyć ZUS 19.01.06, 00:31
                      Wpisz sobie do gugli: "płatnicy konta zus". to będziesz wiedział jak bardzo kochamy tę instytucję. wejdź: www.twoja-firma.pl/forum/read.php?6,1102,page=1 i poczytaj 157 stron dobrej i merytorycznej dyskusji. zajrzyj na www.zus.wrog.pl. potem może przestaniesz pleść te głupoty.
                      • figo15 Re: Rozliczyć ZUS 20.01.06, 07:38
                        Po mojemu, gdybyś miał trochę mózgu to byś nie walczył z ZUS. Po mojemu powinno
                        się lobbować u posłów zmianę ustaw. Co ma do tego wszystkiego ZUS? Wykonuje
                        wszystko co narzuca na niego ustawa. Będą ine przepisy, będzie łatwiej. ZUS wam
                        tego nie zmieni. Nie wpdaliście jeszcze na to? To teraz już wiecie. Możecie
                        postawić mi kawę.
                        • platnicyvszus Re: Rozliczyć ZUS 20.01.06, 22:57
                          Cóż, za późno. Kawy nie dostaniesz, bo mamy juz napisaną interpelację, która zostanie złożona w sejmie w najbliższym czasie.
                          Moim zdaniem, gdybys miał troche mózgu, to byś pomyślał nim cos napiszesz.
                          A ZUS ma bardzo wiele do tego, bo co by w ustawach napisane nie było, on i tak robi po swojemu. Nie wpadłeś jeszcze na to?
                          To teraz juz wiesz.
                          Piotr
                          • nin15 Re: Rozliczyć ZUS 21.01.06, 23:28
                            Ja z kolei uważam, że interpelacjami, projektami nowelizacji ustaw i temu
                            podobnymi pierdołami niczego nie wskuracie (załadając że nie jesteście głęboko
                            zakonspirowaną jednostką wewnętrzną ZUS - o co cały czas Was podejrzewam!).
                            W tym wypaku porządany skutek może wyłącznie przynieść PIKIETA oddziałów ZUS.
                            Powinniście oczywiście ropocząć od nagłośienia akcji w mediach.
                            Na miejscu akcji koniecznie musicie wznosić hasła, najlepiej ekstremalnie
                            populistyczne co zapewni Wam sympatię a może nawet wsprcie ze strony
                            przypadkowych gapiów.
                            Można oddelegować ze dwie, trzy osoby, które na korytrzu znienawidzonego organu
                            rzadowej administracji specjalnej przykują się do kaloryfera.
                            Petycję możecie sobie od razu darować. Nikt jej czytał nie będzie.
                            W miarę wolnego czasu mogę zaoferować swoją pomoc przy organizacji pikity.
                            Nieskromnie przyznam się, że mam pewne doświadczenie w tym wzgledzie, albowiem
                            w połowie lat 90-tych brałem udział w okupacji wąbrzeskich rzeźników.
                            Niezmiennie pzdr.
                            • platnicyvszus Re: Rozliczyć ZUS 22.01.06, 00:24
                              Poczytaj sobie:
                              www.zus.wrog.pl
                              www.twoja-firma.pl/forum/read.php?6,1102,page=1
                              www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060120/MAGAZYN/60120001&SearchID=732333420475
                              www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060111/BIALYSTOK/60110002&SearchID=732333420475
                              www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060110/BIALYSTOK/60109009&SearchID=732333420475
                              www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060117/AKTUALNOSCI/60116019&SearchID=7323331301491Pozdrawiam,
                              Piotr
                              • figo15 Re: Rozliczyć ZUS 23.01.06, 11:02
                                Ja bym proponował do pikiety przed zus zatrudnić gejów (od razu zaznaczam, że
                                nic do nich nie mam) a potem zadzwonić do Prezia. Rozgłos gwarantowany. Geje
                                będą zadowoleni, że znów będa na szerszym forum poruszane ich problemy, a wy
                                zwrócicie uwagę na ZUS. A ty głąbie zastanów się, myślisz że w ZUSie jest wolna
                                amerykanka? To nie komuna stary. Wypuścili cię dopiero ze schronu
                                przeciwatomowego? Robią to na co im przepisy pozwalają. A że pozwalają na takie
                                numery jakie odstawiają to już inna sprawa, bo przeginają pałę równo. Jasne i
                                konkretne przepisy powinny sprawę załatwić. Nie takie, które można
                                interpretować na 30 różnych sposobów i każdy ma rację. I tyle miałem do
                                powiedzenia.
                                • platnicyvszus Re: Rozliczyć ZUS 28.01.06, 12:26
                                  Tak, uważam że w ZUS jest wolna Amerykanka.
                                  Przepisy pozwalają na to, z czego wszyscy skorzystaliśmy. Okazało się jednak, że ZUS ma troszke inny pogląd na tę sprawe. Pogląd ZUS rózni się od poglądu sądów a przede wszystkim od poglądów samego ustawodawcy. I mamy na to dokumenty i dlatego własnie walczymy z ZUS. Szkoda, że nie znając sprawy próbujesz się wymąrzać. Ale to akurat nic dziwnego.
                                  • figo15 Re: Rozliczyć ZUS 30.01.06, 08:01
                                    Naucz się czytać. Piszę o prawie które można na wiele sposobów interpretować,
                                    które jest niejasne i zagmatwane. Jak każde przepisy w tym kraju, które zostały
                                    stworzone z "furtką". A ty Don Kichot walcz dalej z wiatrakami bo widzę, że
                                    jednak dyskusja jest jałowa. Ale nic dziwnego, tych wyładowań elektrycznych na
                                    twojej korze mózgowej myśleniem nazwać nie można. Życzę powodzenia w walce.
                                    Życia wam z pewnością zabraknie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka