awok 16.06.08, 09:51 posadziłam w donicę wiosną irysy, niby wyrosły charakterystyczne szablowe liście, ale kwiatów nie widać... wyrosną jeszcze? czy może trzeba kilku sezonów (chyba nie?) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: kiedy irysy? 16.06.08, 17:21 Tak się złożyło, że trafiłaś na sadzonki bez zawiązków kwiatowych, które roślina zawiązuje w poprzednim sezonie.Znaczy się te rośliny już w tym roku nie zakwitną, ale w ciągu lata wytworzą zawiązki kwiatowe (w korzeniach), które wyrosną w przyszłym sezonie jako pędy kwiatowe. Odpowiedz Link
gabula777 Re: kiedy irysy? 16.06.08, 17:24 Kłącze rozrasta się w ciągu lata wszerz , ale na najmłodszych częściach nie tworzy zawiązków kwiatowych, ale na nieco starszych.Gdybyś posadziła duże karpy (albo taką podzieliła - trzeba zresztą)to wtedy byłyby kwiaty w tym roku, ale widocznie posadziłaś tylko boczne, młodziutkie odrosty. Odpowiedz Link
obrobka_skrawaniem jakie irysy? 16.06.08, 20:13 Napisz jakie masz irysy. Niektore gatunki kwitna pozno, nawet w lipcu. Odpowiedz Link
awok Re: jakie irysy? 17.06.08, 07:23 irys germanica...one potem zimują, czy trzeba je wykopywać??? Odpowiedz Link
gabula777 Re: jakie irysy? 17.06.08, 09:03 Nie.Wykopuje się tylko irysy holenderskie - cebulowe. Odpowiedz Link
obrobka_skrawaniem Re: jakie irysy? 17.06.08, 11:40 Iris germanica powinien juz zakwitnac (chyba, ze mieszkasz np w Norwegii). Nie wykopuje sie ich na zime, ale jak chesz zostawic w donicach na zewnatrz to powinnas zabezpieczyc je przed mrozem (owinac czyms donice). Odpowiedz Link
dunia71 no właśnie, irysy :-) 17.06.08, 17:19 no właśnie, irysy ))) moja cóa meczy mnie o irysy na balkonie, kiedy sadzic, zeby łądnie zakwitły ? wiosną a moze lepiej jesienia ? czy polecacie cebulowe czy takie zwykłe ? Odpowiedz Link
yoma Re: no właśnie, irysy :-) 21.06.08, 15:57 No jak wyżej, sadzone jesienią powinny w przyszłym roku zakwitnąć, bo przez zimę wytworzą co trzeba. Z cebulowymi doświadczenia nie mam, kłączowe są niekłopotliwe - wsadzasz, rośnie... od czasu do czasu przydaje się podzielić. Ale nie ma tego wykopywania i przechowywania przez zimę. Odpowiedz Link