15.05.09, 09:52
mi kwitną, la lalla la, lalalla la... smile

Foto, jak się bateria od aparatu naładuje.
Obserwuj wątek
    • kfffiatek Re: Frezje 15.05.09, 10:00
      Już?? O_o

Gratulacje!!! smile
      • krista57 Re: Frezje 15.05.09, 10:09
        Również gratuluję a kiedy sadziłas cebulki...bo ja 25 lutego.
        Codziennie zaglądam i nic,jedynie szczypiory się pokładają i jest problem
        w utrzymaniu ich w pionie.
        Nie mogę sie doczekac zapachu i kolorów.
        Czekam na fotke!
        • bakali Re: Frezje 15.05.09, 10:19
          Buuuuuu, a moje wciąż szczypiory i to mniejsze niż kristy! (BTW czytałam, że
          szczypiory trzeba podwiązac do drabinki, żeby się nie pokładały). Ja posadziłam
          chyba na początku marca, od miesiąca rosną sobie już na balkonie, ale dzwonki
          trochę je ocieniają.
          Yoma, czekam na zdjęcia, choć pewnie pęknę z zazdrości big_grin Gratulacje!
        • yoma Re: Frezje 15.05.09, 10:28
          5 lutego, wyłazić zaczęły po jakich 10 dniach. Szczypiorom, żeby się nie
          pokładały, postawiłam gustowną kratkę.
          • bakali Re: Frezje 15.05.09, 10:45
            ...czyli frezje kwitną po 3 miesiącach od posadzenia big_grin nieźle, czytałam gdzieś
            o sześciu smile Jakoś wytrzymam do czerwca
            • yoma Re: Frezje 15.05.09, 11:02
              Na pociechę powiem, że Wsiowe jeszcze nic nie robią. Ale one były jakoś w
              kwietniu sadzone.

Nad ziemią nic nie robią, bo pod ziemią i owszem. Wiecie, że to, cośmy wsadzały
              do ziemi, to najpierw produkuje na sobie drugą taką samą cebulę i dopiero z tej
              drugiej coś rośnie, a stara umiera? Wiem, bo dłubnęłam delikatnie smile
              • bakali Re: Frezje 15.05.09, 11:27
                Ja posadziłam w doniczce, wkopałam ją w dużą skrzynię na balkonie, żeby nie
                szukac później cebulek. Korzenie toto ma potężne, na 100% wylazły już z doniczki
                i panoszą się po skrzyni, bo doniczka dziury miała spore w całym dnie. Roslinek
                mam więcej niż wsadziłam cebul, do tego w zupełnie innych miejscach
                powschodziły, więc że pod ziemią coś robią, nie wątpię. Rosną trochę osłonięte,
                więc nie mają pełnego słońca, ale wyglądają nieźle.
              • katarzyna4511 Re: Frezje 15.05.09, 14:18
                Tak samo mają mieczyki czyli gladiole.
                • yoma Re: Frezje 15.05.09, 14:27
                  Że mieczyki, to przypadkiem wiem, że frezje, nie wiedziałam. Się człowiek uczy
                  całe życie... smile
    • yoma Re: Frezje 15.05.09, 12:39
      img9.imageshack.us/my.php?image=p1040219r.jpg
      img32.imageshack.us/my.php?image=p1040222.jpg
      • bakali Re: Frezje 15.05.09, 13:09
        CUDNE!!!! Niech moje tez już takie mają smile
      • jelyfish Re: Frezje 15.05.09, 13:36
        Ale ładne! Oj, zazdraszczam mocno, bardzo lubię frezje!
        • yoma Re: Frezje 15.05.09, 14:27
          Dziękuję, dziękuję smile
          • kfffiatek Re: Frezje 15.05.09, 19:20
            Yoma jakie śliczne smile Nie wiem czemu ubzdurałam sobie że będą białe wink

A tu takie zaskoczenie smile Będą też inne kolory?
            • yoma Re: Frezje 15.05.09, 20:23
              A ja, że czerwone smile

Nie wiem. O ile pamiętam, na opakowaniu było mix, ale nic sobie nie dam za to uciąć.
            • yoma Re: Frezje 26.05.09, 22:43
              Donoszę, że drugie są ciemnożółte smile
              • bakali Re: Frezje 27.05.09, 11:43
                A ja donoszę, że wczoraj wypatrzyłam na moich frezjach pączki!!!!! big_grin
                A co najlepsze, liście wciąz są grube i sztywne, nic się nie pokłada i w ogóle
                myslałam, że będe musiała jeszcze trochę na kwiaty poczekać. Czyli potwierdza
                się, że frezje kwitną po 3 miesiącach od wsadzenia cebuli.
                • wanda43 Re: Frezje 27.05.09, 13:27
                  Moje wsadziła jakis miesiąc temu, to nic dziwnego, że jeszcze nosow nie
                  wystawiły z ziemi sad Ale jak troche rozgrzebalam, to widze, ze puszczaja.
                  • bakali Re: Frezje 27.05.09, 13:32
                    Cierpliwości, wyjda. Zanim wykielkuja, trzymaj je w jasnym, cieplym miejscu, ja
                    swoje stawialam na kilka godzin dziennie na kaloryferze (ale byl marzec),
                    powinny ruszyc. Pozniej sa szczypiory i szczypiory i szczypiory i nagle
                    pojawiaja sie pączki smile
                  • yoma Re: Frezje 27.05.09, 17:14
                    Nie przejmuj się, ja te na Wsi wsadzałam na początku kwietnia i dopiero jedna
                    czubek wystawiła. One najpierw produkowały normalne cebule...

Swoją drogą nie wiem, od czego zależy, że jedne ruszyły po dziesięciu dniach, a
                    drugie po dwóch miesiącach. Od zimnych nocy? Od stałości temperatury?
                    • krista57 Re: Frezje 27.05.09, 20:43
                      Oto moje w pąkach i w całej okazałosci.
                      Mają już 3 miesiące.
                      http://i39.tinypic.com/ej6344.jpg
                      http://i39.tinypic.com/250s6dz.jpg

• wanda43 Re: Frezje 27.05.09, 21:14
                        Wspaniałe! I jakie duże! Nigdy nie widziała, frezji rosnących na żywo. Kiedyś
                        wysadziłam, ale nic mi nie wylazło. W tym roku się zaparłam, ale cebule kupiłam
                        dopiero w kwietniu. W przyszłym roku wysadzę znacznie wczesniej.
                        • bakali Re: Frezje 31.05.09, 15:01
                          A ja czekam smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/SLPPeHvo8BP9vLHd3B.jpg
                          • krista57 Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 04.06.09, 18:40
                            Pąki coraz większe...czekam na pierwszy kolor

http://i40.tinypic.com/29gcvud.jpg

http://i42.tinypic.com/8xsfuo.jpg
                            • wanda43 Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 04.06.09, 19:02
                              I na zapach! One tak cudnie pachną smile
                              • bakali Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 21.06.09, 20:12
                                Prosze Panstwa, oto pierwszy kwiat moich frezji big_grin wszystkie mialy byc biale, ale juz widze, ze jedna cebulka jest zolta.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/ChfB4NT2plbVBSowTB.jpg
                                • jelyfish Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 22.06.09, 08:14
                                  Piękne! Teraz już za późno na sadzenie frezji, prawda...?
                                • wanda43 Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 22.06.09, 09:59
                                  Cudne!
                                  A moje dalej nic. Ledwie dwie czubeczki wystawiły z ziemi. To chyba przez tą
                                  pogode. Zimno i zimno i w ogole szpetnie.
                                  • wanda43 Re: Frezje-zakwitną na żółto czy bordowo? 01.08.09, 06:39
                                    Wcale mi nie wyrosły. sad Wygrzebałam cebulki z ziemi. Owszem, rozrosły sie. Na
                                    starych jest po 2-3 nowe, ale nic poza tym. W takim razie wsadze je w
                                    październiku do ziemi, jak tulipany i zostawie. Zobaczymy, czy wiosną wyrosną.
    • wadera3 Re: Frezje 22.06.09, 08:32
      Frezja w doniczce mi przekwitły, co mam dalej z nimi robić?
      • wadera3 errata 22.06.09, 09:14
        frezje, nie frezjasmile
        • yoma Re: errata 22.06.09, 14:47
          IMO niech rosną, póki nie padną...
          • wadera3 Re: errata 22.06.09, 15:01
            A potem?
            • bakali Re: errata 23.06.09, 15:02
              Wyczytałam, że cebulki łatwo przemarzają, więc trzeba je wykopać jesienią (w
              październiku) i na wiosnę znów posadzić.
              Ja mam frezje nie w gruncie, ale zadołowane w doniczce, więc nie będzie
              problemu.
              • bakali Re: errata 26.06.09, 09:21
                Więc tak: z 3 cebulek białych frezji wyrosły mi 4 frezje białe i jedna czerwona
                smile Czy wiecie, że czerwone pachną inaczej niż białe? Bardziej intensywnie.
                • bakali Re: errata 22.07.09, 13:37
                  Słuchajcie, co dalej z tymi frezjami? Czy po kwitnięciu tak samo jak z innymi
                  cebulowymi, czekać aż uschną liście i wykopać?
                  Kwiaty dawno przekwitły, a liście dalej trzymaja się sztywne, zielone i ani
                  myślą schnąć.
                  • krista57 Re:frezje 26.07.09, 09:12
                    Nie mam pojęcia,co dalej ,ponieważ u mnie problem sam się rozwiązał.
                    Zanioslam w formie niespodzianki bliskiej mi osobie kosz z zaczynającymi kwitnąć frezjami.Poprosiłam grzecznie aby po przekwitnięciu całośc wróciła,ponieważ dziewczyna nie ma czasu na zabawę z kwiatami.
                    Wyobrazcie sobie moją minę gdy dowieziono mi kosz,drabinkę i pięknie
                    umytą pustą doniczkę.Dziewczyna twierdzi,że ma świadków na to,że chciałam jedynie zwrot kosza i drabinki....
                    Dobrze,że chociaż dostaczyła fotke frezji pod koniec kwitnienia.

http://i26.tinypic.com/2mpakxi.jpg
                    • krista57 Re:frezje 26.07.09, 09:16
                      Poprzednie zdjęcie było zbyt duże.

http://i32.tinypic.com/2q1rzae.jpg
                    • bakali Re:frezje 30.07.09, 10:19
                      Ha, ha, dobre smile
                      Moje szczypiory na razie mają się doskonale, zielone, sztywne i błyszczące jak
                      szczypiorek na wiosnę. Może kiedyś zdecydują się uschnąć, poczekam smile
                      • wanda43 Re:frezje 20.09.09, 20:23
                        Doczekalam sie! Trzy frezje wypuscily szczypior! Kurde! I teraz nie wiem, ile
                        jeszcze moga stac na balkonie?
                        • yoma Re:frezje 21.09.09, 09:16
                          Teraz?

Do oporu...

Aha, co dalej: połowie dałam zaschnąć całkiem, połowę potraktuję jak mieczyki,
                          wykopać jeszcze zielone i przyciąć szczypior i tak suszyć. Frezje się zachowują
                          jak mieczyki, znaczy, bulwa mateczna ginie, więc chyba pomysł nie jest zły. I
                          zobaczę na wiosnę, który sposób własciwy...
                          • wanda43 Re:frezje 23.09.09, 13:09
                            Tak,teraz wlasnie wylażą. Dzis już 7 czubkow wylazlo i calkiem szybko rosną.
                            Dzieki za rady, jak przekwitna, to zasuszę cebule.
                            • gemini50 Re:frezje 24.09.09, 09:27
                              Piękne te Wasze frezje. Zazdroszczę ogromnie! Chyba też się pokuszę:d
                              Uwielbiam frezje do tego stopnia, że miałam je w bukiecie ślubnymbig_grin
    • gemini50 Re: Frezje 24.09.09, 10:22
      Mam pytanko:
      czy cebule frezji potrzebują przechłodzenia?
      • bakali Re: Frezje 25.09.09, 15:58
        gemini, ja nic nie chłodziłam, na wiosnę wszystko co ma w sobie zycie, rusza do
        przodu. Ja tez miałam w bukiecie białe frezje, bo je uwielbiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka