ogrodniczka12 11.05.07, 19:18 czy ktoś uprawiał funkie i tawułkę na balkonie,mam południowy balkon,czy te roślinki mają szanse przetrwać Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
usianka Re: funkia i tawułka 12.05.07, 17:02 Funkia - nie. Chociaz ostatnio widzialam odmiany, ktore niby sie nadają na wystawe poludniową, ale jakos nie chce mi sie wierzyc Funkie lubia miejsca ocienione (czyl;i wystawa wschodnia lub polnocna). Tawułka - być może . Odpowiedz Link
gabula777 Re: funkia i tawułka 12.05.07, 19:18 Funkia lubi cień, na słońcu żółkną jej liście, ale znosi suszę.Tawułka też lubi cień, ale znosi stanowisko bardziej słoneczne pod warunkiem, że ma pod dostatkiem wilgoci.Wystarczy, że raz jej za sucho ,to zaraz liście zaczynają zasychać.Lepiej więc unikać sadzenia na zbyt gorących stanowiskach, bo wtedy trzeba bardziej pilnować wilgotności. Odpowiedz Link
ogrodniczka12 Re: funkia i tawułka 12.05.07, 19:50 dzięki,w takim razie muszę pomyśleć o posadzeniu mojego nabytku na działce najlepiej nad oczkiem. Odpowiedz Link
ixeska Re: funkia i tawułka 13.05.07, 09:45 Mi rosną funkie i tawułki bossssko!! Mam co prawda południowy taras, ale w miejscu gdzie rosną jest dość mocno zacienione i stale jest wilgotne podłoże. Odpowiedz Link
0yotte Re: funkia i tawułka 23.05.07, 08:25 a czy polecacie jakies sprawdzone odmiany do pojemników, czy wszystkie się nadają? Czy ma ktoś Hoste sieboldiana 'Elegans'? W pojemniku? Jak rośnie? Odpowiedz Link
aisz Re: funkia i tawułka 23.05.07, 08:53 A od wczoraj również ja dołączyłam do posiadaczy funkii w donicy na balkonie. Długo mnie korciło żeby ją kupić. Mam balkon wychodzący na północ i wschód. Mam nadzieję, że będzie jej dobrze a nas będzie cieszyć swoim wyglądem. Odpowiedz Link
aisz Re: funkia zimą 23.05.07, 08:55 Mam pytanie do posiadających funkie na balkonie od kilku lat (zim): czy robicie coś specjalnego na zimę czy zostawiacie na balkonie? Czy okrywacie donicę? Odpowiedz Link
ioki9 Re: funkia zimą 03.06.07, 13:32 Ja też zamierzam kupić. Tutataj na balkonik mojej Siostry i Jej uprawy: Funkie Odpowiedz Link
so_fine Re: funkia zimą 05.06.07, 23:04 Ja ze swoimi na zimę nie robiłąm zupełnie nic. No ale i zima była jak nie zima (mam 2 rok). Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: funkia i tawułka 18.06.07, 22:10 I funię i tawułę miałam na południowo-zachodnim balkonie. Krótko miałam. Stały nawet w cieniu na dole ale jednak było za gorąco. Odpowiedz Link
0yotte Re: funkia i tawułka 19.06.07, 15:29 No to mam i jedno i drugie zobaczymy co bedzie, póki co wyglądają świetnie, balkon mam zachodni, moze ciut południa tez łapie, ale barierka jest murowana, wiec jest dużo cienia. Bedę zdawała relację Odpowiedz Link
ioki9 Re: funkia i tawułka 02.03.08, 11:28 Mam pytanie odnosnie zimy. Czy funkia na wiosnę puszcza nowe liscie? Czy te suche badyle nalezy obciąć??? No chyba, że moje padły Odpowiedz Link
usianka Re: funkia i tawułka 02.03.08, 15:46 tez bym chciala to wiedziec.... tyle ze u mnie nie ma nic tam gdzie była funkia Nie ma nawet zadnych suchych badyli.... Nie wiem co sie dzieje z funkia na dzialce, bo dawno tam nie bylam. Jestem poczatkująca w fukiach. I zeby bylo zabawniej - napisalam na górze, ze one nie dadzą rady na poludniowym balkonie, a u mnie wlasnie na takim rosną Po prostu mam tu miejsce za pełnym fragmentem balustrady, gdzie zawsze jest cień Odpowiedz Link
ioki9 Re: funkia i tawułka 05.03.08, 19:32 Juz się dowiedziałam od siostry. Podobno funkie "zdychają" na zimę. Trzeba obciąc to co się da, a na wiosnę puszczą nowe liście - jeszcze bujniejsze. Warto też porozsadzać i porobic nowe sadzonki z tych co są - rosną jak burza! Usianko, nic nie wyrzucaj.. Czekamy! Odpowiedz Link
usianka Re: funkia i tawułka 05.03.08, 21:55 dzięki nie zamierzalam nic wyrzucac - moja funkia siedzi w duzej donicy obok wiciokrzewu i cebulowych ioki9, jak zrobic sadzonki funkii? wykopac po sezonie i podzielić kłącze? To by bylo super!! Będę potrzebowała troche roslin cieniolubnych i marzą mi sie miedzy innymi różne funkie - mogłabym wybłagac po znajomych Odpowiedz Link
ioki9 Re: funkia i tawułka 06.03.08, 15:22 forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3115&sid=88babb32671c8ea23f1db102e003de05 Tu trochę na ten temat Odpowiedz Link
usianka Re: funkia i tawułka 07.03.08, 09:18 zabawne, ale mam tą strone w ulubionych Nie mam kiedy polatac po necie i poszukac informacji - dziękuję Odpowiedz Link
usianka Re: funkia i tawułka 09.03.08, 21:04 moja funkia odbija a jak u Ciebie? Wychodzi coś? Odpowiedz Link
sylwia.ax Re: funkia i tawułka 07.04.08, 09:59 Ja wsadziłam funkię tydzien temu i czekam cierpliwie. Odpowiedz Link