i-meadow 23.05.10, 15:46 zwany batatem (Ipomoea batatas)odm. lime lub black tone. Pytanie brzmi: Gdzie kupić sadzonki we Wrocku? Czy ktoś wie? Jakie są Wasze doświadczenia z tą rośliną? pozdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotka.szrotka Re: Wilec ziemniaczany 23.05.10, 17:38 Kiedyś miałam taki jasnozielony. Rósł w skrzynce balkonowej razem z innymi kwiatkami. Zwisał może do 60 cm, może nieco więcej. Jakoś mi jednak nie pasował, miał za duże liście a ja wolę małe. Ogólnie ładny. Padł zaraz po pierwszych przymrozkach. Odpowiedz Link
bakali Re: Wilec ziemniaczany 24.05.10, 08:52 U mnie jest pełno sadzonek i jasnozielonego, i fioletowego w sklepach ogrodniczych. Bardzo szybko znikają z półek, dlatego w sprzedazy sa tylko kilka tygodni w maju. Odpowiedz Link
i-meadow Re: Wilec ziemniaczany 25.05.10, 10:07 Ło rajuśku Aż taka zdesperowana nie jestem Odpowiedz Link
yoma Re: Wilec ziemniaczany 25.05.10, 20:17 Co do odmiany nie poradzę, ale robi się tak: kupujesz batat w warzywniaku, wsadzasz do ziemi do połowy bulwy, podlewasz, zakrywasz, czekasz. W czasie czekania podlewasz b. umiarkowanie, ot tak, żeby ziemia nie wyschła na pieprz... Odpowiedz Link
13ka Uwielbiam wilce ... 30.05.10, 17:26 najbardziej w zestawie z koleusem 2.bp.blogspot.com/_85Pxrtn9Wto/Sf8Z_cFv_9I/AAAAAAAAATI/PcIw4gDmDnQ/s1600-h/PICT0009.JPG taki zestaw miałam rok temu, w pełnym słońcu od maja do listopada Teraz się waham bo wyjeżdżam wakacyjnie na caaaały miesiąc i nie mam komu oddać kwiatów pod opiekę więc jeśli mi się uda wilce dopiero w sierpniu. Ale ... z moich obserwacji: liście są baaardzo delikatne byle deszcz robi w nich dziury, trzeba zdejmować skrzynki i ratować rośliny. Pijaki z nich dość konkretne podlewałam 2x dziennie. Ale warto było bo przy moim balkonie przystawali gapowicze ;D. Osobiście polecam moje miały wysokość balkonu czyli jakiś metr, oczywiście zasilane cały sezon. Bez zasilania traciły kolor pozdrawiam życząc powodzenia 13ka Odpowiedz Link
i-meadow Re: Uwielbiam wilce ... 30.05.10, 17:44 Takie same koleusy do nich kupiłam A czym najlepiej to zasilać? Chyba nie takim co resztę kwitnących? Biohumus starczy?.. pozdr Odpowiedz Link
13ka Akurat mi się skończyło i wyrzuciłam butelkę ;(( 31.05.10, 08:52 ale podejdę w tym tygodniu do kwiaciarni to Ci wrzucę co to. Z tego co pamiętam to nie było do kwitnących a do zielonych. Pamiętaj też żeby uszczykiwać stożki wzrostu koleusom bo jak Ci zakwitną to roślina się zepsuje. Jak będziesz systematycznie uszczykiwać stożki to się pięknie rozkrzewi nawet na kilka lat zostanie ładna pozdrawiam i powodzenia 13ka Odpowiedz Link
i-meadow Re: Akurat mi się skończyło i wyrzuciłam butelkę 01.06.10, 00:35 Wrzuć, wrzuć, też chcę dwumetrowe takie mieć A o uszczykiwaniu koleusów nie wiedziałam - zastosuję się, dzięki Odpowiedz Link
yoma Re: Akurat mi się skończyło i wyrzuciłam butelkę 01.06.10, 11:00 A biohumus jest IMHO dobry na wszystko Odpowiedz Link