wadera3 10.03.09, 19:02 Niestety Yomo, moje konwalie nie poznały się na dobrym sercu i zamiast pięknych liści mają dłuuuugaśne słabe listki, coś mogę im jeszcze zrobić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 19:20 Wiesz, one nie będą tak piękne jak ogrodowe, bo nie tylko ciepło, ale i długość dnia ma znaczenie, ale - moje kwitną i pachną na całego - twoje nie mają nawet zaczątków pąków? Odpowiedz Link
wadera3 Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 19:27 A skąd, żadnych zaczątków. Może miały za mało światła, bo koty rządzą na parapetach, dziś jakoś wepchłam na parapet, zobaczymy co dalej. Ale są tylko długaśne konwaliowe liście, do tego słabawe A Tobie już kwitną? Odpowiedz Link
yoma Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 19:37 Już ci mówię. Te wzięte do domu w styczniu.... hmmm, nie zapisałam kiedy, ale to musiała być mniej więcej połowa stycznia. Pokazały pączki kwiatowe 16 lutego i do tej pory kwitną. Te wzięte do domu 19 lutego zaczęły rosnąć prawie od razu i od dwóch-trzech dni pokazują pączki. Jest jeszcze jedna porcja do wzięcia do domu. Też pierwszy raz w życiu to robię - spróbuj je może zakapturkować na parę dni, jak kazali? Odpowiedz Link
wadera3 Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 19:44 One były wzięte, chyba w lutym, ale od razu zakapturkowane. teraz mają jakieś 10-15 cm wysokości, więc kapturkowanie nie wiem czy coś by dało. Odpowiedz Link
yoma Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 19:51 No to daj im jeszcze trochę czasu, myślę, że coś z nich jeszcze będzie. Dusza mi mowi, że lekkie doświetlanie by im coś dało... Odpowiedz Link
wadera3 Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 20:05 Mam jakąś starą kwarcówkę, zrobię im kąpiel słoneczną w pokoju bez kotów Odpowiedz Link
yoma Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 20:57 Uj, to może być za mocne - myślałam raczej o jakiejś lampie nabiurkowej. Poza tym są takie specjalne żarówki do doświetlania... Odpowiedz Link
yoma Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 20:58 PS Co do kotów, po raz kolejny dochodzę do wniosku, że moja MArcel jest święta Odpowiedz Link
wadera3 Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 22:00 Ale ja taki seansik tylko zrobię, raz i drugi-słój na konwalie i z daleka kwarc A co do kotów, ostatnio znów ktoś tam napisał, że kot, nigdy nie interesujący się wyleciał z 9 piętra, no ja bym sobie nie wybaczyła, ale mój TŻ zabiłby mnie z pewnością wcześniej Odpowiedz Link
yoma Re: Konwalie pędzone 10.03.09, 22:18 Myślę, że to im nie pomoże, one by chyba wolały światło mniej intensywne, ale za to stałe. Myślisz, że ja bym sobie darowała? Dlatego i mam stale oko na to zwierzę, które zresztą doskonale wie, że nie wolno łazić po balustradzie (ale musi sprawdzać, czy zakaz nadal obowiązuje). Z Zipperem było łatwiej, wygrzewał się na słońcu i wcale nie myślał o balustradzie. Odpowiedz Link
yoma Re: Konwalie pędzone 29.03.09, 18:28 Donoszę, że z trzech próbek najlepiej się miały te, które wjechały do domu w lutym. Wadera jak twoje? Odpowiedz Link
wadera3 Re: Konwalie pędzone 29.03.09, 20:21 Moje stoją na parapecie długie i bezkwiatowe, nie zanosi się na kwitnięcie Odpowiedz Link
yoma Re: Konwalie pędzone 29.03.09, 20:50 Hm, to może ty wydłubałaś same liściowe pąki, a kwiatowych nie? Odpowiedz Link
wadera3 Re: Konwalie pędzone 30.03.09, 10:42 Ja nic nie dłubałam, konwalie w zeszłym roku kulturalnie w lesie wykopałam Kwitnące. Wsadziłam do doniczki i kwitły dalej i były śliczne. Potem, jak to konwalie przekwitły i się zasuszyły. Teraz wylazły i patrzą tylko, do kwitnięcia się nie zabierają Odpowiedz Link
yoma Re: Konwalie pędzone 30.03.09, 22:19 A to może być to, bo gdzieś czytałam, że w domu pędzone drugi raz nie kwitną... Orzepraszam za dłubanie, jak tak Odpowiedz Link
ls48 Re: Konwalie pędzone 29.03.09, 23:01 A ja moje konwalie posadzilam do korytka z miesiąc temu i teraz wylazą mi jakieś biale badyle!!?? Caly czas sa na balkonie.Czy z tego jeszcze cos będzie? Odpowiedz Link
yoma Re: Konwalie pędzone 30.03.09, 09:53 Jak na balkonie, to się powinny zachowywać jak gruntowe, ale to trochę wcześnie jak na gruntowe. Widocznie masz ciepły balkon Nie wiem, sama jestem ciekawa. Zdawaj sprawozdanie Odpowiedz Link