ewma 20.01.10, 18:03 Było już u was? My mamy jutro. Od 2 tygodni dzieci dostają już prawdziwe oceny 1-6 i córka przeszczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agach77 Re: Zebranie semestralne 20.01.10, 20:10 Było, dostałam kartę semestralną. Dzieci na karcie zakreślały, oceniały siebie same za wypowiadanie, czytanie, rozumienie tekstu, rozwiązywanie zadań,wykonywanie obliczeń, poznawanie świata przyrody, praca na zajęciach plastycznych, poznawanie muzyki, sprawość fizyczna, odrabianie lekcji, praca w grupie i inne. Pani zakreślała kółkiem na czerwono, u Kamila ocenianie pani pokryło się w większości. Na drugiej stronie był komentarz pani. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zebranie semestralne 20.01.10, 22:58 Było. Dostaliśmy "opisową ocenę semestralną". Nic nowego. Czyta płynnie,liczy w pamięci, pisze czytelnie, angielski ponad normę. Nie ma jeszcze ocen. Same superlatywy. Ja zadowolona ale mąż to przeszczęśliwy. On jako dziecko nadpobudliwe miał z tego powodu kłopoty( obniżone sprawowanie) choć jednocześnie uczył się dobrze. Dla mnie jest zaskoczeniem to, że nie sprawia żadnych problemów wychowawczych. Obawiałam się, że jest zbyt żywa żeby wysiedzieć te 45min. Ale nie, pani jej daje dodatkową pracę i ma zajęcie. czyli cały wic polega na tym żeby poznać naturę dziecka i dać pracę która go zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Zebranie semestralne 21.01.10, 19:48 No ,ja już też po...Też dostalismy opisową ocenę semestralną,wszystko bardzo dobrze,było 10 rodziców i to tych którzy zawsze chodzą ,reszta się nie fatyguje na zebrania ...nawet semestralne. W przyszłym tygodniu bal oraz test kompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś
justysia72 Re: Zebranie semestralne 21.01.10, 20:10 U nas jeszcze nie bo nasze województwo ferie zaczyna dopiero w połowie lutego i pewnie przed tym terminem będzie zebranie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
olna Re: Zebranie semestralne 25.01.10, 09:58 Bylo.Ocene dostalismy opisową,dotyczącą zarówno nauki,odrabiania lekcji,jak i zachowania,radzenia sobie w grupie,kontaktów z rówieśnikami.Dosyć sensowna.Poza tym wychowawczyni marudziła,że dzieci dostają za dużo zwolnień z wf.Trochę racja-trzy dni katar a zwolnienie matka wypisuje na dwa tygodnie.Siedzi taki biedak potem na ławce i aż się wyrywa do dzieci.No i było o spóźnieniach.I tu się niestety przyznaję.Do szkoły mamy kawałek najgorzej było przy sniegach.Jechało się powoli i cięzko było zaparkować.A jeszcze moja Ewka ubiera sie i rozbiera jak żółw. Odpowiedz Link Zgłoś
lidma Re: Zebranie semestralne 27.01.10, 09:18 było przed feriami.... dostaliśmy karty, jestem zadowolona choć jakoś tak po tym co pani opowiadała omawiając karty nie do końca bo jak sama powiedziała trudno ocenic dziecko mając kilka wyrazów do zakreślenia.... Kaja według pani wypadła ponad przeciętnie więc jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
kasinka75 Re: Zebranie semestralne 28.01.10, 19:14 Ja właśnie wróciłam z zebrania. Pani dała do pooglądania sprawdziany,które dzieci miały ostatnio i oczywiscie opisową ocenę ucznia 2,5 str. A-4. Pani pozakreślała to co jej zdaniem dziecka dotyczy.Jest podział na Zachowanie( czy dziecko jest przygotowane do zajęć,jak je wykonuje,jaki ma stos. do kolegów),Edukację polonistyczną ((wypowiadanie się,czytanie,pisanie),Edukację matematyczną (jak rozumie zadania z treścią,czy liczy w pamięci),Ed. społ.-przyrodniczą (czy dostrzega zjawiska przyrodn),Eduk plasyczną i techniczną (sprawność manualna,rysowanie),Eduk. motoryczno-ruchową. Oczywiście pani boleje nad tym,że dzieci słabo wypowiadają sie całymi zdaniami itp. Moja Emilka jest nieśmiała a pani dość ostra więc nie sądzę,żeby szybko się przełamała... Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa właśnie wróciłam:) 28.01.10, 21:18 Olcia została najlepszą uczennicą w klasie Dumna jestem jak paw Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: właśnie wróciłam:) 29.01.10, 09:19 Co to znaczy "najlepsza uczennicą" w nauczaniu początkowym ?? Można byc najlepszym z czegos, ale ze wszystkiego? U nas wiekszość zebrania to ogladanie kart opisowych dzieci (nie skserowano nam ich wrr), oraz pytania rodziców na kiedy maja byc nauczone kolejne wiersze i poiosenki z kartek. ja tak w domu nigdy tych wierszy nie ogladam, młody uczy sie sam w szkole, więc jest najlepszy w klasie z wierszy Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_wp Re: właśnie wróciłam:) 29.01.10, 10:13 Moj syn tez dostał wyróznienie jako jeden z czwórki najlepszej, oceny były za umiejętności przy kazdej ze "scieżek" - polonistyczna, matematyczna, społeczno- przyrodnicza, zdrowotna etc. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: właśnie wróciłam:) 29.01.10, 22:25 dokładnie tak. Ocena jest opisowa, ale nauczyciel widzi, kto się wyróżnia. W związku z tym niektóre dzieci dostają zadana o różnym poziomie trudności. Odpowiedz Link Zgłoś
malagochna Re: właśnie wróciłam:) 30.01.10, 15:22 Mam pytanie, te zadania o roznym stopniu trudnosci dostaja na tescie, czy tak w ogole, przez caly czas, jak pracuja na lekcjach, jedne dostaja latwiejsze inne trudniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: właśnie wróciłam:) 30.01.10, 16:10 U Ali tak właśnie jest, że dzieci,które praktycznie opanowały program wcześniej i wymagają tylko szlifowania niektórych umiejętności -dostają ciągle, na każdej lekcji dodatkowe zadania. Szczególnie matematyczne. W ten sposób się nie nudzą i nie rozrabiają. A rodzice widzą, że dziecko coś jednak robi na tych lekcjach a nie tylko powtarza program z przedszkolnej zerówki. U nas są książki Didasko- wyjątkowo banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
malagochna Re: właśnie wróciłam:) 30.01.10, 17:11 No i super rozwiazane. Musze pogadac z wychowawczynia zeby tez tak zrobila, bo Krzysiu narzeka, ze sie nudzi, ze wszystko to juz mial. No i tez dlatego gada, jak rowniez inne dzieci, a pani sie denerwuje na nich i tak jak pisalam w innym watku ciagle wpisuje uwagi, zamiast inaczej to rozwiazac. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: właśnie wróciłam:) 30.01.10, 18:13 W klasie Ali jest aż 28 dzieci. W tym 4 sześciolatków. Jest dziewczynka ze stwierdzonym ADHD(taka anomalia, bo d. częściej to chłopcy mają tę chorobę). Pani musi być stanowcza i opanowana i mieć duuuużo pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: właśnie wróciłam:) 30.01.10, 22:23 pewnie łatwiej, gdy dzieci jest mniej. U Oli jest 13. Zadania o różnym stopniu trudności dostają dzieci do domu, a także podczas testów przeprowadzanych przez nauczycielkę.Tylko z angielskiego i niemieckiego dzieci omawiają ten sam materiał. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-1983 zebranie dopiero po feriach 01.02.10, 12:31 ferie od 15 lutego zebrania ok 12 marca hehe Odpowiedz Link Zgłoś
justysia72 Re: Zebranie semestralne 04.02.10, 07:59 No i tak jak się spodziewałam zebranie ze względu na nieobecność wychowawczyni będzie w późniejszym terminie )) Odpowiedz Link Zgłoś
justysia72 Re: Zebranie semestralne 04.03.10, 07:58 Idę dzisiaj na zaległe przedferiowe ) Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: Zebranie semestralne 04.03.10, 14:07 A u nas w przyszłym tygodniu jest już pierwsze zebranie II semestru. Odpowiedz Link Zgłoś