Dodaj do ulubionych

Nawóz do roślin balkonowych

05.04.12, 12:27
Podpowiedzcie proszę jaki nawóz najlepiej stosować- nawóz do roślin balkonowych czy też nawóz do roślin kwitnących? Co w sytuacji jeśli w 1 skrzynce są rośliny kwitnące oraz zielone? Czy stosujecie nawozy przeznaczone specjalnie do konkretnych kwiatów- pelargonni/sundaville itd?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Nawóz do roślin balkonowych 07.04.12, 19:22
      Do zielonych z większą zawartością azotu, do kwitnących z większą zwartością potasu, resztą nawozów sobie nie zawracam głowy. Chyba że biohumus, czyli nalewka na dżdżownicach, wszystko ja lubi.

Gdybym stosowała konkretne nawozy do konkretnych kwiatków, musiałabym mieć w domu więcej tego niż kremów na mojej toaletce smile
      • stef63 Re: Nawóz do roślin balkonowych 09.04.12, 20:56
        Surfinie, petunie należy podlewac nawozem do surfinii. Surfinia potrzebuje dużo żelaza.
    • kotka.szrotka Re: Nawóz do roślin balkonowych 10.04.12, 10:26
      Kiedyś się bawiłam i czytałam co na co, odpowiednio podlewałam. Potem miałam fazę kupowania Florovitu na kwitnienie i uniwersalnego, ale jakiegoś specjalnego efektu nie było. Od kilku lat kupuję Substral uniwersalny (taki w zielonej butelce) i podlewam nim wszystko. Dodaje go do każdego podlewania, wg instrukcji zresztą. Podlewam nim i surfinie i pelargonie i całą balkonową obsadę i wszystko fantastycznie kwitnie, ma piękne zielone liście do września-października, obsypane kwiatami. Nawożę do końca sezonu. Podlewam tym też kwiaty domowe i również pięknie rosną. Dość wydajny, można kupić w litrowej butelce.
      Biohumusem podlewam bazylię bo boję się tymi sztucznym, ale ogólnie biohumus jest koszmarnie niewydajny i kompletnie żadnego efektu nie widać. Nie wiem ile tego by trzeba było wylać żeby był widoczny jakiś efekt.

https://www.substral.pl/img_upl/par_plyn_uni.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka