kasiaimichael 27.03.10, 14:41 articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/03/27/high-risks-to-your-baby-from-vitamin-k-shot-they-dont-warn-you-about.aspx Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaakaa Re: witamina K 27.03.10, 19:16 link nie działa Może chociaż streszczenie wrzucisz? Odpowiedz Link
anionka Re: witamina K 27.03.10, 20:22 na początku tego adresu trzeba dopisac hatetepe dwukropek ukosnik ukosnik, wtedy zadziala... edytor gazety kasuje te poczatki Odpowiedz Link
fizula Re: witamina K 28.03.10, 03:06 Kasiu, niestety link nie działa. Nie wszyscy też znają angielski: może krótki komentarz chociaż? Żadne z mojej trójki nie zażywało tejże witaminki i cała zgraja ma się dobrze. Odpowiedz Link
monicus Re: witamina K 28.03.10, 09:35 u mnie na koncu adresu, juz w pasku przegladarki wskoczyl naczek [/b] (koniec pogrubienia). trzeba usunac Odpowiedz Link
deigratia Re: witamina K 28.03.10, 19:45 Nie wiem, co ja zrobiłam, ale za drugim razem zadziałało. Niemniej rzuciłam okiem tylko na początek. Nie wiem więc, czy prawdę napiszę, ale wyglądało to tak: zastrzyk po urodzeniu jest bardzo zły, ale witamina K potrzebna jest. Odpowiedz Link
kaczkastrofa Re: witamina K 28.03.10, 20:50 napiszę trochę w dużym skrócie: standaredem jest, że od 1944 w us wita się noworodki na świecie różnymi medycznemi procedurami, jedną z nich jest zastrzyk z wit. k. zastrzyk jest robiony wszystkim noworodkom, chyba, że rodzice odmówią. póżniej jest o zmysłach, które są nadwyrężane u dziecka, a ukłócie igłą jest dodatkowym okropnym przeżyciem. Wit. K w zastrzyku jest zupełnie niepotrzebna dla noworodka! Na podstawie przprowadzonych wywiadów z ekspertami z całego świata, doszli do wniosku, że zastrzyk jest niepotrzebny. Chociaż sama wit Odpowiedz Link
kaczkastrofa Re: witamina K 28.03.10, 20:51 eeeeeeeeeee no tak się naprodukowałam i zjadło mi całe tłumaczenie prawie 40 minut to pisałam płakac mi się chce((((((((((( Odpowiedz Link
kaczkastrofa tłumaczenie 28.03.10, 20:57 napiszę w skrócie i wolnym tłumaczeniu: standaredem jest, że od 1944 w us wita się noworodki na świecie różnymi medycznemi procedurami, jedną z nich jest zastrzyk z wit. k. zastrzyk jest robiony wszystkim noworodkom, chyba, że rodzice odmówią. póżniej jest o zmysłach, które są nadwyrężane u dziecka, a ukłócie igłą jest dodatkowym okropnym przeżyciem. Wit. K w zastrzyku jest zupełnie niepotrzebna dla noworodka! Na podstawie przprowadzonych wywiadów z ekspertami z całego świata, doszli do wniosku, że zastrzyk jest niepotrzebny. Chociaż sama wit jest potrzebna, to można ją podać w inny bardziej humanitarny sposób. potem są wyszczególnione przyczyny podawania wit. k. Nie msze chyba tego pisć, co? ważne jest to, że skaza krwotoczna noworodków wystepuje w od 0,25 do 1,7% przypadków noworodków. Skaza może występować u: - wcześniaków -dzieci z małą masą urodzeniową -dzieci matek używających antykoagulanty: heparynę -niezdianzowane choroby krwi -w przypadku bardzo szybkich lub bardzo długich porodów - w przypadku cc zapodaje się wit. k wszystkim noworodkom, bez względu na to czy należą do grupy ryzyka czy nie. Naturalnie poziom protrombiny, do produkcji której potrzebna jest wit k, produkowana przez bakt. jelitowe, zwiększa się od 5 do 7 dnia po urodzeniu by w 8 dniu osiagnąć 100%. Nigdy więcej nie będzie on na takim poziomie jak 8 dnia po urodzeniu. czyli potem spada. ale pewnie nadal jest w normie. potem jakieś pitu pitu o NY. Tu nie do końca rozumiem. Może ktoś mnie wspomoże w tłumaczeniu tego fragmentu? potem o ryzyku zastrzyku (nawet się rymuje: 1. pierwszy i główny problem to niepotrzebny, straszny, traumatyczny ból jaki wywołujemy u noworodka, który już i tak niemal zwariował z przeciążenia zmysłów, przecież mamy 21 wiek i to nie powinno mieć miejsca. 2. podawany zastrzyk zawira 20 tyś wiekszą dawkę niż dzieci tego potrzebują, dodatkowo zawiera konserwanty, które serwujemy maluchom na dzień dobry, stymulując niepotrzebnie delikatny i niedojrzały ukł. immunologiczny. 3.zwiększa ryzyko infekcji niebezpiecznymi zarazkami zawartymi w otoczeniu, ze względu na niedojrzeału system odp. Trzeba też wyjasnić mit, który powstał lata temu dotyczący wit. K. Wit. K nie ma związku z rakiem i białaczką wystepująca u dzieci. Nie udowodniono takiego związku. chociaż powinno się unikać przedwczesnego zaciskania pępowiny, nie ma wystrczających dowodów, aby wpływało to na zmniejszony poziom wit. k u noworodków, chociaz można się zpotkać z takimi tezami. potem jest o traumatycznym wpływie bólu na noworodka. i trochę historii z tego tematu. podanie doustne wit. k to dobra i bezpieczna alternatywa! poddoustnie jest gorzej przyswajana przez organizm, ale od kiedy produkuje się nietoksyczną wit. k, nie ma możliwości doustnego jej przedawkowania i reakcji nieporządanych. jesli karmisz piersia, a mam nadzieję, że tak jest, to możesz codziennie podawać dziecku wit k doustnie i to zastąpi zastrzyk: 0.25 mg dziennie minimum 1 mg tygodniowo. nie ma dokładnie ustalonej dawki. to są dawki podane przez położną Ronnie Falcao. powinno się przeprowadzić badania aby ustalic standard. Jednak przypominam , że nie ma udokumentowanych przypadków przedawkowania wit. K. u dziecka karmionego piersią możesz podnieść poziom wit. k podnąsząc ten poziom u siebie ( to chyba bez sensu bo eit. k nie przechodzi do mleka kobiecego). No dalej jest, że u większości kobiet karmiących poziom wit. k w mleku jest niski, chyba, że same suplementują go u siebie, wtedy w mleku zdecydowanie wzrasta. dr vermer uważa, że kobiety karmiące i suplementujące u siebie wit. k, nie muszą już podawać jej dodatkowo swoim dzieciom. ale musisz byc pewna, że sama masz wystarczająco wysoki poziom wit. k. podsumowanie: decyzja o zastrzyku należy do Ciebie (jak zawsze powyższe informacje może pomogą Ci podjąć decyzję. jak chcesz aby wyglądały pierwsze chwile Twojego malcha na świecie? możesz dziecku zaoszczędzic niepotrzbnego bólu. Jeśli podejmiesz decyzję aby nie dawać zastrzyku, dobrze jest jak poinformujesz o tym cały personel, a partner przypomni o tym po urodzeniu malucha i tego dopilnuje. personel może nie zapytac się o zgodę na szczepienie i vit. k , bo to standard postepowania. więc trzeba tego pilnować. potem historia siostrzeńca, który został zaszczepiony chociaż nie zapytano o zgodę i jest jedynym zaszczepionym dzieckiem w rodzinie. A on, czyli autor i jego siostra są przeciwni wit. k i szczepionkom wzw b. no dobra tyle. mam nadzieję, że w miarę ok. Odpowiedz Link
anionka Re: udało się :)))))))) 28.03.10, 23:13 brawo, pracowita kobito! we mnie ten artykuł rodzi odruch podejrzliwości, bo ogólny wydźwięk można (w dużym uproszczeniu, po odarciu z pierzynki gładkich słówek) streścić w:"zastrzyki są be, straszliwie straszne, ale wit. K jest cuuudna, absolutnie nie da się jej przedawkować, całkowicie nietoksyczna, a najlepsza jest ta oferowana przeze mnie" spodobało mi się wyłapanie i połączenie dwóch faktów: (1) najwyższy poziom wit. K jest w 8 dobie życia dziecka z (2) Żydzi od wiek wieków zalecają obrzezanie dokładnie w 8 dobie od urodzenia chłopca ale też uśmiechnęłam się z przekąsem, kiedy dotarło do mnie, że w tym samym artykule jeśli coś z tradycji jest zgodne z naszymi poglądami to 'mądrość ludowa', a jeśli nie to 'ciemnogród i zabobon' Odpowiedz Link
kaczkastrofa Re: udało się :)))))))) 29.03.10, 10:22 aż takich niuansów nie wyłapałam. pewie rzez moją ociężałość umysłową Odpowiedz Link
soldie Re: udało się :)))))))) 25.04.10, 13:17 > spodobało mi się wyłapanie i połączenie dwóch faktów: (1) najwyższy poziom wit. > K jest w 8 dobie życia dziecka z (2) Żydzi od wiek wieków zalecają obrzezanie > dokładnie w 8 dobie od urodzenia chłopca Anionka, dokładnie to samo pomyślałam. A swoją droga czy ty sie kwestiami żydów jakoś głębiej interesujesz? A po drugie, ja akurat w ogóle żadnej vit. K nie podawałam, ani sobie ani dzieciom, no i w ogóle jestem niezdezorientowana o co z nią chodzi... Odpowiedz Link
nisiabu Re: witamina K 26.04.10, 03:52 nie tamat, ale jeśli piszesz dłuższy post, to napisz sobie na boku w programie notatnik zapamiętując co jakiś czas i na koniec przeklej do przeglądarki! Odpowiedz Link
ph78 Re: witamina K 22.04.10, 15:06 O, a ja szukałam takich informacji 7 miesięcy temu! Ale cieszę się, że choć dzisiaj mam argumenty na słuszność zaniechania podawania tej witaminy mojemy dziecku. Odpowiedz Link