Dodaj do ulubionych

co potrafi roczne dziecko

IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 13.08.01, 15:12
Nie mam kontaktu z innymi mamami. Napiszcie co potrfiło wasze dziecko w tym
wieku. Moje chodzi za rękę, sisia do nocnika, chyba rozumie wiele rzeczy, ale
nic nie mówi poza -tata- i -nie-.
Obserwuj wątek
    • Gość: Cumella Re: co potrafi roczne dziecko IP: *.uni.lodz.pl 20.08.01, 22:46
      Jeśli Twój maluszek ma rok, to i tak potrafi bardzo wiele. Jeśli piesz, że
      rozumie wiele to bardzo dobrze. Czy chciałabyś, żeby prowadził z Tobą dyskusje?
      Na to ma jeszcze czas! "Sisia do nocnika"? to masz olbrzymi problem z głowy!
      Mój Hubert niedługo skończy 10 miesięcy i na widok nocnika robi się sztywny jak
      decha. Bardzo lubi się nim bawić (!),a jak raz prawie założył go sobie na
      głowę, mało nie pękł ze śmiechu (!), ale siadanie na nocniku po prostu nie jest
      w jego stylu. Każde dziecko rozwija się w innym tempie, przecież to inny
      człowiek! Na przykład Hubert zaczął szybciej raczkować niż siadać, choć w wielu
      przypadkach jest odwrotnie. A jeśli masz wątpliwości, czy Twoje Szczęście
      rozwija się prawidłowo, najlepiej spytaj pediatrę. Choć tu też miej na
      względzie pewną rzecz. Hubert jest bardzo radosnym i cholernie aktywnym
      dzieckiem (nie do okiełznięcia). Nie boi się obcych, na spacerze zaczepia
      wszystkich a w sklepie robie z siebie po prostu cyrk, tak, że nie ma
      możliwości, aby nie zauważyć jego obecności. Natomiast u lekarza zachowuje się
      jak niespełna rozumu. Czasem wstyd mi za niego: nie chce usiąść, nie reaguje na
      większość bodźców... jedyne co się daje sprawdzić, to to że widzi i słyszy! No
      i jak tu postępować z takim wywrotowcem. Jak mam przekonać lekarza, że rozwija
      się prawidłowo? Dlatego widzisz najważniejsz jest Twoja obserwacja, i to, że
      widzisz postępy u swojego dziecka,

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka