yoma 15.05.09, 09:52 mi kwitną, la lalla la, lalalla la... Foto, jak się bateria od aparatu naładuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krista57 Re: Frezje 15.05.09, 10:09 Również gratuluję a kiedy sadziłas cebulki...bo ja 25 lutego. Codziennie zaglądam i nic,jedynie szczypiory się pokładają i jest problem w utrzymaniu ich w pionie. Nie mogę sie doczekac zapachu i kolorów. Czekam na fotke! Odpowiedz Link
bakali Re: Frezje 15.05.09, 10:19 Buuuuuu, a moje wciąż szczypiory i to mniejsze niż kristy! (BTW czytałam, że szczypiory trzeba podwiązac do drabinki, żeby się nie pokładały). Ja posadziłam chyba na początku marca, od miesiąca rosną sobie już na balkonie, ale dzwonki trochę je ocieniają. Yoma, czekam na zdjęcia, choć pewnie pęknę z zazdrości Gratulacje! Odpowiedz Link
yoma Re: Frezje 15.05.09, 10:28 5 lutego, wyłazić zaczęły po jakich 10 dniach. Szczypiorom, żeby się nie pokładały, postawiłam gustowną kratkę. Odpowiedz Link
bakali Re: Frezje 15.05.09, 10:45 ...czyli frezje kwitną po 3 miesiącach od posadzenia nieźle, czytałam gdzieś o sześciu Jakoś wytrzymam do czerwca Odpowiedz Link
yoma Re: Frezje 15.05.09, 11:02 Na pociechę powiem, że Wsiowe jeszcze nic nie robią. Ale one były jakoś w kwietniu sadzone. Nad ziemią nic nie robią, bo pod ziemią i owszem. Wiecie, że to, cośmy wsadzały do ziemi, to najpierw produkuje na sobie drugą taką samą cebulę i dopiero z tej drugiej coś rośnie, a stara umiera? Wiem, bo dłubnęłam delikatnie Odpowiedz Link
bakali Re: Frezje 15.05.09, 11:27 Ja posadziłam w doniczce, wkopałam ją w dużą skrzynię na balkonie, żeby nie szukac później cebulek. Korzenie toto ma potężne, na 100% wylazły już z doniczki i panoszą się po skrzyni, bo doniczka dziury miała spore w całym dnie. Roslinek mam więcej niż wsadziłam cebul, do tego w zupełnie innych miejscach powschodziły, więc że pod ziemią coś robią, nie wątpię. Rosną trochę osłonięte, więc nie mają pełnego słońca, ale wyglądają nieźle. Odpowiedz Link
yoma Re: Frezje 15.05.09, 14:27 Że mieczyki, to przypadkiem wiem, że frezje, nie wiedziałam. Się człowiek uczy całe życie... Odpowiedz Link
yoma Re: Frezje 15.05.09, 12:39 img9.imageshack.us/my.php?image=p1040219r.jpg img32.imageshack.us/my.php?image=p1040222.jpg Odpowiedz Link
jelyfish Re: Frezje 15.05.09, 13:36 Ale ładne! Oj, zazdraszczam mocno, bardzo lubię frezje! Odpowiedz Link
kfffiatek Re: Frezje 15.05.09, 19:20 Yoma jakie śliczne Nie wiem czemu ubzdurałam sobie że będą białe A tu takie zaskoczenie Będą też inne kolory? Odpowiedz Link
yoma Re: Frezje 15.05.09, 20:23 A ja, że czerwone Nie wiem. O ile pamiętam, na opakowaniu było mix, ale nic sobie nie dam za to uciąć. Odpowiedz Link
bakali Re: Frezje 27.05.09, 11:43 A ja donoszę, że wczoraj wypatrzyłam na moich frezjach pączki!!!!! A co najlepsze, liście wciąz są grube i sztywne, nic się nie pokłada i w ogóle myslałam, że będe musiała jeszcze trochę na kwiaty poczekać. Czyli potwierdza się, że frezje kwitną po 3 miesiącach od wsadzenia cebuli. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Frezje 27.05.09, 13:27 Moje wsadziła jakis miesiąc temu, to nic dziwnego, że jeszcze nosow nie wystawiły z ziemi Ale jak troche rozgrzebalam, to widze, ze puszczaja. Odpowiedz Link
bakali Re: Frezje 27.05.09, 13:32 Cierpliwości, wyjda. Zanim wykielkuja, trzymaj je w jasnym, cieplym miejscu, ja swoje stawialam na kilka godzin dziennie na kaloryferze (ale byl marzec), powinny ruszyc. Pozniej sa szczypiory i szczypiory i szczypiory i nagle pojawiaja sie pączki Odpowiedz Link
yoma Re: Frezje 27.05.09, 17:14 Nie przejmuj się, ja te na Wsi wsadzałam na początku kwietnia i dopiero jedna czubek wystawiła. One najpierw produkowały normalne cebule... Swoją drogą nie wiem, od czego zależy, że jedne ruszyły po dziesięciu dniach, a drugie po dwóch miesiącach. Od zimnych nocy? Od stałości temperatury? Odpowiedz Link
krista57 Re: Frezje 27.05.09, 20:43 Oto moje w pąkach i w całej okazałosci. Mają już 3 miesiące. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Frezje 27.05.09, 21:14 Wspaniałe! I jakie duże! Nigdy nie widziała, frezji rosnących na żywo. Kiedyś wysadziłam, ale nic mi nie wylazło. W tym roku się zaparłam, ale cebule kupiłam dopiero w kwietniu. W przyszłym roku wysadzę znacznie wczesniej. Odpowiedz Link
krista57 Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 04.06.09, 18:40 Pąki coraz większe...czekam na pierwszy kolor Odpowiedz Link
wanda43 Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 04.06.09, 19:02 I na zapach! One tak cudnie pachną Odpowiedz Link
bakali Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 21.06.09, 20:12 Prosze Panstwa, oto pierwszy kwiat moich frezji wszystkie mialy byc biale, ale juz widze, ze jedna cebulka jest zolta. Odpowiedz Link
jelyfish Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 22.06.09, 08:14 Piękne! Teraz już za późno na sadzenie frezji, prawda...? Odpowiedz Link
wanda43 Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 22.06.09, 09:59 Cudne! A moje dalej nic. Ledwie dwie czubeczki wystawiły z ziemi. To chyba przez tą pogode. Zimno i zimno i w ogole szpetnie. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 01.08.09, 06:39 Wcale mi nie wyrosły. Wygrzebałam cebulki z ziemi. Owszem, rozrosły sie. Na starych jest po 2-3 nowe, ale nic poza tym. W takim razie wsadze je w październiku do ziemi, jak tulipany i zostawie. Zobaczymy, czy wiosną wyrosną. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Frezje 22.06.09, 08:32 Frezja w doniczce mi przekwitły, co mam dalej z nimi robić? Odpowiedz Link
bakali Re: errata 23.06.09, 15:02 Wyczytałam, że cebulki łatwo przemarzają, więc trzeba je wykopać jesienią (w październiku) i na wiosnę znów posadzić. Ja mam frezje nie w gruncie, ale zadołowane w doniczce, więc nie będzie problemu. Odpowiedz Link
bakali Re: errata 26.06.09, 09:21 Więc tak: z 3 cebulek białych frezji wyrosły mi 4 frezje białe i jedna czerwona Czy wiecie, że czerwone pachną inaczej niż białe? Bardziej intensywnie. Odpowiedz Link
bakali Re: errata 22.07.09, 13:37 Słuchajcie, co dalej z tymi frezjami? Czy po kwitnięciu tak samo jak z innymi cebulowymi, czekać aż uschną liście i wykopać? Kwiaty dawno przekwitły, a liście dalej trzymaja się sztywne, zielone i ani myślą schnąć. Odpowiedz Link
krista57 Re:frezje 26.07.09, 09:12 Nie mam pojęcia,co dalej ,ponieważ u mnie problem sam się rozwiązał. Zanioslam w formie niespodzianki bliskiej mi osobie kosz z zaczynającymi kwitnąć frezjami.Poprosiłam grzecznie aby po przekwitnięciu całośc wróciła,ponieważ dziewczyna nie ma czasu na zabawę z kwiatami. Wyobrazcie sobie moją minę gdy dowieziono mi kosz,drabinkę i pięknie umytą pustą doniczkę.Dziewczyna twierdzi,że ma świadków na to,że chciałam jedynie zwrot kosza i drabinki.... Dobrze,że chociaż dostaczyła fotke frezji pod koniec kwitnienia. Odpowiedz Link
bakali Re:frezje 30.07.09, 10:19 Ha, ha, dobre Moje szczypiory na razie mają się doskonale, zielone, sztywne i błyszczące jak szczypiorek na wiosnę. Może kiedyś zdecydują się uschnąć, poczekam Odpowiedz Link
wanda43 Re:frezje 20.09.09, 20:23 Doczekalam sie! Trzy frezje wypuscily szczypior! Kurde! I teraz nie wiem, ile jeszcze moga stac na balkonie? Odpowiedz Link
yoma Re:frezje 21.09.09, 09:16 Teraz? Do oporu... Aha, co dalej: połowie dałam zaschnąć całkiem, połowę potraktuję jak mieczyki, wykopać jeszcze zielone i przyciąć szczypior i tak suszyć. Frezje się zachowują jak mieczyki, znaczy, bulwa mateczna ginie, więc chyba pomysł nie jest zły. I zobaczę na wiosnę, który sposób własciwy... Odpowiedz Link
wanda43 Re:frezje 23.09.09, 13:09 Tak,teraz wlasnie wylażą. Dzis już 7 czubkow wylazlo i calkiem szybko rosną. Dzieki za rady, jak przekwitna, to zasuszę cebule. Odpowiedz Link
gemini50 Re:frezje 24.09.09, 09:27 Piękne te Wasze frezje. Zazdroszczę ogromnie! Chyba też się pokuszę:d Uwielbiam frezje do tego stopnia, że miałam je w bukiecie ślubnym Odpowiedz Link
gemini50 Re: Frezje 24.09.09, 10:22 Mam pytanko: czy cebule frezji potrzebują przechłodzenia? Odpowiedz Link
bakali Re: Frezje 25.09.09, 15:58 gemini, ja nic nie chłodziłam, na wiosnę wszystko co ma w sobie zycie, rusza do przodu. Ja tez miałam w bukiecie białe frezje, bo je uwielbiam Odpowiedz Link