ewcial.0 23.03.09, 09:53 Pytanie jak w temacie. Macie? jak rosną, jak je pielęgnować? Chcę też kupić pomidorki i posadzić na balkonie proszę o rady. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ls48 Re: Truskawki na balkon 23.03.09, 09:56 WLaśnie w ubieglym tygodniu wysiałam nasionka pomidorków i truskawek do donicy, ale trzymam je narazie w mieszkaniu. Sama jestem ciekawa co z tego będzie. pozdrawiam Odpowiedz Link
yoma Re: Truskawki na balkon 23.03.09, 15:30 Miałam, zwisające. Wisialy w pełnym slońcu, owoce miały duże i soczyste, a liście trochę przypalone, ale specjalnie im to nie przeszkadzało. Odpowiedz Link
moonshana Re: Truskawki na balkon 23.03.09, 15:39 w zeszłym roku miałam pomidorki. takie zwykłe, z nasion. napikowałam tego od diabła. wyrosły piękne krzaki. trzy zostawiłam do skrzynki na balkon, resztę rozdałam chętnym. pomidorki rosły w drewnianej skrzynce. żadnych specjalnych względów nie wymagały, no, może oprócz strasznej ilości wody. a jak wychodziłam na balkon i zrywałam pomidorka prosto z krzaczka... co to za uczucie a, może to niektórym wyda się obrzydliwe, ale pomidorki rosły w ziemi wymieszanej z nawozem od ... gołąbków. nawóz - cud. testowo posadziłam kwiaty w jednej skrzynce z taką ziemią i muszę powiedzieć że to co wyrosło przebiło wszystko inne. nie dość że rosło jak głupie to jeszcze kwitło jak głupie. a w innych skrzynkach posadzone to samo - podlewane nawozem z butelki - prezentowało się mizerniutko. Odpowiedz Link
ewcial.0 Re: Truskawki na balkon 24.03.09, 09:01 Czy te nasionka kupywałyście w sklepie ogrodniczym czy np na Allegro bo tam widziałam że jest tego bardzo dużo tylko które wybrać?proszę o jakieś namiary.Pozdrawiam Odpowiedz Link
moonshana Re: Truskawki na balkon 24.03.09, 15:01 ja kupowałam w Lidlu. sprzedawane były w takich pudełkach - mini szklarenkach. trochę się martwiłam co z nich wyrośnie, no bo różnie bywa ale wyrosły całkiem przyjemne pomidory Odpowiedz Link
yoma Re: Truskawki na balkon 24.03.09, 15:43 Czy ślepa jestem? Słowo daję, że nie zauwazyłam pytania o pomidorki. Jak się je posadzi na słońcu, to dorastają do sufitu (no chyba że są karłowe). Odpowiedz Link
ls48 Re: Truskawki na balkon 29.03.09, 22:53 Ja truskawki i pomidorki (nasiona) kupiłam na allegro. Moje pomidorki karlowate mają nazwę Maskotka. Jest to odmiana o drobnych owocach ktora nadaje sie do uprawy w pojemnikach i donicach. Ja w zeszlym tygodniu je posialam i juz zaczynają mi kielkowac. Odpowiedz Link
ixeska Re: Truskawki na balkon 22.04.09, 18:54 Posiałam pomidory, pomidory karłowe, paprykę chili, parykę zwykłą czerwoną, żółtą, poziomki i zamówiłam wczoraj na allegro truskawkę pnącą (????? eksperyment) Posiałam to wszystko z miesiąc temu. Sadzonki pomidorów mają już z 10 cm i tak pachną, że ślina leci!!!! Stoją na razie na parapecie. Za 2 tygodnie wylądują na tarasie ) Odpowiedz Link
krista57 Re: Truskawki na balkon 22.04.09, 19:43 Zazdroszczę dużego tarasu i tych pachnących pomidorow. Canna ,róza szczepiona,clematis i wiciokrzew już zajmuje wiele miejsca na moim niewielkim bo liczącym 2,5 m2 balkonie.Skusiłam sie juz skrzynke z grochem do pojedzenia,może jeszcze dokupić kilka krzakow pomidorow? Truskawka zwisała któregos lata z sufitu ale jakoś nie owocowała. Odpowiedz Link
ixeska Re: Truskawki na balkon 23.04.09, 19:47 Krista a może spróbuj pomidorków karłowych? Ja miałam 2 lata temu. Specjalnie przy nich nie latałam, a każdego dnia jak siedzieliśmy na tarasie było co skubnąć. Dzieciaki miały wielka frajdę pamietam. Dlatego w tym roku posiałam z większym rozmachem. Odpowiedz Link